Nedavno som zazil ohromnu vec. Boli sme na vyjazde na Havrane pri Piestanoch (smer 3 Obrazky), mierny zjazdik po lesnej cesticke a zrazu len zozadu pocujem praskot listia tiahnuci sa dopredu asi 15 m od cesty. Myslel som, ze spolubiker iduci za mnou zvolil novu skratku... Zastal som, cakam, pozeram a asi 10 m pred nami si to sekli cez chodnik 2 jeleniska a 1 srna. Kua ale dupali, az strach (uz sa aj stmievalo). Kebyze nezastanem, tak som sa mohol vozit v jelenich parohoch : D
Najviac som sa medveďov bál pokiaľ som ich nestretol, a rozprávali mi o nich poľovníci akí sú to zabijáci.
Potom som pozoroval medveďa ďalekohľadom, potom som stretol prvého, druhého, tretieho........ a teraz viem, že medveď nieje nebezpečný, keď máš otvorené oči.
Vacsinou nie je. Problem je s tou mensinou, ktore problemove su a so situaciami, ked ich clovek vyplasi. Ak medved zlieza do dediny, tak sa prestava bat a vtedy nevies, ako zareaguje, ked ho vyplasis ked vyjdes spoza rohu domu.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Hazard "... U nás boli medvede vždy a neriešim to. " Ani ja. Ale čo tí, čo medveďa nemali ? Tí to vidia inak. A tam, kde medveďa mali, majú, tým už zlieza do dediny. Info zo SRo ... možno je to tam aj niekde na papieri ... takže ... územie, v ktorom sa na SK vyskytuje medveď, sa za posledných 10 rokov zväčšilo o 42%. (Napríklad tie Dudince, to nie je ani Horehron, ani Liptov či Turiec, Orava či Spiš)
Dajme právo ľuďom riešiť svoje problémy. Nezakrikujme ich. Nepranierujme, neškatulkujme, lebo my to zvládame. Hazard, máš diaľnicu za barákom ? Nemáš. A môžeš mať. Veď koľkí iní ju majú. Budeš pištať ? Budeš. Ja by som od ľudí, čo majú diaľnicu za humnom, sú na ňu zvyknutí, očakával, že ma pochopia. A nepochopia. Vysmejú sa ti.
Tak prečo bagatelizujeme problémy ľudí, ktorí s medveďom problémy majú ?
Oponentsky je od slova oponovat. Nie je to oda na kvality, presne naopak. Ale je fakt vtipne ze niekto si precita iba ten, nie samotnu studiu a uz siri svoj "nazor". Stratena spolocnost toto...
cokupit Prezidentka, politici, všetci, keď tu bola pred pár rokmi jedna zdravotná kríza, nám vraveli, aby sme počúvali odborníkov.
Odborníci nám povedali, že medveďov je okolo 1200.
Odborníci nám povedali, že zber dát na štúdiu (nie štúdia samotná) bol nanič.
Ja verím odborníkom.
A nemáš pravdu, oponent je od toho aby zhodnotil kvalitu. Ak je niečo kvalitné, tak to zhodnotíš ako kvalitné. Ak má niečo nedostatky, tak ich zhodnotíš.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Arzén znižuje cholesterol, takže keď ti odborník povie že máš znižovať cholesterol, tak slepo posluchnes?
"Odborníci" na oboch stranách za storočia navypravali toho dosť, človek má mať vlastný rozum, nie skočiť na každú blbosť.
Dezole zumpa suvix. "Pravda je niekde uprostred". A najma pravdu ma zasadne internetovy odbornik na vsetko, ci uz pri covide, medvedoch, ukrajine, trenovani hokejistov alebo saganovi.
Toto spochybnovanie vsetkeho a neuznavanie (ani) vedeckych autorit a poznatkov nema absolutne nic s medvedmi, to je o vasich hlavach a vasom nastaveni ku svetu.
cokupit Asi ťa minula moja myšlienka. Takže ešte raz.
Máme tu dva tábory odborníkov, na slovo vzatých, ktorí nám tvrdia niečo protichodné. Takže čomu majú bežní ľudia veriť?
Povedz mi, ako nemôžem mať pochybnosti o tej štúdii, keď tu bola oponentská práca. A prečo by som mal brať oponentskú prácu do úvahy, keď môžem slepo veriť iba tej štúdii?
A ešte, podľa teba som tiež žumpa?
Zaujimali by ma tie dva tabory odbornikov. Jeden predpokladam je ten co pracoval na tej "studii". Zbieral roky hovna po lesoch a nasedne ich analyzoval. Na zaklade aspon nejakych relevantnych vstupnych parametrov sa nasledne pokusil co najlepsie odhadnut populacia medveda.
Tábor bol asi zlé slovo. Lepšie je prečítať si pôvodnú štúdiu a aj oponentúru k nej.
Oponentská práca sa upriamuje práve na tej zber, ktorý zrejme nebol tak systematický, ako mal byť.
Dezole zumpa suvix. "Pravda je niekde uprostred". A najma pravdu ma zasadne internetovy odbornik na vsetko, ci uz pri covide, medvedoch, ukrajine, trenovani hokejistov alebo saganovi.
Toto spochybnovanie vsetkeho a neuznavanie (ani) vedeckych autorit a poznatkov nema absolutne nic s medvedmi, to je o vasich hlavach a vasom nastaveni ku svetu.
A myslis, ze ti oponenti su jelita ? Vsetci sme sprosti, len ty si lietadlo.
Akus vyvratit argumenty oponentov. Potom mozem verit tvojej teorii. Ale zatial len urazas kazdeho, kto ma iny nazor ako ty.
Tak som sa pohrabal po nete a tu su originaly studie, oponentury aj stanoviska NLC. Predpokladam, ze autorov vieme pokladat za profesionalov v danej oblasti. Ak mate zaujem diskutovat na urovni, precitajte si tieto dokumenty, aspon casti z nich.
Odkazy som precital, dakujem. Cize Capwire system sluzi na odhad velkosti populacie.
Cize zbieranim vykalov a nakrmenim vzorca sa k presnemu cislu nedostaneme. Oponentura ukazuje na zlu
metodiku vzorkovania, vplyv na presnost vysledku.
Nech je skutocne cislo akekolvek, ako to pomoze ludom v problemovych oblastiach?
Lebo nakoniec to dopadne ako s romami, tam kde boli s nimi problemy, vo volbach ziskali extremisti. copyrightweb.nlcsk.org web.nlcsk.org
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Potom som pozoroval medveďa ďalekohľadom, potom som stretol prvého, druhého, tretieho........ a teraz viem, že medveď nieje nebezpečný, keď máš otvorené oči.
Dajme právo ľuďom riešiť svoje problémy. Nezakrikujme ich. Nepranierujme, neškatulkujme, lebo my to zvládame. Hazard, máš diaľnicu za barákom ? Nemáš. A môžeš mať. Veď koľkí iní ju majú. Budeš pištať ? Budeš. Ja by som od ľudí, čo majú diaľnicu za humnom, sú na ňu zvyknutí, očakával, že ma pochopia. A nepochopia. Vysmejú sa ti.
Tak prečo bagatelizujeme problémy ľudí, ktorí s medveďom problémy majú ?
Odborníci nám povedali, že medveďov je okolo 1200.
Odborníci nám povedali, že zber dát na štúdiu (nie štúdia samotná) bol nanič.
Ja verím odborníkom.
A nemáš pravdu, oponent je od toho aby zhodnotil kvalitu. Ak je niečo kvalitné, tak to zhodnotíš ako kvalitné. Ak má niečo nedostatky, tak ich zhodnotíš.
"Odborníci" na oboch stranách za storočia navypravali toho dosť, človek má mať vlastný rozum, nie skočiť na každú blbosť.
Máme tu dva tábory odborníkov, na slovo vzatých, ktorí nám tvrdia niečo protichodné. Takže čomu majú bežní ľudia veriť?
Povedz mi, ako nemôžem mať pochybnosti o tej štúdii, keď tu bola oponentská práca. A prečo by som mal brať oponentskú prácu do úvahy, keď môžem slepo veriť iba tej štúdii?
A ešte, podľa teba som tiež žumpa?
A ktory je ten druhy tabor odbornikov?
Oponentská práca sa upriamuje práve na tej zber, ktorý zrejme nebol tak systematický, ako mal byť.
A myslis, ze ti oponenti su jelita ? Vsetci sme sprosti, len ty si lietadlo.
Akus vyvratit argumenty oponentov. Potom mozem verit tvojej teorii. Ale zatial len urazas kazdeho, kto ma iny nazor ako ty.
Studia: https://www.sopsr.sk/news/file/00%20%C5%A0T%C3%9ADIA%20FINAL%20-%20Velikost_populace_medved_Slovensko2.pdf
Stanovisko NLC:
https://web.nlcsk.org/stanovisko-narodneho-lesnickeho-centra-k-situacii-s-medvedom-hnedym-na-slovensku/
Oponentura:
https://www.scribd.com/document/660138401/Oponentsk%C3%BD-posudok-na-spravu-z-v%C3%BDskumu-Odhad-po%C4%8Detnosti-populace-medv%C4%9Bda-hn%C4%9Bdeho-Ursus-arctos-anal%C3%BDzou-DNA
Druhý: "Blbosť! Zem je guľatá!"
Tretí: "Podľa mňa je pravda niekde uprostred."
Druhý: "Blbosť! Zem je guľatá!"
Tretí: "Podľa mňa je pravda niekde uprostred."
Zem je plochá až pokiaľ vidíš a kde už nevidíš, je guľatá
Cize zbieranim vykalov a nakrmenim vzorca sa k presnemu cislu nedostaneme. Oponentura ukazuje na zlu
metodiku vzorkovania, vplyv na presnost vysledku.
Nech je skutocne cislo akekolvek, ako to pomoze ludom v problemovych oblastiach?
Lebo nakoniec to dopadne ako s romami, tam kde boli s nimi problemy, vo volbach ziskali extremisti.