Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftskorpion napísal:
Taketo debaty som zazil o vsetkych novych technologiach. Povieme si o 5-10 rokov, co sa presadilo ;-)

kolko počkaj 5 počkaj 10 ešte bude treba? veď už prešlo aj 5 aj 10 od uvedenia na trh :?: za mňa elektromobily tu určite budú aj o 10 rokov a majú svoje miesto na trhu, ale spása dopravy a ľudstva to nebude..

inak k tým "novým" technológiám a debatám, zažili sme toho hodne, akurát na tie technológie čo sa nepresadili si už nikto bežne nespomenie ;) maximálne tak pri vyslovene článkoch ktoré vytiahnu takéto "prelomové" veci čo mali zmeniť svet..
Zobraziť komentár 24.01.2025 - 15:54:49
02
Svet je už blízko k prelomovej batérii či furt je to rozmazane ďaleko? Myslím tým trebárs polovodičové batérie, ich výhodná vyššia hustota no intergalaktická cena ktorá asi nikdy neklesne na ľudovejšie ceny. Nemyslím to ironicky, fakt ma zaujíma kam sa pokročilo keďže toto je asi najväčší kameň úrazu rozvoja elektromobility.
Zobraziť komentár 24.01.2025 - 17:15:42
02
Tak za 10r prehodnotim ďalšie auto...ale musí mať 4kolku a podvozok aspoň 22cm vysoko...
Čo zatiaľ spĺňa len MB G 580 eq....len tam dojazd 300km a cena ako za rodinný dom😁
Len neviem či by to vyšlo k domu s=21%stupanim na sypkom snehu pri 3.2tone🤣

Naposledy upravil zihadlo 5 dňa 24.01.2025 - 18:00:50, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 24.01.2025 - 17:48:58
00
CraObs - neviem, ty nam predstav ako by dneska po tych, tebou napisanuch 5-10 rokoch mal BEV market a penetracia vyzerat. O spase rozumni ludia/nepopulisti urcite nevravia. Hovori sa o tom ze su menej zle bev oproti ice.

A len tak pre ilustraciu, rychle googlenie: na svete je odhadom 1.5miliardy aut. Rocne sa vyrobi orientacne 70-80milionov novych aut. Ako dlho by trvalo aby penetracia novej technologie bola: 10/20/50/100% ak by sme mali carovny klucik co prepne vsetku vyrobu na novu technologiu za den?

(Pekna ilustracia - vcera som si kupil mini pc - jazdenku z ebay, z roku pana 2018, intel technologia asi este starsia, akorat ze teraz, v 2025 mi prisiel pc v este folii zabaleny.... Co mi kludne ako wifi ap a multimedialne centrum bude sluzit 10 rokov/kym nebude nieco s 1/10 spotrebou)

Turbi skus si mozno otvorit svethardware.cz, a tam prelistovat nejake clanky o baterkach. Pokial teda pod "polovodicovymi" mas na mysli "solid state", cize "tuho latkove" (i.e. nieje v nich tekuty elektrolyt), tak Vo vseobecnosti, pokial som spravne zachytil, uz cinsky vyrobcovia zacali nasadzovat "semi" solid state (nejaky medzikrok) uz do aut a mobilov na tento rok. Dalsi, aj etablovani auto vyrobcovia (tusim hyundai/kia) uz oznamuju na blizku (1-2r) buducnost solid state baterky.
Su revolucne? Ano aj nie - asi netreba cakat navysenie kapacity na 2+-nasobok, skor pojde o (nizsie) desiatky %/kombinaciu so znizenim hmotnosti u prvych generacii, ale otvaraju cestu dalsim postupnym vylepseniam.
Zobraziť komentár 24.01.2025 - 17:59:43
01
arrow_leftcokupit napísal:
Opakujes sa jak pokazeny verklik. My mozeme svetu konkurovat v kvalite zivotneho a socialneho prostredia, v inovaciach a priemysle 5.0. Nie v taveni zeleznej rudy a vyzieranim sveta.
Najlacnejsia elektricka energia je z obnovitelnych zdrojov

Príloha:
Príloha Electricity_costs_in_dollars_according_to_data_from_Lazard.png už nie je dostupná.

Ty si zábavný. Že v kvalite životného prostredia? Takže už nejde o emisie CO2 a záchranu planéty, keďže ľudstvu hrozia nepredstaviteľné katastrofy ak nezníži jeho produkciu?
Ešte raz. Európa má emisnú stopu výroby elektriny okolo 250 g CO2/kWh a Ázia 600 g CO2/kWh.
To akože vrazila Európa do prestavby a modernizácie ťažkého priemyslu miliardy €, zadotovala elektrické pece a teraz kvôli vysokým cenám elektriny bude dovážať oceľ z Ázie?

Vďaka obnoviteľným zdrojom je lacnejšia elektrina? Radšej sa pozri na realitu do Nemecka, Dánska alebo Kalifornie. Tá má najvyššie ceny elektriny v USA a pritom najvyšší podiel obnoviteľných zdrojov.
Takže menej pozeraj na wikipediu a radši si pozri reálne ceny.
Príloha:
cal.png
cal.png 40.85 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil bicycletour dňa 24.01.2025 - 18:25:45, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 24.01.2025 - 18:20:33
00
arrow_leftstanos4 napísal:
Hovori sa o tom ze su menej zle bev oproti ice.

hej, isté modely za istých okolností.. :!: (trieda auta, nájazd, typ motora..)
arrow_leftstanos4 napísal:
neviem, ty nam predstav ako by dneska po tych, tebou napisanuch 5-10 rokoch mal BEV market a penetracia vyzerat.

ja? ja som tu nedal že mám počkať ďalších a ďalších 5-10 rokov..
pokial neprídu ďalšie dotácie, resp reštrikcie tak sa to uprace tie pohony každému podľa potreby a možností (finančných aj lokalitných)
Zobraziť komentár 24.01.2025 - 18:25:37
00
5-10r - ty si sa tu z toho "vysmieval", tak ma zaujima ze aky ma mat nova technologia podla teba nastup. Kacerovanie "tesla sales by year" (bo ozaj z hlavy si to nepamatam), mi ukazuje ze do 2012-2015 to bola garazova firma, v 2015 zacala mat nejake masovejsie vyroby - >100k aut, ale az 2017 sa to zacalo lamat, na dnesnych 1.7miliona. napr VW skupina za 2024 ma 9.2 miliona. Akoze nic v zlom, ale defakto do 10r sa dostat z "nuly" na konkurenta najvacsich hracov, neznie ako nepresadenie sa.
Zobraziť komentár 24.01.2025 - 18:54:17
02
Za 10 rokov zákazov a regulácií pre výrobcov spaľovacích áut a daňových prázdnin pre výrobcov elektromobilov. Takéto podnikanie je snom každej firmy.
Potom byrokratom dôjdu peniaze na rozdávanie a tak to aj vyzerá s tou super inováciou.
Príloha:
ger.png
ger.png 73.65 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 24.01.2025 - 19:20:59
00
arrow_leftJezus napísal:
V Dracikovi tiez pricetny clovek nebude nakupovat, je plno inych moznosti. To plati aj pre elektroauta. Konkurencia ponuka minimalne porovnatelne vozidla bez nalepky "podporujem idiota".

do 1-2 roka planujem kupit jazdenu teslu 3 LR. co ponuka konkurencia? vazne sa pytam. a nebudem zly a pozadovat vykon tesly, ale aspon 60-70 z neho by tam mohlo byt. dojazd rovnaky alebo vacsi. cena rovnaka alebo nizsia…
Zobraziť komentár 25.01.2025 - 21:41:35
00
Okrem hyundai/kia ma nenapada nic. Teda vlastne este cinske mg mozno. Vw id3 bolo tusim aj dost drahsie aj dost horsi dojazd, ale ceny sa teraz dost vyrazne hybu, co platilo 1-2r dozadu je uz uplne pase
Zobraziť komentár 25.01.2025 - 22:17:47
00
arrow_leftbicycletour napísal:
Za 10 rokov zákazov a regulácií pre výrobcov spaľovacích áut a daňových prázdnin pre výrobcov elektromobilov. Takéto podnikanie je snom každej firmy.
Potom byrokratom dôjdu peniaze na rozdávanie a tak to aj vyzerá s tou super inováciou.
Príloha:
ger.png

akosi stále zabúdaš na to 19-45% clo ktore zaviedli..
Zobraziť komentár 26.01.2025 - 00:38:29
00
8)

Prílohy:

Gh18ToJXsAA8pvl.png
Gh18ToJXsAA8pvl.png 90.74 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 26.01.2025 - 00:49:56
00
trionq
A čo to clo zaviedli na elektromobily z EÚ a z USA? A kedy ho hlavne zaviedli? Nezrušili náhodou presne v momente poklesu predaja elektromoblov dotácie?

A chápem, že sem musíš stále dávať predotované a preregulované Nórsko. Ešte tak mať ich ropu a plyn a dotácie.
Ale všetko ide podľa plánu. Deficity rozpočtov sa zvyšujú a dotácie končia.
Takže treba sem dávať grafy z Nórska a nie z najväčších trhov Európy, kde už platia elektromobily všetky poplatky ako spaľovacie autá.
Príloha:
eur.png
eur.png 65.44 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil bicycletour dňa 26.01.2025 - 09:57:53, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 26.01.2025 - 09:51:21
00
Pokial dobre vidim, ten norsky graf je cisto zeleny, inak povedane dosiahli ciel, takze to si sem asi vlozit nechcel :P
Zobraziť komentár 26.01.2025 - 09:54:13
01
cokupit
:D :D :D
Len nech to ľudia vidia. Aké majú v Nórsku podmienky na kúpu spaľovacieho auta a aké dane a poplatky pri jeho kúpe platia. A aké daňové prázdniny majú elektromobily. Pri cene elektromobilu do 42 000 € žiadna DPH a pri vyššej cene 25 % DPH. A od roku 2025 zákaz predaja čisto spaľovacích áut.
To však v tých grafoch radšej neuvádzate.
Len ten nórsky ropný rozpočet ešte tak mať.
Ale kľudne sa uspokojujte Nórskom. Ja vám to prajem. :*
Zobraziť komentár 26.01.2025 - 09:59:50
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up