Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ak si myslíš, že iba v Dubaji, tak čo už ... toto je taký malý, maličký pozdrav z nie veľmi ďalekej budúcnosti, dnešne deti to chytia naplno a veru nie v Dubaji ...

https://e.dennikn.sk/4490506/suchom-na-poliach-sa-to-iba-zacina-v-lete-moze-prist-este-vacsie-sucho-v-penazenkach/
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 20:36:59
00
Jaroh

Mať tak tvoje problémy a riešiť, či si niekto kúpi elektromobil, aby zachránil svet.
Situácia v EÚ je taká, že od roku 2019 sa zvýšil počet ľudí žijúcich v energetickej chudobe z 30 mil. na 47 mil.
A ty tu ideš poučovať ako sa majú ľudia chovať.
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:15:54
00
arrow_leftwill napísal:
Snazime sa nahradit energiu z fosilnych paliv inymi zdojmi a ta ma byt distribuovana vo forme elektriny rozvodnou sietou. Ak fosilne paliva tvoria 2/3 z primarnej energie v EU, tak tuto musis nejako nahradit. Aktualna infrastruktura je dimenzovana na doterajsi mix zdrojov. Ak chces nahradit benzin elektrinou, musis preniest sietou viac na odberne miesto. Nie po celej krajine. Iba na konkretne odberne miesto a v konkretnom case. Ak nahradis na tom odbernom mieste kurenie plynom, tepelnym cerpadlom, musi ta siet prenasat este viac. A musi byt dimenzovana na to, ked taha cerpadlo, mas pustene spotrebice a nabijas auto.

Je normalne, ze tu rozvodnu siet bude treba masivne rozsirit a obnovit. A je tiez normalne, ze niekde vznikaju uz teraz kapacitne problemy. Ide len o to umanazovat presun z fosilu do elektriny.

No a ked si niekto da ciel, ze v EU budeme za 25 rokov uhlikovo neutralni (cize nahradime fosil niecim inym), tak musi povedat aj B - ze to bude investicne velmi drahe. A nie to tutlat, ako doteraz. Inak mu to zacne vybuchovat ako v tom clanku.

V podstate suhlasim so vsetkym, len doplnim, ze preto je dobre, ak si energiu vies vyrobit na mieste, napr. fotovoltikou a nemusis tahat zo siete. Samozrejme, ked nesvieti slnko, tak tahas a ked svieti az moc, tak posielas do sustavy. Toto sa da obmedzit bateriami, kam si ulozis prebytok a potom cerpas, ked mas nedostatok. Tym sa zredukuje zataz na prenosovu sustavu. Zatial sice neviem, kto by mal v dome bateriu, ale teoria je, ze sa na to budu pouzivat vyradene baterie z elektromobilov. Zatial na to mozu ciastocne sluzit samotne elektromobily, ak sa nabijaju intelignetne. Mne by jeden bezny elektromobil potiahol byt tak na 2 tyzdne (ak by som nim pocas tej doby nejazdil)
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:22:51
00
Si nejaký vztahovačný, nikde nikoho nepoučujem, ani neriešim, či si niekto kúpi elektromobil alebo pingpongovú raketu. Mne je to už dosť jedno, zlých časov sa nedožijem a moje potomstvo sa bude musieť nejako pretĺcť, ja im nepomôžem.
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:27:10
00
Jaroh

Tak si ešte raz prečítaj tento svoj výplod. Môže mi byť ukradnuté, čo sa stane za 30 rokov, keď teraz si nemôžem vyhriať byt na 18°C.

"My sme sa naučili, že sa máme dobre, ale vďaka globálnemu otepľovaniu fakt spejeme k dosť dynamickému poklesu našej životnej úrovne a i keď ešte stále sme pred no-return-point, tak už iba tesne a je už v podstate jasné, že ho určite dosiahneme, pretože namiesto riešenia problému tu bojujeme, konzumujeme, scrolujeme sociálnymi sieťami, v topspeedoch generujeme záujmy o nové a nové autá, jeme pukance akoby sa nechumelilo...."
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:29:46
00
ale vsak uvidime will. Cast tej "analyzy" predpokladam ale suvisela aj s tym co sem davali vo vedlajsej teme - ze v priebehu nasledujucich 15 rokov sa v nl ocakava 3-nasobna spotreba elektriky (mozno len v peakoch?) https://www.mtbiker.sk/forum/post2093244.html#p2093244

ano, niesom energeticky expert, len proste tie cisla mi vyznievaju velmi podozrivo... ked si vezmem do uvahy ze poslednych ~10 rokov elektrika v nl stagnuje, aj napriek dost vyznamnej elektrifikacii dopravy, kurenia, klimatizovaniu....

nehovoriac o:
technickych moznostiach - ludia tu uz teraz dost kupuju bateriove uloziska ku svojim solarom. Nehovoriac o tom, ze aka je penetracia solarov. A tuna, sa daju aj rozumnejsie riesenia potom vymyslat, ako len tahat hrube kable, ale jasne, treba na to ochotu, a dostupne technologie. Pekny priklad aj na zaklade prilozeneho grafu - typicke tepelne cerpadlo funguje na principe - cim je chladnejsie vonka tym viac kuris. Co keby ale zapojis "inteligenciu", a vyuzijes teple dni na vyhriatie si domu a potom cez chladne dni prudko znizis potrebu kurenia.... Stoji ta to cca <5W na server co ti riadi cerpadlo (a kopu inych veci), akorat ze cerpadlo/klima na to musi byt stavane.

zmene klimy (tento rok mame cca 6 dni s minusovymi teplotami)

navykoch ludi - auta drviva vacsina ludi nepotrebuje dobijat 150kW ba ani 10kW. Pri 3kW dobijes od vecera do rana (20.00 - 6.00 = 10h) 30kWh coz je ~150-200km najazdu. Mam par kolegov co dochadzaju autom >50km jednym smerom, ale tych je relativne malo (iste pod 10%). Ale to je len na ilustraciu - viem ze na svk je priemerny denny najazd par desiatok km, tu to bude viac, ale silne pochybujem ze na urovni >>100km.

Zatial co som zachytil, problem byva ked tak s tym ze ti nedovolia novy solar pripojit, pretoze napatie na sieti je kvoli mnozstvu okolitych solarov uz vysoke. Ale napriek tomu ze dost podstatna cast ludi na ulici ma klimu/tepelne cerpadlo/dobijacku na auto, tak vypadok elektriky (okrem planovanej odstavky pri vystavbe novej ulice) sme tu este nezazili.

Prílohy:

Screenshot from 2025-03-02 22-16-57.png
Screenshot from 2025-03-02 22-16-57.png 33.93 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:32:21
00
arrow_leftbicycletour napísal:
Jaroh
Môže mi byť ukradnuté, čo sa stane za 30 rokov, keď teraz si nemôžem vyhriať byt na 18°C.

Sorry, ale nechápem, na čo to sem dávaš, strácam niť.
Ako súvisí fakt, že si nemôžeš vyhriať byt na 18°C s témou toho, že rozvoj distribučnej siete pre BEV tlačíme pred sebou?
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:39:39
00
Jaroh
Prečítaj si tie svoje omáčky čo si sem napísal o klíme?
Toto má aký súvis s distribučnou sieťou?

"My sme sa naučili, že sa máme dobre, ale vďaka globálnemu otepľovaniu fakt spejeme k dosť dynamickému poklesu našej životnej úrovne a i keď ešte stále sme pred no-return-point, tak už iba tesne a je už v podstate jasné, že ho určite dosiahneme, pretože namiesto riešenia problému tu bojujeme, konzumujeme, scrolujeme sociálnymi sieťami, v topspeedoch generujeme záujmy o nové a nové autá, jeme pukance akoby sa nechumelilo...."
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:44:03
00
*ospravedlnujem sa, tych dni bolo viac ako 6 (filtrovanie/priemerovanie dat home-assistentom zmiesane s par sekundovym ovplyvnenim merani kvoli defrosting funkcii tepelneho cerpadla) - kazdopadne, na ilustraciu ze zimy su tu nie vyrazne, a teda je dost pekna moznost "pred-akumulacie tepla" to snad staci.
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 22:52:48
01
arrow_leftbicycletour napísal:
Jaroh
Toto má aký súvis s distribučnou sieťou?

... taký, že namiesto toho, aby sme sa pripravovali na budúcnosť (teda v kontexte tejto diskusie aby sme investovali do rozvoja distribučnej siete), tak "bojujeme, konzumujeme, scrolujeme sociálnymi sieťami, v topspeedoch generujeme záujmy o nové a nové autá, jeme pukance akoby sa nechumelilo...." Inými slovami, nielenže neinvestujeme do riešenia budúcich problémov, ktoré na 100% prídu (teda v kontexte do rozvoja distribučnej siete), tak na to kašleme, ba dokoco tie problémy ešte zhorušujeme.

OK, nabudúce budem písať dve znenia, jedno pre normálnych ľudí, ktorí chápu kontext a potom vždy pridám polopatistický text pre teba. :-)

Dobrú noc.

Naposledy upravil Jaroh dňa 02.03.2025 - 23:14:54, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 02.03.2025 - 23:04:04
00
Jaroh

Tiež napíšem 2 znenia. Osobitne pre teba, aby si pochopil, že reagujem na tie tvoje omáčky. Ostatní to určite pochopia.

Takže pre teba:
Ľudia ti kašlú na tie tvoje investície do rozvoja distribučnej siete ak si nemôžu dovoliť vykúriť byť na 18° C a platiť ešte k tomu vyššie príspevky na obnoviteľné zdroje.
Zobraziť komentár 02.03.2025 - 23:12:16
00
Ja len pre info, do distribučnej siete sa investuje neustále. Vrátane nových vedení, rozvodní a pod. Robím v tejto oblasti. O tú by som sa nebál.
Jediný problém je v ľuďoch a ich lenivosti, myslení a závisti.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 07:59:57
04
Presne tak skynet.
Inak u nas sa male fve zapajaju do siete, mame "virtualne baterie". V cechach naopak dotuju fyzicke baterie, takze tam si ludia vo velkom kupuju tie. Imho nas system je lepsi a aspon priebezne nuti distribucky posilovat siete. A ked pride k pocetnejsiemu rozvoju bev, prevezmu na seba cast tarchy vyrovnavania v sieti.

Stanyos ked si to nacal, ako sa vypina defrosting funkcia na klime a kolko zozerie za beznu sk zimu? Lebo je mi jasne, ze najlahsie je vypnut obe jednotky od elektriky. Len som to chcel urobit nedavno u kamosa a ten mal vonkajsiu jednotku priamo napojenu az niekam z rozvodnej skrine. A nevedel ani, na ktorom obvode to ma zapojene a mal pustenu pracku, tak som nemohol zhadzovat jeden istic za druhym.
Teda otazka je, zerie to tolko, aby sa oplatilo klimu (nie tepelne cepadlo na vykurovanie) na zimu odpajat, ked ju neplanujem pouzivat? A druha, nic sa jej nestane, aj ked jej na vonkajsej jednotke premrzne olej na tych par noci do roka?
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 12:08:27
01
arrow_leftcokupit napísal:
Presne tak skynet.
Inak u nas sa male fve zapajaju do siete, mame "virtualne baterie". V cechach naopak dotuju fyzicke baterie, takze tam si ludia vo velkom kupuju tie. Imho nas system je lepsi a aspon priebezne nuti distribucky posilovat siete. A ked pride k pocetnejsiemu rozvoju bev, prevezmu na seba cast tarchy vyrovnavania v sieti.

Distribucka (ssd) neochotne pripája solar do siete. Ešte aj zvýšili mesacny poplatok za pripojenie. Keby som to už nemal zapojené, tak za terajších podmienok by som sa už nepripajal.
Mmám hybridný systém, takže si to môžem ako tak spotrebovať aj sám. Aj tak je to vlastne len záležitosťou nadšenia, lebo pri dotovaných cenách elektriny sa to len veľmi ťažko môže navrátiť.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 13:23:52
01
Aký mesačný zvýšila distribučka? Podľa mňa žiadny (jedine ak myslíš energetiku SSE, ktorá zvýšila poplatky za virtuálku. Ale to nie je distribučka). Mne v Dolnom Kubíne pripojili koľko som len chcel. Cena elektriky nie je dotovaná, výroba stojí ledva polovicu voči predaju.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 13:26:58
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up