Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Čítal som prieskum, že na západe ľudia málokedy dajú za auto viac ako je 10% ich ročného príjmu.
Takže je to aj tam sociálny status.
Ale asi viac odráža realitu.

Naposledy upravil aJoN dňa 02.08.2024 - 08:53:55, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 02.08.2024 - 08:34:53
00
Kamarát, ktorý robil u Porsche konštruktéra, mi raz povedal, že v čase návrhu bola cieľová skupina pre Panameru v Nemecku majiteľ firmy (prípadne zamestnanec riaditeľ) s 50 a viac zamestnancami. Cez týždeň ho na stretnutia vozí šofér (môže si dať pohár vína pri rokovaní) a cez víkend vozí on rodinu.
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 08:37:18
00
V Nemecku si predsa majiteľ firmy môže dať pohár vína pri rokovaní, aj keď si šoféruje sám, nie? Teda ak tých rokovaní nemá 5 denne alebo to víno nepije z krígľa :-) Nejde tam skôr o to, že so šoférom môže aj počas jazdy plnohodnotnejšie riešiť businessovú agendu?

S tým autom ako statusovým symbolom je to žiaľ tak ako píše Mišo, no to sa imho tiež za pár generácií zmení a ľudia si na tom už až tak zakladať nebudú.
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 09:36:52
00
No, mnoho ľudí si na tom už ani nebude môcť zakladať. Slovensko ide dosť jednoznačne do úpadku a značná časť dnešnej klientely bude musieť riešiť oveľa existenčnejšie problémy než Q8 či X7 a ich tesné lízingy.
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 09:40:26
00
Ono to uz zachadza tak daleko (financny poradcovia by vedeli rozpravat) ze v niektorych pripadoch babicky prepisuju nehnutelnosti na vnucata, vnucata beru hypoteky na babickinu nehnutelnost ale nie aby si postavili dom, ale aby si teraz kupili auto za 100,000€ (lebo na 30 rokov je ta mesacna splatka nizka) 🤦‍♂️ ked babicka zomrie, dom predaju, a peniaze pouziju zase na nieco…

V takom pripade v podstate za doslovne par rokov, rozbiju cely majetok dvoch troch predoslych generacii v ich rodine….
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 10:39:16
02
To su potom financni zradcovia :D
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 10:58:29
02
Zipsik: Len takých prípadov je minimum.

10 ročnú X5 vie kúpiť človek za cenu 5 ročnej Fabie. Samozrejme náklady na servis sú niekde inde. Ale prečo sa mám voziť vo Fabii, keď môžem mať X5? Aj tu ľudia koľkokrát kupujú nové a nové biky, lepšie ako majú a nie vždy ich aj reálne potrebujú, resp. dokážu z nich dostať viac ako zo svojho biku. Prečo to robia? Lebo chcú mať lepší bike. To je to isté, čo aj pri autách.

Je tu aj ďalší pohľad, ktorý napríklad staršia generácia nevidí a nechápe a týka sa mladšej generácie. A netýka sa to len Slovenska, ale kľudne aj Nemecka, či Anglicka. Kým niekdy ešte v 80. rokoch si vedel človek kúpiť vlastné bývanie aj z bežného priemerného platu, teraz je to nemožné. Kým v 80. rokoch vám na kúpu bytu stačil 4-6 násobok priemerného platu, a dalo sa to hneď po škole, max po 2-3 rokoch po skončení školy, teraz je to viac ako 10 násobok. A aj vtedy, keď ste si ten byt kúpili, vedeli ste normálne žiť, dovolenky, auto atď. Teraz priemernému človeku zhltne bývanie viac ako polovicu príjmu. Preto si veľa mladých povie, že na byt nemajú, tak si doprajú dovolenky, autá, rôzne veci ako mobily, či biky atď. Chceš teraz bývať? Potrebuješ mať 20% z ceny nehnuteľnosti našetrených, nutné vybavenie, čo potrebuješ je ďalších 5-10 tisíc, ak nekúpiš komplet vybavený (ten zase ale stojí viac peňazí). Na byt za 120 tisíc € nemáš, ale vieš si kúpiť auto do 10 tisíc €. Niekto povie, že šetri OK, našetri 20 tisíc € pri bežnom plate, ak nebývaš u rodičov. Nemožné. Moj otec v keď mal 22 rokov (nešiel na výšku) podpísal pracovnú zmluvu v '84 so štátnym podnikom pracovnú zmluvu a dostal ma používanie garsonku, za ktorú platil len o málo viac, ako by bola jeho. Vlastne celá rodina v tom čase či z otcovej alebo maminej strany. A polovica tej rodiny sa rozčuľuje teraz, že ich deti koľkokrát v 35 ešte nemala vlastné bývanie. Skúste hádať prečo...
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 11:17:06
00
no tak šup zase do komunizmu a budeme dostávať podnikové byty a bude nám hoja ďuňďa .... a prečo by niekto mal kupovať x5 keď môže chodiť MHDčkou
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 11:29:20
01
To nehovorím. Len opisujem situáciu aká je. V Anglicku, či západnom Nemecku nemali komunizmus, napriek tomu tiež v tom čase bolo výrazne jednoduchšie dostať sa k vlastnému bývaniu ako teraz a aj ten život bol lacnejší.
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 11:36:36
00
Neviem čo riešite, veď nech si každý žije ako chce. Niekto radšej byt, niekto radšej auto či bike, niekto je v štádiu, že má oboje...
Alebo treba žiť podľa nejakej mustry? Ako si kto zariadi, tak má...
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 11:37:15
01
Hon na carodejnice (diesle) ide zda sa potichu na plne obratky. Doteraz som ani nezachytil, ze by sa nieco take riesilo a zrazu to vyznieva, ze ak sa nic neudeje, tak od januara by nemohli jazdit ani diesle Euro 5 a 6... (co je samozrejme uplny nezmysel - kto vie, odkial ti novinari cerpaju taketo "informacie").

https://e.dennikn.sk/minuta/4126821/

Nemecko varovalo Európsku komisiu pre možný zákaz dieselových áut. Nepáči sa mu, že od januára nebude možné v EÚ prevádzkovať naftové osobné vozidlá, aj keď spĺňajú emisné normy Euro 5 a 6. V Nemecku sa to týka 8,2 milióna áut.
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 20:36:14
00
arrow_leftJano1987 napísal:

Kým niekdy ešte v 80. rokoch si vedel človek kúpiť vlastné bývanie aj z bežného priemerného platu, teraz je to nemožné. Kým v 80. rokoch vám na kúpu bytu stačil 4-6 násobok priemerného platu, a dalo sa to hneď po škole, max po 2-3 rokoch po skončení školy, teraz je to viac ako 10 násobok.

Nič o tom nevieš a tak trepeš kvokotiny...

VŠ som skončil v roku 1978, nástup do prvého zamestnania s nástupným platom 1800 Kčs brutto.
V r. 1979 základná vojenská služba, v r. 1980 som sa oženil a v r. 1981 som dostal podnikový byt, plat som už mal 2100 brutto. Zadarmo, len som sa musel podniku upísať na 10 rokov. Po 2 rokoch som dal výpoveď na nevyužívanie kvalifikácie, furt rovnaký plat (však čo chceš viac, dostal si byt!), Súd som síce vyhral a zamestnal sa za 2500 Kčs, ale musel som do 3 mesiacov zaplatiť za byt 32 tis. Kčs. Tých 2100 brutto bolo cca 1700 netto, s jedným dieťaťom, manželka na materskej (600 Kčs), zadĺžený po uši, lebo však to bol skoro holobyt, ktorý bolo treba zariadiť a na to išla novomanželská pôžička a predmanželské úspory (vedel som si počas VŠ zarobiť a všetko som neminul).

Dovolenka maximálne rekreácia ROH od zamestnávateľa za pár stovák, v Česku alebo na Slovensku, alebo chatka (Dedinky a Krpáčovo), ktorú nám vybavil svokor od svojho zamestnávateľa. Na prvú zahraničnú dovolenku (Juhoslávia) som si zarobil výškovými prácami - umývaním okien, programátorskými fuškami a zlepšovacími návrhmi.

Auto (Š 1000 MB) som zdedil po otcovi, avšak väčšinou stálo, aj keď benzín bol za 2,40 Kčs.

Takže závidím každému, kto chrochce za neúspešným budovaním komunizmu, ako sa vtedy jednoducho žilo a pečené holuby padali do huby.

P.S. - podľa SŠU bola v roku 1982 priemerná mzda v ČSSR 2642 Kčs.

Naposledy upravil JoKo dňa 02.08.2024 - 22:09:26, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 02.08.2024 - 22:00:11
215
A ešte niečo - byt bol problém si kúpiť... Jedna možnosť bola ako 15-ročný zapísať sa do poradovníka bytového družstva a do 15-2 rokov si sa možno dostal k bytu - stál však viac ako 10 násobok priemernej mzdy.
Druhá možnosť bola, že si býval s rodičmi niekde v starom dome, ktorý pre výstavbu išli asanovať. Dostal si štátny byt, ktorý bol síce zadarmo, ale výkupná cena asanovaného domu (bytu) sa limitne blížila k nule.
No a tretia možnosť - zamestnať sa v podniku, v ktorom si vedeli vybaviť stabilizačné byty, ktoré potom pridelovali mladým nádejným zamestnancom - akože zadarmo, ale bolo sa treba upísať na 10 - 15 rokov a v prípade nesplnenia záväzku, byt splatiť.
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 22:07:40
04
JoKo Ospravedlňujem sa, že som sa nepresne vyjadril. Stačilo podpísať na X rokov a mal si k dispozícii byt, ktorý si si neskôr mohol odkúpiť. Alebo si bol na slobodárni. Ale mal si vlastné bývanie. Teraz? Blbá garsónka 20m2 ťa vyjde na 600€ prenájom minimálne, ak sa bavíme o BA. Pri mediánovom hrubom plate 1400€, čo je v čistom okolo 980€ si veľmi vyskakovať nemôžeš.

A nie, ja nechrochcem za bývalým režimom, ani si nemyslím, že to bolo vtedy jednoduché. Ale isté veci boli jednoduchšie ako teraz. Celá moja rodina, čo dovŕšila dospelosť niekedy medzi 75-85 proste podpísala so štátnym podnikom na X rokov a mali kde bývať a neboli jediný. Veľa z nich dokonca vychytalo akciu na začiatku 90. rokov keď sa vo veľkom odpredávali byty. Naši odkúpili 3 izbový byt 75m2 aj s pivnicou a priestorom v kočikárni v 90. rokoch za 36 tisíc KČs. Samozrejme splácali to nejaký ten rok. Takých ľudí ale bolo obrovské množstvo. Vtedy bol plat nejak 3200-3500 KČs mi otec hovoril v tom čase, keď to kupovali. Dnes ten istý byt stojí cez 220 tisíc € a predám ho do týždňa a máš mediánový plat 1400€ plus mínus (údaj z 2023). 3 moje tety, čo sa takto dostali k bytom, všetko 3 izbáky, lebo 2 deti, okolo 75m2 plochy a odkúpili to potom v tých 90. rokoch najneskôr a nestálo ich to viac ako 40 tisíc KČs teraz drbú niektoré svoje deti, že ako je možné, že sú tak neschopné, že v 32+ rokoch nemajú vlastné bývanie a žijú v podnájme, že oni mali v 2 prípadoch hneď po strednej (v 1 prípade sa čakalo rok, v druhom 2 roky, kým to dokončia) v 3. prípade po výške. Prečo nešetria, ale cestujú, míňajú na autá, bike atď. Aj ja by som si radšej kúpil 3 izbák za 15-20 tisíc € ako 2 garsonku za 160 tisíc € a ešte ďalších 15 tisíc do toho vraziť, lebo bola v pôvodnom stave a robil som si všetko sám. Takže prepáč, že ma nasierajú reči ľudí, ktorý dostali za veľmi rozumný peniaz byty a budú mudrovať, že dnešná mládež sa nechce ani v 30tke sťahovať z domu, že si kupujú autá, biky, dovolenky a podobne. Oni by sa aj sťahovali, len veľmi nie je kam a za čo. To je všetko. A nehľadaj za tým nejakú oslavu bývalého režimu. Žil som aj v GB, tam tiež čo som sa vtedy bavil s ľuďmi 60+, že mimo centra Londýna a podobne ste si v 80. rokoch kúpili taký ten typický anglický dom za 10-15 tisíc libier pri plate okolo 700 libier mesačne. Dnes je mediánový plat 2340 libier a taký domček stojí 300+ tisíc libier, ak to nie je nejaká sociálna štvrť, či niečo plné arabských prisťahovalcov a podobne.
Zobraziť komentár 02.08.2024 - 22:50:04
00
Ked sa povie A, malo by sa povedat aj B - o tom ako ***** komunisti riesili "bytovu otazku" by vela vedeli povedat napr. obete akcie B....
Zobraziť komentár 03.08.2024 - 00:22:13
05

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up