Viem, ze tu ma kazdy dvojkolesovaho milacika, no chcela som sa opytat, ci mate aj stvorkolesoveho, s ktorym ste nadmieru spokojni a na druhej strane, aky typ neodporucate ci uz z vlastnej alebo cudzej skusenosti.
No tiež nerozumiem. Kotúč musíš vypacit/vyklepat z náboja, ten tam drží iba jednou pidi skrutkou, ktorú uvolnis malou racnou (metrovou tyčou by si ju na milión % strhol a ani ju netreba, lebo sa dotahuje na malý moment) a pri montazi sa dotiahne spolu s kolesom. Jedine miesto, kde som použil dlhy kľúč je držiak strmena.
ja mam na strmeni 7mm imbus napr,. isiel vcelku v pohode na to ze som kotuce menil cca po 7rokoch, ale samotny kotuc to bola ina pesnicka, ja tam mam skrutku na krizovy skrutkovac a pokial nemas dobry skrutkovac po ktorom mozes poriadne buchnut kladivom tak sa dost natrapis aby si dal dole kotuc, ale tak zabozrutske auta su uplne ine a mimo ako ich majitelia ktory davaju kotuce dole metrovou trubkou
Tak na citroene to fakt nebol problem a islo to dole vcelku v pohode a ziadne buchanie po kotucoch nebolo potrebne.....
Kotuc drzali tri skrutky a potom siel dole v podstate uplne v pohode
Rurka bola potrebna na povolenie jednej skrutky na oboch stranach auta ktora bola proste pripecena ale mimo toho slo vsetko dole lahko.... mozno preto ze to auto je skoro nove 🤔 neviem, kazdopadne ziadne klepanie 2kg kladivom sa veru konat nemuselo...
Mne na POLE ( tiež kotúče len vpredu ) vydržali necelých 120 000 kilákov.
Teraz na LEONE zatiaľ nejakých 66 000 kilákov a majú tak 2/3 hrúbky tak uvidíme koľko vydržia.
Tam sú aj na zadku ale tie by mali vydržať teoreticky dlhšie.
PS: tiež sú zakrytované tými plechmi.
Kotuce som menil teraz po 8 rokoch a 117 tisic na aute, platnicky po min 5 rokoch ale tie vraj uz predo mnou menili. Mechanik si zo mne robi srandu ze keby vsetci nebrzdili ako ja tak vyrobci brzd skra***** 😁
Ja mu vzdy na to poviem pomerne znamy vyrok "kto brzdi, nevyhrava" 🙂
lenze to je predne o tom, mat potrebne naradie a hlavne sa toho nebat, lebo brzdovy kotuc je len poisteny jednym srobom,inak samotny kotuc drzi na kuzeli a ako vieme pri brzdeni sa tvori trenie ktore tvori teplo a tak sa nam kotuc na tom kuzely kusne a preto tvrdit ze na obycajnom zdvihaku to ide dole je dost odvazne tvrdenie kedze treba poriadnu ranu kladivom aby sa kotuc odlepil
Nie vsetko je tak, moje kotuce vobec niesu poistene skrutkou (mam matice a skrutky su na naboji) teplom sa kotuc roztiahne, preto sa nemoze na kuzel zakusnut. Drzi to tam iba hrdza a bordel comu staci to klepnutie kladivom. Da sa tomu pomoct ked sa na dosadaciu plochu kotuca nanesie medena pasta a aj na plohu medzi dosticku a piest. Nie kazdy servis to tak robi. Je to ako v pneuservisoch, ja som v ziadnom nevidel dotahovanie momentovym klucom ale pneu. utahovakom na 4 az 6 uderov kde kazdy uder meni moment utiahnutia a ani netusia kolko uderov je 90Nm a kolko je 120Nm.
netušia z jednoduchého dôvodu... rázový uťahovák proste klepe stále, niektoré fungujú na dotyk, niektoré na zvolený moment, ale väčšina nie, proste doplna....
už neraz sa mi stalo, že ani 200 Nm momenťák na zatiahnutú matku nezabral... keby som mal toho mechanika po ruke, tak mu rovno takú pridrbem s tým kľúčom, že by vidzel šeckých svatých... rázovým uťahovákom sa má doťahovať iba na "dotyk" a potom dotiahnuť momenťákom...
na kazdom aute je to samazrejme inak, ale princip zostava rovnaky a co sa tyka medenej pasty, tak ono je to take osemetne, posledne kotuce co som kupoval minuly rok na jesen tak vyrobca tych kotucov nedoporucuje davat medenu pastu
nickovw08 rovnaké info som si prečítal aj ja v pribalovom letáku kotúčov trw- neaplikovat medenupastu. .v živote tie letáky nečítam, no v elite poplietli dosky tak som čakal na výmenu.
Výdrž bŕzd je ako u bajkov otázkou štýlu:) v úplne samý deň som s kolegom namaľoval na vlas rovnaké auto, mením gumy skoro 3x toľko ako kolega dosky mam tretie,kotúče druhé a kolega pôvodné :p
Čo som sa tak pýtal rôznych mechanikov na použitie medenej pasty je dvojsečná zbraň,bolo mi povedané,že ak bude treba reklamovať kotúče a výrobca zistí použitie pasty tak sa reklamácia zamieta
Brzdovy kotuc ide naozaj niekedy dole velmi neochotne, ale podla mna to je vina zleho materialu(ziadna protikorozna ochrana) alebo zla instalacia(absencia aplikacie pripravku proti zapeceniu, po dzedzinsky vazelina co znese prevadzkove teploty daneho povrchu).
Niektore kotuce maju dierku so zavitom, kam sa da dat sroba, ktora nasledne odtlaca kotuc od hubu, ale je to len maly zavit nejaka M6 a tenka stena, takze to malokedy pomoze. Naozaj len kladivo, bohuzial to nici lozisko, ale ked nema clovek na vyber, tak co ma robit. (a ano, nici to lozisko, lozisko mozes kludne znicit (skratit mu zivotnost) aj ked ti padne na zem).
Minule som mal dole prvy krat koleso na E92ke a predne brzdove strmene su fakt velke ale brzdove platnicky tak 1/3 z celeho strmena, docela ma to rozosmialo, som zvedavy kolko vydrzia.
Vie mi prosim niekto poradit? Otcovi na fabii zacalo hucat palivove cerpadlo, fabia 2004, 1.2 trojhrnek, 47kW, huci mu motorcek a po dlhsom stani aj zle auto startuje, klasicke priznaky, tak som pozeral nahradu. Moze byt tato nahrada?
( samotny motor, ani tu zostavu bez dekla nechcem menit, bojim sa ze tie hadicky su zakrimpovane a nepojde to rozobrat rozumne bez naradia, pripadne hadicky budu uz tvrde, popraskaju atd)
to je divne ze by palivove cerpadlo hucalo.... to skor odide z minuty na minutu..... napis Dano5 nech Ti to poriadne zdiagnostikuje nech nevyhadzujes zbytocne prachy........... a to cerpadlo ked uz...... vacsinou sa da kupit za par euro samotne cerpadlo a cela henta biela vec okolo ostane..... to cerpadlo urcite nestoji 90e.....
Hele Tesaku ved pisem ze nechcem menit samotne cerpadielko v tej zostave, ano, je lacnejsie a da sa vymenit, je toho plny youtube, ale nestoji mi to za to usetrit za material 40euro ale riskovat ze tam nieco nebude pasovat, ze tam nieco zlomim alebo hadicky nenapasujem spravne, je to cele plastove a stare, dana zostava je drahsia ano, ale je to plug & play, plus otec tankuje vzdy len tie najvacsie sracky do nadrze za 10euro a v tej zostave je aj filter, ktory tiez nebude na skodu ked sa vymeni, (palivovy filter pod autom sa uz vymenil) Bol s tym vo vistuku v servise a povedal mu ze to je cerpadlo zle, hucat moze, je to normalne ked sa vyderu klzne loziska a zacne to stracat tlak(nemam tlakomer ktorym by som odmeral tlak pri motore). Len dnes uz clovek ani nevie ci kupit bosch, miele, pride mi to ako loteria. A servisak povedal ze to ma byt zostava na 3bar system, a ten bosch nema ziadny popis.
dakujem
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Konkrétne tento je dozadu na Astru "H"
https://www.autokelly.sk/Product/FB-102666/12866063/39849642;39850140;97;145009;363201;34830078;34417589
Kotuc drzali tri skrutky
Rurka bola potrebna na povolenie jednej skrutky na oboch stranach auta ktora bola proste pripecena ale mimo toho slo vsetko dole lahko.... mozno preto ze to auto je skoro nove 🤔 neviem, kazdopadne ziadne klepanie 2kg kladivom sa veru konat nemuselo...
Kotuce mam len v predu takze znasaju asi vacsinu brzdenia
Teraz na LEONE zatiaľ nejakých 66 000 kilákov a majú tak 2/3 hrúbky tak uvidíme koľko vydržia.
Tam sú aj na zadku ale tie by mali vydržať teoreticky dlhšie.
PS: tiež sú zakrytované tými plechmi.
Ja mu vzdy na to poviem pomerne znamy vyrok "kto brzdi, nevyhrava" 🙂
Nie vsetko je tak, moje kotuce vobec niesu poistene skrutkou (mam matice a skrutky su na naboji) teplom sa kotuc roztiahne, preto sa nemoze na kuzel zakusnut. Drzi to tam iba hrdza a bordel comu staci to klepnutie kladivom. Da sa tomu pomoct ked sa na dosadaciu plochu kotuca nanesie medena pasta a aj na plohu medzi dosticku a piest. Nie kazdy servis to tak robi. Je to ako v pneuservisoch, ja som v ziadnom nevidel dotahovanie momentovym klucom ale pneu. utahovakom na 4 az 6 uderov kde kazdy uder meni moment utiahnutia a ani netusia kolko uderov je 90Nm a kolko je 120Nm.
už neraz sa mi stalo, že ani 200 Nm momenťák na zatiahnutú matku nezabral... keby som mal toho mechanika po ruke, tak mu rovno takú pridrbem s tým kľúčom, že by vidzel šeckých svatých... rázovým uťahovákom sa má doťahovať iba na "dotyk" a potom dotiahnuť momenťákom...
ale to sú servisy a to je na dlhú debatu
Výdrž bŕzd je ako u bajkov otázkou štýlu:) v úplne samý deň som s kolegom namaľoval na vlas rovnaké auto, mením gumy skoro 3x toľko ako kolega dosky mam tretie,kotúče druhé a kolega pôvodné :p
Niektore kotuce maju dierku so zavitom, kam sa da dat sroba, ktora nasledne odtlaca kotuc od hubu, ale je to len maly zavit nejaka M6 a tenka stena, takze to malokedy pomoze. Naozaj len kladivo, bohuzial to nici lozisko, ale ked nema clovek na vyber, tak co ma robit. (a ano, nici to lozisko, lozisko mozes kludne znicit (skratit mu zivotnost) aj ked ti padne na zem).
Minule som mal dole prvy krat koleso na E92ke a predne brzdove strmene su fakt velke ale brzdove platnicky tak 1/3 z celeho strmena, docela ma to rozosmialo, som zvedavy kolko vydrzia.
( samotny motor, ani tu zostavu bez dekla nechcem menit, bojim sa ze tie hadicky su zakrimpovane a nepojde to rozobrat rozumne bez naradia, pripadne hadicky budu uz tvrde, popraskaju atd)
dakujem