Lokalizácia
Formulár sa odosiela
a co tym chces povedat teda? analogia diler/fetak, prostituka/zakaznik

imho treba riesit fetaka a zakaznika a postupne sa vyriesi aj ta druha strana rovnice, alebo mozes v diskusii dalej pouzivat tzv. Nirvana fallacy a tesit sa, ako si nam to tu vsetkym nadal 🤘
07.02.2025 - 16:46:14
00
mirec16

Tak som rád, že aj ty fandíš Nórsku. A prepáč, že som taký hlupák.

Medzitým šéf nórskej štátnej firmy Equimor:
"Opedal je přesvědčen, že rozvoj velkého ropného pole Rosebank v Severním moři bude pokračovat, přestože soud ve Skotsku nedávno rozhodl, že souhlas s rozvojem projektu byl nezákonný, protože nezohledňoval veškeré dopady projektu na životní prostředí. Předpokládá se, že kontroverzní ropné pole obsahuje 500 milionů barelů ropy."
07.02.2025 - 16:49:29
00
to su tvoje slova (fandit, hlupak) 🤷‍♂️
07.02.2025 - 16:59:28
00
mirec16

Tak niekto chytá za slovíčka. Hlavne, že Nóri ťažia a kašlú na nejaké írske súdy o životnom prostredí.
07.02.2025 - 17:13:43
00
arrow_leftmirec16 napísal:
a co tym chces povedat teda? analogia diler/fetak, prostituka/zakaznik

imho treba riesit fetaka a zakaznika a postupne sa vyriesi aj ta druha strana rovnice, alebo mozes v diskusii dalej pouzivat tzv. Nirvana fallacy a tesit sa, ako si nam to tu vsetkym nadal ?

Lepsi priklad je tato vlada, hovori ako "ani naboj ukrajine" lebo smrt a ludske utrpenia.
A sami dodavaju kvanta municie. Tak strasne im zalezi na ludskych zivotoch, ze..

Pokrytecke eko prasce buchaju do chlievov a kvicia ako druhi nicia planetu...
Dovod je jednoduchy, lebo nie su pri koryte, ale keby boli, tiez radi by planetu nicili.
Cele je to komicke, eko sa smie hlasat a respektovat len vtedy, ak to neposkodi oligarchu. ;)
Lebo peniaze su az na prvom mieste.
07.02.2025 - 17:15:50
00
keby ste trosku ubrali hormon a rozmyslali v sirsich suvislostiach neboli by ste za pajacov, niektori...

toto https://www.mtbiker.sk/forum/post2092346.html#p2092346 a popripade slovne spojenie "vojnova ekonomika" vam nieco hovori ? a sice budem zniet ako "dvojity" :-) ale treba sa pripravit na zle casy, politicky, ekonomicky aj energeticky. a ci sa nam to paci, alebo nie, ekologia a vojna (alebo aspon aktivity potrebne na obranu) dokopy nejdu.

ak mozem parafrazovat klasikov, tak "Inter arma silent Ecologicae"... (a ano, Gagos to povedal jasne - na vojnu treba hlavne peniaze, peneži, peníze :-( )
07.02.2025 - 18:22:28
00
arrow_leftDzuch-Ban napísal:
tak nakoniec namiesto Dubakova Cechanky pri Detvianskej Hute... sa im asi malilo 600 mega, chcu rovno 1000...
https://www.energie-portal.sk/Dokument/vodohospodarska-vystavba-pve-detvianska-huta-111383.aspx

Teraz som pocul v spravach. Celkom ma to prekvapilo.

Ta druha strana udolia a dolina pod Latkami je tiez technicka moznost. Co som sa bavil kedysi s ludmi, co o tom vedia, tak vraj v Dubakove boli lepsie geologicke podmienky.

Vyzera, ze to utajovali a teraz idu von. To je nespravne.

Cisto, z technickeho pohladu je vsak takato elektraren velmi ziaduca. To, co potrebujeme,su prave uloziska energie z OZE, ale aj z jadra.

Nema niekto nejaky dokument, kde je zakreslene presne miesto ?
07.02.2025 - 18:25:25
00
Tu sú obrázky na katastrálnej mape s označením navrhovaného územia projektu, dá sa tam orientovať podľa toho družstva, je to povodie potoku Smolna...
https://openiazoch.zoznam.sk/energetika/vlada-rozbieha-dalsi-giganticky-projekt-na-ipli-sa-ma-vybudovat-nova-vodna-elektraren-za-miliardy-eur-foto/
No držali to v tajnosti ako sa dalo a v tejto dobe veriť dobrým úmyslom, no neviem... Zdôvodňujú to zabránením machináciam s pozemkami, čo sa dá pochopiť, ale... Že v rámci Ďubákova majú zmapované aj toto toto územie, posudzovali ďalších 6 lokalít v rámci Slovenska a toto im vyšlo najlepšie, aj v spojení s už existujúcou VN Málinec. Predchádzať tomuto by mal projekt prepojenia vodných zdrojov Hriňová, Málinec, Klenovec...
To moje odhadované jedno giga bol chabý odhad, plán je až na 2,4 ? ale teda chcú to etapizovat a teda všetko najskôr musí potvrdiť štúdia realizovateľnosti. Financovať by to mala vodohospodárska výstavba...
Čo ma ale najviac prekvapilo, že sa vôbec nespomenula EIA...
07.02.2025 - 19:15:11
00
Hmm, neviem tu hranicu vody presne lokalizovat podla tej mapy.

To utajovanie je klasicky bordel. Ale vsak uvidime, co z toho bude.
07.02.2025 - 19:35:38
00
V tomto priestore plus mínus 😃
https://mapy.cz/s/cecabatese
07.02.2025 - 20:01:02
10
arrow_leftbicycletour napísal:
Vidíš, vlastne nie. Tú pohromu spália a vypustia do ovzdušia cudzie štáty. Prepáč, že som taký hlupák a neuvedomujem si súvislosti.

nevidis, iba vytahujes pribehy ktore sedia do tvojho svetonazoru a spajach ich s inymi bez akejkolvek logiky.

ak dosiahli uroven co2 neutralnej ele kroru chcelj, je normalne ze do nej nejdu viac investovat. ak je na druhej strane hlad po plyne (ked uz pre nic ine tak na odstrihnutie sa od/vyhladovenie rusov) boli by hlupi keby to nevyuziju. najma v svetle ze prijem z predaja nerastnych surovin je v norsku dalej reinvestovany/setri sa pre dalsie generacie.

nie ako v ruskych guberniach, kam patrime aj my, kde sa ti prezerie alebo pouzije na vojnu.

takze ano, neuvedomujes si suvislosti, pardon
07.02.2025 - 22:20:14
06
Ale ale, Už sú investície do ťažby ropy a plynu v poriadku?
Tak som rád, že aj ty fandíš Nórsku, ktoré obmedzuje investície do obnoviteľných zdrojov. a zvyšuje ťažbu ropy a plynu.

zmenil si sa na eko-fanatika? Uz mas EV a solarne panely?
08.02.2025 - 13:04:08
00
arrow_leftmnavak napísal:
nevidis, iba vytahujes pribehy ktore sedia do tvojho svetonazoru a spajach ich s inymi bez akejkolvek logiky.

ak dosiahli uroven co2 neutralnej ele kroru chcelj, je normalne ze do nej nejdu viac investovat. ak je na druhej strane hlad po plyne (ked uz pre nic ine tak na odstrihnutie sa od/vyhladovenie rusov) boli by hlupi keby to nevyuziju. najma v svetle ze prijem z predaja nerastnych surovin je v norsku dalej reinvestovany/setri sa pre dalsie generacie.

nie ako v ruskych guberniach, kam patrime aj my, kde sa ti prezerie alebo pouzije na vojnu.

takze ano, neuvedomujes si suvislosti, pardon

Skôr než začneš písať tieto rozprávky, tak si pozri kde stavia elektrárne štátna firma Equinor, ty neutrálna elektrina.
Majú veterné parky v UK, Nemecku, Južnej Kórey alebo Austrálii.
08.02.2025 - 19:33:20
00
arrow_leftskorpion napísal:
zmenil si sa na eko-fanatika? Uz mas EV a solarne panely?

Ak je šéf Equinoru ekoterorista, tak asi aj ja.
08.02.2025 - 19:48:19
00
Skôr než začneš písať tieto rozprávky, tak si pozri kde stavia elektrárne štátna firma Equinor, ty neutrálna elektrina.
Majú veterné parky v UK, Nemecku, Južnej Kórey alebo Austrálii.

co ma tato info spolocneho s temou???
08.02.2025 - 22:05:15
00
keyboard_arrow_up