Kamarátov opis keď ho v lete minulý rok napadla medvedica (bol aj v TV spravach) pri pešom prechode okolo celého Slovenska :
"Zviera sa nachádzalo v kroví pod chodníkom, asi päť metrov od Peťa, nestihol vybrať z
ruksaku ani sprej.
Reval teda naň a chcel ustúpiť, napriahol pred seba paličky. Pošmykol sa ale na blatistom chodníku a spadol na batoh.
Takto mala prístup len k mojim nohám, lebo paličkami som do nej pichal, popísal nebezpečnú situáciu cykloturista.
Nato sa ozvalo mladé a zhora prebehlo cez chodník. Stará ma vtom momente pustila a bežala za ním".
Našťastie sa nevrátila a tak sa pustil s rozdriapanou nohou k pomoci.
A to za posledné roky pochodil celé Slovensko, celý Karpatský oblúk z Rumunska na Slovensko,
viackrát to zdolal či už pešo alebo na bicykli, medveďov videl už niekoľko ale nikdy nič vážne.
Buď sa stiahol on keď zbadal medveďa alebo medveď ho zacítil, začul a ušiel.
Stačil ale jeden zlý okamih, byť v zlom čase na zlom mieste.
Takže záleží od situácie, je to zviera, nie stroj, nevieš čo spraví a či sa vráti. Vtedy medvedica chránila mladé.
Nabudúce to môže byť ranený starý medveď. Alebo sa nemusí stať vôbec nič, pôjdete svojou cestou.
Sprej odvtedy len a len po ruke, nie v batohu, ale na ňom, na opasku, na páse ...