Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Hej, presne preto sa Joea pýtam :-) Pretože rozdiel v cene je spôsobený parametrami a manažmentom prevádzky nabíjačky, nie princípom nabíjania.
Zobraziť komentár 17.12.2022 - 07:53:23
00
davam sem jeden clanok/rozhovor z Temy poukazujuci na problemy suvisiace s rozvojom elektromobility

v poslednom case sa tu diskusia celkom rozbehla a nemam posledne strany nacitane, takze mozno tu boli problemy spominane v clanku uz "vyriesene" :)

Prílohy:

Téma 48_2022 - O problémoch elektromobilov.pdf [3.17 MiB]

Zobraziť komentár 17.12.2022 - 20:16:18
00
Ešte raz sa spýtam... Vlastní tu niekto elektromobil? Chcem vedieť dojazd a čas trasy zhruba 1300km - ale len kto reálne má eauto, nie teoretizovanie...
Zobraziť komentár 17.12.2022 - 20:30:28
00
ako deti sme mali elektromobil na dialkove ovladanie. "Dojazd" bol cca 15 minut.
Zobraziť komentár 17.12.2022 - 20:41:26
01
arrow_leftcorsair napísal:
Ešte raz sa spýtam... Vlastní tu niekto elektromobil? Chcem vedieť dojazd a čas trasy zhruba 1300km - ale len kto reálne má eauto, nie teoretizovanie...

to je asi ako keby si sa opýtal hociktorého bajkera z mtbajkera, že koľko prejdeš na jeden výjazd km na elektrobajku...

všeobecne je to závislé od mnohých faktorov, ale z testov, videí a asi aj reality:

priemerný elektromobil má baterku s kapacitou, niekde okolo 60-80 kWh

priemerná spotreba je okolo 20 kWh (napr. Kia EV6, VW ID4 podľa spritmonitor.de) - na diaľnici pri 130 kmh je to niečo viac, priemerne cca 25 kWh

nabíjanie z 10% na 80% trvá cca 0,5 hodiny (ak je tam 150 -200 kW rýchlonabíjačka) v ideálnych podmienkach do 1 hodiny v menej ideálnych podmienkach (50-100 kW)... (to by mohol doplniť nejaký elektrovlastník, čo absolvoval SK-ITA alebo SK-HR trasu, že aké sú nabíjačky po ceste)

počítať ti to nebudem, to snáď zvládneš aj sám... 1300 km vidím na 3 až 4 (skôr 4) hodinové nabíjacie zastávky...

ale teoreticky odhadujem, že 1300 km dáva priemerný človek za cca 13 hodín (pokiaľ jazdíš okolo mprky a dáš si tých 4-5-6 zastávok na "kávu" cca 15-20 min) a s elektromobilom by to mohlo trvať možno o cca 2 hodiny viac, ktoré stráviš navyše oproti normálnym zastávkam na nabíjačke...

ak by boli cestou výkonné nabíjačky, tak tam zasa nejaký veľký rozdiel nebude, ak by si nabíjal 30 minút...

to je ťažko povedať presne...
Zobraziť komentár 17.12.2022 - 23:48:03
02
arrow_leftJaroh napísal:
Prečo?

No verejná nabíjačka je služba poskytovaná firmou, ktorej zámerom je generovanie zisku. Platia prenájom pozemku, servis, elektrinu, zaplatili nabíjačku, majú zamestnancov etc. Tak ako stravovanie v reštaurácii vyjde drahšie ako doma.
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 00:05:55
00
Kua neuveris, ale existuju aj verejne napajacky kde tecie pitna voda a uplne zadarmo. Prides, napijes sa, rovno v strede namestia.
Podla tvojej rigidnej, od trhovej ekonomiky odtrhnutej logiky je nemozne, aby verejna doprava bola lacnejsia ako sukromna. A pritom je to PRESNE NAOPAK.
Domacnost ma nejaku domacu tarifu. Verejna nabijacka moze mat tarifu ovela lacnejsiu. (Lebo nakupi 100000x vacsi objem, vsak). Servis a naklady na nabijacku si zapocitaj pri oboch ked uz chces nieco pocitat (a hadaj ci bude mat v konecnom dosledku nizsie naklady firma, alebo maloobchod). Prenajom moze byt a nemusi- tie pri supermarketoch asi nebudu platit same sebe a detto mesto asi rado poskytne pozemky ak bude chciet mat vela nabijaciek. Skratka je tak prilis vela premennych na to, aby si mohol len tak strelit take proroctvo.
Plus je to ako s nemonopolnymi dodavatelmi elektriny a plynu, alebo telekomunikacnymi operatormi. Ved beru od rovnakej elektrarne, cez rovnake kablez cez rovnake opticke linky, ako mozu elektrinu/internet/cokolvek predavat lacnejsie ako majoritny hrac? No velmi jednoducho, trhova sutaz...
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 00:49:16
01
arrow_leftcorsair napísal:

Ja mám e-Golf z roku 2019. V lete dojazd okolo 270km v zime 200km, priemerna spotreba 15.8kWh/100km aj so stratami pri nabijani.
Ak ti mám pravdu povedať, na cestu dlhú 1300km by som sa s tým nevidal. Do toho legendárneho Chorvátska s tým raz určite pôjdem, ale použijem autovlak.

Bjorn Nyland na YouTube testuje elektromobily už dlho a vybudoval celkom slušnú databázu údajov.

Výsledky zapisuje do excelu. Mrkni záložku 1000km kde sú časy pre cca 90 aut. Pod 10hod je tam zhruba 20 aut, väčšinou Tesly.

https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvvWJHrBS82echMVJH37kwgjE/htmlview#
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 07:40:43
02
Takže pre bežného smrteľníka to zatiaľ nieje. Ale tak vývoj ide dopredu, snáď sa dožijeme
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 07:48:51
00
Bežný smrteľník nepotrebuje denne jazdiť 200 km a už vôbec nie 1300 km.
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 08:20:22
06
Slovensky bezny smrtelnik potrebuje, kazdu noc do Chorvatska predsa :P
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 08:46:38
02
Je to pre človeka, ktorý si vie realisticky zhodnotiť ako ďaleko a kam jazdi. Keďže s týmto autom pokryjem svoj dojazd, a na verejných nabijackach som za posledných 12 mesiacov nabil iba 5% celkovej elektriny, tak som to asi trafil.
Ale treba mať k dispozícii domáce alebo firemné nabíjanie. Ja fungujem na klasickej jednofazovej zásuvke v garáži s výkonom 3kW
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 09:27:40
00
Chlapci a nepride vam trapne ohanat sa tym chorvatskom? Vsak to vase priemerne elektroauto mi nezvladne cestu do prace z prace a potom do BB, jedine si musim dat pauzu na nabitie. Ale tak tlapkajte sa po pleciach. Vy o tych 10 rokov na to auto mat budete a budete ho aj mat kde nabijat. To ze 80% slovenska nebude moct/ mat na to vas trapit nemusi
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 09:30:37
00
to jazdis kazdy den 200km do prace a 200km z prace, ze to elektromobil nezvladne? To by som nechcel ani beznym autom :-D
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 09:36:58
01
Ano,a z kade do tej bb lapaloma prosim dochadzas? Ked ta to tak zaujima, tak si otvor moj profil, a hladaj kam som daval cisla zo svk, ze ako "priemerny" slovak si,ked sa ohanas sebou ako typickym slovakom na dojazd.

A ta cena je vtipna, kedze vacsina ludi si nedokaze spocitat TCO.... Tak skoda potom nieco s nimi riesit
Zobraziť komentár 18.12.2022 - 09:39:30
10

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up