Ja na to nie som odbornik

. Viem len ako vyzera
olej na zaciatku, pri vymene a napr. na jednom aute dlho nebol meneny olej, po vymene klesla (namerane) spotreba o cca 10% (0.5l). Taktiez viem o autach, kde zanedbanie vymeny oleja viedlo k zadretiu motora, su motory na to citlive, napr. Saab 2.3l motor byval taky (1994-1997), dalej dosledna starostlivost o olej umoznovala starsim motorov Saab 900 (rocnik cca 84) dosahovat najazdy 500tisic a milion km, dalej napr. turbomotor, ktory chladi turbo
olejom z motora je extra citlivy na spinavy olej /a este viac na nevychladenie po skonceni jazdy/, kedze vrtula sa toci 200-300t otacok/min. Podobne su citlivejsie na olej napr. Subaru 2l motory, oproti tomu Mitshubisi Lancer vyrazne menej. BMW mava na palubovke ciarku, kde ukazuje stav oleja na zaklade vypocitaneho jazdenia podla otacok, teploty , kedy sa ma menit. To vsetko su realne fakty, skusenosti. Zrejme je to vec velkosti celeho systemu, ako pisal CraObs. Tiez asi bude rozdiel, ci otacky motora su max. 2tisic, alebo 7-8tisic a najviac asi vadi teplota. 35 stupnov olej v turbine a 120, ci kolko v aute bude sakra rozdiel. V rusni neviem kolko, ale imho tiez bude na nizkej urovni. Dost mozne, ze ani nie karbonizacia zo spalovania, ale samotna teplota, ktora olej znehodnocuje.