Zdravím Vás,
chcem otvoriť tému ohľadom medveďov a cyklistiky. Osobne (našťastie) nemám skúsenosť so stretom s medveďom (Teda možno on mňa stretol ale ja som o ňom nevedel). Chcem sa Vás opýtať aké robíte preventívne opatrenia prípadne či nemáte strach sa pustiť cez les na cyklo výlet alebo objavovať nové cestičky v neznámom horskom prostredí keď pomaly nie je deň, kedy by človek nepočul o strete s medveďom. Ja osobne jazdím prevažne sám a prevažne v lese ale vždy tam vstupujem s miernou obavou, že raz si ma „šťastie“ nájde a že budem mať po zábave (alebo ma to motivuje podať výkon hodný majstra sveta pri úteku).

Ako to máte Vy?
23.04.2025 - 13:53:53
00
Tak si daj vonavku a hlucnejsie ropnicky na bike, pre vlezenim do hustiny si zacinkaj na zvoncek a zaspievaj a pockaj par sekund, a prestan citat alarmisticke populisticke reci.
23.04.2025 - 14:15:06
010
Pre dobry pocit si kludne kup zvoncek co zvoni pri natriasani napr. Granite Cricket Bell. Da sa aj vypnut aby fungoval ako klasicky zvoncek.
23.04.2025 - 14:58:43
00
Ja tiež pred prejazdom húštin a neprehľadných úsekov občas zazvoním. a vozím sprej. Či to pomáha neviem medveďa som zatial nestretol. Tu ich až tak veľa nie je P.Inovec a Tribeč.
23.04.2025 - 15:34:18
00
arrow_leftstanos4 napísal:
Tak si daj vonavku a hlucnejsie ropnicky na bike, pre vlezenim do hustiny si zacinkaj na zvoncek a zaspievaj a pockaj par sekund, a prestan citat alarmisticke populisticke reci.

čo sú populistické reči? medveďov je tak veľa, že sa navzájom vytláčajú z vlastných revírov, čo je aj dôvod že schádzajú dole k ľuďom. žiadne vnadiská a kukurica a podobné (populistické) reči od akože ochrancov prírody, pretože tie tu boli aj pred rokmi, keď ich bolo menej a strety s medveďom končiace napadnutím sa dali spočítať na troch prstoch do roka. Slovensko je malá krajina na tak početnú medvediu populáciu. neviem kde žiješ, ale nám to tu behá po uliciach miest a dedín a to je neodškriepiteľný fakt. a nie, nevolil som nikoho zo súčasnej vládnej koalície.

k téme, píšťalka pomôže, viactónový elektrický zvonček, niekto vozí aj BT reprák a púšťa nahlas hudbu. pred 4-5 rokmi som sám v pohode jazdil cez týždeň po horách, lebo môj pracovný rozvrh mi to umožňuje, teraz sa už neodvážim. ak to hlúpe zviera na mňa skočí a nebudem schopný si privolať pomoc nájdu ma tak o týždeň.
23.04.2025 - 15:51:46
05
Ja robim to co dlhe roky. Ked viem ze som niekde sam a som niekde kde moze byt schovana zver tak davam o sebe vediet. Trochu zahucim, nieco si zanotim, tlesknem atd. Urcite niekde pri huciacom potoku to bude hlasnejsie ako niekde v tichom lese. Zaroven si vsimam rozne znaky ktore mi napovedia ci mam alebo nemam sancu narazit na zver. Stopy, puch, ticho ... Rolnicky nenosim a niektorym by som ich najradsej napchal do krku. Ides niekde v Tatrach po turistickom chodniku po holiach kde uz ani kosodrevina nerastie a i tak tam stretnes cloveka s rolnickou. Najlepsie ked ide pred tebou.
Uz sice chodim na miesta s vacsou pravdepodobnostou stretu s medvedom pomenej ale i tak ich v poslednej dobe stretavam ovela menej. Pred 20 rokmi som ich v lesoch stretaval pomerne casto. Niekolkokrat som presiel par metrov od medveda, vsimol som si to az pri nom a nic sa nestalo, raz som dokonca takmer zrazil medveda na biku (max 2m pred kolesom) a zasraty sme z toho boli obaja rovnako. Lenze toto bolo vzdy v lese. Par rokov som medveda mimo oplotenia nevidel, a i posledne strety predtym to bolo vzdy niekde pri lahko dostupnej potrave cize blizsie k ludskym obydliam. Neviem ci su premnozene, podla mna ich mozno stale rovnako i ked maju medvedice viac mladych. Skor maju menej priestoru lebo za tie roky vidim ako sa vsetko smerom k lesu rozpina, viac ludi chodi na turistiku, je viac polovnikov a hlavne menej lesa a kludu v nom. Vela ploch je v lete oplotenych elektrickymi ohradnikmi co tiez nebyvalo. Zaroven sa medvede naucili na pritomnost cloveka a vyhodu priblizenia sa k ludskym obydliam, cesty i parkoviska.
Osobne z medvedov strach nemam ale o to viac mam velky strach z krav. Prechadzat popri krave alebo byt niekde neoddelene od stada krav tak pomaly ani nedycham.
23.04.2025 - 16:36:14
02
Kravy vedia byt psycho, veru 🤣
thumb_up0thumb_down

Aj nebohy Iohan Gueorguiev povedal, ze pocas tripov sa najviac bal, ked ho v noci prepadli kravy v stane..a to medvedov a psov postretal hojne.
23.04.2025 - 17:17:08
02
arrow_lefta-biker napísal:
a hlavne menej lesa

nemáš pravdu https://index.sme.sk/c/22573279/slovenske-lesy-tvoria-41-percent-uzemia-a-z-roka-na-rok-rozloha-rastie.html
23.04.2025 - 19:06:22
03
arrow_leftsorcerer napísal:

Prosim netrep. Ked prehlasim saharu za les, to neznamena ze je to lesom. Slovensky lesnik je schopny za les prehlasit aj dialnicu. Skutocne satelitne snimkovanie ukazuje ze lesy na SK ubudaju.
https://dennikn.sk/2341253/satelity-ukazuju-ubytok-lesov-ministerstvo-vsak-hovori-opak-lebo-lesy-vidi-v-statistikach/
23.04.2025 - 19:24:25
011
sorcerer Chcel som ti napisat nejaky obsiahly komentar ale asi staci polozit nasledovnu otazku ... Vies ze i holorub sa podla definicie povazuje za les?
- Staci ze nie je vynaty z lesnych pozemkov a stromy tam maju minimalne 5 metrov alebo maju potencial tu vysku dosiahnut.

juju_pepe Zazil som nieco podobne. A v teenegerskom veku ma stado krav i nahanalo. To si ides po chodnicku po luke a zo vzdialeneho stada sa k tebe postupne otacaju kravy, pomaly sa zacinaju priblizovat, najskor jedna, dve, pat, desat ... postupne zrychluju az klusu. Ty sa zacnes radsej vzdalovat, najskor pomaly, postupne zrychlujes az nakoniec sprintujes cez siroky potok ako za tebou cele to stado normalne bezi a buci. Naviac v Alpach kravy celkom dost turistov zrania alebo i zabiju. Napriklad ... https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/kravy-v-alpach-opet-zabijely-ohrozi-to-turismus . Treba ale povedat ze vacsinou maju ti ludia psy alebo ide o stado ci kravu s telatami. Ale proste krav sa bojim ovela viac ako medvedov. Kolko krat sa na mna medved i rozbehol ale zastal lebo ma chcel len odstrasit alebo o mne/nas nevedel. Ale krava este ked je v stade, ... neviem co cakat.
23.04.2025 - 19:45:50
03
aj vypusteny rybnik je rybnik. Akurat je rybam "na dve veci". Holorub moze byt na papieri povazovany za les, ale realne nie je.
23.04.2025 - 19:52:00
02
sorcerer Chcel som ti napisat nejaky obsiahly komentar ale asi staci polozit nasledovnu otazku ... Vies ze i holorub sa podla definicie povazuje za les?
- Staci ze nie je vynaty z lesnych pozemkov a stromy tam maju minimalne 5 metrov alebo maju potencial tu vysku dosiahnut.
...

Tak by som povedal, ze pokial stromy maju aspon 5 metrov tak tam bol holorub tak pred 10 rokmi ale teraz to uz je fakt les.

Tvojou logikou by v lete bolo pole a v jeseni po zatve uz nie.
Na poliach ma ten cyklus 1 rok. V lesoch 80.
24.04.2025 - 14:55:57
01
will nie je les ako les. Pre nas laikov je to mozno podobne, no som si isty, ze odbornici vidia obrovsky rozdiel medzi 10 rocnymi stromami po holorube a 80 rocnym ekosystemom lesa.
24.04.2025 - 15:14:05
01
Treba si uvedomiť aj to, že medveďovi rubanisko nevadí, skor naopak, ak sa to týka potravy, keďže je tam viac svetla a môžu tam rast rôzne bobule.
24.04.2025 - 15:17:46
02
Kolko krat sa na mna medved i rozbehol ale zastal lebo ma chcel len odstrasit alebo o mne/nas nevedel. Ale krava este ked je v stade, ... neviem co cakat.

Vedel by si pls rozvinut situacie s medvedmi, ktore si zazil + ako si reagoval?
24.04.2025 - 17:07:55
02
keyboard_arrow_up