Nedavno som zazil ohromnu vec. Boli sme na vyjazde na Havrane pri Piestanoch (smer 3 Obrazky), mierny zjazdik po lesnej cesticke a zrazu len zozadu pocujem praskot listia tiahnuci sa dopredu asi 15 m od cesty. Myslel som, ze spolubiker iduci za mnou zvolil novu skratku... Zastal som, cakam, pozeram a asi 10 m pred nami si to sekli cez chodnik 2 jeleniska a 1 srna. Kua ale dupali, az strach (uz sa aj stmievalo). Kebyze nezastanem, tak som sa mohol vozit v jelenich parohoch : D
Bohužial u nás vysádzanie nových stromkov sa deje samonáletom a to chvíľu trvá
Prečo bohužiaľ? Však ten samonálet ( t.j. prirodzené zmladenie ) je pre danú lokalitu zväčša to najvhodnejšie - nebudem tam umelo zalesňovať drevinou, čo pochádza úplne z inej (geografickej, resp. výškovej ) lokality - pri zalesňovaní platia určité povinnosti. A 2-ročná doba na zalesnenie platí bez ohľadu, či sa jedná o prirodzenú alebo umelú obnovu. Ja som napr. na svojom úseku vyše 10 rokov nič umelo nezalesnil a kľudne vás k sebe zoberiem na exkurziu - ak budete mať záujem (alebo o poznatky k lesníctvu ), tak píšte SS, lebo už sme mimo témy.
S pozdravom, lesník (cyklista, turista, lyžiar, ochranár .... ) z Malých Karpát.
A niečo aj k téme - prasiatka. Fotené len s mobilom (asi na 10 m). Sledovali sme ich, ako sa rýpu v zemi , asi 10 minút, video žiaľ neviem vydolovať z telefónu.
Hej, podľa "papiera" je to nejak tak.
Ale to by znamenalo, že ľudia čo často chodia do lesa, napr. aj my, cyklisti, by sme zhruba rovnako často mali stretať aj pracovníkov sadiacich malé stromčeky a nie len LKT-čka a harvestory...
No vidíš,ukazuješ ze tomu nerozumieš. Zalesnuje sa na jar, apríl, resp maj podľa nadmorskej výšky. Vtedy hlavne po smrekovej kalamite určite nájdeš lesných robotnikov zalesnovat. V listnatých lesoch väčšinou zalesnovat netreba, využíva sa prirodzene zmladenie, pri obnove materského porastu.
Čiže suma sumarum, je logické že v lese väčšinou vidíš ťažbu dreva, keďže sa v podstate vykonáva celoročne.
Ďakujem za vysvetlenie 👍
Je pravda, že tu u nás sú prevažne listnaté lesy, čiže ako píšete len ťažia, celoročne a tiež je pravda, že nezalesňujú, lebo zjavne sa spoliehajú na prirodzenú obnovu....
A hlavne vidno, že ten les mizne....napriek číslam čo sa občas prezentujú
Rusi zneuzivaju to, ze druha strana klame. Ked si nebudeme klamat, tak to Rusi nebudu moct zneuzit.
Chces tymto povedat, ze som prorusky troll alebo ze zastupujem ich zaujmy ?
Rusi zneuzivaju ten najprimitivnejsi strach,
pudy, ego, prvu signalnu sustavu, ktoru mame spolocnu so zvieratami.
Rusi platia a rozduchavaju konflikty vsade po svete, pomahali kkk aj cernoskym radikalom, komunistom aj neonackom (vid kto je u nas najviac prorusky a kto je na videu ako si pyta prachy od ruskej ambasady), antivaxerov aj degustatorov sava, radikalov bez ohladu na ideologiu. Ciel je narusit zapadne demokraticke spolocnosti. Spolocny znak tychto ludi je animalny strach a zarucene, primitivne "riesenia" akehokolvek "problemu".
Co sa teba konkretne tyka, opakovane som ti pisal, ze sa zaoberas podivnymi temami, pravdepodobne sa radikalizujes a koketujes s touto zumpou. Ved si pozri co za informacne zdroje sledujes a podla toho najlepsie zhodnotis, kto ta krmi a k comu ta vedie.
Co sa tyka klamstiev, ak tvrdis ze statne organy klamu, ze odbornici klamu, ze bezna realita z nasich nemocnic je klamstvo a praUda je popisana niekde v najsmradlavejsich kutoch internetu (tam ratam aj topky a podobne tupoweby) tak... plati presne to, co som napisal v minulych prispevkoch. Je to dezole propaganda, nic viac.
PS: Utok je utok, nie nejaky clanok na topkach, ktory ked sa overuje zisti sa, ze typek spadol z bajku ked zbadal maca alebo zacul "nieco" v hustine. Ale uz ste sa opakovane vyjadrili, ze vam vadia aj strety a jpp strety, nie len utoky, takze na realite nijak nezalezi, hlavna je emocia.
A neplati to len pre chranene zivocichy? (aspon tak to na tych svojich strankach SOPSR pise)
Pri ostatnych sa o nich "postara" (po slovensky - "pozbavi ho zivota aby netrpelo") polovnicke zdruzenie v reviri ktoreho bolo zviera najdene.
Mňa minulý rok v Chorvátsku motivoval, keď zamrmlal asi 10m odomňa 🚴🚴🚴
Macko nieje nebezpečný, nebezpečné je len rande s mackom.
A bacha, lebo medveď žerie ľudí a psov
Tu je to slovensky. https://dennikn.sk/minuta/3444750
Ale kaslat na nejakych zaostalych spanielov, Vystrielat a nastane raj na zemi. Aka dzamahirija, take riesenia.
Trvalo nám mnoho let, než jsme lidi přesvědčili, že medvěd pro ně nemusí být nebezpečný, když se dodržují určitá pravidla,“ uvedl Guillermo Palomero z nadace pro medvědy hnědé (FOP), která kvůli tomu natočila i instruktážní video pro milovníky přírody. K úspěchu jejich kampaně přispěla i skutečnost, že medvědí turistika přináší peníze do místního rozpočtu a také vytváří pracovní místa.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spanelsko-asturie-medvedi-gps-obojky.A230627_064728_zahranicni_tty
Presne, uvidíš v lese medveďa bez obojka a hneď vieš, že to je ukrajinský alebo poľský či rumunský.
Rozprával mi zoológNP, že mali takého s obojkom a po zime žiadny pohyb, stále vysielal z brlohu, mysleli, že asi si ho dajako zvliekol alebo zdochol, tak zlaňovali ku brlohu a bol tam obojok aj so živým medveďom
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Prečo bohužiaľ? Však ten samonálet ( t.j. prirodzené zmladenie ) je pre danú lokalitu zväčša to najvhodnejšie - nebudem tam umelo zalesňovať drevinou, čo pochádza úplne z inej (geografickej, resp. výškovej ) lokality - pri zalesňovaní platia určité povinnosti. A 2-ročná doba na zalesnenie platí bez ohľadu, či sa jedná o prirodzenú alebo umelú obnovu. Ja som napr. na svojom úseku vyše 10 rokov nič umelo nezalesnil a kľudne vás k sebe zoberiem na exkurziu - ak budete mať záujem (alebo o poznatky k lesníctvu ), tak píšte SS, lebo už sme mimo témy.
S pozdravom, lesník (cyklista, turista, lyžiar, ochranár .... ) z Malých Karpát.
Ale to by znamenalo, že ľudia čo často chodia do lesa, napr. aj my, cyklisti, by sme zhruba rovnako často mali stretať aj pracovníkov sadiacich malé stromčeky a nie len LKT-čka a harvestory...
No vidíš,ukazuješ ze tomu nerozumieš. Zalesnuje sa na jar, apríl, resp maj podľa nadmorskej výšky. Vtedy hlavne po smrekovej kalamite určite nájdeš lesných robotnikov zalesnovat. V listnatých lesoch väčšinou zalesnovat netreba, využíva sa prirodzene zmladenie, pri obnove materského porastu.
Čiže suma sumarum, je logické že v lese väčšinou vidíš ťažbu dreva, keďže sa v podstate vykonáva celoročne.
Je pravda, že tu u nás sú prevažne listnaté lesy, čiže ako píšete len ťažia, celoročne a tiež je pravda, že nezalesňujú, lebo zjavne sa spoliehajú na prirodzenú obnovu....
A hlavne vidno, že ten les mizne....napriek číslam čo sa občas prezentujú
Chces tymto povedat, ze som prorusky troll alebo ze zastupujem ich zaujmy ?
Rusi zneuzivaju ten najprimitivnejsi strach,
pudy, ego, prvu signalnu sustavu, ktoru mame spolocnu so zvieratami.
Rusi platia a rozduchavaju konflikty vsade po svete, pomahali kkk aj cernoskym radikalom, komunistom aj neonackom (vid kto je u nas najviac prorusky a kto je na videu ako si pyta prachy od ruskej ambasady), antivaxerov aj degustatorov sava, radikalov bez ohladu na ideologiu. Ciel je narusit zapadne demokraticke spolocnosti. Spolocny znak tychto ludi je animalny strach a zarucene, primitivne "riesenia" akehokolvek "problemu".
Co sa teba konkretne tyka, opakovane som ti pisal, ze sa zaoberas podivnymi temami, pravdepodobne sa radikalizujes a koketujes s touto zumpou. Ved si pozri co za informacne zdroje sledujes a podla toho najlepsie zhodnotis, kto ta krmi a k comu ta vedie.
Co sa tyka klamstiev, ak tvrdis ze statne organy klamu, ze odbornici klamu, ze bezna realita z nasich nemocnic je klamstvo a praUda je popisana niekde v najsmradlavejsich kutoch internetu (tam ratam aj topky a podobne tupoweby) tak... plati presne to, co som napisal v minulych prispevkoch. Je to dezole propaganda, nic viac.
PS: Utok je utok, nie nejaky clanok na topkach, ktory ked sa overuje zisti sa, ze typek spadol z bajku ked zbadal maca alebo zacul "nieco" v hustine. Ale uz ste sa opakovane vyjadrili, ze vam vadia aj strety a jpp strety, nie len utoky, takze na realite nijak nezalezi, hlavna je emocia.
Pri ostatnych sa o nich "postara" (po slovensky - "pozbavi ho zivota aby netrpelo") polovnicke zdruzenie v reviri ktoreho bolo zviera najdene.
https://m.topky.sk/cl/10/2546959/Pokojna-prechadzka-sa-zvrtla-na-dramu--Na-Remisovu-vyskocil-medved--Opisala--co-sa-dialo-potom
Macko nieje nebezpečný, nebezpečné je len rande s mackom.
A bacha, lebo medveď žerie ľudí a psov
https://www.trend.sk/financie/lesnik-odhalil-sfusovane-zalesnovanie-vinnik-dostal-dalsie-milionove-kontrakty
https://www.youtube.com/shorts/10m4j_IJpgg
Ale kaslat na nejakych zaostalych spanielov, Vystrielat a nastane raj na zemi. Aka dzamahirija, take riesenia.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spanelsko-asturie-medvedi-gps-obojky.A230627_064728_zahranicni_tty
Rozprával mi zoológNP, že mali takého s obojkom a po zime žiadny pohyb, stále vysielal z brlohu, mysleli, že asi si ho dajako zvliekol alebo zdochol, tak zlaňovali ku brlohu a bol tam obojok aj so živým medveďom
https://i.imgur.com/pR4MBoK.jpg
https://i.imgur.com/APHBGpK.jpg
https://i.imgur.com/UnPmPfJ.jpg
https://i.imgur.com/GYE4jav.jpg