nebolo, to "sa len tak podáva" - experimentálne dôkazy, že to ísť musí, sme mali odjakživa pred očami (od hmyzu po netopiere a poletuchy)
variáciou mediálno-vypatlátorského cancania na túto tému je údajná fyzikálna nemožnosť že by čmeliak lietal (nuž, kĺzavým letom mu to asi veľmi nepôjde, to je pravda, ale spolu s kolibríkom a vrtuľníkom kĺzavý let nevyužívajú, right?)
pri fúzii jadier musíš tie jadrá dostať do priameho kontaktu, preto sa aj v tokamaku používa priamo predpripravená plazma (jazdá zbavené elektrónov) a pri odpálení laserovým pulzom príde k "oholeniu" práve počas zásahu laserom (well, laserMI)
a ja som teda iba sprostý štruktúrny kryštalograf, ale naozaj mi nie je jasné, ako sa v nejakej tuhej matrici typu kus paládia môžu 2 jadrá vodíka dostať do priameho kontaktu, a to sa ešte nebavíme o iných štruktúrnych detailoch
(pre tých, čo nevedia čítať s porozumením a getnúť iróniu: solid state physics ma priamo živí)
celá tá ***** s cold fusion je skôr ilustráciou inej veci:
a) nie je pravda, že top časáky občas nevypublikujú ("pre istotu") aj totálnu blbosť, ktorá je totálne v rozpore s najkvalitnejšími poznatkami doby (commoners tvrdia, že je niečo ako nejaké nátlakové výbory, ktoré pustia iba niečo "jedine správne" - tu sa pod commoners rozumie sériové ľudstvíčko bez scientific backgroundu a schopnosti logicky a kriticky myslieť)
b) do pol roka bolo po *****, čo krásne demonštruje autokorektívne princípy vedy
pre záujemcov:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_fusion#Proposed_mechanismspanuje všeobecná zhoda, že je to búda (na) blbcov.