Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Keď píšeš o Dolnom Kubíne, ta, ste mali nejaké nabíjačky v lampach verejného osvetlenia (alebo sa mi to iba marí?) ... funguje to?
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 13:43:28
00
Funguje, ale už to nie je zadarmo. Ale reálne tam nabíja minimum ľudí. Aspoň čo tak sledujem. Keď už tak nabíjajú pri lídli (dobrá cena)
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 14:02:48
00
A nevyužívajú to kvoli cene, nedostupnosti alebo prečo?
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 14:07:00
00
To už neviem, ale myslím si že hlavne zložitosť(registrácia) a treba mať vlastný kábel( TYPE2-TYPE2)
Cena je 0,29€/kwh, je to AC - max 22kW, malo, nejde to ani na vhodných autách toľko. Na tesle tak 10kw max.

Naposledy upravil skynet dňa 03.03.2025 - 15:25:47, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 03.03.2025 - 14:07:53
01
Hmm, tá cena je dobrá, zaujímavé, že sa to teda nevyužíva vo veľkom, najmä teda ľuďmi, ktorí nemajú kde mať wallboxy ... ale zase hej, 10 kW je málo.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 14:31:25
00
Predpokladam ze to je len na malej casti mesta, nie?

Lebo ak vyslovene da danom mieste clovek nebyva alebo nepracuje (cize tam netravi dlhsi cas bez prerusenia), "pomale" AC nabijanie nema velmi prakticke vyuzitie.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 14:36:45
00
Je to v podstate len v centre na 6tich miestach. Tam moc veľa ľudí nebýva. Nie sú na sídliskách.
Ja idem aj na bytovku wallbox namontovať :) Tak snáď mi to prejde.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 15:02:40
00
arrow_leftskynet napísal:
Aký mesačný zvýšila distribučka? Podľa mňa žiadny (jedine ak myslíš energetiku SSE, ktorá zvýšila poplatky za virtuálku. Ale to nie je distribučka). Mne v Dolnom Kubíne pripojili koľko som len chcel. Cena elektriky nie je dotovaná, výroba stojí ledva polovicu voči predaju.

Sorry, moja chyba. Áno sse zvýšila za virtuálnu.
SSD mi zvýšili teraz, za "istič" 😁
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 15:49:16
01
arrow_leftandrej25 napísal:
Distribucka (ssd) neochotne pripája solar do siete. Ešte aj zvýšili mesacny poplatok za pripojenie. Keby som to už nemal zapojené, tak za terajších podmienok by som sa už nepripajal.
Mmám hybridný systém, takže si to môžem ako tak spotrebovať aj sám. Aj tak je to vlastne len záležitosťou nadšenia, lebo pri dotovaných cenách elektriny sa to len veľmi ťažko môže navrátiť.

Ja mam minulotyzdnovu skusenost z nitry, tiez som pocul ze sa nepripaja a pripojili... ono ta neochota je logicka, pre nich je to v prvom rade naklad. Ale casom aj tieto porodne bolesti pominu. A tie dotovane ceny tiez nepotrvaju dlho a zase nastane boom fve aj tepelnych cerpadiel. Aj ked u nas birmovany komunista denne vyplakava, ako sa bez plynu neda. Ale napriklad firmy elektrinu dotovanu nemaju a preto tam je rast tepelnych cerpadiel niekolkonasobny. https://euractiv.sk/section/all/news/tepelne-cerpadla-v-europe-zaznamenali-prepad-na-slovensku-rastie-trh-vdaka-firmam/

Mimochodom, nie je tu ani jediny jeden protestny hlas proti dotovaniu cien energii. Pritom z dotacii elektromobilov ide tunajsich ochrancov volneho trhu od jedu roztrhnut. Pri plyne a elektrine uz zrazu o krivenie trhu nejde. Pokrytci prasivi :*
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 17:39:11
04
cokupit ja hovorim o inom defrosting - o rozmrazovani vonkajsieho vymennika tepla (pri kureni, my mame nastavene pod 5°C)

To co pises ty bude zalezat od viacero veci, ale vo vseobecnosti, pokial si niesi isty ze teplota kvapaliny neklesa pod bod mrznutia tvojej obehovej kvapaliny (r32 resp jeho predchodcovia, voda+glycol), tak riskujes poskodenie systemu. Ak system nieje uplne hlupy, tak ta spotreba nebude hrozna - zapne sa len ked dosiahne (takmer) bod mrznutia kvapaliny a bud len cirkuluje kvapalinu alebo ju von ohrieva - to by malo byt max par desiatok wattov. Jasne, pokial cerpadlo fici den/noc od leta do leta..... Potom moze mat zmysel kupit nejaku smart zasuvku/terminal do rozvodnej na vonkajsiu jednotku + home assistant alebo nieco podobne, a zapinat tu zraciu cast klimy len ked sa priblizis nodu mrznutia kvapaliny. Pripadne namiesto zapinania klimy tam hodit rezistivny kablik na hadice a ohrievat
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 18:36:12
00
arrow_leftJaroh napísal:
Hmm, tá cena je dobrá, zaujímavé, že sa to teda nevyužíva vo veľkom, najmä teda ľuďmi, ktorí nemajú kde mať wallboxy ... ale zase hej, 10 kW je málo.

Preco vravis ze 10kW na poulicne dobijanie "na masovku" je malo? - povazujem to za masovku, kedze pisete ze je to z lamp poulicnych
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 18:37:13
00
Stanos ja hovorim o tom istom :) proste vacsina ludi pouziva klimu iba v lete na chladenie. Ale pokial viem, vonkajsia jednotka je v zime rozmrazovana pre pripad, ze by ju chcel niekto zapnut aj ked mrzne. No a to zerie energiu, otazka je ci to ma zmysel riesit. A ano chcel som vonkajsiu jednotku odpojit, ale nebola tam zastrcka, iba kabel veduci kamsi do steny.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 19:30:09
00
cokupit
ja by som zrusil vsetky dotacie, od energii cez vypomoci na hypo, atd, nech ludia na vlastnej kozi pocitia akych blbov si navolili do EP a ti nasledne EK a kam nas tito odbornici doviedli.

Ty si tu najvacsi pokrytec, pretoze ked ty sa mas dobre tak je akoze vsetko OK.
Vsetko so vsetkym suvisi.
Hlavne statny rozpocet, z ktoreho su plateni isti zamestnanci, ktori vykonavaju sluzby pre spolocnost.
Ci uz hasici, lekari, setricky, ucitelia, policajti, ...
Ked budes potrebovat ich pomoc ale nikto hodiny nepride, lebo za tie platy to nikto nechce robit tak si spomenies.
To, ze ty nepotrebujes plyn a mas sa teraz dobre, neznamena, ze to tak moze byt stale.
Ked si taky hlupy, ze nechapes, ze tu mame plynovu infrastrukturu s velkou kapacitou a mali sme prijem do Statneho rozpoctu z tranzitu plynu na zapad a teraz musime ten prijem nahradit. Navyse budeme platit teraz za tranzit k nam.
Ake mas navrhy? Viac vlakniny, viac fotovoltaiky? Viac penazi mimovladkam? viac CO povoleniek a skor ako v 2027 aj pre beznych ludi? Odovzdame 2 pilier? Alebo si zvysme dane? DzP z 19% (25%) aspon na 30% (35%)
Ze ti nevadi, ze EU nakupuje plyn ako blazniva.

Ze ty nejdes protestovat ked tvoj boh progresivny ma napichnutu celu rodinu na statny rozpocet a dotacie, kt. nevie ani vydokladovat.
O dalsich mimovladkach ani nehovorim.

Problem hlupakov je ten, ze vidia len seba a nevidia ostatnych.
Ako EK ci EP, napichnuty na rozpocet, megaplaty a odtrhnuty od reality beznych pracujucich ludi.
Hraju si tu s nami ako s figurkami sachy.
Potom tu budes vypisovat a vyplakavat ako si cakal 2h na policajtov ci na zdravotnikov.
Ked sa budes bat vyliezt von na ulicu alebo nebudes ani doma v bezpeci, aby ta niekto neprepadol, neokradol tak si spomenies naco nam bola plynova rura a prijem do statneho rozpoctu.

Takze sa spamataj a obcas sa pozri okolo seba. Nie si tu len ty s FVE a bez plynu.
Celkom by ma zaujimalo v akej oblasti pracujes.

---
skynet
drzim palce, zrejme budes potrebovat suhlas vlastnikov bytov.
---

Preto je elekromobilita momentalne ulet, kt. sa oplati len pre rodinne domy s FVE.
Vobec sa nebuduju obytne domy s pripojkami na nabijanie, parkoviska s nabijacou infrastrukturou. (To bude este len stat prachov)
Vsetky tie peniaze co sa vyhodili na vojnu sa mohli pouzit na infrastrukturu a vyvoj, vyskum obnovitelnych technologii, baterii s vyssou hustotou, solid state, atd.
Prave toto ma odradza od kupi EV a aj ludi v mojom okoli.
---

Naco nam je super prebytok solaru, ked v noci nevyraba a musime zapinat dalsie zdroje. Vybudujme precerpavacky, mozno gravitacne, alebo ine uloziska, lebo kedy asi budu ludia nabijat EV?
No v noci.

Naco nam boli NATO zakladne na Ukrajine?
A teraz sa budu peniaze este vyhadzovat na zbrojenie, lebo EU vedu hlupaci bez zdraveho rozumu, kt. nas dostali do tychto sra....
Radsej sa mali investovat do zmysluplnesich veci, kt, zlepsia zivot ludom.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 19:34:16
01
Samozrejme ze budem potrebovat suhlas. Ale dovolili mi si prenajat kus strechy(mam fve) tak snad dovolia aj wallbox. Miesto na to mame. Fyzicky sa to da namontovat.

A k tym prijmom do rozpoctu z tranzitu. Tych max 150 milionov minu vo vlade za tyzden na kvety :)
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 19:36:27
02
arrow_leftcokupit napísal:
Stanos ja hovorim o tom istom :) proste vacsina ludi pouziva klimu iba v lete na chladenie. Ale pokial viem, vonkajsia jednotka je v zime rozmrazovana pre pripad, ze by ju chcel niekto zapnut aj ked mrzne. No a to zerie energiu, otazka je ci to ma zmysel riesit. A ano chcel som vonkajsiu jednotku odpojit, ale nebola tam zastrcka, iba kabel veduci kamsi do steny.

Nie celkom - o com som ja vravel je ze mne sa tc prepne z kurenia do chladiaceho modu raz za cas preto, aby roztopil namrazu na vonkajsom vymenniku. A toto ma (u nasho tc) za nasledok aj ohriatie tepelneho cidla, na ktore som narazal, a kratky peak/skol v meranej teplote. Tato namraza (vdaka rosnemu bodu vonkajsej vlhkosti) ti nebude vznikat ked nekuris.

Ovsem niektore klimy/tc musia bezat aj ked su "vypnute" ako ty pises - aby nezamrzla samotna chladiaca kvapalina. Napr iste relevantne pre systemy voda+glycol v chladnych podmienkach.
Jasne, cerpadlo sa musi starat v principe aj o to. Ale napr. neviem aky je to bod pre nase tc s r32 (zalezi na kolko je natlakovane, to netusim, musel by som kuknut nejaky technicky manual aspon na orientacne hodnoty, ale pre 1bar je bod varu -52°C, cize bod mrznutia je este nizsie a teda mozno prakticky nerelevant e pre systemy s r32, ale toto ber len ako ilustraciu, ANI NAHODOU SA TYMITO HODNOTAMI NERIAD).

A tieto 2 teploty (rosny bod/vznik namrazy na vonkajsom vymenniku vs bod mrznutia chladiacej kvapaliny) niesu nevyhnutne rovnake.

Vypnutie tc z ele v "mojom" (prvom) pripade je neskodne. V druhom si mozes dozicat novu vonkajsiu jednotku.
Zobraziť komentár 03.03.2025 - 19:58:30
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up