To nie je celkom pravda.
Trebars 7075 ti v strihu vydrzi nejakych 330 MPa, pricom modul pruznosti v smyku je dakych 26 GPa.
Povedzme ze fakt tvrdy doraz tazkeho jazdca ti na tlmic vyvinie silu 20kN, to mas 10kN na skrutku.
Deformuje sa na dlzke cca 5mm, prierez je 40mm2 (8.5 vonkajsi priemer lebo m10 zavit, 5 vnutorny).
Δx = F x L / G x A
(10000 * 0.005) / (26000000000 * 0.0000040) ~= 0.00048
Takze pol milimetra mas posun len v strihu, co je zo vsetkych deformacii najmensi prispievatel.
A to sme skrutku nezlomili, na to by si potreboval cca 13kN (330MPa x 40mm2 / 1000).
Zarataj do toho dalsie deformacie a velmi lahko skoncis na dvoch milimetroch, to uz bude fest vidno, a skrutka stale nebude zlomena.
Takze ano, je mozne slusne zohnut tie skrutky predtym ako prasknu, aj ked su z hliniku.
Na mysli som mal po prve "shear yield strength" (pevnost v strihu, po ktorej zacne v dochadzat k plastickej/permanentnej deformacii).
Podla online slovnika sa to preklada ako "medza šmyku", co teda neviem, ci je spravne.
Po druhe "ultimate shear strength" (pevnost v strihu, po ktorej dochadza k uplnemu zlyhaniu materialu/prasknutiu), zasa, slovnik sa tvari ze spravny preklad je "pevnosť v šmyku". V prvom prispevku som sa omylom nespravne odkazal na pevnost v tahu, ale myslel som pevnost v smyku, ak je to teda spravny preklad.
A po tretie "shear modulus" (pruznost materialu v strihu), prelozene ako "šmykový modul". Technicky vzato by sa pomocou toho mala pocitat len elasticka deformacia pred dosiahnutim medze smyku, kedze plasticka deformacia sa riadi komplikovanejsimi pravidlami, ale na ucely jednoducheho prikladu je to postacujuce.
Mojou snahou bolo poukazat, ze existuje pomerne dost velky rozsah, v ktorom sa kovova suciaska (aj hlinik) moze deformovat v strihu predtym ako praskne.
Cele to vzniklo v reakcii na:
Okrem toho a ak to sú setovky OEM Ghost tak nie je dôvod si myslieť, že výrobca použil eňo ňuňo výplet. Na týchto veciach sa často šetrí alebo dačo v danom okamihu sa dostalo do výroby nie v ideálnej kvalite.
Prepliesť niple a hajde jazdiť ďalej.
Tiež Nemecký obchod zopár mesiacov ignoroval emaily/nedvíhal tel. a neriešil reklamáciu.
Ozvali sa tuším po pol roku, nech si prevezmem opravený tovar, na čo som im odpísal, že som ich opakovane žiadal o vrátenie peňazí na základe odstúpenia od zmluvy, nakoľko si nesplnili zákonnú povinnosť vyriešiť reklamáciu v "primeranom čase" (tak to definuje Nemecký zákon, nemajú 30 dní ako my) a na tom trvám, ale odmietali k tomu pristúpiť, proste tento a ďalšie emaily odomňa ignorovali.
Rieši sa to Európskym konaním vo veciach s nízkou hodnotou sporu.
Na webe EÚ je formulár, ktorý treba vyplniť, vytlačiť, podpísať a odniesť na podateľňu súdu prislúchajúcemu tvojmu trvalému bydlisku.
Keďže to robila EÚ a nie smerácka mafia, je to užívateľsky prívetivé, t.j. mal by si to zvládnuť vyplniť aj sám, bez právneho vzdelania.
Ak by ti to predsa len robilo problémy, môžeš kontaktovať Európske Spotrebiteľské Centrum na Slovensku so žiadosťou o pomoc, aktuálny telefón a e-mail na nich nájdeš tu:
https://www.eccnet.eu/contact-your-local-ecc
Následne čakať na súd... Ja takto čakám už asi rok.
Súd následne posúdi, či reklamácia bola oprávnená (ak by predajca jej oprávnenosť rozporoval) a či išlo o neprimerané natiahnutie reklamácie vzhľadom na povahu vady, t.j. či tvoje odstúpenie od zmluvy bolo oprávnené a teda či je aj pohľadávka na sumu tovaru oprávnená, a ak rozhodne v tvoj prospech, dostaneš rozhodnutie s ktorým môžeš ísť za predajcom.
Ak by predajca naďalej odmietal peniaze vrátiť, môžeš ísť za Nemeckým exekútorom, aby to vymohol.
...ešte stále je reč o sedlovke?
Penazenka o 100 eur lahsia, ale Oreba znova jazdi a skrutky konecne drzia.
Amik z https://www.huk-tek.com/ mi za 55 USD vyrobil na mieru podla vykresu skrutky z titanu.
Tieto by podla mojich vypoctov mali vydrzat silu ~44kN.
Pri doraze ma bike prepakovaci pomer ~2.1:1, takze by jazdec musel vyvinut silu ~21kN, aby sa tymto skrutkam nieco stalo.
To je pri beznej vahe jazdca pretazenie tak 25G, inymi slovami v praxi nedosiahnutelne
Jasneze som to "musel" overit aj v praxi, a po zopar prepaloch na placku jedine, co povolilo, bol jazdcov prah bolesti, tak snad dalsi v rade nebude ram...
Ak by niekto mal podobny problem, chalanisko robi kusovu vyrobu skrutiek/osiek za velmi ferove ceny.
Na Slovensku mi bud sustruznici povedali, ze nevedia narezat dieru na imbus/torx, alebo to vyslo nasobne drahsie a mal by som to len z ocele, henten Amik (tiez jazdec) sustruzi vsetko z titanu.
17Nm nie je vela na torx a hex, na sroubovak je to UTRA vela. viac to nerozoberajme... asi tato aplikacia zlyhala uz pred 40 rokmi, ak nie viac.
Planoval som este 2. sezonu dojazdit :/
Je teraz taka zvlastna doba. Na jednej strane sa vsetci tvaria strasne ekologicky, recyklovane krabice a ine blbosti... A na druhej strane sa kvoli prkotinam hned menia veci za nove. Ja sam mam po 6000km novy Bosch motor (motorom to nebolo) aj bateriu (moj tip od zaciatku problemov).
Potom vyvstane aj otazka, ze kolko je skutocna cena tych veci, ked v mojom pripade 2000€ lieta hore dole len tak... Vsetko je to nenormalne predrazene.