Po par dnoch prijemnej bikovacky v Telgarte a sirsom okoli v spolocnosti Duda a bajajaka sa mi nahromadila kopa fotiek, tak ponukam malu ochutnavku.
Najskor nieco z prveho dna, kedy nas tvorca tras a zaroven skuseny miestny cyklo- & krcmo-sprievodca Dudo naplanoval vyjazd na Muransku planinu. Predpoved pocasia nevestila nic dobre, no rano a doobeda nie a nie zacat prsat, tak sme vyrazili. Dazd sa spustil asi po hodine od startu, ked sme sa uz hore v hore zastavili pri lesnikoch opravujucich defekt na traktore. Po otazke na mackov nam ukazali cerstve, tusim minulotyzdnove fotky miestnej medvedice, odfotenej aj s mladymi na lesnej ceste, po ktorej sme akurat prechadzali. Po chvilke vahania sme sa rozhodli otocit to spat do Telgartu, co sa ukazalo ako spravne rozhodnutie, kedze prsalo peknych par hodin. Nastastie sa blizko ubytka nachadzala koliba s terasou, na ktorej sme stravili dobry obed aj uprsane popoludnie
Druhy den sa pocasie umudrilo a mohli sme nerusene realizovat pripravenu trasu tentokrat na opacny smer - do juznych koncin Slovenskeho raja a susednych Stolickych vrchov. Po ranajkach sme sa este zastavili na kavicku/kolacik v Depo Cafe, kde som zistil, ze mi chyba bidon, tak rychlo otocka na ubytko. Moje hladanie bolo ale marne, tak som zobral Dudov nahradny a okrem toho som mal vodu aj v hydrovaku, takze ziadny problem. Neskor som si vsimol, ze mi flasa v kosiku nejako podozrivo hrkoce. Pricina bola nalomeny kosik a bidon tak isiel pre istotu do ruksaku. Moj mi musel vypadnut niekde pocas vcerajsieho mini vyjazdu. Okrem tejto banality sme pocas celeho pobytu nastastie nemuseli riesit ziadny technicky ani iny problem. Bajajakovi sa podarilo vysusit tretry za pomoci pracky a fenu a ja s Dudom sme mali so sebou nahradne. Jaaj, zabudol som, ze mi este pred prvym vyjazdom bez varovania odisiel wattmeter, ale o taketo cisielka na tomto vylete vobec neslo (Nastastie bol iba vybity )
To co spravili potoku Vlcia je teda poriadny fail, to uz nema s potokom nic. To je doslova odvodnovaci kanal, aby sa voda dostala z lesa bez vsakovania co najrychlejsie prec...
a potom že prečo je sucho v krajine.. všetko hned zhučí... podzemnej vody je malo.... toto by somzakázal , lenže naše inšitucie to stale nechapu lebo zakon zadržiavanie vody v krajine nepozná
To co spravili potoku Vlcia je teda poriadny fail, to uz nema s potokom nic. To je doslova odvodnovaci kanal, aby sa voda dostala z lesa bez vsakovania co najrychlejsie prec...
Myslim, ze je to takto vybetonovane len v meste, ale aj tak je to zle riesenie, aj ked esteticke. Aspon ze tie brehy zatravnili.
Som si neuvedomil, ze to je fotene v obci kedze nebolo vidno budovy. Beriem spät, v obciach su tieto napriamene a spevnene koryta bezna vec. Nie je to ideal, ale je to akceptovatelne. Myslel som, ze je to niekde nad obcou a hovoril som si, ze lepsie a rychlejsie sa povodnova vlna do obce ani doviest neda.
Aby si rozumel … upravené koryto potoka nie je samoúčelne . Je to vlastne “derivačny kanál “ z priehrady Vlčia dolina , ktorá je pod Palcmianskou Mašou / Dedinkami / . Na tejto mini nádrži je na naše pomery veľká hydroelektrárna . Časť vody sa vracia spať do Maši a časť sa spúšťa podľa potrieb do Dobšinskeho potoka. Prietok je regulovaný a cielene ovládaný . A ak je potreba spustiť veľké množstvo vody do potoka , je to taký prietok , že žiaden neupravený breh , povodne koryto by to nevydržalo … pod týmto upraveným niekoľko stometrov dlhým korytom už po spojení sa s Dobsinskym potokom , je breh pôvodný . Na konci dediny je ešte jedna vyrovnávacia nádrž - pstruhovy revír 4-4100-4 . Na prítoku je čistička odpadových vôd a na konci v telese hrádzi je mala turbína , na výrobu elektrickej energie . A potom už tecie ako rieka Slaná … len aby sa vedelo
Druhy den sa pocasie umudrilo a mohli sme nerusene realizovat pripravenu trasu tentokrat na opacny smer - do juznych koncin Slovenskeho raja a susednych Stolickych vrchov. Po ranajkach sme sa este zastavili na kavicku/kolacik v Depo Cafe, kde som zistil, ze mi chyba bidon, tak rychlo otocka na ubytko. Moje hladanie bolo ale marne, tak som zobral Dudov nahradny a okrem toho som mal vodu aj v hydrovaku, takze ziadny problem. Neskor som si vsimol, ze mi flasa v kosiku nejako podozrivo hrkoce. Pricina bola nalomeny kosik a bidon tak isiel pre istotu do ruksaku. Moj mi musel vypadnut niekde pocas vcerajsieho mini vyjazdu. Okrem tejto banality sme pocas celeho pobytu nastastie nemuseli riesit ziadny technicky ani iny problem. Bajajakovi sa podarilo vysusit tretry za pomoci pracky a fenu a ja s Dudom sme mali so sebou nahradne. Jaaj, zabudol som, ze mi este pred prvym vyjazdom bez varovania odisiel wattmeter, ale o taketo cisielka na tomto vylete vobec neslo (Nastastie bol iba vybity )
Po tom prvom stúpaní nad Besníkom ste ako išli? Dolu po zelenej k Ranču pod Ostrou skalou a potom do Stratenej?
Ja som sa nad Besníkom motal pred 2 týždňami takto https://mapy.dennikn.sk/?trasa=ISkvD
Ramon1 má uplnú pravdu s tým Vlčím potokom, až na ten derivačný kanál.
Je to normalne upravené koryto toku.
Výraz derivačný kanál je toho istého významu ako náhon, čo sa kedysi využival k mlynom a bol vedený subežne s vodným tokom ale v menšom pozdĺžnom sklone aby sa na jeho konci dosiahol spád vody. Voda sa potom vracala do pôvodného koryta.
Sustava Palcmanská maša - Vlčia dolina je prečerpávacia vodná elektráreň typu Čierny váh, Akurát že má obe nádrže prietočné a tak trochu veľkosťou opačne.
Treti den telgartskeho tripu sa niesol v znameni trasy Horal maratonu a preto nemohla chybat legendarna Kralova hola. Okrem toho si Dudo na dnes dohodol stretko so starym znamym pisosipom na luke Smreciny a ja len dodam, ze krajsie miesto si ani nemohli vybrat
Tak uz to tu dorazim poslednym, cize stvrtym telgartskym vyjazdom, takym relativne regeneracnym
Kedze prvy den nam preskumanie Muranskej planiny prekazil dazd, vybrali sme sa ju pojazdit na zaver nasho horehronskeho "sustredenia". Povodnu trasu sme trosku okresali nielen kvoli nazbieranej unave a neuprosne stupajucim teplotam, ale podvecer nas este cakala dlha cesta domov a tazky navrat do reality.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Už som objednal MKS Clip On https://www.elitebikes.sk/mks-clip-on-odnimatelny-pedal/ ? … a ešte ľahšiu sedllovku , flaškodržiak, menší oválny prevodník Absolut Black .
Najskor nieco z prveho dna, kedy nas tvorca tras a zaroven skuseny miestny cyklo- & krcmo-sprievodca Dudo
Myslim, ze je to takto vybetonovane len v meste, ale aj tak je to zle riesenie, aj ked esteticke. Aspon ze tie brehy zatravnili.
Aby si rozumel … upravené koryto potoka nie je samoúčelne . Je to vlastne “derivačny kanál “ z priehrady Vlčia dolina , ktorá je pod Palcmianskou Mašou / Dedinkami / . Na tejto mini nádrži je na naše pomery veľká hydroelektrárna . Časť vody sa vracia spať do Maši a časť sa spúšťa podľa potrieb do Dobšinskeho potoka. Prietok je regulovaný a cielene ovládaný . A ak je potreba spustiť veľké množstvo vody do potoka , je to taký prietok , že žiaden neupravený breh , povodne koryto by to nevydržalo … pod týmto upraveným niekoľko stometrov dlhým korytom už po spojení sa s Dobsinskym potokom , je breh pôvodný . Na konci dediny je ešte jedna vyrovnávacia nádrž - pstruhovy revír 4-4100-4 . Na prítoku je čistička odpadových vôd a na konci v telese hrádzi je mala turbína , na výrobu elektrickej energie . A potom už tecie ako rieka Slaná … len aby sa vedelo
Po tom prvom stúpaní nad Besníkom ste ako išli? Dolu po zelenej k Ranču pod Ostrou skalou a potom do Stratenej?
Ja som sa nad Besníkom motal pred 2 týždňami takto https://mapy.dennikn.sk/?trasa=ISkvD
Je to normalne upravené koryto toku.
Výraz derivačný kanál je toho istého významu ako náhon, čo sa kedysi využival k mlynom a bol vedený subežne s vodným tokom ale v menšom pozdĺžnom sklone aby sa na jeho konci dosiahol spád vody. Voda sa potom vracala do pôvodného koryta.
Sustava Palcmanská maša - Vlčia dolina je prečerpávacia vodná elektráreň typu Čierny váh, Akurát že má obe nádrže prietočné a tak trochu veľkosťou opačne.
Časť singláča okolo Vreteňa čo som šiel čistá.
Kedze prvy den nam preskumanie Muranskej planiny prekazil dazd, vybrali sme sa ju pojazdit na zaver nasho horehronskeho "sustredenia". Povodnu trasu sme trosku okresali nielen kvoli nazbieranej unave a neuprosne stupajucim teplotam, ale podvecer nas este cakala dlha cesta domov a tazky navrat do reality.
na Muransku sa musim este niekedy vratit
dokonca by som povedal, ze nakopli tryskovy pohon
Aj ja! Zamiloval som sa a to sme z nej presli len kusok