Ano, mnohe statistiky, napr tato casto citovana, radia vsetky mild hybridy ku full hybridom, co je uplne scestne a navyse tym miesa spolu benziny s dieslami:
https://www.acea.auto/pc-registrations/new-car-registrations-13-9-in-2023-battery-electric-14-6-market-share/Za rok 2023 bolo podla nich v EU takmer 26% HEV, co je velmi daleko od reality, ktoru odhadujem na 8 % (kedze Toyota ako vyrazne najvacsi predajca hybridov ma cca 5%).
Ako dosledok potom vyjde podiel diesel 14% a benzin 35%.
Pri spravnom zadeleni mild-hybridov medzi benziny a diesele by to vychadzalo na klasicke spalovaky dokopy na cca 67% (diesele cca 20-24%), co je samozrejme uz samo o sebe velky pokles za posledne roky.
Pokles obluby dieselov maju najma moderne turbobenziny, ponujakuce podobny zatah a konkurencieschopnu spotrebu.
A tiez histerie ludi po dieselgate, kedy sa ludia boja kupovat diesele, niektori sa dokonca boja kupovat aj benziny , lebo sa boja, ze budu zakazane, a kupia si radsej hybridnu Toyotu, ktoru povazuju za hybrid.
Vela beznych ludi nepozna rozdiely medzi druhmi pohonu, len pocuju v spravach zakaz spalovacich aut a pod a su z toho vystraseni.
V poslednych rokoch casto neplati, ze obmedzenie ponuky motorizacii je dosledkom obmedzeneho dopytu. Velkym faktorom su aj rozne normy a sankcie, ktore vedu ku takym absurdnostiam, ze v zaujeme ekologie a znizovania CO2 sa z vyroby eliminuju castokrat najekologickejsie najmensie auta, pripadne ich cena stupa tak vysoko, ze ich podiel na predaji sa vyrazne znizuje.
A u tych dieselov, taky velmi jasny priklad, mysli si snad niekto, ze Citroen Berlingo/Peugeot Rifter sa vo verzii M1 prestal vyrabat ako diesel/benzin, lebo bol nizky dopyt?
Samozrejme ze nie.
Suhlasim, ze podiel EV bude rast v rokoch 25/26 pravdepodobne vyraznejsie aj z dovodu, ze mnoho nadnarodnych firiem ma v car policy prave od roku 2025 prechod na BEV.
Zaroven si treba povedat otvorene, ze ten dopyt nie je prirodzeny, ale je extremne ovplyvneny statnymi zasahmi - neviem, ci je v EU krajina bez vyrazneho zvyhodnenia EV, kde by potom EV mali podiel nad cca 8%. Aj v Norsku si vacsina ludi kupuje EV racionalne kvoli cene a benefitom. Aj ja som pred par tyzdnami uz mal poslanu objednavku na skladove EV za super vypredajovu cenu (bolo by 3. EV v rodine), no zial ma niekto tesne predbehol, tak som zobral nie EV.
Napriek podporam predaje EV v EU zaostavaju za planmi a tyka sa to velkej vacsiny europskych vyrobcov (uprimne neviem, ci je nejaky velky EU vyrobca, ktory by bol spokojny s predajom EV), co je problem, ak do toho islo vela investicii, najma ak su na to prisposobene fabriky a tiez kvoli plneniu cielov CO2 a naslednym velkym sankciam.
A ked sa dostane do problemov viacero europskych vyrobcov, pravdepodobne to pociti viacero statov, vratane nas.
Koniec koncov aj prehodnocovanie tychto opatreni v ramci Green dealu, o ktorom sa diskutuje, nie je len tak zo srandy.