Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Aky Cloud pouzivate ?
GOOGLE DRIVE 46% [ 6 ]
AMAZON DRIVE 0% [ 0 ]
DROPBOX 31% [ 4 ]
INE 23% [ 3 ]
Celkový počet hlasov : 13
zvukovku a wifi fakt nepotrebujes na "NAS" servri :)
Hodis to do skrine k routru a zabudnes ze to mas (obcas sa nalogujes a restartnes to ked treba, o aktualizacie sa postara unattended-upgrades).
Pokial chces mat rozumne pristupove rychlosti na ten disk, musi to byt na gigabitovom ethernete, ine riesenie nie je.
Okrem zdielania blbosti vramci domacej siete si tam mozes dat trebars Transmission-daemon a stahovat torrenty ak chces.
Ja to vyuzivam aj ako VPN server ked sa pripajam niekde vonku na otvorene wifi siete, pripadne ked som v ofise/u klienta, aby mi nesnorili po mojej sietovej premavke...
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 15:04:38
00
vsetky tie pi/odridy a pod to je zbycone 'drahe' na to co by to zvladlo.
az chces, predam ti komplet dake pc bez monitora a klavesnice/mysi za 20-30e :), len netusim ci tam je sata bo su to stare sunky dake P4 a tak podobne...
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 18:49:08
00
... a ktore zeru ako svina :)
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 18:56:47
00
az taky rozdiel to nebude, ta masina by mala v pokoji odber mozno 50W, to mas cca 30kWh mesacne. 1kWh stoji kolko? 10-15c? to mas 3-4e mesacne. pi alebo odroid s diskami tiez bude nieco zrat, tak mozno polovicu usetris
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 19:33:54
00
no hlavne na mnohe tie ARM dosticky nejdu klasicke distra s aktualnym jadrom, kvoli roznym uzavretym ovladacom atd
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 21:58:54
00
Vdaka, stare pc k dispozicii mam ale nema zmysel to riesit cez to. Myslim ze si to viac dokladnejsie nastudujem, napr co sa da robit s naskom a co s doskami. Rad by som docasne doma bezal na rieseni na devel doske a ako som pisal potom, ak by sa to ujalo presiel na hotove NAS a dosku pouzil na nieco ine. Na dalsie veci by bolo vhodnejsie banana pi, rychlostou v docasnom rieseni zase odroid.
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 22:03:17
00
pripadne este mozes skusit pouzit nejaky router, tusim asusy zvykli preinstalovavat open vrtckom a potom fungovali ako server
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 22:14:44
00
Skus nastudovat toto alebo podobny projekt http://simplenas.com/ , co sa tyka WRT, tak ja som pouzival openwrt aj ddwrt, to ddwrt je uz take viac userfriendly, ale spolahlivost co sa tyka routovacieho sw je vyborna, ale napriklad to moc nezvladalo aj dalsie disky, respektive disk.
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 22:25:26
00
to simplenas som uz pozeral, i plno dalsich nas kde pouzivaju tieto krabicky. Preto som nad tym vlastne zacal uvazovat Povodna predstava bola dat na kartu nejeke distro, kludne ubuntu a skusit si to pod tym vsetko rozbehat sam. Taka hracka pocas vianocnych sviatkov. Ja vlastne ale ani neviem co mozem od toho ocakavat, i ked predstavu co by to mohlo robit uz mam. Priklad: nebudem to pouzivat ja ale rodicia, takze je mozne ze sa to neujme. Predstavou je medialne ulozisko na domace foto a video. Ideal by bola moznost stiahnut video z kamery na nasko a cez komp ho tam priamo editovat (nie je podmienka, ked tak sa tam presunie uz editovane video), moznost prezerat obsah na tablete, smart tv i dvoch pc. Spominane strihanie videa, mozno nejake rozpracovane dokumenty a zalohy.. Pravidelne syncovanie bud na iny disk alebo niekam von do cloudu (nemam premyslene). Super by bola moznost dostat sa tam i mimo siete a mat moznost tam aspon nahrat foto, tu ale asi narazam na providera ktory na nas program neposkytuje ip-cku (zatial neviem ci potrebujem). Rychlost bohato staci aby to zvladlo prehrat 4k na telke, spracovanie full hd videa. Napriklad synology vie konvertovat video z 4k na hd myslim, to by bolo tiez fajn.
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 23:02:36
00
Ono na stream videa (myslim aj nejake dekodovanie) pri tych krabickach no neviem, vsetko ostatne je ok, ja pouzivam owncloud a to sa da dat na asi hocijake distro, ak sa chces fakt takto bavit to by som siel bud do freebsd alebo arch linuxu, na freebsd je celkom faj jail, tj vsetko co si instalujes bezi akoby na dalsom freebsd (bsd v bsd) tj pri skusani mozes ked sa nieco nepodari rovno jail vymazat a skusat znovu, arch je zasa asi prehladnejsi co sa konfigurakov tyka. Ohladom IP, nepotrebujes pevnu, staci ti nejaky no-ip.org a na nasku skript ktory dynamicku stale uploaduje, tj na pripojenie budes pouzivat nejaku domenu napriklad mojnas.no-ip.org. Na tom ako uvazujes je super ze sa vela noveho naucis, akurat si tak trochu toho otrokom, ale ak to dobre rozbehas bude to aj pouzitelne.
Zobraziť komentár 04.11.2016 - 00:05:04
01
Arch Linux by som novacikovi rozhodne neodporucal. Ja som s nim skoncil ked zmigrovali na systemd a aktualizacia mi rozdrbala cely system (napriek tomu ze som postupoval presne podla navodu). Rolling release je fajn vec, pokial nim nerobia taketo zasadne zmeny. O ten system sa proste treba aktivne starat, pretoze sa moze stat ze ked system prilis zaostane, tak sa ho uz ani nepodari zaktualizovat a moze sa rovno preinstalovavat. Ubuntu server LTS je no-brainer.
Zobraziť komentár 06.11.2016 - 11:02:12
00
Tak ale ked sa chce ucit ;)
Zobraziť komentár 06.11.2016 - 11:14:25
00
na to je Gentoo :lol:
Zobraziť komentár 06.11.2016 - 14:44:25
00
:-) o ten linux mi az tak nejde, uz s nim mam par skusenosti. Takze pozeral niekolko moznych dosiek ktore by boli vhodne, nakoniec som objednal orange pi plus 2e ktory vychadzal cenou, vykonom a pouzitim najlepsie. Mohlo by to zvladat i stream 4k videa. System pravdepodobne armbian alebo ubuntu server, own cloud, minidlna, samba, no-ip, nejaka vpn, nieco na pripojenie z pc/androidu na administraciu. Limit bude rychlost (na ext4 cca 30-35MB/s, ntfs 20-25MB/s, kazdy disk zvlast) a nemoznost kopirovat viac ako 2GB (32bit procesor). Na testovaciu prevadzku zatial staci, neskor to mozem vymenit za ine riesenie (nas, udoo x86) a tuto dosku pouzit na ine veci, pripadne na sync s novym riesenim (zaloha).Kym to prijde z ciny tak to asi poskusam na virtualke.
Rozmyslal som i nad Odroidom xu4 (tiez 32bit), ten by vysiel raz tolko a daval by cca 60-80MB/s, lenze oproti orange plus 2e ma usb to sata prevodnik. Povedal som si ze to uz radsej potom vymenim bud za udoo x86 alebo up board. Minimalne udoo bude len o nieco drahsia, lenze intel 64bit stvorjadro, 4gm ram, sportreba cca 6W, 3x usb3, win10 alebo akekolvek linux x86 distro.
Vdaka na navedenie, nakoniec je o tom trochu viac clankov po nete ked uz viem co hladat.
Zobraziť komentár 06.11.2016 - 15:56:51
00
potom daj nejaky report ako to funguje ;-)
Zobraziť komentár 06.11.2016 - 16:00:25
00
keyboard_arrow_up