Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Marvin, a este mi vysvetli, aky je rozdiel medzi tym, co som napisal ja a tym, co si napisal Ty. ;) Smerujem k tomu, ze "vyrobeny z kovu" znamena bez izolacie. A ako asi spojis viac drotov dohromady ak nie izolaciou? :)
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 15:55:53
00
skrútením ;)
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 15:57:03
01
Ale to bude drotene lano a nie kabel. ;)
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 15:58:18
00
Jezus: skrútením :P
mimochodom aj drôt môže byť izolovaný a nestáva sa preto káblom ;) Všetko je to napísané v tých odkazoch, čo som sem dával :)
A teraz to môžeš presunúť do jazykového okienka alebo do nejakej inej vhodnej témy. :)
edit: kukam že už sa stalo, tak sa ešte nejako popasuj s týmto príspevkom :)
edit2: nejako sa mi to tu pomiešalo pri tých presunoch medzi témami, takže ešte k tomu lanu: Lano to bude, ak sa to bude používať na prenos mechanickej energie a kábel to bude, ak sa to bude používať na prenos elektrickej energie alebo signálov. Všetko je to na tej vikipedii, stačí na to kliknúť. :)
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:01:56
00
mimochodom aj drôt môže byť izolovaný a nestáva sa preto káblom ;)

Toto je uz slovickarenie podla definicie z wiki. Takisto sa totiz da slovickarit podla wiki aj v suvislosti s kablom: "Kábel je jeden alebo viaceré drôty (vodičov) spojených dokopy." Davam do pozornosti to slovicko "jeden". :) A este jedna citacia "Forma kábla vytvoreného s cieľom prenosu mechanickej energie sa nazýva lano".

Cize ci poviem "izolovany drot" alebo "jednozilovy kabel", stale je to jednoznacna, zrozumitelna a spravna definicia. A lana sem netahajme. ;)
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:12:03
00
Káble sú silnoprúdové vodiče s plášťom,ktoré slúžia na prenos el. energie...
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:13:20
00
peto1303 nie len silnoprúdové

metre, co stratis koli krcme predsa dobehnes na vinobrani :)

nie kôli ale kvôli
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:16:46
01
nie len silnoprúdové

;)
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=nielen&s=exact&c=R271&d=kssj4&d=psp&ie=utf-8&oe=utf-8
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:18:15
00
Ked chceme ist uplne do detailov, ja tej vete, tak ako je napisana uplne nerozumiem. Podla mna je tam preklep.
"Kábel je jeden alebo viaceré drôty (vodičov) spojených dokopy."
Ako spojim jeden drot dokopy? Chcelo by to overit v nejakom inom zdroji, inak tento problem nevyriesime a nase zivoty stratia zmysel. :)
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:19:17
00
:tmi:

inak myslím si že nie sú stanované jednoznačné definície s jednoznačnými slovíčkami, toto je už hranie sa so synonymami, je jedno či poviem drôtový, káblový alebo šnúrový tachometer, všetci vieme o čo ide

Naposledy upravil dartmoor dňa 05.03.2014 - 16:25:23, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:19:28
00
Marvin, tie nepresnosti suvisia so zdrojmi, ktore pouzivas. Nie je dobre poucat ostatnych podla wikipedie (to nie je relevantny, hodnoverny a overeny zdroj). ;)

http://slovnik.juls.savba.sk/?w=dr%C3%B4t&s=exact&c=xc8f&d=kssj4&d=psp&ie=utf-8&oe=utf-8
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=k%C3%A1bel&s=exact&c=Cd06&d=kssj4&d=psp&ie=utf-8&oe=utf-8
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:23:48
01
ej, ale som im sadol na lep :D
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:26:09
00
inak myslím si že nie sú stanované jednoznačné definície s jednoznačnými slovíčkami, toto je už hranie sa so synonymami, je jedno či poviem drôtový, káblový alebo šnúrový tachometer, všetci vieme o čo ide

Tak to sa mylis.
1. Su stanovene jednoznacne definicie (pozri moj post pod tymto Tvojim, ktory citujem).
2. Nie je to hranie so synonymami a nie je jedno, ci povies drotovy, droteny, snurovy alebo kablovy. To chcel naznacit Marvin. Ved o tom tu cely cas debatujeme. Ak si po vsetkom tomto nepochopil, ze spravne moze byt tachometer len kablovy alebo bezkablovy, tak Ti niet pomoci. :)

A samozrejme, ze v principe je to jedno, lebo vsetci vieme o com piseme, ale ked uz to Marvin nacal a sme v tom jazykovom okienku, tak si nezaskodi trochu rozsirit obzory. :) Nakoniec si ich rozsiril aj Marvin. :D
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 16:34:16
00
šnúrový tachometor som síce už prehnal ale:

Tak ale ma pravdu. Drot je vodic bez izolacie a kabel je vodic s izolaciou. A telegrafia je bezdrotova, lebo vodice na stlpoch boli bez izolacie (cize droty) a ked sme sa "odstrihli", tak je to logicky bezdrotove riesenie. :) Normalne ze do jazykoveho okienka. :)

keď už teda definujeme tak správne je bezdrôtový ako si písal na začiatku nie bezkáblový viď tu a tu

Ak si po vsetkom tomto nepochopil, ze spravne moze byt tachometer len kablovy alebo bezkablovy, tak Ti niet pomoci. :)

a k tachometru ktorý nieje bezdrôtový si myslím že je správne drôtový(nie drôtený) tachometer prípadne káblový ale drôtový mi znie prirodzenejšie

ak sa mýlim opravte ma, každopádne táto téma je veľmi zaujímavá a stále sa máme čo učiť
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 17:38:44
00
Ty si vazne nepochopil ani len rozdiel medzi drotom a kablom a pritom si to vysvetlenie este aj odcitoval... :tmi: Tak uz len posledny pokus preco je tachometer kablovy alebo bezkablovy:

Drot je vodic bez izolacie a kabel je vodic s izolaciou.
Zobraziť komentár 05.03.2014 - 20:50:01
00
keyboard_arrow_up