Kazdy riesi klimu, no nikoho nenapadne ist do pasivneho standardu, ktory vdaka centralnej vzduchotechnike (samozrejme popri efektivnom zatepleni) riesi nielen leto, ale vdaka rekuperacii aj zimu. Vyssie naklady na rekonstrukciu su pri dnesnych cenach energii rychlo navratne, banky to rady financuju. Treba len dat dokopy par rozumnych ludi.
By som chcel vidiet, ako je v pasivnom dome po tyzdni 30°C teplot a vysokej vlhkosti prijemne prostredie, nech je akokolvek dobre izolovany.
ja ho mam stavaný ako pasívny a mam dve rekuperácie, každe poschodie samostatne , a vnutri mám poobede aj tak 26st a 71% vlhkosti, okná zatienené vonkajšími žaluziami. steny 26cm vaty, strecha PIR panely a drevo 25cm
vysoké stopy až do strechy
a to každe rano stiahnem okolo 23st ale vlhkosti sa nezbavím.. ked je vonku 95% a 30-32 st
scarinko hentie byty poznám, tá 12m je spálňa a treba ju vychladiť na noc? Ak hej tak keď pozatvaraš dvere a necháš len do spálne, tak za chvíľu sa ti vychladí akurát v tej kde bude klíma bude výrazne chladnejšie(neprijemne podľa mňa)
Len neviem ako to máš rozdelené, nakoľko niekto si robí obývačku práve v tej malej izbe kde plánuješ umiestniť klímu, z tej foto mi to nie je jasné
Ak chceš ale primárne tu 12m izbu prechladiť, tak ozaj čo najviac oproti umiestniť
PS: split jednotiek je väčšinou tak dráhy a škaredý, že elegantnejšie a lacnejšie riešenie je dve samostatné jednotky
ten pasívny panelák znie úžasne, ale problém je že to je tak na 3r práce s obyvateľmi a 20r biologických o ktoré koordinátor projektu príde, ak to nie je jeho hobby
Za ten čas bude aj 2x presťahovaný
Yogisz ano, izba 3 je spalna a izba 2 je obyvacka kde v podstate som cez den na home office. Problem v prudeni vidim v tej presklennej stene v izbe2(obyvacka). Zvazujem ze ju dam prec a bude to cele otvorene.
Presne tak 😄, mňa moc jednotky pod oknom a na balkóne neinteresuju, ale tie "krásne" plastové lišty, ktoré sú ešte musia byť vyspádované docela irutujú
Jasné, podhľady, čerpadlá na kondenz existujú, ale tak
Yogisz ano, izba 3 je spalna a izba 2 je obyvacka kde v podstate som cez den na home office. Problem v prudeni vidim v tej presklennej stene v izbe2(obyvacka). Zvazujem ze ju dam prec a bude to cele otvorene.
daj tu príšernosť z doby komančov preč... bude to vzdušnejšie a prijemnejšie
Tak ono su to realne posuvne dvere ale nikdy sme ich nezatvarali, na co
Trochu problem moze byt ked to dam prec bude tam schod asi 5cm medzi podlahami a asi 7cm fuga medzi kobercom a plavackou.
ak mozem z vlastnej skusenosti poradit.. chladny vzduch za roh nepojde. ak chces vychladit izbu v ktorej klima nie je, a je navyse tak sikmo od klimy, tak budes potrebovat
- znizit nastavenu teplotu
- zvysit otacky
- alebo pouzit ventilator na nahnanie vzduchu.
na konci dna to aj tak nebude ono, vyssia spotreba, vyssia hlucnost. daj si do oboch izieb tiche jednotky a mozes a pri nich aj spat. viem, kvoli odpadu to nie je ono ale radsej listu ako usetrit a nedocielit vysledok. prepodkladam ze chces dosiahnut nejaku rozumnu teplotu ako napriklad 25 stupov. a nie “zchladit” z 32 na 30
Prave preto zvazujem odstranit tu "stenu", aby bolo lepsie prudenie. Inak nie je to za roh, je to v podstate priamy vyhlad. Ak sa nasmeruju lamely mierne dolava tak bude fukat priamo do izby. Sirka izby s klimou je len 2,8m. Dvere do izby c1 zavriem a ta sa chladit nemusi. Pozeram ze izba c2 ma zlu vhmeru lebo povodny obrazok som upravoval. Malo by to byt 2,8x5,5m cize asi 15,5m²
Ak dam priecku prec tak 2,8x6,5m co je cca 18,2m²
Ani nezvažuj a daj to preč. Môžeš to čiastočne nahradiť nejakým vkusným dekoračným regálom na ktorý môžeš ešte aj poukladať pár serepetičiek alebo dáku zeleň. Samozrejme nič široké aby to neukrajovalo moc z voľnej metráže bytu. Alebo to treba vyskliť 😅
Prave preto zvazujem odstranit tu "stenu", aby bolo lepsie prudenie. Inak nie je to za roh, je to v podstate priamy vyhlad. Ak sa nasmeruju lamely mierne dolava tak bude fukat priamo do izby. Sirka izby s klimou je len 2,8m. Dvere do izby c1 zavriem a ta sa chladit nemusi. Pozeram ze izba c2 ma zlu vhmeru lebo povodny obrazok som upravoval. Malo by to byt 2,8x5,5m cize asi 15,5m²
chladny vzduch nie je wifi signal ani laser, neodrazi sa od steny ze uhol odrazu sa rovna uhol dopadu:) trochu to pomoze o tom po tom ale komfort nebude rovnaky. ak to tak chces silou mocou riesit zameral by som sa na lepsiu vnutornu jednotku so silnym a dobre smerovanym pridenim. nie za cenu velkych otaciek = hlucnosti. zaroven pozor v akej vyske od stropu budes montovat. jednotka “taha” vzduch zvacsa zvrchu. je to uvedene v technickom liste, svojej doby mala toshiba doporucenych min 20cm tusim
To je ok, je tam vyse pol metra.
Preto aj bola navrhnuta silnejsia 3,5kw myslim jednotka. Ak by som tahal tie trubky az do spalne a neskor by som chcel odstranit tu stenu tak by ta lista asi visela vo vzduchu 😁
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
V Devinskej uz zrealizovali pilotny projekt pod dozorom prof. Sternovej (top odbornicka na panelaky v SR)...
https://www.asb.sk/architektura/bytovy-dom-ul-p-horova-17-a19-bratislava
ja ho mam stavaný ako pasívny a mam dve rekuperácie, každe poschodie samostatne , a vnutri mám poobede aj tak 26st a 71% vlhkosti, okná zatienené vonkajšími žaluziami. steny 26cm vaty, strecha PIR panely a drevo 25cm
vysoké stopy až do strechy
a to každe rano stiahnem okolo 23st ale vlhkosti sa nezbavím.. ked je vonku 95% a 30-32 st
Len neviem ako to máš rozdelené, nakoľko niekto si robí obývačku práve v tej malej izbe kde plánuješ umiestniť klímu, z tej foto mi to nie je jasné
Ak chceš ale primárne tu 12m izbu prechladiť, tak ozaj čo najviac oproti umiestniť
PS: split jednotiek je väčšinou tak dráhy a škaredý, že elegantnejšie a lacnejšie riešenie je dve samostatné jednotky
ten pasívny panelák znie úžasne, ale problém je že to je tak na 3r práce s obyvateľmi a 20r biologických o ktoré koordinátor projektu príde, ak to nie je jeho hobby
Za ten čas bude aj 2x presťahovaný
https://www.asb.sk/architektura/bytovy-dom-ul-p-horova-17-a19-bratislava
Byvam par metrov odtial, aspon vizualne musim povedat ze je ten dom velmi pekne spraveny.
Toto ako myslis? Preco by jedna vonkajsia jednotka mala byt skaredsia ako dve vonkajsie jednotky? To je aka logika?
Jasné, podhľady, čerpadlá na kondenz existujú, ale tak
daj tu príšernosť z doby komančov preč... bude to vzdušnejšie a prijemnejšie
Trochu problem moze byt ked to dam prec bude tam schod asi 5cm medzi podlahami a asi 7cm fuga medzi kobercom a plavackou.
- znizit nastavenu teplotu
- zvysit otacky
- alebo pouzit ventilator na nahnanie vzduchu.
na konci dna to aj tak nebude ono, vyssia spotreba, vyssia hlucnost. daj si do oboch izieb tiche jednotky a mozes a pri nich aj spat. viem, kvoli odpadu to nie je ono ale radsej listu ako usetrit a nedocielit vysledok. prepodkladam ze chces dosiahnut nejaku rozumnu teplotu ako napriklad 25 stupov. a nie “zchladit” z 32 na 30
chladny vzduch nie je wifi signal ani laser, neodrazi sa od steny ze uhol odrazu sa rovna uhol dopadu:) trochu to pomoze o tom po tom ale komfort nebude rovnaky. ak to tak chces silou mocou riesit zameral by som sa na lepsiu vnutornu jednotku so silnym a dobre smerovanym pridenim. nie za cenu velkych otaciek = hlucnosti. zaroven pozor v akej vyske od stropu budes montovat. jednotka “taha” vzduch zvacsa zvrchu. je to uvedene v technickom liste, svojej doby mala toshiba doporucenych min 20cm tusim
Preto aj bola navrhnuta silnejsia 3,5kw myslim jednotka. Ak by som tahal tie trubky az do spalne a neskor by som chcel odstranit tu stenu tak by ta lista asi visela vo vzduchu 😁
Podcasty Aktuality.sk: SHARE: Je vám teplo? Porovnali sme najlepšie možnosti chladenia v domoch a bytoch
Webová stránka epizódy: https://www.aktuality.sk/podcasty/
Mediálny súbor: https://podcasts.captivate.fm/media/6e063c37-9dbd-4c53-ac1b-addb3eefca80/10072024SHARE-Chladenie.mp3