Ja robim to co dlhe roky. Ked viem ze som niekde sam a som niekde kde moze byt schovana zver tak davam o sebe vediet. Trochu zahucim, nieco si zanotim, tlesknem atd. Urcite niekde pri huciacom potoku to bude hlasnejsie ako niekde v tichom lese. Zaroven si vsimam rozne znaky ktore mi napovedia ci mam alebo nemam sancu narazit na zver. Stopy, puch, ticho ... Rolnicky nenosim a niektorym by som ich najradsej napchal do krku. Ides niekde v Tatrach po turistickom chodniku po holiach kde uz ani kosodrevina nerastie a i tak tam stretnes cloveka s rolnickou. Najlepsie ked ide pred tebou.
Uz sice chodim na miesta s vacsou pravdepodobnostou stretu s medvedom pomenej ale i tak ich v poslednej dobe stretavam ovela menej. Pred 20 rokmi som ich v lesoch stretaval pomerne casto. Niekolkokrat som presiel par metrov od medveda, vsimol som si to az pri nom a nic sa nestalo, raz som dokonca takmer zrazil medveda na
biku (max 2m pred kolesom) a zasraty sme z toho boli obaja rovnako. Lenze toto bolo vzdy v lese. Par rokov som medveda mimo oplotenia nevidel, a i posledne strety predtym to bolo vzdy niekde pri lahko dostupnej potrave cize blizsie k ludskym obydliam. Neviem ci su premnozene, podla mna ich mozno stale rovnako i ked maju medvedice viac mladych. Skor maju menej priestoru lebo za tie roky vidim ako sa vsetko smerom k lesu rozpina, viac ludi chodi na turistiku, je viac polovnikov a hlavne menej lesa a kludu v nom. Vela ploch je v lete oplotenych elektrickymi ohradnikmi co tiez nebyvalo. Zaroven sa medvede naucili na pritomnost cloveka a vyhodu priblizenia sa k ludskym obydliam, cesty i parkoviska.
Osobne z medvedov strach nemam ale o to viac mam velky strach z krav. Prechadzat popri krave alebo byt niekde neoddelene od stada krav tak pomaly ani nedycham.