ja uz casto kupujem flasky v HU a AT lebo nemaju Z a nemusim sa s tym serinkat

toto je zas len nejaka diera na peniaze niekomu a to EKO je tam len tak aby sa nepovedalo a dalo sa to za "statne" financovat.
neviem ci ostatni pijete len vodu ale nie vsetci su taki, hlavne mimo domu je vsetko v
plaste a neviem ako by som niekde na
bike bral sklenenu flasu alebo ze by tie coly zacali plnit do skla alebo nebodaj papieru

Ja pijem len vodu, čaje a kávu. Na
biku tiež, na turistike tiež. Nepotrebujem kupovať plastové ani sklené fľaše na bežné pitie. Len raz za čas pivo alebo Redbull, ale aj to vždy končilo v separovanom odpade alebo ako záloha. Tento rok som bol vrátil pár fliaš pív a Redbullov asi 2x

Ako aj písal
Jaiub treba hlavne redukovať nezmyselný odpad a kompostovať všetko čo sa dá. Ja už vyhadzujem obyčajný komunálny odpad raz za pár mesiacov. Nie som proti plastom ani tetrapakom (mlieko a mandľový nápoj), ale všetko končí v plaste. Ak kúpim niečo v obale ktorý nie je už z recyklovaného materiálu alebo sa nedá recyklovať aj keď bol vyrobený z nových surovín, tak nabudúce kúpim taký podobný výrobok, kde budem môcť obal zrecyklovať alebo ten obal je vyrobený z recyklovaných plastov napr. (aj také sú - ale už som aj tie som prirodzene vyradil kvôli zmene stravovania). Ale to nie je možné vždy. Aktuálne idem zmeniť čaje ktoré som kupoval v 50g baleniach a našiel dobrý obchod ktorý ich balí aj do 100g aj 250g balení (čaje a kávy sa typicky nebalia do recyklovateľných obalov). Na druhu stranu z malého obalu 50g mám cca 6 litrov kvalitného nápoja.
Aktuálne som si kúpil Britu na filtráciu vody na tieto nápoje. Tam rozmýšľam čo s filtrami. Hoc pri mojej spotrebe kávy a čaju vydrží asi aj 3 mesiace, ale zdá sa, že vnútro je nezávadné a vonkajší obal sa dá recyklovať. (vodu na bežné pitie z pohára si nemusím upravovať, ale nechcem mať furt vodný kameň v nápojoch).
Ale veľa ľudom je to je jedno, ani na malý moment sa nezamyslia čo s odpadom, ale som rád, že vidím že sa doba mení. Keď som dávno začal automaticky recyklovať, tak sa na mňa bežne pozerali cez prsty, ale už sa to mení k lepšiemu. Najnovšie som začal v paneláku riešiť bioodpad, najskôr provizórne aj s hnilobou, ale teraz pekne čisto a efektívne.
Ešte by dosť pomohlo ak by sa výrazne obmedzilo skládkovanie, ideálne je spáliť čo sa dá aj keď to má tiež negatíva. Alebo recyklovať a kompostovať všetko a na skládky nepôjde skoro nič