Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Toto by sa dalo aplikovat aj na cyklistov, ze naco im je bajk, ked mozu ist peso (a teraz kolki z nas maju iba jeden :) ), a barefootisti by pesiakom oponovali ze je neekologicke kupovat boty. A vratime sa do jaskyn, uz len aby vedci nejako vzkriesili mamutov. Ale kolko energie mina veda, hmm a takto dookola :)
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 11:37:01
00
Nie, nedalo. Pretože popri benefitoch výroby a používania niečoho (napríklad auta) musíš brať do úvahy aj negatíva pre životné prostredie. Takže má zmysel sa pýtať, na čo je ti auto (prvé, druhé, tretie...), pretože to predstavuje záťaž pre ŽP, zatiaľ čo bajk či topánky predstavujú relatívne zanedbateľnú (v porovnaní s autom nulovú) záťaž pre ŽP.
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 11:45:20
02
zalezi len na tom, aky si zvolis porovnavaci element. Ty porovnavas auto a bike a potom ti bike vyjde dobre. Porovnaj si bike a chodenie a potom ti bike vyjde zle. Ty si si subjektivne zvolil porovnanie tak, aby ti to vyslo, ako chces. Takto to mozeme tocit do nekonecna.
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 14:22:07
01
Nie, zvolil som pre všetky spôsoby jedno spoločné kritérium - miera dopadu na ŽP, teda presnejšie jeho závažnosť.
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 15:46:25
00
v tom pripade by sa mali ako prve zrusit lode, lietadla a vesmirne rakety
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 18:05:18
00
Samozrejme, ak nie sú potrebné, mali by sa zrušiť. Myslíš, že niektorá raketa, lietadlo či loď je menej potrebná, ako druhé auto v rodine?
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 18:42:07
00
Napríklad druhá raketa v rodine...
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 19:00:48
19
arrow_leftJaroh napísal:
Samozrejme, ak nie sú potrebné, mali by sa zrušiť. Myslíš, že niektorá raketa, lietadlo či loď je menej potrebná, ako druhé auto v rodine?

Takže už nejde len o mieru dopadu na životné prostredie, ale aj o užitočnosť? Cize teraz je rovnica "užitočnosť*škodlivosť"? V tom pripade sa vratim naspat k bikom. Ludia by si nemali kupovat biky, kedze tak 99% z nich sluzi len na zabavu, cize uzitocnost 0. A uz vonkoncom by ludia nemali mat viac bikov. Este stale myslis, ze sa to da takto paušalizovať? Ideme sa stale tocit dokola? 🙂
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 20:26:37
00
zas diskusia o nicom s clovekom ktory si vytvara nazor podla toho co si precita na internete (vid hlud pri 130kmh...)...
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 20:38:04
00
Samozrejme, že ide aj o užitočnosť. Vždy musíme posudzovať dopady vs. užitočnosť.
Kde je v tom paušalizovanie? Práve naopak, posudzovanie dopadov vs. užitočnosti je konkretizovanie.
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 20:41:59
00
arrow_leftmnavak napísal:
zas diskusia o nicom s clovekom ktory si vytvara nazor podla toho co si precita na internete (vid hlud pri 130kmh...)...

Ty si komik. Postav sa vedľa diaľnice, zapni si apku hlukomera, počkaj si na prvý elektromobil a potom sa vráť, ty internet... :-)
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 20:43:58
01
ja to nepotrebujem dokazovat ako kvaziargument preco maju cesi zadarmo dialnicu pre EV. ja viem ze je to tichsie .. nehovoriac o pohode v kabine kde ti ubudnu dunive zvuky diesla alebo hluk benzinu na vacsich otackach (vacsina benzinov pri 130, cest vynimkam)... ak sa to tebe zleje do jedneho zvuku tak mas stastie (v nevedomom nestasti :-P)
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 21:19:48
00
Sorry, mne je úplne jedno nejaká diaľničná známka, ja som iba poznamenal, že v stotridsiatke je vonkajší hluk elektromobilu a spalovaku porovnateľný (o vnútoronom hluku nepíšem). Dokonca podľa niektorých štúdií je ten rozdiel malý už aj pri nižších rýchlostiach (pri ICE autách s vyšším objemom motora, na niektorých povrchoch a pod.). Nejdem sa o tom hádať je mi úplne jedno, čo si o tom myslíš, ale ak ťa to zaujíma, tak pred vypisovaním na internety si o tom niečo prečítaj. Pekný večer.
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 21:32:29
02
necitam “studie” hocijakych platkov ktore najnovsie tvrdia ako je ludom v elektroautach zle lebo je tam ticho. radsej, ak sa da, sa spolahnem na vytvoreny nazor na zaklade skusenosti. hluposti je plny internet :)
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 21:54:49
00
46 otázok o elektroautách
https://dennikn.sk/4823482/kvalitativne-je-tesla-stale-bieda-a-dovezu-vam-ju-na-parkovisko-46-otazok-o-elektroautach-ich-dojazde-servise-ci-cene/
Zobraziť komentár 03.09.2025 - 15:17:17
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up