Lenze sucasne s tym aj plati, ze ak si cast spolocnosti zvoli "zmrda" ako svojho zastupcu, tak nieje povinnost zvysku spolocnosti akceptovat ze tento "zmrd" bude mat napr ako clen vyboru pristup k informaciam, a uz vobec, ze jeho "zmrdstvo" budeme legitimizovat tym ze s nim budeme viest rozhovory ako s rovnocennym.
Problem demokracie je ale ten, ze ked sa nazbiera dost "zmrdov" tak sa budu hrat na to, ze niesu "zmrdi" a ze "zmrdmi" je ta opacna strana, a budu pouzivat argumenty "nezmrdov" - a v ociach ich stupencov to bude pravdaze plne legitimne. A myslimze "nepochopenie" v diskusii co sa tu vedie je o tomto presne - ty vravis, aspon to tak chapeme, ze toho "zmrda" mame pocuvat bo "lud si zvolil", a nic nedava "nezmrdom pravo povedat kto je zmrd". No a podla viacerych tuna diskutujucich "demokracia" nieje o tom ze "zmrdov mame povinnost pocuvat" a nemame pravo ich oznacit za "zmrdov" a podla toho sa k nim spravat. Myslim ze v niecom takom tu s tebou viaceri nesuhlasia. - napr to ze nemozme na nikoho povedat "zmrd" je ta "politicka korektnost" z ktorej sa "vsetci zmrdi" rozculuju - ale je to aj toto co ich legitimizovalo - ked zmrda neoznacime za zmrda ale sa s nim bavime, tak ho legitimizujeme. A tym aj ludi stratenych potom "stracame" a vytvarame z nich novych zmrdov.
Asi ste ma viaceri zle pochopili. Takze sa ospravedlnujem, ze som sa asi nedostatocne zretelne vyjadril. Tak postupne:
a) Nazyvat zmrda zmrdom je v poriadku, ale tak zas nejak v ramci slusnosti, zase netreba ani zvadzat debatu len na vzajomne osocovanie a kydanie hnoja. Netvrdim, ze to niekto robi, myslim si, ze debatujeme slusne, to len tak vseobecne.
b) Rozhodne nie je povinnostou zvysku (ci uz vacsiny alebo mensiny nieco akceptovat) lebo sa ta druha strana tak rozhodla. Ak si niekto nepraje demokraciu, ma na to plne pravo, ak si ju niekto praje, aj tak je samozrejme v poriadku nesuhlasit, bolo by ale dobre aj respektovat to, ze zmeny sa deju vo volbach a ze naozaj v tych volbach rozhodne vacsina aj o mensinach, ale ze ked sa vam nazor vacsiny nepaci, treba sa snazit vsemozne aj v diskusiach ten nazor zmenit, aby uz nabuduce vacsina volila toho, koho chcete aj vy
c) Ziadny demokrat nikdy netvrdi, ze je v poriadku, aby vacsina mensiny osocovala, nebodaj vyhladzovala.
d) Mafiani nemaju co kandidovat, lebo ti maju sediet v base, kde ma byt samozrejme zrusene obcianske pravo byt voleny. Pravo volit by podla mna mali mat vsetci dospeli, svojpravni ludia, podotykam pravne svojpravni, ziadne take, ze tohoto oznacime za nesvojpravneho, lebo veri v bludy, ze Zem je plocha.