Ja som skor narazal na to, kde vsade produkujeme CO2 z fosilu. Ked uz cokupit vyhlasil ze sa koniec fosilnych paliv blizi.
Tie fabriky, co som vymenoval su velmi energeticky narocne a vyuzivaju (okrem Slovalca) fosilne paliva ako primarny zdroj. Ak by mal fosil skoncit musia skoncit sj tie fabriky.
S tym, ze tieto fabriky to budu mat tazke je pravda. Ci zaniknu alebo preziju, neviem. VSZ asi zanikne.
Tema je energetika, fosil vo vyrobe elektriny klesol v eu za 5r o 10%, kym vietor a fv stupli o 13%. To je uplne jasny trend.
"renewables have risen from a share of 34% in 2019 to 47% in 2024, as the fossil share declined from 39% to a historic low of 29%. "
Na to samozrejme tour vytiahol ocel, ked som mu ukazal cisla podla ktorych dovazame viac menej rovnake objemy ako pred 10r, vytiahol x inych surovin a dokolecka dokola. Dokonca aj v usa emisie klesaju, a to napriek trumpovi
cdn.statcdn.com a predpoklada sa, ze budu aj nadalej. Stupaju v cine a indii, pretoze to su de facto este stale rozvojove krajiny, ale cina ocakava ich peak do 2030.
A nie, nemame nizsiu zivotnu uroven ako pred 5 ci 10 rokmi, prave naopak, plus mame este aj cistejsie zivotne prostredie a je len na nas, ci dbame na to, co kupujeme z tretich krajin, alebo nam ide len o cenu.