Chalani, mne sa tato diskusia paci.
BEV sa vyvijaju a clovek nema vsetky najnovsie info. Mne BEV zatial nevyhovuje, kvoli tomu kam a ako jazdim, ze byvam v byte a aj kvoli cenovke. Pre mna teraz akceptovatelna cena za nove auto je cca 30k EUR. Ked sa elektromobily nizsej strednej triedy posunu k tejto hranici (alebo spalovaky vylezu vyssie) tak aj viac kupcov ako ja bude kupovat elektromobily.
Elektromobily vyzaduju v celom cykle (well-to-wheel) vyrazne menej energie ako spalovaky (bavime sa orientacne o 1/3-1/2 pri nabijani z normalneho gridu). A v idealnom pripade ich nabijas doma zo solaru na streche a v tom pripade mas priame emisie 0, co so spalovakom nedosiahnes.
Elektromobily maju aj svoje nedostatky. Na tie poukazujem - aj preto, ze sa mozno dozviem, ze ten moj nazor uz neplati, lebo je to uz inak. Vsetko sa vyvija velmi rychlo.
Nedostatocna kapacita baterii - uz teraz su elektro s realnym dojazdom 500 km.
Nemoznost recyklacie - uz neplati.
Vela skodlivin pri vyrobe baterii - LiFepo baterie.
Vysoke ceny - ceny BEV klesaju, fosilne auta rastu.
Pomale nabijanie - zrychlilo sa.
Vsetko za par rokov, co to sledujem.
Nezastavam vsak zatial nazor, ze fosilne paliva na ceste uplne skoncia v kratkej dobe. Pri osobnej doprave a nakladnej doprave na kratsie useky ano. Pri nakladnej doprave na dlhe useky je doprava cez elektro vyrazne drahsia. Bud sa prejde na zeleznicu, alebo budu kamiony tankovat synteticke paliva.
Naposledy som poukazoval na to, ze pri masivnom prechode na elektromobily pride stat o prijmy z dane z paliv. A ze je okolo toho ticho.
Jaroh mi napisal, ze konspirujem a ze je to vseobecne diskutovane. Tak som ho 2x bez hejtu poziadal o info, kde to je preberane. Nic. Dufam, ze teraz nieco pride.
K znizeniu zivotnej urovne - to nie je konspiracia, ale fakt. Fosilne paliva su extremne lacne (z kratkodobeho pohladu). Ich vyuzitie je optimalizovane a dotiahnute do dokonalosti. Tam uz nejde velmi kam.
Teraz potrebujeme investovat do zmien zakladnych technologii a nove technologie su vacsinou drahsie ako stare, optimalizovane. To neznamena nieco pekelne zle - len si to uvedomme a berme to ako fakt. A nezatajujme to.