Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Nie, pisem o debetnych kartach. Ako by sa dali porovnavat debetka a kreditka? :)
Zobraziť komentár 09.07.2024 - 22:27:48
00
Je to to iste, pri tychto zakladnych kartach nie je ziaden rozdiel. Ani pri poziciavani aut. Visa ma o nieco vacsi podiel na trhu, ale to je tak vsetko. Rozne akcie potom zvyknu robit obchodnici podla toho s kym maju zmluvu, ale to je nepodstatne
https://www.fool.com/the-ascent/credit-cards/visa-vs-mastercard/
Kurz zalezi najma od konkretnej banky, az potom od visy ci mc. Taktiez pri oboch si vies zvolit, ci chces platit v lokalnej mene alebo v eurach (dcc) Lokalna je vzdy vyhodnejsia. Inak ma o nieco lepsie kurzy MC ako visa, ale pri beznych nakupoch je to minimalne a pri vyssich sumach sa oplati platit cez ine fintech sluzby a nie tradicne banky
https://www.thinmargin.com/blogs/visa-vs-mastercard-who-gives-better-exchange-rates
Zobraziť komentár 09.07.2024 - 22:45:31
10
DCC je samozrejme nezmysel. Ten clanok sice pise o poplatkoch pri kreditkach, ale predpokladam, ze to bude platit aj pre debetky kedze ide stale o tie iste kartove firmy. Z clanku mi potom vychadza, ze lepsie zvolit Mastercard uz len principu kvoli tym nizsim poplatkom ked pre nic ine. Vyssie sumy takymito zakladnymi kartami sa aj tak platit nedaju kvoli dennym limitom a aj tak neviem co take drahe by som kartou platil. Este sa zajtra spytam pre tu srandu na pobocke ze co mi povie pracovnik banky a uvidim. Napisem sem co mi povie. Snad bude vediet aspon tolko co sme tu teraz prebrali, aj ked velke ocakavania nemam. :)
Zobraziť komentár 09.07.2024 - 23:03:23
00
arrow_leftJezus napísal:
Nie, pisem o debetnych kartach. Ako by sa dali porovnavat debetka a kreditka? :)

jasne, sorac, prve/hlavne gogol vysledky boli ze classic je kreditka, ako debitka zrejme je na niektorych trhoch beznejsia. Preto som to len, aby sa nahodou neplietli kreditky s debetkou.
Zobraziť komentár 09.07.2024 - 23:06:28
01
Tak v banke mi povedali, ze kedysi bola MasterCard lepsia kvoli poplatkom v zahranici, ale teraz je to uz vraj jedno.
Zobraziť komentár 10.07.2024 - 12:28:24
00
a banku aku davas? podla toho popisu mi pride ze ides do FIO
Zobraziť komentár 10.07.2024 - 15:01:51
00
Ano, Fio.
Zobraziť komentár 10.07.2024 - 15:02:13
00
bral som VISU. pred tym v TB z ktorej odchadzam do FIO som mal VISU a nikde som nemal s nicim problem tak som ostal pri nej.
Zobraziť komentár 10.07.2024 - 15:08:34
00
arrow_leftJezus napísal:
Tak v banke mi povedali, ze kedysi bola MasterCard lepsia kvoli poplatkom v zahranici, ale teraz je to uz vraj jedno.

A to ti povedala ta teta za prepazkou? Mne toho uz v bankach natarali... :facepalm:
Zobraziť komentár 10.07.2024 - 16:38:34
00
ano, 'poplatky v zahranici' ako vysvetlenie su 'blbost',
ty ako klient banky nemas co riesit nejake poplatky MC ci Visa (a rozdiely medzi nimi), teba zaujímajú iba poplatky, ktore mas v podmienkach/cenniku od banky
Zobraziť komentár 10.07.2024 - 18:24:07
00
Vsak mne je jasne, ze sa ma len chceli nejak zbavit. Ako som pisal predtym - nemal som velke ocakavania a nechcelo sa mi ich tam cvicit. :)
Zobraziť komentár 10.07.2024 - 19:42:54
00
Na karte som si zakazal DCC platby. Zamietne to platby, ktore obchodnik nastavi na euro, alebo aj na domacu menu? Vcera som bol jest, pri platbe sa ma opytal, ci chcem zlote, alebo eur, hovorim zlote..nieco tam rychko zadal a platbu to odmietlo.
Zobraziť komentár 18.07.2024 - 08:25:36
00
Píšem iba teoreticky, lebo som to dosiaľ nepouzil: podľa popisu na českých internetoch je to tak, že zákaz dcc transakcií neznamená zakaz všetkých transakcií z dcc enabled terminálov, ale specificky zakaz dcc transakcií, teda non-dcc platba z dcc-enabled terminálu má prejsť ...
Podľa mňa ťa podnikavá psonka chcela obtiahnut...

A ešte toto je dôležité:
Můžu platbu v DCC odmítnout?
DCC je volitelná služba a máte právo ji odmítnout.

Naposledy upravil ivast dňa 18.07.2024 - 08:45:08, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 18.07.2024 - 08:42:39
00
Ale co by z toho mal? Nezarobi na tom len banka?
Ale tiez ma to napadlo, preto sa vlast e aj pytam.

Teraz som platil inde a ked nastavil zlote, tak to preslo, cize casnik v restike vcera s tym bud nevie robit (skusali sme dvakrat) alebo to urobil naschval –sice nechapem , co z toho akoze mal mat.
Zobraziť komentár 18.07.2024 - 08:43:58
00
Mam taku istu dilemu ako Jesus. Konci mi platnost MasterCard a ponukaju mi novu VISA.
Ako stary pes, ked mi niekto nieco "vyhodne" ponuka, bohuzial atomaticky reagujem, ze je to oeb.
Takze neviem. Akoze vyhody som dal boldom.

Citujem mail z FIO.:
Dobrý deň,
blíži sa koniec platnosti platobnej karty číslo xxxxxxx typ Fio SK MC Debit PayPass EUR, držiteľ xxxxxxxxxxx, platnosť do 10/24 s evidovanou adresou pre doručenie: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Aby sme platobnú kartu mohli v poriadku obnoviť, musí byť Vaša súčasná karta aktívna, teda nesmie byť blokovaná alebo zrušená.
Namiesto existujúcej karty Mastercard môžete novo začať používať platobnú kartu VISA. S našou kartou VISA máte neobmedzené výbery zo všetkých bankomatov na svete zadarmo a môžete ju tiež digitalizovať na platenie mobilným telefónom a hodinkami prostredníctvom Apple Pay, Google Pay a Garmin Pay. V prípade záujmu o prechod na platobnú kartu VISA kliknite TU a to až do 24.09.2024.
Novú kartu zašleme pred koncom platnosti tej existujúcej na adresu, ktorú u nás máte evidovanú. Ak Vám aktuálne nastavená adresa na doručenie karty nevyhovuje či sa zmenila, môžete si korešpondenčnú adresu jednoducho zmeniť v Internetbankingu alebo Smartbankingu. Zmenu je ale možné vykonať najneskôr do 24.09.2024.
Pokiaľ máte k existujúcej karte dohodnuté doplnkové poistenie, budú automaticky prevedené na novú platobnú kartu. Aby nedošlo k prerušeniu poistenia, je dôležité, aby bola nová karta aktivovaná ešte pred skončením platnosti pôvodnej karty. Ak aktivujete novú kartu až po skončení platnosti pôvodnej karty, poistenie k novej karte začne platiť až nasledujúci deň po jej aktivácii.
V prípade nejasností nám napíšte prostredníctvom služby Fio servis, ktorú nájdete priamo v bankovníctve pod ikonou obálky.
Ďakujeme, že využívate naše služby a prajeme Vám pekný deň.
Váš tím klientskej podpory
Zobraziť komentár 12.09.2024 - 11:32:23
00
keyboard_arrow_up