arrow_leftNemamnick napísal:
Keď si tieto veci poskladám je mi jasné, že s najväčšou pravdepodobnosťou sú premnožené. Medveď je teritoriálne zviera tz. má svoj okruh ktorý „patrí jemu“ a čím ich je viac tým sa jedince presúvajú a teritórium kde pôsobia sa logicky zväčšuje. Preto si myslím, že rozumná regulácia je potrebná tak aby sa zachovala zdravá miera populácie.

Medveď nie je teritoriálne zviera.
01.08.2025 - 09:45:17
00
Existujú určité situácie, kedy medvede môžu prejavovať teritoriálne správanie, napríklad samice s mláďatami, ktoré si môžu chrániť svoje okolie, alebo v oblastiach s obmedzenými zdrojmi potravy
01.08.2025 - 09:53:54
00
Ochrana mladat sa neberie ako teritorialne spravanie. Potom by sme mohli povedat, ze aj diviacice su teritorialne. Potravy maju medvede dost, az nadbytok.
01.08.2025 - 10:12:09
00
Niečo z ChatGPT:
Áno, medveď je teritoriálne zviera, hoci miera, do akej si bráni svoje územie, závisí od druhu medveďa a dostupnosti potravy.
Hlavné body:
- Medveď hnedý (napr. v Európe a Ázii) má veľké teritórium, ktoré si nebráni agresívne ako napr. vlci, ale prekrývanie s inými medveďmi sa minimalizuje.
- Samce majú väčšie teritóriá ako samice, a často sa ich územia prekrývajú s viacerými samicami, čo súvisí s reprodukciou.
- Medvede si značia teritórium pachom (napr. trením o stromy, škrabaním) a výkalmi.
- Pri nedostatku potravy alebo počas ruje (obdobia párenia) môžu byť medvede agresívnejšie voči iným jedincom na ich území.
Celkovo teda:
Áno, medveď je teritoriálny, ale nie je to územný "strážca" v tom istom zmysle ako niektoré iné druhy (napr. mačky, vlci). Správa sa skôr vyhýbavo a oportunisticky, nie striktne agresívne voči všetkým "votrelcom".
01.08.2025 - 11:13:47
00
🤦‍♂️
01.08.2025 - 11:17:42
00
Takže je to taký ""cool"zver.
01.08.2025 - 11:30:58
00
Prisahám, ak ešte raz niekto bude dávať referenciu na chatgpt ako zdroj informácií, tak ho nahlasim na políciu.
01.08.2025 - 11:45:28
08
:D on sa odvolava na chat gpt aj pana ministra. Uz chyba len ujo rusky velvyslanec a ma to komplet. A musim poopravit dalsieho experta, ktory tu pisal, ze riesenie je plosny odstrel. To sa prave deje a nefunguje. Presne ako odbornici predpokladali.
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy-4&sprava=vlada-vyhlasila-pre-vyskyt-medveda-mimoriadnu-situaciu-v-mnohych-okresoch

Ale kedze pri koryte su dnes taketo kapacity https://icjk.sk/409/Zasahove-timy-pre-medvede-dostali-nove-zbrane-niektore-vraj-nefunguju-Vyrobcu-pred-nakupom-navstivil-Huliak

Tak mozme byt my aj medvedi radi za ich tupotu a neschopnost.
01.08.2025 - 12:02:30
04
mat
Áno použil som ChatGPT aby som to nemusel hľadať po internete. Nájde a zosumarizuje to za mňa. Ale pre tých ktorý chcú veľa čítať o tom čo napísal ten ChatGPT si môžete prečítať ja na Wikipedii: https://sk.wikipedia.org/wiki/Medve%C4%8F_hned%C3%BD
cokupit
Ďalej áno odvolal som sa na Ministra lebo on mal ohľadom toho tlačovku a tam to prezentoval. Je to minister a asi má na to podklady určite ich má viac ako ja. A to či sú jeho tvrdenia pravdivé alebo nie neviem potvrdiť nemal som prístup k materiálom prepáčte. Preto som tam uviedol že tú info mám od neho.
Netreba do všetkého ťahať politiku. Len podotknem, že pri koryte sú ľudia ktorých tento národ zvolil. Keď tam budú iní, tak sa môžu ukázať. Ale keď sa pozerám na politické spektrum, ktoré sa na slovensku bije o korytá tak dosť pochybujem, že sa tu niečo môže posunúť k lepšiemu. Ale táto téma je o medveďoch nie o politike na to tu je iné vlákno.
01.08.2025 - 12:27:23
00
arrow_leftNemamnick napísal:
K téme či sú alebo nie sú premnožené bol tu nejaký pokus o spočítanie a vyšiel im, že ich je viac ako by malo byť a to boli dáta 3 roky spätne (Aspoň tak to prezentoval minister)......

Práve naopak, pokus o spočítanie bol, ale priniesol výsledok, že medveďov nepribudlo. Teraz neriešim či metodika a prevedenie boli správne, ani či medveďov je veľa....
Len korigujem nepresné informácie a dávam fakty, ktoré sú lahko dohľadateľne a overiteľné.
01.08.2025 - 12:59:25
03
najde, sumarizuje a “pozmení”?

z tej wiki co si dal: Medvede hnedé sa zvyčajne pohybujú na veľkom území, pričom samce vždy pokrývajú väčšiu plochu ako samice, ale nie sú vyslovene teritoriálne.
01.08.2025 - 13:13:05
00
arrow_leftSlavoS napísal:
3 -4 tisíc a možno nad 4 tisíc na naše územie je už kritický stav.

Ked zacne niekto dojmy povysovat na fakty bez podlozenia dokazmi, zvycajne debatu opustam...
01.08.2025 - 14:43:48
02
Videl som rozne mapy z obojkov nejakych sledovanych medvedov a pri niektorych by boli ludia asi prekvapeni kolko toho nachodia.
Napriklad https://dennikn.sk/4002939/expert-z-polskych-tatier-podla-problemovych-medvedov-hodnotia-vsetkych-to-je-akoby-povedali-ze-poliaci-kradnu-auta/ jeden medved tam za rok presiel zo slovensko-polskych hranic do Madarska i na Ukrajinu. A videl som i trasu kde medved z Liptova presiel Karpatmi niekde na Moravu, potom si dal este Madarsko a vratil sa naspat.
01.08.2025 - 15:09:53
01
rozloha Álp: 298 128 km². rozloha Slovenska: 49 035 km² (15 000 km² pohoria a horské oblasti). počet medveďov v Alpách: 1100 (1000 Slovinsko). počet medveďov na Slovensku: 1300 (oficiálne). čísla sú z voľne dostupných zdrojov.
na toto stačí zdravý sedliacky rozum, aby niekto konečne pochopil, že medvede sú tu neúnosne premnožené.
01.08.2025 - 17:57:41
00
Rozloha UK 244,376 km2. Pocet vlkov 0.0

Na toto staci zdravy sedliacky rozum, aby niekto konecne pochopil, ze....
01.08.2025 - 20:50:46
06
keyboard_arrow_up