Lokalizácia
Formulár sa odosiela
mliecko: Tak teda nejaké foto aby sa nepovedalo.

Prílohy:

P4260313.JPG
P4260313.JPG 119.79 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 26.03.2009 - 21:18:53
00
K tým škodám po bikeroch by som sa mohol vyjadriť z môjho pohľadu bývalého anti-MTBikera.
Písali sa nejaké rané 90. roky, keď sa v Považskom Inovci začali zjavovať prvé erózne brázdy na niektorých exponovaných úsekoch (spravidla zjazdoch) - zjavne od bikerov, ktorí zažívali boom no. 1. V podstate za to mohol buď nevhodný výber terénu, alebo nevhodná technika jazdy. Keď som tade, samozrejme spravidla na pešo, prechádzal, predrtil som občas na nich cez zuby pár vybraných slov. V Považskom Inovci možno niektorí poznajú pojmy ako "Bezmenný vrch" alebo aj hrebeň Marhátu. Vtedy som sa občas prehnal z Havrana na Striebornicu na CX a do "expozície" som sa nepúšťal. Tento stav trval od prvého MTBoomu až do maybe roku 2002? 3?.
Že paradigma "bežného sériového MTB" vtedy bola niekde inde, o tom vypovedá napr. článok
http://www.sportreport.sk/report/index.php?option=com_content&task=view&id=213&Itemid=31
z ktorého čiší... kua... no proste selláctvo. Prenos paradigmy ťažkoodeneckého brašnárstva do kopcov, keď som to čítal prvý raz, prekladal som reading záchvatmi zvracania. Osobne som sa pokúsil o ťažkoodenecké brašnárstvo len po ceste a len raz, anno Domini asi tak 1986-7, a to stačilo na to, aby ma to presvedčilo, že tudy cesta nevede - ani na ceste. Bike pýta inú paradigmu
http://www.bikebase.cz/article.php?ARTICLEID=544
takúto nejakú.
K tomu musel vývoj, pravda, dospieť. Niekedy po prelome tisícročí situácia vybublala a kopec jazdcov, ktorí "neboli celkom OK", sa stratil. Nerobia sa blbosti typu "hrebeňovka Malých Karpát s tlačením Skalnatej, Taricových, Vápennej, Zárub", lebo to proste nie je prirodzený bike terén, hľadajú sa problémy úmerné biku. Čiže nejazdí sa za každú cenu čokoľvek. A už ani akokoľvek - myslím že jazda šmykom (hlavný zodpovedný činiteľ eróznych rýh) už nikoho nebaví :) s moduláciou dnešných bŕzd, koho by aj.
Absolvoval som prednedávnom opakovane úseky hrebeňa Inovca, kde sa nachádzali tie erózne srandy a podobné neodškriepiteľné stopy - bývalý technický zjazd cez korene je dnes takmer neprejazdný enduro chodníček pomedzi kroviská, atď., atď., proste pokles záujmu plus zlepšená technika (aj hardware, aj spôsob jazdy) sa prejavili a terén pomaly regeneruje až do opačného extrému. Metrosexuálni komerčáčikovia (pekný pražský výraz "šampón") s potrebou ohurovať svoje šušonatŕčačky dajú na svojich 200 l bikoch tiež prednosť výjazdu ku krčme na Bielom kríži po asfalte (a aj tam si vedia umne pořídit bobó - zrejme to má niečo s tým, že súcitiaca natŕčačka skôr natrčí). Takže v nejakej nadmernej záťaži by som ani v tých NP problém nevidel, koniec koncov, prakticky všade tam, kde by ste mohli kolidovať s nejakou terénkozou alebo tatrapatkaňom už Mother Nature konfiguráciou terénu zaistí, že sa tam biker dostane prinajlepšom s bikom na pleci, a to odradí - biker chce riešiť problém pokiaľ možno s nohami na pedáloch. Boli tu odvážlivci tlačiaci Prašivú, ktorí moje slová v tomto smere asi potvrdia. Na druhej strane, extrémne humorné je nemôcť to vytiahnuť na takú chatu pod Chlebom po ceste po ktorej je štandardne zásobovaná, pričom po širokom okolí dupocú kavalkády pešiakov chodník-nechodník.
... ako tak po sebe tento lehký náčrt lehce prolitej lihem čítam, asi z toho urobím nejaký dlhší výlev :D

Dijck: ja som mal rozdiskutované s terénu znalým envirošom to, že špeciálne Malinô Žbrndo - Staré Hory sprístupniť nespraví žiadnu škodu... môžem ho skúsiť nakopnúť, aby to hodil na papier. Iste, hlavný problém je, že zákon o ochrane prírody automaticky zavrie VŠETKO a na vyňatie spod zákazu treba prejednávať vec per partes...

JOLI: z environmentálneho hľadiska nie je podstatné či a koľko za to vyberieš, ale čo sa tým, že sa tam nejaký niekto vdrbe, môže zničiť. A ak tam je nejaké hniezdisko nejakej potvory, kolónia svišťov a pod. (alebo konfigurácia terénu náchylná na eróziu, viď Ďumbier) tak uzavretie nie je buzerácia, ale psia povinnosť. Ale ak je tam trail perfektne zjazdný a nezvádzajúci k jazde pomimo a tým rozširovaniu a navyše na kilometre dopredu perfektne prehľadný, po ktorom prejdú desiatky až stovky ľudí denne, tak je nezmysel ho zavierať. Argumentovať tým, že "ale čo ak sa nám budú zrážať", je kktina najhrubšieho zrna, to sa dokážu aj pešiaci medzi sebou a individuálne nehody sa majú proste aj individuálne riešiť (nevím proč ma napadá zaracho na spevnenej ceste na Koenigswarte s podobným pseudoargumentom) a nie preventívne postihnúť celú komunitu. V istom zmysle sa to predsa dá otočiť aj tak, že hrebeň povedzme NT nie je dnes už chodecký problém, ale alpencrossový aj jo, a keďže civilizačný posun je prekonávanie problémov, účasť pešiakov je tam vlastne vzhľadom na stupeň vývoja už zbytočná, zatiaľ čo bikeri tam majú domovské právo do okamihu kým prejazd hrebeňa neprestane byť problémom. A teraz čo?! :D
Zobraziť komentár 26.03.2009 - 21:41:33
00
predávania jednodenných alebo viacdenných povoleniek na vstup do konkrétnej oblasti NP. Predaj by zabezpečovala konkrétna správa NP .................prilepšili správcovia NP a tieto prostriedky by mohli investovať do samotnej údržby turistického a cykloturistického značenia.
Udrzbu znacenie nevykonaju spravy NP. Spravu nad technickymi zariadeniami ( rebriky, lavicky atd. ) maju obce do ktorych patri katastralne, to ktore uzemie.
Zobraziť komentár 26.03.2009 - 21:59:45
00
tulenik: samozrejme, že sú lokality kde nieje žiadúca akákoľvek ľudská stopa nie to ešte nejaký biker. Takým je myslím časť Belianských Tatier. A určite sú aj iné lokality, kde to priam po jazde na biku volá ale pre zver a prírodu je to nežiadúce. To s plným rešpektom beriem, príroda tiež potrebuje svoj kľud.
Inak ten Koenigswarte nechápem ani ja. Neviem prečo ale mám pocit, že rakušáci majú tendenciu vyhlásiť za NP snáď každý kopec uprostred roviny. A pritom to ich slávne Hundsheimerské pohorie patrí geomorfologicky do Malých Karpát.

drotar: bol to len laicky návrh, nevedeľ som presne kto má čo na starosti. Typujem, že samotné značenie má na starosti nejaká oblastná zložka KST alebo ako si to nadávajú. Nakoniec by si ten poplatok mohli rozdelovať medzi sebou obec-správna NP-KST.
Zobraziť komentár 26.03.2009 - 23:44:32
00
Celkove psychológia Rakúšanov je silne poznačená obdobím prehnitého mocnářství a/alebo dedinským zaprdeným konzervakatolicizmom. To sa prejavuje napr. tým, že úžasne nebezpečné veľkomesto Viedeň je pre nich symbolom vrcholnej morálnej zvrhlosti (pričom našinec tam po 20.00 má pocit ako v BA po 23.00 - MHD nejako zredne a ulice vykapú... som tam ani nezažil nejaký nočný život, nie že by to bolo niečo po čom by som bažil, ale nočná Viedeň je proste mrcina). K tomu si ešte prirátaj germánsku lásku ku slovíčku Verbotten a sme doma.
Kamoš mal frajerku Nemku čo sem chcela emigrovať za hlbokého mečiarizmu (!!!) už len preto, aby sa vymanila zo všeobjímajúceho Verbotten a tiež z pravouhlo-linkovano schematických životných ciest, jedine možných vo Fašisticku.
Inak Hundsheimské kopce a okolie by boli MTB eldorádo... niečo som tam aj pojazdil, aj tú Kráľovskú stráž... ale schytať 2 K pokutu sa mi nežiada...
Sme riadne off-topic :twisted:
Zobraziť komentár 27.03.2009 - 00:32:52
00
Cela tato jalova debata zacala fotkou Sirokeho(Demanovskeho) sedla. Miesta ktore je siroko daleko jedinym sotva 300m fliacikom na ktorom by clovek mohol ist na bicykli. Uvahy ze toto by mohlo byt povolene ako cyklotrasa su uplne nonsens. Uz len cakam kedy sa objavi napad zdolat Polsky hreben na bicykli. Isto tam najdete miesto pre pozu na bajku.
Uz sa to tu preberalo x krat. Fakt nechapem preco sa chcete trtkat na bicykli prave takymto exponovanym terenom. Sami na seba si tymto pletieme bic...
Zobraziť komentár 27.03.2009 - 10:50:57
00
štulo...za prve len som chcel len checknut kde to je a aka je tam pristupnost(asi som to mal dat radsej do sekcie "pesia turistika" ci "na horach"),suhlasim,nema cenu sa trtkat niekde ked bude 1/2 cesty prenasat koli tomuto jednemu useku.
Za druhe som nenapisal ze tam chcem ist na biku a nikoho tym na to nenabadam a AK tam niekto chce ist,nech ide-na svoje triko...
Celkovo bolo by fajn(a cyklo-turisticky atraktive) mat tu trasy podobnym Alpskym bike turam,krajinny potencial na to mame,bohuzial vo svojej nekonecnej obmedzenosti sme zviazany legislativou Narodnych Parkov.Ale na druhej strane-aj Vysoke Tatry su NP a su tam (aj ked by mohlo byt aj viac...) znacene,oficialne mtb trasy.Ide o dohodu,ochotu uradnikov(konexie? :roll: ),ale vzdy treba najprv preskumat teren,bez toho to nejde.
Zobraziť komentár 27.03.2009 - 11:04:16
00
wz neber to osobne. Skor len reagujem na periodicke napady niektorych memberov zdolavat na bicykli tatranske hrebenovky. A "lokali" v tom maju asi celkom jasno. :)
Zobraziť komentár 27.03.2009 - 11:19:45
00
v Polsku si od teba vyberú "vstupné" do národného parku, aj ked ideš na pešo...
Zobraziť komentár 27.03.2009 - 11:21:01
00
Štulo davam ti za pravdu, že je zbytočne sa kvoli nejakej peknej fotke trepat na hreben, ked v principe vsetci chceme tieto hrebene jazdit nie nosit. Ak poznas Sl. raj tak vies aky je tam teren. Su tam nadherne rokliny, ale pre pesich, ale aj lesne cesty po hrebenoch, ktore su jazditelne a svojim profilom zaujimave. Ale tu narazame na zaujmi ochranarov, majitelov lesa atd. Asi tieto prispevky sem fakt nepatria, tak dam aj jednu foto z rokliny ktora je urcite nezjazna :lol:
TO Noise : Aj v NP Sl. raj sa vybera vstupne :wink: ale mas v nom poistku na zasah Horskej služby a časť ide na opravy technickych zariadeni do zdruzenia obci.

Prílohy:

zelena.JPG
zelena.JPG 497.99 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 27.03.2009 - 11:59:52
00
Vcerajsi vylet do Hainburgu na Schlosberg

Naposledy upravil Marek65 dňa 28.03.2009 - 18:56:20, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 28.03.2009 - 10:28:22
00
Bolo to naozaj na Schloshof? :idea:
Ja na tých fotkách žiadny nevidím.
Zobraziť komentár 28.03.2009 - 14:35:23
00
Bolo to naozaj na Schloshof? :idea:
Ja na tých fotkách žiadny nevidím.

Sorry, sekol som sa, samozrejme Schlosberg. Opravene.
Zobraziť komentár 28.03.2009 - 18:57:00
00
no myslím, že by sa patrilo pridať pár fotiek, keďže to tu má byť hlavne o nich... sobotňajší výjazd v zložení geroy, fluider, gronkjear, m4jk, lubo a ja (za fotky ďakujeme geroyovi, jeho som fotil ja)...

Prílohy:

Komentár súboru: geroy
DSC02081.jpeg
DSC02081.jpeg 220.04 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: gronkjear
DSC_0150.jpeg
DSC_0150.jpeg 451.21 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: martin
DSC_0159.jpeg
DSC_0159.jpeg 305.41 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: lubo
DSC_0179.jpeg