Vacsinou zbadas pohyb niekde v dialke a kym si uvedomis ze je to medved tak sa postavi na zadne aby lepsie zavetril a rozbehne sa od teba prec. Ty nemusis robit nic. Ani fotak nestihnes zapnut. Ked si k nemu blizsie alebo sa zlakne tak na teba moze fingovat vypad aby ta odstrasil, ze sa strhne smerom k tebe, moze sa na teba i rozbehnut ale zastane. Vacsinou okrem nejakeho pomaleho odchodu a vsetkych tych veci co sa tisickrat v mediach opakuju nemusis robit nic. Videl som yt video kde sk medved zastal takto od chlapa tak 1-2metre kym zacal ustupovat. Dolezite je sa stretu vyhnut tym ze o sebe das vediet, ked nevidis za zakrutu, skalu, si niekde sam atd. Aj ked uz vidis medveda ktory o tebe nevie a je od teba dostatocne daleko tak tiez mu das vediet, bud pisknes, nieco povies, atd... Dolezite je fakt ho neprekvapit. Cim blizsie k nemu ho prekvapis tym horsie. O to horsie ak je to medvedica s mladymi.
Cize 95% situacii bolo takych ze medved sa uz staval na zadne alebo rovno bezal prec. Raz medveda vyplasil typek v kopceku oproti nam a medved sa rozbehol dolekopcom od neho cez potocik a hore kopcom smerom ku nam. Uplne bomby, nevedel o nas ale to stacilo len zakricat, medved dvihol pocas behu hlavu a otocil sa o 90 stupnov aby sa nam vyhol. Par krat som narazil na medveda tak necakanejsie ze sa zlakol i on a vtedy sa rozbehol na mna ale po par metroch zastal otocil sa a odbehol alebo vyslovene zmenil smer tak ze ku mne bezal v zakrute a prebehol len popri mne, to asi max len zdvihnem ruky nad seba aby som bol vacsi. Mozno som v niektorych pripadoch zrukol. Raz som videl v strkovom zjazde v takom tmavsom hustom lese tak 250m pred sebou na tej ceste psa ale odbehol do lesa smerom dokopca tak som si pelasil dalej. Ked som prechadzal tym miestom mozno 40-tkou tak mi z lesa vybehol medved a prebehol tesne pred kolesom cez cestu ... takze povodne to nebol na ceste pes ale medved :D, Take riadne hebedo ze ako bezal tak mlade stromky a kriky normalne lamal. To som tiez nic nemusel robit, ale zlakol som sa teda i ja riadne. Raz pocas ilegal zjazdu turistickym som zase prechadzal miestom kde bolo nieco v kosodrevine kusok nad chodnikom, myslel som ze pes ale zase to bol medved co lezal v tieni pod kosovkou a pozeral po mne ako idem chodnickom 10 metrov pod nim. Ani sa nepohol tak som isiel dalej a len som sa obzeral ci nevstal. Ale bolo toho viac, toto su take co si najviac pamatam. Najviac krat i tak medved zakazdym zdrhal a to tak ze napriklad ked sme sli v skupine tak len par ludi z nej si ho vsimlo, ostatni o nicom ani nevedeli.
24.04.2025 - 17:40:25
413
a-biker diky!
Pre pokoj v duši som si nedávno kupil sprej na medvede. Podľa toho čo píšeš by som ho ani nestihol vytiahnuť.
24.04.2025 - 20:36:57
00
jakze nie, sak si ho strekni pod pazuchy pred kazdou cestou do lesa. Srandicky bokom, jedna z teorii ze preco drviva vacsina utokov medveda na cloveka je na muzov, okrem toho ze su to casto polovnici/lesni pracovnici/hubari a podobne, je ako som pisal skorej - baby su casto citit dalej (vonavky) a hlucnejsie (kecaju ked idu viacere).
24.04.2025 - 20:54:52
00
mat Sprej na medvede mas mat po ruke inak nema zmysel. Ak ho musis od niekial vyberat tak stracas cas. Pokial narazis na medvedicu s mladymi a si podla nej pre ne hrozba tak podla toho co som videl a cital o nejakyh pripadoch, tak sa najskor postara o medviedata (odvedie ich alebo niekde vylezu na strom) a potom sa kludne este moze vratit ta poriesit. Pocul som, neviem ci je to pravda, ze u nas v LM niekde v usti Jaloveckej doliny musel takto chlap vyliezt pred medvedicou na strom. Ze si najskor mlade odviedla a vratila sa, vsetko pod stromom bolo rozryte aka bola zuriva. No a chlap - hubar co prekvapil medvedicu, tam vraj na tom strome nejaky cas pobudol.
24.04.2025 - 21:24:27
01
Kamarátov opis keď ho v lete minulý rok napadla medvedica (bol aj v TV spravach) pri pešom prechode okolo celého Slovenska :
"Zviera sa nachádzalo v kroví pod chodníkom, asi päť metrov od Peťa, nestihol vybrať z ruksaku ani sprej.
Reval teda naň a chcel ustúpiť, napriahol pred seba paličky. Pošmykol sa ale na blatistom chodníku a spadol na batoh.
Takto mala prístup len k mojim nohám, lebo paličkami som do nej pichal, popísal nebezpečnú situáciu cykloturista.
Nato sa ozvalo mladé a zhora prebehlo cez chodník. Stará ma vtom momente pustila a bežala za ním".
Našťastie sa nevrátila a tak sa pustil s rozdriapanou nohou k pomoci.

A to za posledné roky pochodil celé Slovensko, celý Karpatský oblúk z Rumunska na Slovensko,
viackrát to zdolal či už pešo alebo na bicykli, medveďov videl už niekoľko ale nikdy nič vážne.
Buď sa stiahol on keď zbadal medveďa alebo medveď ho zacítil, začul a ušiel.

Stačil ale jeden zlý okamih, byť v zlom čase na zlom mieste.
Takže záleží od situácie, je to zviera, nie stroj, nevieš čo spraví a či sa vráti. Vtedy medvedica chránila mladé.
Nabudúce to môže byť ranený starý medveď. Alebo sa nemusí stať vôbec nič, pôjdete svojou cestou.

Sprej odvtedy len a len po ruke, nie v batohu, ale na ňom, na opasku, na páse ...
24.04.2025 - 22:05:33
05
Presne tak. Ak sprej tak poruke, inde nema zmysel. Vyhybat sa blizkym stretnutiam. Skoro zakazdym je ten utok z toho ze sa ludia k medvedovi dostali blizko a prekvapili ho. A dalsia vec, ked niekde kde su medvede prespavam tak nielen jedlo mimo noclah ale aj vsetko aromaticke - zubnu pastu i pouzitu kefku, krem na pery alebo ruky ale i take veci ako mazanie na retaz (nemusi byt ani s jahodovou aromou). Vraj to vsetko vynucha i ked je to v tube zavrete. Niekde v rozhovore asi s Peggy, ceskou ultracyklistkou/bikepackerkou, som pocul i storku tusim z 1000miles kde medved zozral pretekarovi tretry. Nic ine len tretry. Ze bolo pocut i lamanie/praskanie ked to chrustal a jazdec musel nejaky usek potom slapat len tak v ponozkach.
24.04.2025 - 23:38:01
02
arrow_leftCykloturista napísal:
lebo paličkami som do nej pichal, popísal nebezpečnú situáciu cykloturista

Cykloturista s palickami? :^)
25.04.2025 - 06:06:46
01
“… pri pešom prechode okolo celého Slovenska”
25.04.2025 - 06:18:07
00
cykloturistov nick sa cez kamosa prepašoval aj do clanku ;)

teraz vážne, aj v originale maju tu chybu...:

https://myorava.sme.sk/c/23367747/zreval-som-a-pichal-do-nej-palickami-opisal-svoj-stret-s-medvedicou-turista-z-bratislavy.html
25.04.2025 - 06:40:33
00
Ale tak on asi je primarne cyklo(turista), len teraz sa rovnaku trasu vybral pešo. Keby to šiel Hamšík, tak asi napíšu futbalista, aj ked v danej chvíli bol turista.
25.04.2025 - 08:29:30
00
Presne tak, on je skôr známy ako cykloturista ale strieda diaľkové expedície niektoré pešo, niektoré bicyklom. Kto si chce o pár expedíciach prečítať , tu je jeho web : www.cyklo-sos.sk.
Vtedy išiel práve na pešo Okolo Slovenska.
25.04.2025 - 08:52:41
00
no napisali to dost nestasne :-)
25.04.2025 - 08:57:42
01
arrow_leftstanos4 napísal:
jakze nie, sak si ho strekni pod pazuchy pred kazdou cestou do lesa. Srandicky bokom, jedna z teorii ze preco drviva vacsina utokov medveda na cloveka je na muzov, okrem toho ze su to casto polovnici/lesni pracovnici/hubari a podobne, je ako som pisal skorej - baby su casto citit dalej (vonavky) a hlucnejsie (kecaju ked idu viacere).

Na používanie voňaviek som čítal dva názory jeden hovorí, že áno lebo medveď zacíti človeka skôr a teda o ňom vie dostatočne v predstihu no a druhý názor je, že to môže mať presne opačný efekt a medveďa naopak prilákať.

Trocha špecifikácie k medveďovi:

"Hnedý medveď má veľmi vyvinutý čuch, ktorý je 7 až 10-krát silnejší ako u psa. To im umožňuje vnímať pachy na veľmi veľké vzdialenosti (aj viac než 20 kilometrov v priaznivých podmienkach)."

"Sluch hnedého medveďa je veľmi citlivý, čo im umožňuje vnímať zvuky na veľké vzdialenosti. Medvede sú schopné počuť zvuky, ktoré sú mimo dosahu ľudského sluchu."

"Medvede majú pomerne dobrý zrak, aj keď nie je tak vyvinutý ako ich čuch alebo sluch. Ich zrak je prispôsobený na viditeľnosť v noci, čo je výhodné pri love alebo hľadaní potravy za šera.
Zrak medveďa je najlepšie prispôsobený na detekciu pohybu na veľké vzdialenosti."

Tak či onak o človeku medveď musí vedieť skôr ako si ho človek všimne.
25.04.2025 - 12:34:10
01
Takto, velmi by som veci ako pach neriesil. Cyklista je rychlejsi ako vietor.

To, co je rizikove su rychlejsie chodniky a zakruty a lesne cesty pri potoku. Bike pri jazde robi hluk (z kopca volnobeh a dokopca fucis ty) a zvierata to pocuju a vyhnu sa cloveku. To, kde si dat pozor, su miesta, kde iny hluk ta moze skryt.

Ta pravdepodobnost, ze ho stretnes, je veelmi mala. Samozrejme, medved je selma (narozdiel od kravy) a keby si ho dostal do uzkych, tak budes tahat za kratsi povraz. Ale realne, je pravdepodobnost, ze ta zabije auto radovo vacsia ako ta, ze ti ublizi medved (a to ma tu niektori pokladaju za strachoprda pred medvedmi).

Ak by si ho stretol normalne, tak sa spravaj kludne rozpravaj a chod nabok a prec.

Ak chces este viac znizit riziko, tak sa do juna vyhni oblastiam ako Polana, okolie Vricka, Valce a pod. Na absolutnej vacsine uzemia krajiny jazdis bez akychkolvek problemov.
25.04.2025 - 19:23:24
02
Bude stretov viac aj v tatrach, nasi manazeri zveri na tom uz pracuju https://domov.sme.sk/c/23480975/v-tatrach-chcu-prikrmovat-zver-pri-turistickych-chodnikoch-prilakaju-tym-aj-medvede.html
25.04.2025 - 23:22:48
20
keyboard_arrow_up