Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Príloha:
Screenshot_2014-03-26-07-14-32.png
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 07:18:17
00
v elektronickej komunikacii je pisanie bez diakritiky pripustne - raz o tom bola tema v relacii "Slovenčina na slovíčko"
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 07:33:52
00
keď mám napr niečo napísať s diakritikou na mobile ide ma poraziť a radšej nenapíšem nič :D počkám kým budem na PC ak nezabudnem :lol:

Preto som aj napísal, že chápem dôvody,prečo sa takto píše(šetrenie času,pohodlnosť).Keďže sme v téme jazykové okienko,chcel som len upozorniť na tento ,,fenomén",pretože je to tak isto prehrešok voči spisovnej slovenčine.Niektorí, namiesto toho,aby sa nad tým zamysleli,(pretože sami píšu nespisovne a napriek tomu kritizujú iných za banality)začali hľadať v mojich príspevkoch chyby :D.Lenže podstata je v tom,že ja nikoho ,,nepranierujem" lebo som si vedomý svojej nedokonalosti,čo sa týka spisovnej slovenčiny,aj keď som presvedčený,že sa nemám za čo hanbiť. :)
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 08:03:33
00
Pozeram, ze tu bola vcera este celkom zabava. :)

Len jedna vec Optimus: Pisanie bez diakritiky nijak nesuvisi s ne/spisovnym pisomnym prejavom. Asi nevies, co znamena pojem "nespisovny". Skus si najprv zistit vyznam toho slova, pripadne sa spytaj svojej svagrinej. ;) Mimochodom nespisovne vyrazy tu riesime zriedka, väcsinou tu riesime gramaticke "preslapy".

P.S. Normalne by som namiesto "Mimochodom" napisal v ramci setrenia casu "Btw.", ale ked uz teda...
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 11:20:11
00
[quote=""]Pozeram, ze tu bola vcera este celkom zabava. :)

Len jedna vec Optimus: Pisanie bez diakritiky nijak nesuvisi s ne/spisovnym pisomnym prejavom. Asi nevies, co znamena pojem "nespisovny".
V tomto máš pravdu, ja rozumiem výrazu ,,nespisovný" a to z používaním diakritiky nemá nič spoločné. Napísal som to tak preto, lebo ma v tej chvíli vhodnejšie slovo proste nenapadlo(správny výraz je asi pravopisný) ale z môjho príspevku je jasné, čo som tým mal na mysli. Keď si spomenul švagrinú, tak doniesla ukázať diktát žiaka 8.ročníka. Jednoduchých 10 viet, nič zložité a mal tam 47 chýb. To je už na hlboké zamyslenie.
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 11:48:58
00
Mňa by zaujímalo ako môžeš pokaziť citáciu keď len klikneš a píšeš...
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 11:58:08
00
Optimus: Ten diktat je sice na zamyslenie, ale zamyslat nad tym by sa mal ten ziak, jeho rodicia a ucitel slovenciny, nie my. :)

dartmoor: Tak, ze cast z citacie chces vymazat a vymazes aj citovaci tag (bud z nepozornosti abo preto, ze nevies, ze ide o tag). :)
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 12:02:27
00
V tomto máš pravdu, ja rozumiem výrazu ,,nespisovný" a to z používaním diakritiky nemá nič spoločné. Napísal som to tak preto, lebo ma v tej chvíli vhodnejšie slovo proste nenapadlo(správny výraz je asi pravopisný) ale z môjho príspevku je jasné, čo som tým mal na mysli. Keď si spomenul švagrinú, tak doniesla ukázať diktát žiaka 8.ročníka. Jednoduchých 10 viet, nič zložité a mal tam 47 chýb. To je už na hlboké zamyslenie.

z používaním - správne s používaním; klasická chyba zamieňania predložiek "s" a "z"
ma ... nenapadlo - správne mi nenapadlo; napadnúť ťa môže v lese medveď, pes alebo diviak ale myšlienka ti napadne
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 12:42:27
01
Chudák optimus, myslel to dobre :D
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 12:43:59
00
náhodou...myslím, že ne/používanie diakritiky patrí do jazykového okienka, keď napíšem napríklad: "stal som za pnom", slovné spojenie nadobúda viac významov :-)
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 15:07:34
00
tak pri tej "potrebe" vacsinou aj stojime,tak to nie je az taky "rozdiel" :rofl:
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 15:12:18
01
S "nediakritikou" je niekedy sranda: stat - stáť, štát, šťať, sťať...
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 15:57:21
02
Kua dávate dobré rany :tmi:
Príprava biku na sezónu a výmena píli :)

píli - správne píly; Jano píli, Fero píli a obaja si navzájom vymenili svoje píly ;)
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 18:40:43
00
Kua dávate dobré rany :tmi:

píli - správne píly; Jano píli, Fero píli a obaja si navzájom vymenili svoje píly ;)

Nebol som si tým istý ale ďakujem za opravu ;)
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 18:45:31
01
Ako ťa mohla taká pi..na napadnúť. :fubar: Videl som zopár "trupikov", čo nedobehli..Za to foto to nestojí..

Správne: Ako ti mohla taká pi..na napadnúť
Napadla mu myšlienka
Takmer ho napadol ten vlak
Zobraziť komentár 26.03.2014 - 22:56:57
01
keyboard_arrow_up