Lokalizácia
Formulár sa odosiela
gebula co mas teraz na mysli tym druhym rozporom? za mna ta pointa clanku je o niecom inom, ano ten udaj tam nesedi, podla par zdrojov sa jednalo o chybny preklad tweetu Al-Jazeeri (victims), clanok je tusim z 18., cize den po utoku, v ramci novinarskej prace pochopitelne, a znova, pointa je niekde inde, preto som ho aj postoval, tak by som nemenil narativ a nevyvodzoval z toho, ze cely clanok/ja je tym padom nepravdivy/nedoveryhodny, co by bolo ak si dobre pamatam fallacy fallacy
Zobraziť komentár 23.10.2024 - 21:32:57
00
Tým druhým rozporom myslím že ja napíšem "kritik misinformácií" (z čoho implicitne vyplýva, že myslím misinformácie všeobecne) a reakcia je "nie, je to kritika propagandy na oboch stranách" - a celkom vážne neviem dôvod, lebo stále som presvedčený že ide o ekvivalent ...

Určite sa nezhodneme, že v rámci novinárskej práce je v texte kritizujúcom nepresné dáta pochopiteľné použiť údaje len z jednej strany, ale aby som neodbočoval od témy - nikde nepíšem, že zadrbali na úvod a preto je celý článok na draka. Opakovane píšem, že ten úvodný údaj totálne prestrelili (vzhľadom na zdroj žiadny div), no posolstvo pochopiť dokážem a v zásade súhlasím. Akurát vzhľadom na to, čo som videl na tému 7. októbra pre mňa predpojatosť nie je vôbec žiadnou urážkou, alebo útokom - oveľa skôr ma pri výjazde trafí meteorit, ako uznám že to boli absolútne primerané kroky utláčaných bojovníkov za slobodu ...
Zobraziť komentár 23.10.2024 - 21:59:30
01
priznam sa, stale asi uplne nerozumiem kam tym mieris

je to text kritizujuci Izraelske dezinfo, to neznamena, ze ho zhltnem aj s navijakom, preto ta poznamka o propagande z oboch stran, a opakovane pisem, ze mam pochopenie, ked v ramci uzavierky do 24hod ten udaj uviedli v tejto nestastnej forme (zle prelozena citacia/parafraza, a v tom kontexte rozhodne nie je totalne prestrelena), kriticky mysliaci citatel by s tym nemal mat problem, ak teda nie je predpojaty, cim sa imho zasa k niecomu dostavame
Zobraziť komentár 23.10.2024 - 23:25:58
00
Myslím, že až do momentu osobnej diskusie to môžeme odložiť, očividne sa celkom míňame - a či už som predpojatý, slabo jazykovo zdatný, oboje alebo čokoľvek iné, už len na tom že "This Tuesday, an Israeli air strike hit the Al-Ahli hospital in Gaza city, killing more than 500 people, as per Gaza’s Health Ministry, Al Jazeera reported." je len nešťastná, zle preložená a vôbec nie prestrelená citácia sa vzhľadom na dostupné údaje nikdy nezhodneme. Celkom schválne som nevyberal žiadne médium, HRW mi pripadá ako celkom neutrálna voľba. No a keď v článku s výsledkami vyšetrovania zhruba mesiac a pol po incidente prídu s tým, že Hamas tvrdí 471 (porovnať prosím so SWADDLE), riaditeľ nemocnice prijímajúcej obete do 250, podľa predloženej fotodokumentácie aj so zarátaním tiel mimo vakov a zarolovaných v kobercoch napočítajú +- 100 a ešte ani neexistuje dôkaz, že to bola raketa či bomba IDF, sú asi trochu lepšie pochopiteľné moje výhrady voči kritikovi ako bolo upresnené hlavne izraelských dezinformácií.

Len pre predstavu, priamo z článku HRW (aj keď som podobných záberov videl veľa doslova hodiny po útoku) - toto je kráter po leteckej pume (!!!), ktorý spôsobil podľa Hamasu 500 mŕtvych a neznáme množstvo extrémne ťažko zranených (čo je inak zaujímavé, lebo štandardne by ich malo byť minimálne toľko čo obetí, akurát údaj o nich mi nejako uniká).

www.hrw.org

A len na záver, k čomu sa dostávame? Bol som presvedčený, že na ktorej strane stojím podľa toho čo píšem bolo a stále je úplne jasné, takže netreba aplikovať žiadne postupy forenznej psychológie ...
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 08:15:56
01
OK, ked uz tu prekrucas ten narativ, tak sa skusim opytat inak, na zaklade prveho odstavca clanku od HRW (“The explosion that killed and injured many civilians at al-Ahli Arab Hospital in Gaza on October 17, 2023, resulted from an apparent rocket-propelled munition, such as those commonly used by Palestinian armed groups, that hit the hospital grounds, Human Rights Watch said today.”) mozem tvrdit to iste co ty? teda ze im neverim, lebo toto tvrdenie nie je potvrdene, aj ked pointa clanku je uplne inde

clanok na Swaddle vysiel den po utoku a ty mas vyhrady s odstupom mesica, ked uz boli zname dalsie fakty, to mi pride dost cez ciaru, ale budem urcite rad ak podobnu kritiku uplatnis aj na clanky ohladom vyrezavania deti tehotnym, odrezavania hlav a este neviem coho sa tam mal Hamas dopustat, co sa s odstupom nepotvrdilo (co samozrejme absolutne neospravedlnuje ten utok, ktory odsudzujem)

este ohladom toho cisla, tu mas clanok Davida Zweiga o chybnom preklade: https://www.silentlunch.net/p/did-the-entire-media-industry-misquote
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 10:09:14
00
Áno, tie výhrady budem mať pokojne aj o rok. Mne je inak úprimne dosť jedno, kto čomu verí - hlavne keď nedôveruje nepotvrdenej zmienke o palestínskych raketách po mesiaci vyšetrovania, ale s úplne rovnako potvrdeným izraelským vzdušným útokom spomenutým v prvej vete článku písaného deň po útoku problém nemá (a asi som prehliadol nejaké vysvetlenie tej pumy, ktorú použili - lebo mám v čerstvej pamäti ako vyzeral brutálny útok napr. na divadlo v Mariupole, to bol celkom iný šport).

Čo je cez čiaru? Písala ho ako nejaké domnienky či úvahu, alebo začala citáciou o útoku a 500 mŕtvych s introm (výstup Google Translator, aby som predpojatosťou neprekrútil význam textu) "Ak sa pozriete na správy mainstreamových médií, nikto nezbombardoval nemocnicu v Gaze."? Od druhého dňa už aj v slovenských médiách rezonovala debata, či je za tým Hamas alebo Izrael, vo svetových detto. Aký je potom časový limit tzv. kriticky rozmýšľajúceho čitateľa, po ktorom môže mať výhrady k textu?

Ten článok o pôvode počtu obetí beriem, je naozaj sakra problém keď sa dopracujem k rovnakému číslu cez 5-6 rôznych zdrojov. Aj preto si veľmi rád prečítam zistenia o tej nepotvrdenej brutalite Hamasu počas útoku, lebo pár dosť brutálnych záznamov som bohužiaľ videl. V žiadnom prípade nespochybňujem, že v rámci toho šialenstva došlo k "prisoleniu" niektorých incidentov, takže rozhodne neuškodí si ich pretriediť. Videl som to skoro v priamom prenose u nás v obci aj bez vojny, keď sa šírili medzi ľuďmi zaručené zvesti o 5 vraždách - a stačilo pár hodín, aby sa potvrdilo že boli "iba" tri ...
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 12:21:07
00
nechcel som sa zapajat, asi to nema zmysel (pre mna), ale mal som rozpisane to iste: bohuzial som videl na vlastne oci video, kde 7.10. terorista oddeloval hlavu Izraelcovi (zijucemu) motykou. Ano, motykou. Takze tvrdenie "odrezavania hlav a este neviem coho sa tam mal Hamas dopustat, co sa s odstupom nepotvrdilo" nechapem.
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 12:56:17
00
tiež si myslim, že by urobili lepšie keby hádžu bomby z lietadiel alebo odpaluju rakety potom to nevypada tak drsne a naviac viac ludí zabiješ. Dufam,že máte každý aspoň tri deti lebo cely moslimsky svet sa pozera ako sa Izrael ´´bráni´´a kedže nás je coraz menej a ich viac bolo by vhodné do budúcnosti niečo s tým robit:) Osn tiež odsudzuje tieto Izraelske nálety lebo 50 000 mrtvých civilistov, teda pardon teroristov sa im zdá asi už veľa ale čo som počul už aj tí sú ovplyvnení ruskou propagandou:)
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 13:20:22
00
perez tiez som videl video, kde usmrtili tehotnu zenu a po case sa ukazalo, ze to je video z Mexika z 2018, uz rozumies?

a btw pivo musi pockat: https://www.bbc.com/news/videos/c9818n8v7d8o

ale urcite to nebude pravda, lebo sak teroristi ze?
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 18:18:18
00
gebula preco mi prisudzujes nieco, co som nenapisal? pisem niekde, ze neverim, ze to bola raketa Hamasu? nie nepisem a ak by si sa ma na to spytal, tak ti napisem, ze sa skor priklanam k tejto verzii, cize s tebou +- suhlasim, dal som to ako analogiu k tomu, z coho sa nevies vymotat poslednych par prispevkov, na zaklade jednej citacie den po utoku, ktoru uviedli aj napr. NYT, davas dole cely clanok, ktoreho pointa je inde, a ako dokazne bremeno pouzivas clanok s odstupom mesiaca, toto je pre mna cez ciaru

ved sa nemusime zhodnut, to je normalne, ale nerozumiem tej predpojatosti, teda vlastne z hladiska behavioralnej psychologie tomu +- rozumiem, asi ako ked tu Pali65 napise taku zlataninu a dostane za to 20 lajkov, fandime, nekritizujeme, rozumiem
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 18:28:29
00
A mám od teba a tvojich *** ých názorov pokoj .

Prílohy:

IMG_7628.png
IMG_7628.png 113.49 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 24.10.2024 - 18:35:54
04
Tak ako to zase pŕŕŕ, nemám rád keď zo mňa robia čitateľa na úrovni konzumenta DK news. Kde dávam dole celý článok v rozsahu zhruba 8xA4 kvôli pár problémovým riadkom? Mám výhrady k úvodu a nemám pocit že sa v tom motám, jasne som napísal prečo (nepopieram, že ma dráždi hlavne intro "If you go by mainstream media reports, nobody bombed the hospital in Gaza." a jednoducho nevidím podklady, ktoré viedli k takémuto rezolútnemu záveru deň (!!!) po útoku) . Keďže mám aktívny informačný servis NYT, viem že ten úvodník naozaj sedel - a takisto viem, že bol aj "revisit" článok s úpravou podľa dôkazov (možno bol aj článok o pôvode chyby 500+, ale ten ma vážne minul). Takisto nevyžadujem zhodu, veď na svete sa dejú aj horšie veci. Napríklad ja zase beriem ako cez čiaru fakt, že ani po roku tam nie je aspoň malá vsuvka s opravou, lebo ako umelecký a nemenný text mi to nepripadá.
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 21:24:39
00
ano, mohli to s odstupom casu opravit, alebo pod clankom otvorit diskusiu, to mas pravdu, vzhladom k magazinovemu formatu, to ale zasa nepovazujem za tak velky fail, aby si s tym kriticky mysliaci citatel nevedel poradit
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 05:45:08
00
veľmi dobrá a dlhá prednáška. blízky východ komplet.

https://www.youtube.com/watch?v=JL038L5Dl5g
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 09:24:40
10
nemcom ide kara.to je tá nekonečná tolerancia.som zvedavý čo spravia keď to tieto proxy ho.ná roztočia po celej eu.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-klan-z-pasma-gazy-terorizuje-berlin-urady-mlcky-prihlizeji-40494682
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 20:55:04
00
keyboard_arrow_up