niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
1/ ICE motor si sám vyrába energiu potrebnú pre pohyb auta z paliva (nafta, LPG, benzín, etanol atď), plní teda zároveň funkciu generátora a aj motora, čo uvádza vozidlo do pohybu.
2/ BEV - motor v takom vozidle si sám nevyrába energiu potrebnú pre pohyb auta. Tú energiu vyrába elektráreň, alebo nejaký generátor a tá je dopravená do batérie a z batériu ju čerpá samotný motor, aby sa vozidlo mohlo hýbať.
Ako ICE motor, tak aj elektrárne podľa svojho typu majú účinnosť s ktorou vyrábajú energiu potrebnú pre pohyb.
ICE si ziadnu energiu nevyraba. Len premiena chemicku energiu obsiahnutu v palive na pohyb. Rovnako, ako BEV premiena elektricku energiu na pohyb. Ucinnost tohto procesu pri ICE je 30-40%, pri BEV je to 70-80%.
0:40 emisie
4:00 efektivita
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
ja svedok elonov,gde to len zijem
každý gram sa počíta samozrejme a v globále to dá nejaké číslo, ale teda znížiť emisie osobnej dopravy na 70% mi nepríde tak zásadný zvrat nato aký cirkus to robí
či zas som dačo zle pochopil?
Ano negativny odhad je, ze bevka vyprodukuju o tretinu menej emisii. Realne to ale bude lepsie, pretoze technologicky pokrok, efektivita vyroby a recyklacie a najma skladba energetickeho mixu sa bude zlepsovat. Inak povedane kym pri spalovakoch uz sme na ich technologickych limitoch, pri bevkach iba zaciname a uz teraz su o minimalne tretinu cistejsie. A to este spalujeme v elektrarnach uhlie a plyn...
každý gram sa počíta samozrejme a v globále to dá nejaké číslo, ale teda znížiť emisie osobnej dopravy na 70% mi nepríde tak zásadný zvrat nato aký cirkus to robí
či zas som dačo zle pochopil?
Aj 30% je solidna uspora. Keby ti v praci ponukli o 30% vyssi plat, povies: nie, dakujem, to nema zvyznam?
A je to aj o tom, kde sa emisie vypustaju. ICE ich vypustaju primarne v meste (ak neratam rafinerky a pod.). BEV mimo mesto (elekrarne). Z globalneho hladiska je to jedno, ale pre zivot v mestach to ma vyznam. Pekny priklad je z domami. Ludia maju na domoch kominy z krbov vyustene nad strechu a nie do obyvacky. Preco, ked v oboch pripadoch su emisie rovnake, pricom lacnejsie by bolo to riesenie do obyvacky?
Len pozor, pri autách sú to dve rozdielne veci:
Emisie skleníkových plynov (CO2) - je jedno, kde sú emitované, nevadí, že sú emitované v sídlach, škodlivo pôsobia až vo vysokých vrstvách atmosféry a človeku škodia až sekundárne;
Emisie tuhých častíc - škodlivo pôsobia najmä v mieste emitovania (ICE) prípadne v nejakej vzdialenosti od zdroja (BEV) a človeku škodia priamo, keď ich vdy*****
Nic nie je cierno-biele.
Prechod na BEV v podmienkach EU zial pochoval najekologickejise auta typu VW Up a pod, ktore maju nizke emisie vyroby, paliva a su lahke.
Hej, BEV samozrejme tiež majú emisie tuhých častíc (brzdy a pneumatiky) a takisto víria prach, ako ICe (to je tiež negatívny dopad), vďaka rekuperácii sú však emisie z bŕzd nižšie, ako pri porovnateľnom ICE aute.
Riešením do budúcnosti je znižovanie podielu individuálnej automobilovej dopravy ako takej, najmä teda v mestskej mobilite, ale to na tomto fóre nie je populárne
Skoda, ze toto nikto neprepocita na ekonomicke straty. Su to obrovske sumy:
Znečistenie ovzdušia má okrem predčasných úmrtí za následok aj zhoršenie zdravotného stavu a značné zvýšenie nákladov na zdravotníctvo. Napríklad v roku 2019 bolo vystavenie časticiam PM2,5 príčinou 175 702 rokov života so zdravotným postihnutím (YLD) v dôsledku chronickej obštrukčnej choroby pľúc v 30 európskych krajinách.
https://www.eea.europa.eu/sk/highlights/v-eu-nadalej-klesa-pocet
ale veď určite, písal som že každý gram dobrý.. ale obdobný prínos majú aj moderné spalováky voči starým a bolo by to aj priechodnejšie cez ludí
samozrejme ruka v ruke s tým musí ísť neoyebávať
S BEV vsak prave tu su rezervy a moznosti uspor. Priemerne emisie na vyrobu elektriny v sieti klesaju, mas moznost kupit si vlastny solar a budes mat tuto prevadzku za 0 (samozrejme nieco je zabudovane v solari), ked ti bude svietit slnko. Cize tu su velke moznosti uspor. Nebude to 0 vsade a vzdy, ale su tu rezervy.
Zaroven tie "uspory" hovorim z pohladu jednotlivca teraz. Lebo elektrina je vyrazne drahsia ako fosilne paliva - tam tvori 70% z ceny dan. A stat si tu dan niekedy zacne vyberat aj v elektre - nejako. Len to niekedy nie je teraz ani za rok.
A je to aj o tom, kde sa emisie vypustaju. ICE ich vypustaju primarne v meste (ak neratam rafinerky a pod.). BEV mimo mesto (elekrarne). Z globalneho hladiska je to jedno, ale pre zivot v mestach to ma vyznam. Pekny priklad je z domami. Ludia maju na domoch kominy z krbov vyustene nad strechu a nie do obyvacky. Preco, ked v oboch pripadoch su emisie rovnake, pricom lacnejsie by bolo to riesenie do obyvacky?