Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftcokupit napísal:
Prepadavame sa akurat tak my, do ruskej dezole propagandy. Ziadna inovacia nie je spociatku lacnejsia, ako zastarale technologie. Nasim cielom ani nie je byt okamzite lacnejsi, ale dlhodobo udrzatelny a dlhodobo konkurencieschopny. Za komunizmu sme tu mali presne tie tvoje hute a prvovyrobu. Uz vtedy to bolo neudrzatelne, znicili sme si zivotne prostredie a v zivotnej urovni sme aj tak boli desiatky rokov za zapadom. A ty to tu chces zas, len aby sme cenovo konkurovali krajinam tretieho sveta... fakt brilantna uvaha, hodna roku 1955.

Toto je export železa a ocele v EÚ krajnách. Mal by si rýchlo utekať do Nemecka, Francúzska, Talianska, Holandska alebo Belgicka a vysvetliť im, že veď sú vyspelé inovatívne krajiny a nech zatvoria železiarne a oceliarne.
Načo držia ten ťažký priemysel, keď technológie majú oveľa vyššiu pridanú hodnotu?

Príloha:
eur.png
eur.png 118.47 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 02.02.2025 - 18:59:13
00
Ano planuje sa PVE Ipel.
https://www.vodotika.sk/projekt/precerpavacia-vodna-elektraren-ipel/

Bude vacsia ako Cierny vah. Nie vykonom, ale kapacitou. Mala by byt stavana na tyzdenny cyklus. Kapacita by bola obrovska - 13,2 GWh a velmi pomoze ozeleneniu energetiky v europe.

Pre predstavu, aka velka je ta kapacita dam prepocet na "kufre fabie". Z plnej nadrze by ste nabili 160 000 Enyaqov. Tych s 82 kWh bateriou.
Zobraziť komentár 02.02.2025 - 19:31:14
00
Treba pripomenut,ze to je iba na krytie, nie na vyuzivanie,energia na precerpanie tej vody aj nieco zozerie, aj to prerataj 😆
Zobraziť komentár 02.02.2025 - 19:44:17
00
Su obdobia, ked je energia lacna - ked svieti slno, fuka vietor, je nizka spotreba. Tieto precerpavacky prave stabilizuju siet.

Samozrejme, zozeru viac energie ako vyrobia. Ale zozeru nadbytocnu a vyrobia chybajucu. :)

Keby som mal nejaky fabiovy alebo ihriskovy model, tak by som prepocital. Nemas taky ?
Zobraziť komentár 02.02.2025 - 19:50:03
00
Z môjho pohľadu to je úplné sci-fi, otvorili to len kvôli tomu, že sú tam historicky namočení "naši ľudia"... Aj keď ja som profesne i turisticky za 😇 aj keď škoda Ďubákova...
Zobraziť komentár 02.02.2025 - 21:15:17
00
3 reaktory si ficia svoje

i.imgur.com
Zobraziť komentár 02.02.2025 - 21:49:09
00
Dubakova je skoda. To je ta dilema - musis obetovat dedinu kvoli obrovskemu ulozisku energie. Co je pre spolocnost lepsie...

Nemam ziadne info z pozadia. Neviem, ci to bude alebo nie. Len viem, ze SE sa chcu projektu venovat hned, co sa vyhrabu z najvacsich dlhov.
Zobraziť komentár 02.02.2025 - 22:15:17
00
100 % elektromobilov už Nórsko predáva a tak je čas sa pustiť do výnosnejšieho bizmisu.
"Nórsky energetický gigant Equinor v nasledujúcich dvoch rokoch zníži investície do obnoviteľných zdrojov energie o polovicu a zároveň zvýši ťažbu ropy a plynu."
"Investície do obnoviteľných zdrojov tak v nasledujúcich dvoch rokoch klesnú na päť miliárd dolárov z približne desiatich miliárd dolárov."
"Naopak, investície do ťažby ropy a plynu v nasledujúcich dvoch rokoch zvýšia o desať percent."

A tak to vyzeralo nádejne, že sa nórska ekonomika zbaví postkomunistickej ťažby fosílnych palív, zatvorí ťažký priemysel a zvýši podiel vývozu inovatívnych výrobkov o čom tu snívajú niektorí diskutujúci.
Príloha:
nor.png
nor.png 91.76 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 06.02.2025 - 20:59:19
00
nikto nikdy netvrdil, ze sa Nori zbavia tazby fosilnych paliv. Zasa trepes.
Zobraziť komentár 06.02.2025 - 21:21:59
04
a nori zvyseny objem tazby pouziju na vlastnu spotrebu? nemyslim
Zobraziť komentár 07.02.2025 - 13:07:55
01
tak nakoniec namiesto Dubakova Cechanky pri Detvianskej Hute... sa im asi malilo 600 mega, chcu rovno 1000...
https://www.energie-portal.sk/Dokument/vodohospodarska-vystavba-pve-detvianska-huta-111383.aspx
Zobraziť komentár 07.02.2025 - 13:35:10
00
arrow_leftskorpion napísal:
nikto nikdy netvrdil, ze sa Nori zbavia tazby fosilnych paliv. Zasa trepes.

Ale ale, Už sú investície do ťažby ropy a plynu v poriadku?
Tak som rád, že aj ty fandíš Nórsku, ktoré obmedzuje investície do obnoviteľných zdrojov. a zvyšuje ťažbu ropy a plynu.
Zobraziť komentár 07.02.2025 - 15:23:21
01
este raz- nori si to minu sami?
Zobraziť komentár 07.02.2025 - 15:54:47
00
Eko pokrytectvo na200%.
Však oni nič... Len vyťažia a spali niekto iný...🫣🤣
Budú za chrumkavých, zhrabnu prachy a nech emisné problémy si rieši niekto iný.
Eko štrajky sa robia len vtedy keď sa to konkrétnym ľuďom hodí..

Buď mi záleží na ekológii a dlhodobo držím čo som povedal, alebo sa ako oni budem populisticky vykrúcať a hľadať diery v systéme....

Prírodu neodrbes, tak ako ortuť a mikro plasty z rôznych kútov sveta sa dostávajú do mora, potom sa rybolovom vracajú naspäť k tvorcom bordelu.🤣 Želám dobrú chuť.

Naposledy upravil peter120 dňa 07.02.2025 - 16:25:11, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 07.02.2025 - 16:19:16
00
arrow_leftmnavak napísal:
este raz- nori si to minu sami?

Vidíš, vlastne nie. Tú pohromu spália a vypustia do ovzdušia cudzie štáty. Prepáč, že som taký hlupák a neuvedomujem si súvislosti.
Zobraziť komentár 07.02.2025 - 16:20:10
00
keyboard_arrow_up