http://auto.idnes.cz/jan-ptacek-lada-avtovaz-zigulik-d35-/automoto.aspx?c=A170424_102404_automoto_fdvChce se Lada více zaměřit na exportní trhy?Naše priorita je především uspět na ruském trhu a tím z AvtoVAZu udělat podnik, který bude mít zdravý základ. Teprve pak se můžeme rozvíjet dál. Nad tím, jak rozvíjet export se samozřejmě průběžně zamýšlíme, ale momentálně je jasnou prioritou domácí trh. Po něm pak přichází v úvahu naše tradiční trhy, tedy státy bývalého Sovětského svazu. Exportujeme i na další vybrané trhy, ale to je spíš minimální záležitost.
Některé modely nabízíte i v EU...Model Vesta jsme nedávno uvedli na trh v Německu. Ale jak jsem již říkal, tohle není naše priorita. Musíme si při rozvoji značky vybrat z řady priorit. Z krátkodobého hlediska je pro nás důležité zvýšit podíl na trhu v zemích, které jsou pro nás tradičními trhy.
Za takový by šlo považovat i Česko, ale oficiálně se u nás vozy Lada neprodávají. Chcete to změnit?Tuto otázku jsem čekal, ale nedovedu na ni uspokojivě odpovědět. Vzhledem k naší strategii soustředit se na stávající trhy zatím rozhodnutí o tom, zda se do Česka vrátíme, či nikoli, nepadlo. Lady se tedy do ČR oficiálně nedováží a v nejbližší době se to měnit nebude. Ale otázka otevírání dalších trhů samozřejmě zůstává do budoucna otevřená, jen na tom momentálně aktivně nepracujeme.
Proč se Lady prodávají v Německu a ne v Česku?V Evropě máme historicky určitou síť dovozců, která existuje a se kterými pokračujeme ve spolupráci. Právě díky tomu se na některé trhy naše nové vozy, jako Vesta, dostávají. Ale jak jsem říkal, než začneme rozvíjet trhy jinde, tak je musíme rozvíjet okolo nás.
Vyplatí se vůbec nechat schvalovat modely pro evropský trh?Minulý rok Lada vyvezla z Ruska celkem asi 18 000 aut, z toho většina byla export do zemí sousedících s Ruskem. Z toho je vidět, že čísla prodejů jinde jsou v současnosti opravdu velmi nízká. Doma v Rusku jsme prodali více než 260 000 aut. To je velký nepoměr. Je tedy potřeba se někde zkoncentrovat, při objemech exportu, které máme, je potřeba to vzít postupně. Zatím si tedy neklademe otázku, do kterých zemí v Evropě bychom vůbec mohli jít. Jakmile bychom chtěli expandovat všude, tak na to nebudeme mít zdroje.