“Trošku “ do toho vidím , a ver mi , že žiaden “ ťuki-ťuk” im nepomôže … posledná skúsenosť zo včera , počas 24hodinovej sluzby som ošetroval 2
deti do troch rokov z “ marginalizovanej spoločnosti “ , kde zlyhávali nielen ich rodičia , ale aj štát , sociálny pracovníci a vedenie/ nezáujem obce.
Ak tým chúdatkam mame skutočne pomôcť , tak len cez veľmi nepopulárne opatrenia , striktne obmedzenia a možno s dlhodobého horizontu sa to podarí . Ale určite nie žiaden “ ťuki-ťuk” , že pošlem 5€ a detičky nebudú týrané , zanedbávané sfetovanymi rodičmi, analfabeticke so skrátenou dĺžkou života na 2/3 oproti ostatnej spoločnosti .
Nemôžem tu písať podrobnosti , no z toho čo tam zakaždým vidím som veeelmi smutný . A len tak pre seba si prajem , že nech o5 zajtra nemusím ošetrovať žiadne týrané
dieťa s omrzlinami , poleptane kyselinou, ovarene vriacou vodou , utopené v potoku … ale len bežne respiračné ochorenia a jednoduché detske úrazy . Ešte raz , treba poznať komplexne problematiku a potom dávať populistické “múdra “ .
Precitat si nieco na stranke, ktoru som Ti linkoval, pripadne si nieco o tom projekte (resp. koncepte ako takom) vygooglit, by Ti zabralo mozno menej casu, ako sformulovat a napisat Tvoj prispevok. Mozno by si ani nemal potrebu pisat ho.
Vystupit zo spiraly generacnej chudoby je takmer nemozne bez pomoci zvonku a jedincov, ktorym sa to podarilo, mozes ratat hadam na jednotky. Asi najznamejsia z nich je Janette Motlova (
https://vudpap.sk/en/x/kolektiv/motlova/), ktora o tom napisala autobiograficku knihu. Neuskodi precitat si:
https://knihy.heureka.sk/ciganka-janette-motlova-maziniova/#prehlad/Inymi slovami, to, ze sme Romov nedokazali integrovat za poslednych vyse tridsat rokov, je zlyhanie majority, teda nase zlyhanie. Je to samozrejme zjednodusene vyjadrenie, ale pre ucely tejto povrchnej diskusie primerane.
Neznamena to, ze mame teraz vsetci nabehnut do osad a tahat ich prec za ruku. Ale ked je tu niekto, kto supluje stat a skutocne "riesi nasich ciganov", podporme ho. Najjednoduchsie spominanym "tuki-tuk". Ak nie preto, ze su to ludia, tak aspon preto, lebo to v konecnom dosledku bude lacnejsie.