Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftJaroh napísal:
Dudo, nemáš celkom pravdu.
1. kto "sa vrhol"? Vrhli sa výrobcovia, nie my. Pre nich je to rentabilnejšie, tak sa do toho vrhli...

Jasne, ze je to o marzi, ale preto mali byt statom/uniou dotovane prave len "mestske" auta a tym by motivovali vyrobcov aj kupujucich. S takymto druhom dotacie sa kludne ztotoznim, kedze ma sekundarny pozitivny efekt.

Pred rokom som chcel kupit elektro auto ako druhe do rodiny, no ekonomicky mi to nedavalo zmysel, pricom som nadseny myslienkou

Naposledy upravil Dudo dňa 18.12.2022 - 11:34:15, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 18.12.2022 - 11:32:12
01
:-) Nechajme to, asi sa nezhodujeme, čo znamená pojem "bežný smrteľník"(z hľadiska jeho mobilitných potrieb). :-)
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 11:33:06
01
arrow_leftDudo napísal:
Jasne, ze je to o marzi, ale preto mali byt statom/uniou dotovane prave len "mestske" auta a tym by motivovali vyrobcov aj kupujucich. S takymto druhom dotacie sa kludne ztotoznim, kedze ma sekundarny pozitivny efekt.

To sa aj deje. Vo väčšine krajín, kde sa dotujú e-autá, sú dotácie možné len do určitého cenového limitu. prípadne (a to sa mi nepáči) sú dotované aj nad cenový limit, ale menej.
Pokiaľ sa pamätám, tak limitované boli ceny dotovaných e-áut na Slovensku (ak sa dobre pamätám, tak to bolo 50K?) a ak sa vôbec ministerstvu hospodárstva podarí nájsť pre ďalšie dotácie peniaze, tak cena dotovaných áut bude opäť limitovaná.
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 11:36:55
01
Zaujimavy pohlad od Vaclava Smila.
https://vaclavsmil.com/wp-content/uploads/2021/12/SUV.pdf
Je o tom, ze sucasny rozmach SUV vie vymazat usetrenie CO2 ktore daju elektricke auta.
"The additional SUVs on the road by 2040 could offset the carbon savings from more than 100 million electric vehicles."

Odporucam publikacie od tohoto pana. Je to univerzitny profesor a zaobera sa energiou a ekologiou. Jeho pohlady dost otvaraju oci o tom, kde ma vyznam setrit energiu a ake obrovske vyzvy stoja pred nami.
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 12:37:30
00
Vôbec ho nejdem spochybňovať, pretože na to nemám(e) dáta a pravdupovediac si subjektívne myslím, že má v mnohom kus pravdy. Ale ak je jeho tvrdenie postavené na vete "In the wider world, the average SUV emits
25 percent more carbon than the average car" a podobných, tak pravudpovediac také vulgárne zovšeobecnenia pôsobia dosť nevieryhodne.
Ale inak hej, veľmi s ním súhlasím, že samotná elektromobilita problém emisí z dopravy tak skoro nevyrieši (a iné problémy, súvisiace s dopravou už vôbec nie), iba ho zníži a sú potrebné štrukturálne, systémové zmeny mobility.
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 13:00:44
00
arrow_leftcokupit napísal:
Kua neuveris, ale existuju aj verejne napajacky kde tecie pitna voda a uplne zadarmo. Prides, napijes sa, rovno v strede namestia.
Podla tvojej rigidnej, od trhovej ekonomiky odtrhnutej logiky je nemozne, aby verejna doprava bola lacnejsia ako sukromna. A pritom je to PRESNE NAOPAK.
...

Verejné nápájadla som zažil už ako študent pred 30 rokmi keď som stopom cestoval Európou. Ako to súvisí s tým, že podľa všetkých zdrojov, je verejné nabíjanie drahšie ako súkromné? A má to logiku.
Verejná doprava je často drahšia ako súkromná. Hlavne mestská a prímestská. Pokiaľ samozrejme nepočítame parkovné, emisné pokuty za vjazd do mesta etc.
Pokiaľ cestuje celá rodina z BA do KE, tak doprava autom je o dosť lacnejšia. Ceny si vieš jednoducho overiť, Ty asi ale nie, keď nie si schopný zistiť si rozdiel cien na verejných a privátnych nabíjačkách a od rýchlonabíjačiek si prešiel k verejným žriedlam.
Zobraziť komentár 19.12.2022 - 01:06:28
00
A k cene verejnej dopravy, pre korektnosť, je potrebné zarátať aj dotácie...
Už si nepamätám výšku príspevku štátu napr. na železnici ale je šokujúco vysoká 😉
Zobraziť komentár 19.12.2022 - 05:44:10
01
Ahaa, no samozrejme do celkovej ceny nepocitajme nic, pocitajme len cenu phm. Tak isto ako pri nabijani pocitajme len cenu elektriny. Kriste clovece fakt ti to neni blbe? A neviem co si mam overovat, ked si vestil 15r buducnost...
PS: ked si na zriedlach nepochopil, tak sa pozri na verejne nabijacky telefonov alebo verejne dostupnu wifi. Je ako benefit snad v kazdej krcme, restike, obchode, cakarni, dopravnom prostriedku. Lacnejsie ako doma (zadarmo), benefit pre klienta.

Naposledy upravil cokupit dňa 19.12.2022 - 07:10:15, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 19.12.2022 - 06:13:36
01
Navyše, pri doprave sa zatiaľ do ceny nezapočítavajú externality. Takže áno, auto je lacnejšie, ale viac zasiera prostredie. Ked sa toto zohladni v cene paliva a v poplatkoch, tak sa celková cena používania autá zvyšovať tak, že verejná osobná doprava bude plne konkurencie schopna. Ale to ešte par rokov potrvá, kým to prejde celým legislatívnym procesom.
Zobraziť komentár 19.12.2022 - 07:05:35
01
K spotrebe paliva...
Na letectvo sa zvykne poukazovať ako na povedzme žrúta paliva.Keď sa to rata na osobokilometer už to vyzerá inak,a keď si ešte uvedomíme že pri priemernej rýchlosti ~700+ km/h😉
Zobraziť komentár 19.12.2022 - 08:05:40
01
No berme to tak, že to lietadlo je obsadené aspoň na 75%. A nie je pravda, že autá jazdia iba so šoférom. Navyše sú rôzne nátlakové akcie aby autá jazdili obsadené. Pri na 75% obsadenom aute to znamená 1.6 l/100km. V Amerike stále slušných 2.5 l/100km. Lietadlo 4.3 l/100km. Spotreba je udávaná za kilometer, takže rýchlosť nehrá rolu, aj keď do Thajska autom na dovolenku nepôjdem. Aj keby som rád.
Že sa terčom ekoteristov ale stali práve autá, to je fakt. Osobne mi to je ale fuk.
Ako socka by som navrhoval zrušiť Business Class a First Class. Napchajú do lietadla viac dobytka a cena za osobokilometer sa zníži :-)
Zobraziť komentár 20.12.2022 - 00:05:10
01
Ekoteroristov. Naco pouzivas slova, ktorych vuznam nepoznas?
Zobraziť komentár 20.12.2022 - 06:03:04
01
ak zrusia Business class a 1st Class, letenky v Economy riadne zdrazeju.
Zobraziť komentár 20.12.2022 - 06:56:20
00
Ryanair má iba dobytok class a kúpiš letenku lacnejšie ako autobus do susedného mesta. To rušenie tried som ale samozrejme myslel s nadsádzkou. Čo tu málokto pochopí.
Zobraziť komentár 20.12.2022 - 23:16:21
00
arrow_leftcokupit napísal:
Ekoteroristov. Naco pouzivas slova, ktorych vuznam nepoznas?

Ale poznám. Chcel som kúpiť pozemok kde som chcel čističku ktorú mi nepovolili, lebo tam bol zdroj vody. Že v tej prímestskej časti mali všetci prederavené žumpy (ako všade na Slovensku) a vidieť tam hovnocuca bola slávnosť, to ekoteroristom nevadilo.
Ekoteroristi presadili diesle v Európe. Lebo mali nízku spotrebu. Už vtedy sa vedelo, že sú škodlivejšie. Ekoteroristri majú na triku veľa aktivít škodiacich ekológii.
Ale nemienim sa s tebou hádať a strácať čas. Zase by to skončilo tak, že "za 15 rokov to predsa bude ináč".
Zobraziť komentár 20.12.2022 - 23:25:16
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up