Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftgebula napísal:
Čo je prosím toto za dríst? Aký autoritársky režim? Korekčný mechanizmus je keď už sa bavíme polopate to, aby neriadil rezort úplný dement, ale niekto aspoň trošku príčetný (a určité schopnosti alebo kvalifikácia sú príjemným bonusom). Človek by po viac ako 30 rokocho budovania demokracie očakával, že niečo také je úplná samozrejmosť - akurát aktuálne dianie dokazuje že to tak ani len náhodou nie je ...

To nie je drist, ty proste nechapes, ze skutocna demokracia je vlada vacsiny? Ano je smutne, ze ani po vyse 30 rokoch demokracie mnohi ludia stale nechapu, o com je, a ze su schopni obhajovat nejaky korekcny mechanizmus.

Si schopny suhlasit s tvrdenim, ze demokracia je vlada vacsiny? A ze v zastupitelskej demokracii si vacsina slobodne vo volbach rozhodne, kto ju bude zastupovat?
IMHO ak si schopny s tymto suhlasit, mal by si byt schopny suhlasit aj s tvrdenim, ze odklon od tohoto systemu je priklon k autoritarskemu rezimu. To jest k rezimu, kde uz nerozhoduje viac vacsina, ale nejaky korekcny mechanizmus, diktator, umela inteligencia, cokolvek ine, ale uz nie vacsina.

Ako fakt sorry, ale demokracia je prave o tom, ze aj ti, ktorych nazyvas nepricetni, maju pravo volit a zvolit si zle. A IMHO tvrdenie, ze nazory "nepricetnych" nemaju byt brane do uvahy uz nie je demokracia, to je totalita.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:40:29
01
arrow_leftVTV napísal:
Tak za ministra vnútra môžeme dosadiť aj vraha, len aby to neohrozilo systém protiváh-to bude teda brzda! Systém vyhraj volby môžeš všetko.
Mimochodom u nás sa to už aj deje keď sa významné funkcie štátu dosadzujú trestne stíhaní ľudia.

Kto my? V zastupitelskej demokracii dosadzuje za ministra vnutra vladna vacsina, zastupcovia obcanov, ktorych si obcania riadne a demokraticky zvolili v slobodnych volbach.

Ludia, uz to konecne pochopte, ja netvrdim, ze je dobre, ked je minister vnutra mafian, ja tvrdim, ze v demokracii o tom rozhodne vacsina. Mozte sa aj na hlavu postavit ale demokracia nie je dokonaly kumbaja system, kde bude vladnut len dobro a ludia cisti ako lalia. Ak nechcete/nechceme za ministra vnutra mafiana, nevolte/nevolme ho. Takto jednoduche to je. Ak si ho ludia zvolia, ma tam sediet, ak ho raz sudy odsudia, ma sediet v base. Opat takto jednoduche to je.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:51:04
00
arrow_leftstanos4 napísal:
Demokracia neznamena, ze ked vacsina povie, ze mensina je podradna a treba ju vyhladit, tak to treba nasledovat. Alebo ze ked si demokraticky zvoleni politici uzakonia ze ich zlociny niesu zlociny tak ze sa tomu mame prizerat a akceptovat to....

Plne podpisujem a suhlasim. Rozhodne sa nemame prizerat, ani to akceptovat, mame akceptovat len a len to, ze o tychto aj inych veciach rozhodneme vyhradne vo volbach. Ci uz riadnych alebo predcasnych. A ked s niecim nesuhlasime, v demokracii kludne mozme a mame ist protestovat, a pripadne sa aj dozadovat predcasnych volieb.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 12:03:13
00
Tak človek, čo berie nejakú prirodzenú korekciu aj po lopatistickom vysvetlení ako niečo o 3 stupne nad Pol Potom by ma vážne nemal na túto tému poučovať. Jediné šťastie je použitie IMHO, potom človek tým tvrdeniam môže dať presne takú váhu akú si zaslúžia. Keď už postupujeme podľa takéhoto tupého formalizmu, aj výmena Dolinkovej (20153 hlasov ľudí) za Šaška (1409 hlasov ľudí) je sakra odklonom o posvätnej volebnej hovädziny, ale nezachytil som že by si to niekto nejako extrémne škrabal (o "väčšine" je v súčasnej situácii myslím pomerne zbytočné sa vôbec baviť). A len pre záznam, slamených panákov na mňa už skúšali iné kapacity, takže to s tou nepríčetnosťou voličov aj ignorovaním ich hlasov je veľmi, ale veľmi slabý pokus. Píšem o osobách rozumu mdlého, čo je trošku rozdiel - ja ich beriem na vedomie, 30 rokov dookola sa nad ich rozhodnutiami rozčuľujem, obdivujem ako môžu mať ľudské bytosti pamäť skoro ako meňavka a som si v podstate istý, že svoj názor nikdy nezmením (nič z toho ale ani omylom nie je totalita) ...
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 12:05:55
05
Lenze sucasne s tym aj plati, ze ak si cast spolocnosti zvoli "zmrda" ako svojho zastupcu, tak nieje povinnost zvysku spolocnosti akceptovat ze tento "zmrd" bude mat napr ako clen vyboru pristup k informaciam, a uz vobec, ze jeho "zmrdstvo" budeme legitimizovat tym ze s nim budeme viest rozhovory ako s rovnocennym.

Problem demokracie je ale ten, ze ked sa nazbiera dost "zmrdov" tak sa budu hrat na to, ze niesu "zmrdi" a ze "zmrdmi" je ta opacna strana, a budu pouzivat argumenty "nezmrdov" - a v ociach ich stupencov to bude pravdaze plne legitimne. A myslimze "nepochopenie" v diskusii co sa tu vedie je o tomto presne - ty vravis, aspon to tak chapeme, ze toho "zmrda" mame pocuvat bo "lud si zvolil", a nic nedava "nezmrdom pravo povedat kto je zmrd". No a podla viacerych tuna diskutujucich "demokracia" nieje o tom ze "zmrdov mame povinnost pocuvat" a nemame pravo ich oznacit za "zmrdov" a podla toho sa k nim spravat. Myslim ze v niecom takom tu s tebou viaceri nesuhlasia. - napr to ze nemozme na nikoho povedat "zmrd" je ta "politicka korektnost" z ktorej sa "vsetci zmrdi" rozculuju - ale je to aj toto co ich legitimizovalo - ked zmrda neoznacime za zmrda ale sa s nim bavime, tak ho legitimizujeme. A tym aj ludi stratenych potom "stracame" a vytvarame z nich novych zmrdov.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 12:14:51
05
arrow_leftgebula napísal:
Tak človek, čo berie nejakú prirodzenú korekciu aj po lopatistickom vysvetlení ako niečo o 3 stupne nad Pol Potom by ma vážne nemal na túto tému poučovať. Jediné šťastie je použitie IMHO, potom človek tým tvrdeniam môže dať presne takú váhu akú si zaslúžia. Keď už postupujeme podľa takéhoto tupého formalizmu, aj výmena Dolinkovej (20153 hlasov ľudí) za Šaška (1409 hlasov ľudí) je sakra odklonom o posvätnej volebnej hovädziny, ale nezachytil som že by si to niekto nejako extrémne škrabal (o "väčšine" je v súčasnej situácii myslím pomerne zbytočné sa vôbec baviť). A len pre záznam, slamených panákov na mňa už skúšali iné kapacity, takže to s tou nepríčetnosťou voličov aj ignorovaním ich hlasov je veľmi, ale veľmi slabý pokus. Píšem o osobách rozumu mdlého, čo je trošku rozdiel - ja ich beriem na vedomie, 30 rokov dookola sa nad ich rozhodnutiami rozčuľujem, obdivujem ako môžu mať ľudské bytosti pamäť skoro ako meňavka a som si v podstate istý, že svoj názor nikdy nezmením (nič z toho ale ani omylom nie je totalita) ...

Tak odrazu sa bavime o prirodzenej korekcii? Prirodzena korekcia je v poriadku, ak sa deje v slobodnych volbach, presne to je totiz prirodzena korekcia, chapeme sa? Pokial sa ale ma korekcia diat tak, ze niekto niekde bude urcovat, ze tento a tamtem na tomto a hentom poste nemoze byt, lebo slnieckar, lebo liberal, lebo konzervativec, lebo nacek, lebo dusou zaryty komunista, to uz viac nie je prirodzena korekcia.

Vymenu Dolinkovej za Saska nepovazujem za ziadny odklon od spominanej posvatnej hovadziny (ani sa mi nepaci taketo profanovane prirovnanie, ale budiz), nakolko je to vymena na vladnom poste robena vladou, slodobodne zlovenou (pun intended) parlamentom, ktory je zase slobodne zvoleny obcanmi. Narozdiel od takeho odvolania Simecku, to uz bol opozicny post "vymeneny" (keby aspon vymeneny, ale len prachsprosto zlikvidovany) vladnou koalicou, a to uz je narusenie systemu brzd a protivah.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 12:24:08
00
blackpyros, len aby som som posilnil normálnych ľudí v tejto debate, tak napíšem, že hovoríš úplne hlúposti. Nevnímaš ani zákony, ani morálku.
Argumenty odo mňa nechci, môj čas je na diskusiu s tak pomýleným človekom drahý a parafrázujúc klasika si myslím, že nad ľudskou hlúposťou sa aj tak nedá zvíťaziť. Cieľom tohto môjho nekonštruktívneho príspevku nie je presviedčať ťa, to považujem za úplne zbytočné, ale ukázať ostatným v tej debate, že nie sú sami.
Pekný deň.

Naposledy upravil Jaroh dňa 20.12.2024 - 12:57:30, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 20.12.2024 - 12:41:25
53
arrow_leftstanos4 napísal:
Lenze sucasne s tym aj plati, ze ak si cast spolocnosti zvoli "zmrda" ako svojho zastupcu, tak nieje povinnost zvysku spolocnosti akceptovat ze tento "zmrd" bude mat napr ako clen vyboru pristup k informaciam, a uz vobec, ze jeho "zmrdstvo" budeme legitimizovat tym ze s nim budeme viest rozhovory ako s rovnocennym.

Problem demokracie je ale ten, ze ked sa nazbiera dost "zmrdov" tak sa budu hrat na to, ze niesu "zmrdi" a ze "zmrdmi" je ta opacna strana, a budu pouzivat argumenty "nezmrdov" - a v ociach ich stupencov to bude pravdaze plne legitimne. A myslimze "nepochopenie" v diskusii co sa tu vedie je o tomto presne - ty vravis, aspon to tak chapeme, ze toho "zmrda" mame pocuvat bo "lud si zvolil", a nic nedava "nezmrdom pravo povedat kto je zmrd". No a podla viacerych tuna diskutujucich "demokracia" nieje o tom ze "zmrdov mame povinnost pocuvat" a nemame pravo ich oznacit za "zmrdov" a podla toho sa k nim spravat. Myslim ze v niecom takom tu s tebou viaceri nesuhlasia. - napr to ze nemozme na nikoho povedat "zmrd" je ta "politicka korektnost" z ktorej sa "vsetci zmrdi" rozculuju - ale je to aj toto co ich legitimizovalo - ked zmrda neoznacime za zmrda ale sa s nim bavime, tak ho legitimizujeme. A tym aj ludi stratenych potom "stracame" a vytvarame z nich novych zmrdov.

Asi ste ma viaceri zle pochopili. Takze sa ospravedlnujem, ze som sa asi nedostatocne zretelne vyjadril. Tak postupne:

a) Nazyvat zmrda zmrdom je v poriadku, ale tak zas nejak v ramci slusnosti, zase netreba ani zvadzat debatu len na vzajomne osocovanie a kydanie hnoja. Netvrdim, ze to niekto robi, myslim si, ze debatujeme slusne, to len tak vseobecne.

b) Rozhodne nie je povinnostou zvysku (ci uz vacsiny alebo mensiny nieco akceptovat) lebo sa ta druha strana tak rozhodla. Ak si niekto nepraje demokraciu, ma na to plne pravo, ak si ju niekto praje, aj tak je samozrejme v poriadku nesuhlasit, bolo by ale dobre aj respektovat to, ze zmeny sa deju vo volbach a ze naozaj v tych volbach rozhodne vacsina aj o mensinach, ale ze ked sa vam nazor vacsiny nepaci, treba sa snazit vsemozne aj v diskusiach ten nazor zmenit, aby uz nabuduce vacsina volila toho, koho chcete aj vy

c) Ziadny demokrat nikdy netvrdi, ze je v poriadku, aby vacsina mensiny osocovala, nebodaj vyhladzovala.

d) Mafiani nemaju co kandidovat, lebo ti maju sediet v base, kde ma byt samozrejme zrusene obcianske pravo byt voleny. Pravo volit by podla mna mali mat vsetci dospeli, svojpravni ludia, podotykam pravne svojpravni, ziadne take, ze tohoto oznacime za nesvojpravneho, lebo veri v bludy, ze Zem je plocha.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 12:49:16
02
Blackpyros pozri sa do minulosti a nemusis len u nas a zistis, ze demokracia je velmi krehky a nedokonaly system. Je smutne, ze je to to najlepsie co mame a pritom je to tak zufalo neefektivne.
Preco si ludia OPAKOVANE volia zmrdov ako svojich vodcov a to dokonca aj ked ich tito vodcovia vedu na porazku ako stado? Na to by ti asi odpovedali psychologovia, ze je to efekt stada, ze je to gausaova krivka intelligencie naroda, ze vacsina ludi nie su vodcovia, ale chcu byt vedeni a ze podvedome hladaju niekoho kto za nich vyriesi vsetky ich problemy, respektive im to aspon slubi, aj ked podvedome tusia, ze to nesplni.
Hladanie a viera v mesiasa co ta spasi je tu uz tisicrocia a este tu velmi dlho bude.
Je kludne mozne, ze demokracia je odsudena na zanik, pozri sa kam sa dostala CIna za par destaroci svojim autokraticko-demokratickym pristupom, ktory je vyrazne efektivnejsi pre napredovanie spolocnosti a statu ako nasa demokracia.
Ak sa vratime do SR, tak pripomenim slova Kacera, ze ludia maju neprimerane ocakavanie od politikov a potom su VZDY sklamani, ked sa nenaplnia....a oni sa nikdy nenaplnia.
Co bude po ficovlade? Bude vladnut PS? Ak ano ako velmi bude zlyhavat a kolko volicov sklame a vznikne dalsia 358 strana v poradi, do ktorej zase bude sklamany volic vkladat nadeje?
Ja rozumiem, co chces svojimi portivahami povedat, ale musim ta sklamat, ze tento system nefunguje a odpoved na otazku, ze preco vzdy demokracia prehra svoj boj s populizmom je ten, ze pretoze hra stale podla pravidiel a pokial sa budeme vzdy drzat pravidiel tak vzdy prehrame.

O 200 rokov bude tuto planetu ovladat narod/spolocnestvo, ktore nebude demokraticke, ale bude to vlada elit, pretoze postupne udusi svojou efektivnostou vsetky pokusy demokracie presadit sa ako celosvetovy system.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 12:52:11
05
No ved ja aj cely cas tvrdim, ze demokracia nie je dokonala. Myslim ale, ze civilizovane staty tohto sveta ukazali, ze vedia fungovat dost dobre a priniest prosperitu ludom rozhodne lepsie ako autoritarske rezimy. Cina mozno navonok konkuruje demokraciam dobre, ale myslim, ze radovi bezni ludia sa tam az tak dobre nemaju.

Za osobitny problem Slovenska vnimam aj to, ze za 30 rokov samostatnosti v slobode sme v podstate preukazali, ze my si sami skutocne demokraticky a slobodne spravovat krajinu skratka nedokazame, narozdiel od napr. Cechov, s ktorymi sme dlho zili v jednom state a ktori to ocividne zvladaju bez nas daleko lepsie. Obavam sa, ze u nas to dospeje k tomu, ze kedze si nevieme spravovat stat sami, casom ho za nas budu spravovat ini. V tom lepsom pripade to spravi EU, za predpokladu, ze sa niekedy federalizuje (momentalne to zial k tomu vobec nespeje), v tom horsom nas bude spravovat Rusko.

Jaroh Nuz diskutovat s niekym, kto o diskusiu v skutocnosti vobec nestoji, a rovno blahosklonne oznaci partnera v diskusii za nehodneho jeho casu a argumentov sa veru diskutovat neda, v tom suhlasim.

Naposledy upravil blackpyros dňa 20.12.2024 - 13:21:36, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 20.12.2024 - 13:21:08
02
https://dennikn.sk/4373041/lekari-sa-dohodli-s-vladou-cast-z-nich-dostane-slubovane-platy-ak-parlament-zakony-neschvali-od-marca-lekari-odidu/
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 13:21:12
00
arrow_leftblackpyros napísal:

Ak sa vam nepaci, Fico, Gaspar, Blaha, Kotleba, Danko, Matovic, Simecka, Kollar, (to je jedno, dosad si meno XY), tak ich nevolte. Ak ich nevolite, ale oni sa tam napriek tomu dostanu, tak sa necudujte, ze aj ti zli sa tam dostali, o tom je presne demokracia, vacsina rozhodla.

sak sme nevolili... a hovno je to platne, lebo tato zgerba klamstvami a kydanim spiny na protistranu, vyhrala parlamentne aj prezidentske volby. :n: :n: to nema s ferovou sutazou nic spolocne
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 13:49:00
09
Vsak nevolili, lenze vacsina volila - to je ten problem. Uznavam, ze tie klamstva a kydanie spiny je problematicke, ale dokial su volby naozaj slobodne , tak je sutaz ferova - nedokonala, ale zato stale ferova, moj nazor...

Treba sa proste snazit presvedcit vacsinu, aby volila lepsie. Ale moj nazor je ten, ze zmenu naozaj treba priniest vo volbach, kde musi naozaj rozhodnut vacsina - cokolvek ine je uz minimalne odklon k totalite.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 13:56:44
00
arrow_leftblackpyros napísal:
To nie je drist, ty proste nechapes, ze skutocna demokracia je vlada vacsiny?

"vacsina" je relativny pojem. :D
najvacsia skupina ludi boli vo volbach nevolici, viacej nez hociktora strana.
tymto narazam na jednu vec, ze koalicia sa sprava ako keby ich volilo 100% pravoplatnych volicov...
horkotazko naskrabali 1,285mil (ani tretina...)
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 15:41:05
00
Tak vacsina pravoplatne odovzdanych hlasov...vsak zase vsetci sa hadam chapeme. ;)
Nevolici, tym ze nejdu volit, defacto pasivne suhlasia s tym, ze "volia" strany presne v takom pomere hlasov, ako volici.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 16:21:49
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up