neviem o com hovori CraObs, ale, kedze priamo data "vek auta vs rate poziarov" som nenasiel, tak len takto:
1)
39mil poistenych aut a >5500 poziarov v USA pre <=4r vozidla z 2018. ICE+(B)EV. Kedze ale najazd tam nevidim nikde, tak mozme len odhadnut... Internety hovoria ze priemerny rocny najazd americana je niekde okolo 13500mil (nie na auto, a nove auta zrejme najazdia viac ako stare, takze dajme tomu ze nasledujuce cislo bude cca spodny odhad) --> 5500poziarov/39mil*13500mil=10 poziarov na 1miliardu mil pre vsetky auta v tejto statistike. V statistike uvadzaju aj najhorsie auta pre jednotlive kategorie. Vseho vsudy su tam 3 modely, 2x tesla (model s, x) + chevrolet volt. Fakt mi nepride ze by ev nejak vycnievali.
2) (opat usa) statistiky poziarov (
report +
supporting information hovori o 170k-180k poziaroch aut v 2017-2018. Pouzivajme dalej 180k, pretoze toto cislo sa spomina v niektorych tabulkach kde budeme filtrovat. Tabulka 11 hovori o mieste kde poziar zacal, pouzijme len riadky 1 (engine, running gear or wheel area) + 7 (fuel tank or fuel line) = ~116k poziarov (zo 181k). Odpocitat mozme
pneumatiky ako zdroj poziaru, tab.12 riadok 5, 11k -->
106k poziarov celkom. Opat, toto je ICE+(B)EV zrejme. Povedzme ale, ze (B)EV zanedbame, na zaklade ich minoritneho podielu na celkovom voz. parku,
asi okolo 1%. Teraz, aj tato sprava poziarov hovori, ze vacsina (3/4) poziarov je kvoli starym autam. Bohuzial, uz nevieme co je to "stare auto".... Jedine cislo som nasiel niekde inde, kde sa nfpa pouziva ako zdroj,
hovoria o 10r. Tak teda povedzme, ze 25% (pripadne 24% ak odpocitame 1% za EV) zo 106k je ICE <10rokov --> 25k poziarov. Bohuzial nevieme kolko autokilometrov je <10r aut, tak podme hladat....
nasiel som len nieco pre roky 2020/23... takze pouzijeme rok 2020 pre odhad poctu aut <=10r. Ocne odcitanie grafu dava cca: 50+65+30 (pre 8-11r skupinu to odhadnime akoako 3/4 danej skupiny kt je cca 40-45mil. Vacsie cislo len zlepsi statistiku v prospech menej horiacich ICE). Opat pouzime 13500km ako priemerny najazd... --> 25000/((((50+65+30)×1E6)×13500)/1E9)~=12 poziarov na 1 miliardu mil.
No nech si uz niekto zhodnoti ze ci ev nejak extremne vycnievaju. Ocakavam, ze pocetnost poziarov EV bude rast s tym ako sa bude zvysovat ich podiel/pocet modelov na trhu a spolu s tym sa budu objavovat ich chyby/nekvalita pri ich vyrobe.
trionq daval nejake cisla pre ev (teslu)
tuna