ale vsak uvidime will. Cast tej "analyzy" predpokladam ale suvisela aj s tym co sem davali vo vedlajsej teme - ze v priebehu nasledujucich 15 rokov sa v nl ocakava 3-nasobna spotreba elektriky (mozno len v peakoch?)
https://www.mtbiker.sk/forum/post2093244.html#p2093244ano, niesom energeticky expert, len proste tie cisla mi vyznievaju velmi podozrivo... ked si vezmem do uvahy ze poslednych ~10 rokov elektrika v nl stagnuje, aj napriek dost vyznamnej elektrifikacii dopravy, kurenia, klimatizovaniu....
nehovoriac o:
technickych moznostiach - ludia tu uz teraz dost kupuju bateriove uloziska ku svojim solarom. Nehovoriac o tom, ze aka je penetracia solarov. A tuna, sa daju aj rozumnejsie riesenia potom vymyslat, ako len tahat hrube kable, ale jasne, treba na to ochotu, a dostupne technologie. Pekny priklad aj na zaklade prilozeneho grafu - typicke tepelne cerpadlo funguje na principe - cim je chladnejsie vonka tym viac kuris. Co keby ale zapojis "inteligenciu", a vyuzijes teple dni na vyhriatie si domu a potom cez chladne dni prudko znizis potrebu kurenia.... Stoji ta to cca <5W na server co ti riadi cerpadlo (a kopu inych veci), akorat ze cerpadlo/klima na to musi byt stavane.
zmene klimy (tento rok mame cca 6 dni s minusovymi teplotami)
navykoch ludi - auta drviva vacsina ludi nepotrebuje dobijat 150kW ba ani 10kW. Pri 3kW dobijes od vecera do rana (20.00 - 6.00 = 10h) 30kWh coz je ~150-200km najazdu. Mam par kolegov co dochadzaju autom >50km jednym smerom, ale tych je relativne malo (iste pod 10%). Ale to je len na ilustraciu - viem ze na svk je priemerny denny najazd par desiatok km, tu to bude viac, ale silne pochybujem ze na urovni >>100km.
Zatial co som zachytil, problem byva ked tak s tym ze ti nedovolia novy solar pripojit, pretoze napatie na sieti je kvoli mnozstvu okolitych solarov uz vysoke. Ale napriek tomu ze dost podstatna cast ludi na ulici ma klimu/tepelne cerpadlo/dobijacku na auto, tak vypadok elektriky (okrem planovanej odstavky pri vystavbe novej ulice) sme tu este nezazili.