Prepac
Turbi ked som ta zle pochopil. Napisem to z mojho pohladu. Nebudem sa tu tvarit ze som nejaky aktivny vzor, bojovnik za pravdu, co robi neviem kolko dobra vo svete, ideal noblesneho spravania sa. A uz vobec sa nebudem tvarit ze mam recept na spravanie sa v tychto situaciach a k tymto ludom.
Ovsem ako som naznacil napr. v 2. odeseku
tuInternet som zacal realne pouzivat cca zaciatkom strednej, cize ~16r dozadu. Vtedy som zacal vnimat existenciu "vakciny sposobuju autizmus", "zazracne sterilne vodicky co ti vyliecia vsetko od STD po rakovinu", "farmafirmy schovavaju lieky na rak v suflikoch", "globalne oteplovanie je hox a je to len slnecny cyklus",...
A myslimze uz v tychto dobach najneskor nastalo "zlyhanie sirokej verejnosti" na SVK. Niektori ludia sa snazili, pisali pop-ved clanky kde ozrejmovali veci. Ja som to vtedy, a aj dost dlho neskor, bral sposobom - ak mam niekoho v okoli co viem ze siri/veri sprostostiam, snazim sa oponovat. Ale sam som sa ucil a poznaval - ked ako studak som narazil na vtedy vznikajuce portaly dnes hlavnych dezinfo webov na svk - pamata si niekto "rusko coskoro zavedie zlaty standard"? - ano, tiez som to cital, a kedze online spravodajstvo na svk bolo vtedy rozpadajuce sa sme, politicke hnonline, a potom uz len vacsi hnoj a nikto dezinfo neriesil.... - tiez som to napr. poslal kamosovi ze co si o tom mysli. A potom ten portal umrel na par rockov aby sa reinkarnoval v podobe ako ich pozname dnes. Tusim slobodny vysielac?.
No hovoril som si - ked si niekto neda povedat a bude snupat savo, zrat konske zele, okvapkavat sa "pamatou vody" na liecbu rakoviny tak zabije seba, mozno svoje potomstvo, "no big deal", papa Steve J. Ale mylil som sa. V mnohych inych spolocnostiach je tychto extremnych individui na urovni par % a ich privrzenci su dalsich par %. Na svk sa nieco, co zacinalo sposobom "par antivax mamickami na modrom konikovi" rozrastlo na davy kotlebo-uhrik-fiko-blaha-chmelarovcov - kolko desiatok % populacie? Ludia za homeopatikami, vyzivovymi doplnkami, nackovia, komunisti a podobne, pracovali pekne poctivo, potichucky, casto v spolupraci/ramci velkej polity a dnes uz vieme ze aj na objednavky ZSSR, dlhe roky, a, bohuzial, vyplatilo sa im to.
My, zvysok spolocnosti, sme boli slepi, hluchi a hlavne - zjavne neschopni proti nim bojovat. De-fakto sme zlyhali.
A preco toto pisem? 2 dovody.
1) ako podakovanie za tvoju reakciu, "sebazreflektovanie a zkritizovanie" preco a co si spravil. Bo to sa nevidi casto
2) niekedy niektori ludia nechtiac, kvoli nevedomosti,..., sa pristavia "pri recnikovi ktoreho nepoznaju" lebo sa im paci 1-2 vety ktore povie (eg tvoj pacik), mozno ich niekomu spomenu (eg moje zazdielanie clanku). Mozno sa hned poberu dalej, a nepocuju co dalej recnik hovori, ale svojim pristavenim mohli "strngnut" dalsich naokolo aby sa pristavili, ze sak ked tam niekto stoji, ten clovek asi rozprava nieco rozumne. Kym je dav maly a neprekona sa kriticka masa, karavana ide dalej. A z mojho pohladu - na SVK sa kriticky bod prekonal uz davno a velmi masivne. Bohuzial, aj Europa ako ju vidim ja, a z toho co pises aj ty - je pre mna uz vo vojne, akorat ze zatial za nas umiera a trpi primarne UA narod. Lenze cim dalej, tym je to horsie - taky silny narast fasizmu/nacizmu/komunizmu - usa (trump...), taliansko (fasisticka nova vlada), madarsko (orbanovsky co? nacionalizmus), polsko (extremizmus, nenavist, cesta k diktature rastu den po dni), svk, czk, francuzsko (le pen), uk (vyhecovany brexit)....
Vyberam si kedy si kusnem do jazyka, som slusny - napr. v praci ked som slusne oponoval a prestal a dalej len ignoroval kolegove "NATO slubilo", "v mene" vseobecneho technologickeho pokroku a pokoja na pracovisku. Lenze ked s tym pride 3ti krat tak uz ticho asi nebudem. Toto pocuvavam od vysokovzdelanych ludi... Rusov co sa popri smiati z historiek svojich kamaratov o sfalsovanych volbach na teba naseru ked zacnes "skaredo" hovorit ze ZSSR zostrelilo Holandsky let a tvrdia ti muzici na kryme boli dovolenkari, a popri tom ti rozpravaju ako je rusko 1 jazyk, narod, kultura... Alebo ked od dnes uz (asistent) profesora cinskeho pocuvas ze Europske zeny su kur*y a on chodi na skupinovy striptiz do Amsterdamu, zatial co manzelka zije s par rocnou dcerou v Xiamene v byte co dostal od strany (neverim ze za vedecke zasluhy). Pripadne od Cinanov ako su Urguji teroristi a koncentraky su fake-news... Proste, v mojich ociach je vojna v Europe v plnom prude. A keby nebolo heroickeho boja UA a ich obrovskeho utrpenia, tak zrejme by sme coskoro sli do tankov aj my a dalsia by bola/na spadnutie aj na Taiwane. Bohuzial HK to uz ma za sebou...
Su moje reakcie na flegka/double-a/madbugie-a/... spravne, vhodne, uzitocne? Na nich samotnych zjavne nie. Rad by som ale povedal, ze aj tomu doublovi som najskorej slusne pisal, flegkovi som reagoval az po tom co ignoroval slusny feedback, no a madbugieho treba ozaj komentovat? Neviem ake su dovody u nich, vidim len ako sa prejavuju - ingoruju co sa im nehodi, vymyslaju si, ci priam klamu, siria propagandu, nenavist... Flegko (a teraz zrejme aj mad) sa tu brani dokonca ze "kope za rovnaky tim"... No "loz je pre mna loz" bez ohladu za aky tim kto kope, dnes mozno vyhrame nad zssr, ale zajtra vdaka nim bude nieco nove... ale, mozno len nedokazu citat suvisly text, nepoznaju zaklady vyrokovej logiky, nedokazu citat s porozumenim, aby dokazali budovat nejake dlhsie konstrukty...
Bohuzial, casto/zvacsa ani tie slusne reakcie nemaju na siritelov myslienok "pozitivny" impakt, alebo to trva neumerne dlho (a to aj pri ludoch kde som sa v niektorych smeroch fakt sklamal) - dlhsie ako si imo mozme v aktualnej situacii dovolit.
Ale aspon sem tam sa ku mne dostane nejaka spatna vazba ze niektore veci maju snad zmysel pre sirsie publikum. A pre to to robim, a snazim sa ucit. Ak mas fungujuci recept, budem zan vdacny