Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftIngVisitor napísal:
1. znizit spotrebu
2. sklo staci oplachnut, nepotrebujes tolko recyklovat

1. Znizenie spotreby je vzdy vitane, ale pomer toho, ako je jeden material menej eko ako druhy, sa tym nijak nemeni.
2.1. Bol by som rad, keby sme sa k znovupouzivaniu sklenych obalov priblizovali, zatial sa deje skor opak; pocet novych typov sklenenych podla mna stupa, lebo delikateska v skle posobi lepsie ako v plaste, a to predava. Znovupouzivaju sa prakticky len pivove flase, ale potom mas milion typov flias na vino, niektore mlieka su v skle, mineralky, sirupy, horcice dzemy atd, jogurty, zavarane veci... A to vsetko mozes jedine hodit do zeleneho.
2.2. Kedze vyroba plastovej flase je ovela menej ekonarocna ako vyroba sklenej (teda ja s tym operujem ako s faktom, rad sa pripadne poucim), "ekologicka navratnost" znovupouzitelneho skleneho obalu bude az pri n-tom pouziti; uprimne by ma zaujimalo, pri kolkom cykle sa to otoci v prospech skla, opat zohladnujuc aj prepravne naklady.
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 12:50:04
01
pytali sme sa vinarov preco sa nevracaju vinove flase rovnako ako pivove lebo ved vino je pomerne cista tekutina a vraj by ich to cistenie a znovu zaradenie do procesu stalo viac ako je cena novej flase
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 12:52:57
00
za soc sa vinove flase normalne recyklovali
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 13:02:52
00
arrow_leftZoidberg napísal:
1. Znizenie spotreby je vzdy vitane, ale pomer toho, ako je jeden material menej eko ako druhy, sa tym nijak nemeni.
2.1. Bol by som rad, keby sme sa k znovupouzivaniu sklenych obalov priblizovali, zatial sa deje skor opak; pocet novych typov sklenenych podla mna stupa, lebo delikateska v skle posobi lepsie ako v plaste, a to predava. Znovupouzivaju sa prakticky len pivove flase, ale potom mas milion typov flias na vino, niektore mlieka su v skle, mineralky, sirupy, horcice dzemy atd, jogurty, zavarane veci... A to vsetko mozes jedine hodit do zeleneho.
2.2. Kedze vyroba plastovej flase je ovela menej ekonarocna ako vyroba sklenej (teda ja s tym operujem ako s faktom, rad sa pripadne poucim), "ekologicka navratnost" znovupouzitelneho skleneho obalu bude az pri n-tom pouziti; uprimne by ma zaujimalo, pri kolkom cykle sa to otoci v prospech skla, opat zohladnujuc aj prepravne naklady.

1. Znizenie spotreby znamena aj mensiu energeticku spotrebu pri preprave...o tom bola povodne rec (porovnaval si hmotnost sklenenej a plastovej flase). Samozrejme by sa to odrazilo aj v cene...co by bol logicky dalsi prvok "odstrasenia" zakaznika...co neznamena, ze by sa nenasli alternativne ekologickejsie sposoby dopravy napojov.
2.1. Opat, kde je vola, tam je cesta. Ked sa nasiel konsenzus na napr. rozhraniach na nabijacky na smart zariadenia, mozu sa najst aj na "uni" znovupouzitelne obaly. Osobitost dizajnu sa zredukuje na etiketu v zaujme trvalej udrzatelnosti.
2.2. K tomu len tolko, ze od decka si pamatam, ako som s dedom chodieval do potravin na sedemdecove Salvatorky. Kozena "kabela", sest prazdnych flias tam a sest plnych spat. Roky rokuce....rovnake flase.
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 13:23:39
00
ale ako chces znizit spotrebu ked dany produkt nema alternativu vo viac EKO baleni? prestanes dane vyrobky kupovat? to je riesenie do kedy? dokial ten vyrobok nebude taky ktory ty osobne kupis aj napriek baleniu? nerozumiem ako to chces znizovat
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 13:29:18
00
1. Myslis znizenie spotreby produktu vo flasi ci spotreby paliva toho, co ich prevaza? Ale tak ci tak, ak vyroba+preprava sklenej flase "stoji" 10x tolko pomyselnych jednotiek ekozataze ako vyroba+preprava plastovej, plastova flasa vyjde vyhodnejsie pri spotrebe 5 vin tyzdenne aj pri dvoch. A keby klesla spotreba nakladiaku ktory prevaza prazdne flase na recyklaciu, stale nakladiak uvezie tisic sklenych flias (alebo tritisic rozbitych), alebo 30tisic zomletych plastovych.
2.1. Plne suhlasim, to je jedina cesta, ktorou sa da ubrat. Uz len aby nejaky prepocet potvrdil, ze ta viac zatazena doprava v idealnom svete plneho znovupouzivanych sklenych obalov nespapka viac ropy ako vyroba plastovych flias a ich nasledna recyklacia.
2.2. Chapem co chces povedat, ale tak to uz nefunguje. Aj relativne celistve pivne flase sa vyraduju z obehu ked maju nejake jazvicky ci su vela osuchane (tak mi aspon vravel ujo v pivovare Starobrno) , a to sa pri ich hromadnom spracovavani skratka stava.

Naposledy upravil Zoidberg dňa 24.08.2022 - 13:41:05, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 24.08.2022 - 13:38:56
00
.......
2.1. Opat, kde je vola, tam je cesta. Ked sa nasiel konsenzus na napr. rozhraniach na nabijacky na smart zariadenia, mozu sa najst aj na "uni" znovupouzitelne obaly. Osobitost dizajnu sa zredukuje na etiketu v zaujme trvalej udrzatelnosti...........

To už je konsenzus???? |(
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 13:40:27
00
Bingo! Musi to byt nariadene, pretoze sme prilis sprosti/pohodlni/narocni(zvycajne na vsetkych okrem seba) na to, aby sme to urobili sami od seba. A vida, v pripade USB vidime, ze to vobec nemusi byt na skodu.
A to priamo suvisi aj s bodom 1. v debate so Zoidberg-om. Pokial pretrvava stav, za ktoreho si nikto nedovoli zacat balit napoje do sklenenych obalov...lebo nakladna/neefektivna preprava, ktora by sa pochopitelne premietla do ceny finalneho produktu a teda znizenia vlastnej konkurencieschopnosti, nikde sa neposunieme. Ked sa to zmeni nariadenim zhora a platnym pre vsetkych bez rozdielu, zacnu sa hladat alternativy.

Sam si viem v mnohom lahko protiargumentovat. Je to, ako vela dalsich problemov, na nekonecnu debatu. A tu uz odbocim do vseobecnej roviny. Moje osobne nastavenie je take, ze nemusim mat na vsetko narok. Ano, aj sa si obcas kupim Franziskaner, ale v drvivej vacsine pijem Saris. Nemusim pit Rioju, ked mam nedaleko Matysaka. A tak je to vo vsetkom. Aj taka banalita ako obycajne paradajky existuju aj z blizsich zdrojov ako zo Spanielska. Nemusi to byt automaticky na ukor kvality (niekedy prave naopak). Chce to len viac sa zaujimat o svoje okolie a moznosti, ktore nam poskytuje.
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 14:09:32
01
hmm cize to zas uplnatnujes len na veci ktore kupujes ty a nahodou ti to sedi :)
pekne
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 14:16:27
00
Citat uz vies. Este tak porozumiet napisanemu.
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 14:33:14
00
A to priamo suvisi aj s bodom 1. v debate so Zoidberg-om. Pokial pretrvava stav, za ktoreho si nikto nedovoli zacat balit napoje do sklenenych obalov...lebo nakladna/neefektivna preprava, ktora by sa pochopitelne premietla do ceny finalneho produktu a teda znizenia vlastnej konkurencieschopnosti, nikde sa neposunieme. Ked sa to zmeni nariadenim zhora a platnym pre vsetkych bez rozdielu, zacnu sa hladat alternativy.

O tomto som ale nepolemizoval. To, ze to nema prinos z ekonomickeho hladiska je jasne, inak by sa to uz davno robilo. Ja som plastove flase obhajoval z ekologickeho hladiska- mam skratka pochybnosti, ze by vynutenie sklenych obalov malo zmysel v podobe nizsich emisii, uhlikovej stopy atd. Resp. pokial nie su obaly znovupouzitelne, som si isty, ze nema.
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 15:15:13
00
A to este uvidite turistiku, ked nasi pociernejsi zistia, kde v zahranici predavaju Z flase aj s napojom za 14 centov :D
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 21:30:38
00
V ta3 sa moderatorke podaril vtipny prebrept,
zavod na vyrobu elektromobilov pre bicykle;)

dalej v reportazi to bolo ok, aj zaujimave cisla, Bosch, 4000 zamestnancov, 37mil€ stimul/dotacia..., ak sa dobre pamatam
(Pri cca 200M investicii -podla eDennikN-celkom dost), ved uvidime, co z toho vylezie
Zobraziť komentár 24.08.2022 - 23:59:32
00
Ja mam obavu ,ze tento cenovy sok vacsinu nasich sklarni polozi😥
Zobraziť komentár 25.08.2022 - 08:42:40
00
arrow_leftscarinko napísal:
ja uz casto kupujem flasky v HU a AT lebo nemaju Z a nemusim sa s tym serinkat :)
toto je zas len nejaka diera na peniaze niekomu a to EKO je tam len tak aby sa nepovedalo a dalo sa to za "statne" financovat.

neviem ci ostatni pijete len vodu ale nie vsetci su taki, hlavne mimo domu je vsetko v plaste a neviem ako by som niekde na bike bral sklenenu flasu alebo ze by tie coly zacali plnit do skla alebo nebodaj papieru :)

Ja pijem len vodu, čaje a kávu. Na biku tiež, na turistike tiež. Nepotrebujem kupovať plastové ani sklené fľaše na bežné pitie. Len raz za čas pivo alebo Redbull, ale aj to vždy končilo v separovanom odpade alebo ako záloha. Tento rok som bol vrátil pár fliaš pív a Redbullov asi 2x :)

Ako aj písal Jaiub treba hlavne redukovať nezmyselný odpad a kompostovať všetko čo sa dá. Ja už vyhadzujem obyčajný komunálny odpad raz za pár mesiacov. Nie som proti plastom ani tetrapakom (mlieko a mandľový nápoj), ale všetko končí v plaste. Ak kúpim niečo v obale ktorý nie je už z recyklovaného materiálu alebo sa nedá recyklovať aj keď bol vyrobený z nových surovín, tak nabudúce kúpim taký podobný výrobok, kde budem môcť obal zrecyklovať alebo ten obal je vyrobený z recyklovaných plastov napr. (aj také sú - ale už som aj tie som prirodzene vyradil kvôli zmene stravovania). Ale to nie je možné vždy. Aktuálne idem zmeniť čaje ktoré som kupoval v 50g baleniach a našiel dobrý obchod ktorý ich balí aj do 100g aj 250g balení (čaje a kávy sa typicky nebalia do recyklovateľných obalov). Na druhu stranu z malého obalu 50g mám cca 6 litrov kvalitného nápoja.

Aktuálne som si kúpil Britu na filtráciu vody na tieto nápoje. Tam rozmýšľam čo s filtrami. Hoc pri mojej spotrebe kávy a čaju vydrží asi aj 3 mesiace, ale zdá sa, že vnútro je nezávadné a vonkajší obal sa dá recyklovať. (vodu na bežné pitie z pohára si nemusím upravovať, ale nechcem mať furt vodný kameň v nápojoch).

Ale veľa ľudom je to je jedno, ani na malý moment sa nezamyslia čo s odpadom, ale som rád, že vidím že sa doba mení. Keď som dávno začal automaticky recyklovať, tak sa na mňa bežne pozerali cez prsty, ale už sa to mení k lepšiemu. Najnovšie som začal v paneláku riešiť bioodpad, najskôr provizórne aj s hnilobou, ale teraz pekne čisto a efektívne.

Ešte by dosť pomohlo ak by sa výrazne obmedzilo skládkovanie, ideálne je spáliť čo sa dá aj keď to má tiež negatíva. Alebo recyklovať a kompostovať všetko a na skládky nepôjde skoro nič :)
Zobraziť komentár 25.08.2022 - 14:01:05
15

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up