Lokalizácia
Formulár sa odosiela
ale tie male a bezne EV uz predsa su :) ale nie u nas a dalej na zapade.. je to teda moj nazor ale podla mna mi dava za pravdu aj statistika najpredavanejsich aut, kde v topke dlhodobo su clio, sandero, 208, corsa, yaris.. to nie su dialkove koraby za milion co daju 1000km na supu :)
ak chceme elfektivne a rychlo znizit uhlikovu stopu treba bud vymenit stare spalovaky za nove E6 co bude psychologicky najjednoduchsie, alebo zacat dotovat a vyrabat presne taketo male elektromobily co bude financne pre ludi dostupne, lebo ekonomicky to zmysel teraz nedava proste (ak nelietame opat v tych vasich vysinach 50tis € aut, kde ozaj vacsina ludi neni)
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 19:49:09
00
Ludia maju strasne slabu pamat. Vobec si nepamataju, ako pred par rokmi stali pocitace tolko co baraky a dovolit si ich mohli len ti najbohatsi. To iste mobily. Mikrovlnky podobne. Na auta sa cakalo roky, a to boli len tie najposlednejsie typu trabant, zigulak, skodovka. Prisli ev a vsetci mrncia ze su drahe a preto zle. Na smiech...
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 20:29:41
13
arrow_leftCraObs napísal:
ale tie male a bezne EV uz predsa su :) ale nie u nas a dalej na zapade.. je to teda moj nazor ale podla mna mi dava za pravdu aj statistika najpredavanejsich aut, kde v topke dlhodobo su clio, sandero, 208, corsa, yaris..

Asi sa nerozumieme. To, čo spomínaš, nie sú elektromobily, nie sú to BEV, možno s výnimkou 208, ale to je zatiaľ zanedbateľný počet.
Predpokladám, že gigantické mraky malých použiteľných elektromobilov vyrába Čína, ale tie automobilky sú v inej situácii - na R&D si nepotrebujú zarobiť, sú dotované. Ale z hľadiska budúcnosti je to jedno, aj ich výrobcovia získavajú skúsenosti, ktoré sa využijú pri ďalšom masívnom rozširovaní BEV.

(ak nelietame opat v tych vasich vysinach 50tis € aut, kde ozaj vacsina ludi neni)

Tu asi tkvie jedno z nedorozumení, ktoré rámcujú túto debatu. 50tis€ pre bežného zákazníka bežnej automobily vo vyspelom svete nie je výšina, ale bežná suma. Posudzuješ to z hľadiska Slovenska, ale Slovensko je pre výrobcov áut (a aj množstva iných tovarov) mikroskopický zanedbateľný trh, ktorému nemá význam sa prispôsobovať a snažiť sa o nižšie ceny a pod.
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 20:58:34
00
nerozumieme, to co spominam je zoznam najpredavanejsich aut v Europe (nie elektromobilov, celkovo) https://sk.cebia.com/detailArticle/top-100-najpredavanejsie-auta-europy-v-roku-2023
to sa netyka slovenska ale vseobecne, ludia nekupuju na beziacom pase auta za 50k
kym sa tam nenajde nahrada tak sa s elektromobilmi nikam nepohneme a vyhladovo tam ani nesmerujeme.. teslaci si honia jaky su super, porovnavaju sa tu s oktavkami polovicnej ceny (ale dorovnaju to premiovou vybavou aby to sadlo) miesto bmw ci audi kde sa cenou realne konkurencne hybu.. ale realne sa s emisiami vdaka EV nikam moc neposuvame a cela ta politicka teoria zlyhava lebo ved vyrobci musia zarobit.. ano, mame "este" 10 rokov ale vzhladom na doterajsi vyvoj ja zostavam skepticky
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 21:14:35
02
... ale realne sa s emisiami vdaka EV nikam moc neposuvame a cela ta politicka teoria zlyhava lebo ved vyrobci musia zarobit.. ano, mame "este" 10 rokov ale vzhladom na doterajsi vyvoj ja zostavam skepticky

Veď ani nie je možné, aby sme sa vďaka BEV reálne s emisiami niekam pohli, keď predstavujú pár percent predajov. Dôležité je, čo bude o 20-30 rokov, nie čo je teraz.

Neviem, o akej politickej teórii píšeš, ale prax je jednoduchá: vedci bádajú, na ich základe politici rozhodujú a na toho základe sa automobilky výrobne a biznisovo pripravujú na elektro. Všetko je to iba v začiatkoch (bez ohľadu na to, čo si o tom myslia petrolheadskí novinári, ktorí o tom píšu).
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 21:20:23
02
arrow_leftperez napísal:
Si si vybral z môjho príspevku to podstatné…nájdem ti ďaľších xyz-videí na yt, kde majitelia T bedákajú nad spracovaním.

poprosím jediné video kde niekto bedáka nad spracovaním modelu 3 highland, akýkolvek jazyk ďakujem
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 22:02:59
01
Jaroh nemas pravdu, ze 50k je bezna suma na predaj auta. Ani v zapadnej europe to tak v masovom predaji nie je.
Realne ta cena pre median trhu bude niekde okolo 30k.

Tu su najpredavanejsie modely v Europe za 1-4/2024
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/711278-najpredavanejsie-auta-kralom-europy-je-opat-sandero-s-elektrickymi-to-ide-dole-vodou/strana-3/

V top 10 mas nad 50k jedine Teslu Y. V cenovke 30k je tam Golf a Octavia. Zvysok tak 20-25k.
A ani v top 50 tych za 50k (v beznej vybave) az tak vela nie je.

Inak s tebou suhlasim, ze znizenie emisii z dovodu BEV bude, az ich podiel bude vacsi - za par rokov.

No a aj Craobs ma pravdu v tom, ze to este teraz nie je mozne, lebo su voci bezne predavanym autam drahe.

Ceny elektromobilov idu dolu. Ked sa budu hybat na 25-30k (nie za Daciu Spring ale za nizsiu strednu triedu a normalny dojazd) tak nastane zlom.

Jeden taky zlom uz prisiel s Teslou3. Vtedy sme klesli z o 100k na 50k. Teraz to treba dokazat zlomit na plovicu este raz. Cina je blizko - uvidime, ci to zlomi ona, alebo to zvladnu Europske automobilky. Alebo aj toto da Tesla.
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 22:49:23
00
Ale ved ja netvrdim, že 50K autá su najpredávanejšie. Iba pisem, že je to bežná cena, pre "zapadniara" to nie je drahé auto. Ak take auto chce alebo potrebuje, tak je prenho ovela jednoduchšie ho kupit.
Ja som nedavno tiež na pracu kúpil Dustera, i keď som si kľudne mohol kúpiť Forestera. Ale načo, keď mi Duster na moju prácu stačí? Podobne uvažuje značná časť trhu, načo by si kupovali na cestu do prace a do supermarketu nového Passata, keď na to stačí Sandero? Ale to neznamená, že by si toho Passata nemohli ľahko kúpiť.

Inak, dnes písali v SME, že BEV Ford Explorer v základnej, ale bohatej výbave, je 37K.
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 23:05:53
00
takze, ked otvorim ten zoznam co si craObs poslal, (davam aspon miestnu - NL a nemecku cenu, pretoze mozes namietat ze v NL je trh "pokriveny" vysokou eko danou na spalovaky)
model cena NL cena DE cena ina
r. clio 23890+ 18450+ 18700+ (FR)
d. sandero 17500+ 11500+
t. corolla 32995+ 33340+
vw golf 34990 27180+
h. e-kona (65.4kwh) 36995+

vsetky tieto su velkostne by som povedal na urovni napr. h. kona (a iste uz aj dalsie modely, ako napr. p. e208, h. vyda zachvilu novy maly model, ...). Ano, omielam ju tu dokola, lebo proste je to ukazka "maleho" auta, ktore sme kupili/vyberali s ohladom aby nam davala zmysel...
taketo male auta sa tuna (NL) casto kupuju na denne dochadzanie do prace - coz kludne znamena 30-100km najazd denne (mam dost kolegov co to maju cca 30+ km jednym smerom a maju auta tejto velkosti).

takze zatial co ano, niesu to auta na urovni 50k eur, ale niesu to ani auta za par supiek. Nehovoriac o tom, ze v akej vybave su tieto zakladne modely - napr. ked sme my rok dozadu nasu konu kupovali, tak bolo dost smutne, ze u napr. toyoty corolly/auris pri cene ~25k tusim ani android auto nebolo bezne, alebo ten info system bol strasne zly, alebo nieco take. vw golf a parkovacie kamery som vobec nepochopil ako to teda je (niektori ludia si to asi sami dorabali za dost vela stovak eur),... no tak a dnes mozes kupit cca najvyssiu radu h. e-kona (premium) so 64kWh baterkou a <100k km najazdenych za ~<25k eur (i.e. o 10k eur menej ako sme ju kupili rok dozadu).

Ak uvazujem taky bezny leasing je tu myslim na urovni 10k km rocne, coz by zodpovedalo cca tomu ~50km najazdu do roboty denne (220 prac dni = 11k km), to da nejakych 500l benzinu rocne, dnesna cena je tu najlepsia 1.68e/l = 840e/rok, vs dajme tomu 16kWh/100km pri (par tyzdnov dozadu som zajednal tuto cenu na 2r) 0.23e/kWh = 370e/rok --> ~500e/rok == 8r len na palive pri ozaj nizkom najazde pri corolla vs kona. Jasne, pre lacnejsie modely ice (clio, sandero,...) je ta navratnost uz dlha pri takto nizkych najazdoch, ale je asi evidentne, ze ta pociatocna investicia uz zdaleka nieje taka ze 50k e-auto sa musi porovnavat s 10k ice rovnakej velkostnej kategorie.

A btw, argumentacia typu ze "nema to zmysel bo dnes este ani prd nespravia" - aj applu trvalo par rockov kym najskorej potopil celu nokiu a este dalsich par rockov kym mal globalne najpredavanjsie modely (aj napriek preiovej cene). Nehovoriac o tom, ze ako som si minule kukal, takym parnym vlakom trvalo nejakych 6+ dekad kym boli globalne nahradene dizlakmi / elektrickymi.
Zobraziť komentár 27.07.2024 - 23:17:24
01
Je tu taký narativ že západ je bohatý a nemá problém kúpiť drahé ev, ibaže by nie.😄
Čuduj sa svete že Dacia má dobrý biznis aj v de a UK... Nemec má škodu lebo je lacnejšia, patriotizmus ide bokom
Raz to musí byť že aj za cenu dojazdu, neodym lítium a kobalt treba nahradiť niečím lacnejším, alebo vypustiť úplne.

Naposledy upravil peter120 dňa 28.07.2024 - 06:54:02, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 28.07.2024 - 06:50:53
01
Ak narážaš na mňa, tak nie, nehovorím, že " západ je bohatý a nemá problém kúpiť drahé ev,". Hovorím, pokiaľ existuje dosť ľudí, ktorí si kúpia drahé BEV, tak pre výrobcov nemá zmysel forsírovať lacnejšie BEV.

Ešte poznámka k častej argumentácii, že v Európe sú najpredávanejšie lacné autá: V kontexte tejto diskusie vôbec nechápem, prečo sa tento argument vôbec používa. To, že najpredávanejšími sú lacné autá nemá nijaký vzťah k tomu, že/či je dosť kupujúcich, ktorí utiahnu trh s drahými BEV. Jedno sú hrušky, druhé su jablká. To, že najpredávanejšie sú zjazdové lyže neznamená, že výroba tých skialpových nemá budúcnosť a tak do ich vývoja a výroby netreba investovať.
Zobraziť komentár 28.07.2024 - 06:53:38
00
Na najväčšom automobilovom trhu v Európe v Nemecku sa nejako trend obracia. V roku 2021 bol podiel spaľovacích áut na predajoch 57,6 %, v roku 2022 51 %, 2023 52 % a v roku 2024 je to zatiaľ 56,7 %. A to sa deje pri číslach, keď mali na konci roka 2023 BEV podiel v Nemecku 2,8 % a PHEV 2,1 % na celom vozovom parku. Kde sú teda tí bohatí Nemci, ktorí si môžu dovoliť kúpiť aj 3 elektromobily?
Zobraziť komentár 28.07.2024 - 10:22:44
00
Jaroh, ta argumentacia, ze su najpredavanejsie male auta je spravna. Nie je vobec irelevantna v tejto diskusii.

Tvrdis, ze clovek na zapade nema problem kupit auto za 50k. V reale vsak vacsina kupi auto za 20-30k. A je to spalovak, lebo v tejto cenovej urovni este elektromobily nedosiahli parametre spalovakov.

Teraz predaj elektroaut stagnuje - neklesa vyznamne, len nerastie tak, ako si to viaceri naplanovali. A je to prave tym, ze su drahe. Tak ako si ty kupil Duster lebo ti ekonomicky vyhovuje, si aj ini kupia mensi spalovak, lebo im staci a ekonomicky vyjde vyhodnejsie ako velke elektro.

PS: Yaris hybrid (vaha cca 1 tona) moze byt teraz aj najblizsie roky ekologickejsie ako dvojtonove elektro nabijane zo siete. Male auta su dolezite. Ide najma o znizenie energie potrebnej na dopravu. Nielen na jej prenesenie z fosilu do bezemisnych zdrojov.
Zobraziť komentár 28.07.2024 - 10:54:24
10
V podstate so všetkým súhlasím.
Diskusia, čo ktorej som sa zapojil, bola o inom, ale už sa preklopila zase inam, takže ok.
Zobraziť komentár 28.07.2024 - 11:08:27
00
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 29.07.2024 - 15:33:34
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up