Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Huliak ide po volicoch Republiky. Potrebuje sa k niekomu prikmotrit aby bol po volbach pri moci. Smer ani SNS uz nie, tak Republika je logicka volba.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 17:44:13
01
arrow_leftboris.ko napísal:
Všetky investície na úrodných poliach sú chobotina. Môj názor.

S týmto nesúhlasim. Môj názor je iný. Vysvetlím, dodám argumenty, fakty. Vyšiel rebríček top50 firiem najväčších platcov daní https://e.dennikn.sk/4294954/kto-zaplatil-vlani-na-slovensku-najvacsie-dane-volkswagen-kia-a-slovnaft-rebricek-50-najvacsich-platcov-dani/?cst=b0ce51059611fdec301e9ffc7529cd75b7ca8d4b63d91395bc1987436b12bb93
Top 2 sú automobilky VW a Kia. Doslova na malej ploche dokážu zamestnávať 1000cky ľudí ktorí slušne zarábajú a a tvoria také príjmy a odvody do štátu, že keby tie fabriky nestáli a bola by tam "úrodná pôda" tak by prácu na tom poli malo nanajvýš pár 10tok farmárov a pestovala by sa tam kukurica, obilie či repka a príjem do štátu by bol minimálny, určite nie v top50. Chcel by som ťa poprosiť, aby si porozmýšľal nad súvislosťami. Automobilky priamo alebo nepriamo zamestnávajú možno 15% krajiny ak nie viac. To HDP platí nemocnice, policajtov, požiarnikov, učiteľov, štátny aparát, úrady, úradníkov atď atď
Jedna z firiem v rebríčku je aj moja v ktorej pracujem. Prísť na Slovensko sa rozhodli koncom roku 2003 keď sa vedelo, že vstupujeme do EÚ a NATO. Doslova vďaka tomu, že sme v EÚ majú 100vky tisíc ľudí, nie iba ja prácu. Keby neboli automobilky ani EÚ, máme doslova prd makový a môžeme akurát tak pestovať zemiaky na tej "úrodnej pôde".

Naposledy upravil Strenki dňa 17.03.2025 - 17:57:31, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 17.03.2025 - 17:49:55
13
arrow_leftwill napísal:
Huliak ide po volicoch Republiky. Potrebuje sa k niekomu prikmotrit aby bol po volbach pri moci. Smer ani SNS uz nie, tak Republika je logicka volba.

no, dal som do gúgla "mazurek huliak" a teda oni dvaja asi nie sú kamaráti,
jeden nakladá druhému a vice versa, ale možno sa pred voľbami udobria,
keď Rudo prinesie nejaké nazi percentá
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 17:54:22
00
Strenki nenamietam automobilky, ani ich ekonomicky prinos namietam ich vystavbu na urodnej pode, Prosby o rozmyslani si odpust. Nesvedcia Ti.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:09:24
00
arrow_leftStrenki napísal:
Automobilky priamo alebo nepriamo zamestnávajú možno 15% krajiny ak nie viac. To HDP platí nemocnice, policajtov, požiarnikov, učiteľov, štátny aparát, úrady, úradníkov atď atď

To je práve tá nevýhoda - štát je potom kriticky závislý na tom, ako sa piatim automobilkám bude dariť alebo nedariť. Naozaj si nechcem predstaviť, čo sa stane s VW a LR, ak ten pomaranč naozaj rozpúta obchodnú vojnu. Nehovoriac o tom, že sú to de facto iba montovne, ktoré keď dostatočne zarobia, tak budú ohrozené lacnejšími krajinami inde. Takže nejde o riešenie živobytia krajiny, odolné v dlhodobom hľadisku.
I keď hej, čo sa týka efektivity využitia tej poľnohospodárskej pôdy, tak tú majú automobilky iste o kus vyššiu než pestovanie plodín.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:18:35
10
arrow_leftJaroh napísal:
I keď hej, čo sa týka efektivity využitia tej poľnohospodárskej pôdy, tak tú majú automobilky iste o kus vyššiu než pestovanie plodín.

Presne tak, navyse najurodnejsia cast pody sa pred vystasvbou "zachrani" a sluzi dalej (aspon dufam ze to tak nadalej je), takze zrovna podobne zavody maju velmi maly dopad. Navyse Slovensko ma obrovske rezervy pri efektivite vyuzivania pody - hlavne v porovnan is vyspelejsimi a hustejsie obyvanymi krajinami.

Kazdopadne ak ma niekde chyta podobne dilema, tak je to skor napr. pri vystavbe solarnych elektrarni, ktore su priestorovo velmi neefektivne a pre okolie nemaju az tak zasadny prinos...
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:28:23
00
boris.ko Ináč aj tá baterkáreň je predsa pre elektro-autá, čiže auto-moto priemysel. Kde chceš stavať tie automobilky? V Male Fatre, či na Ďumbieri. Či na Domaši bude plávajúci ostrov? Aj sídliská sú postavené na úrodnej pôde. Aj tvoj aj môj dom/byt je postavený na úrodnej pôde. Čo ich dáme do podzemia? Cesty aj diaľnice sú na úrodnej pôde. Akože ak nebudú automobilky, nech sa vyrába v tých závodoch aj niečo iné. To nie je moja pointa, že to musia byť automobilky. Pointa bola, že na relatívne malom priestore sa vytvára brutál veľa HDP. Ak pozerám čo sa vo svete deje, tak sa tam budú vyrábať tanky, len teraz neviem či pre NATO alebo pre ruSSKo...
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:36:54
02
koso_sk Nie je to tak. Úrodnú pôdu neprevezieš na iné miesto, kde by akože mala byť rovnako úrodná. Jej "úrodnosť" je daná je ekosystémom na danom mieste v danom čase. I keď teda neviem, či sa dnes ešte dá hovoriť o nejakej "úrodnej" pôde pri takom veľkoformátovom poľnohospdárstve. Je to skôr už iba substrát bez živín a potrebných mikroorganizmov a "úrodnosť" je dosahovaná chémiou...
A podobné závody majú veľmi veľký environmentálny dopad - prehrievanie aj zeme aj ovdušia, odtok vody namiesto vsakovania, gigantický dopad na dopravu a iné.
Prínos alebo neprínos solárnych elektrární nie je daný automaticky, ale závisí od okolností, nedá sa to zovšeobecňovať. Riešením tebou spomínaného problému je však agroenergetika, keď sa solárne panely dávajú vyššie nad zem a pod nimi sa pestujú vhodné plodiny.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:37:31
00
No zasa keby na tej ploche bolo vyvojove centrum na cipy, tak by to porovnanie HDP bolo s automobilkami take, ako ked porovnas automobilku s ornou podou. A asi aj vacsie. No my sme tu natahali automobilky a diverzifikacia hospodarstva nikde. Ako ked vsadis vsetko do akcii tesly a potom sa len divas co sa deje.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:41:58
01
To je v poriadku. Som za diverzifikáciu. Iba automobilky celé zle. Tak ale keď tu vládne Matovič a fico ako chcete, aby tu boli výrábané čipy (Nvidia, TSMC Intel, atď) Ešte aj Sulík tu dotiahol zasa len to isté, Volvo...
Aká vláda, také investície. Bosch chceli v Prešove postaviť fabriku na elektromotory pre elektrobajky, ale boom spľasol a zrušilo sa to. Ale aj výrobňa elektromotorov Bosch, aj čipov musí niekde stát, na tej slávnej úrodnej pôde.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:46:46
01
Kto by tu asi v tom vyvojovom centre pracoval ???
Volici Huliaka, ficu, Danka? Maximalne tak na vratnici........
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 18:52:42
14
vec druha ze vlastnik pody v lukrativnej lokalite asi zamlci ci uplati, aby posudok z nej spravil neurodnu, idealnu na stavby.. :)
kedysi "harakter" bugar vedel kade pojde dialnica, tak sa vopred zariadil.. aby mu neusiel kseft.
lacno kupit, draho predat.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 19:00:49
00
arrow_leftjaro1 napísal:
Kto by tu asi v tom vyvojovom centre pracoval ???
Volici Huliaka, ficu, Danka? Maximalne tak na vratnici........

Neber to doslovne, myslel som tym pracovne miesta s vyssou pridanou hodnotou. A vlady su (zial) len zrkadlom naroda.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 19:01:59
00
Ono úspešnosť tej úrodnej pôdy ponechanej na poľnohospodárstvo nakoniec aj tak určuje konečný spotrebiteľ. A v SR hlavne cenou na úkor kvality a pritom je poľnohospodársky trh v rámci EU jeden z najviac pokrivený dotáciami. Reči o zničení úrodnej pôdy mi príde taký slovenský folklór, kedy samotní Slováci nakúpia radšej lacnejšie poľské potraviny, neváhajú zničiť tu pôdu veľkochovom hovädzieho dobytka alebo ju zastávajú solárnymi elektrarnami, iba kvôli dotáciám. Oproti tomu montovne aut sú asi najmenší prehrešok. Samozrejme netreba spomínať vývoj technológii, ktorý tu absolútne chýba. Ale to už je iná téma.
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 19:02:51
03
tiez som trosku alergicky na tie recicky o urodnej pode. akakolvek legalne postavena fabrika vyprodukuje viac penazi za menej namahy ako pole… nie sme v stredoveku a polia sa obhospodaruju mechanicky takze nedavaju oracu vela ludom. a mame ich dost. len by to chcelo trosku rozmyslat a stavat s rozumom namiesto toho “kde maju kamosi alebo ja pozemok a mozeme sa nabalit”. vid jaguar doslova v nitre je cista ficovina…
Zobraziť komentár 17.03.2025 - 19:13:39
17

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up