Zlepenec

ako dlho vydrží ?
Robert Fico kritizuje koaličných partnerov za to, že nedokázali vyriešiť situáciu vo svojich stranách. Hlas by sa podľa neho nemal tváriť, že neriešil jeho vnútorné problémy. Hovorí, že výsledkom je „absurdná politická štruktúra“.
„Na záchranu vládnej koalície som s obrovskou pomocou Roberta Kaliňáka pristúpil k absurdnej politickej operácii, akú som za mojich 33 rokov v politike nielenže nikdy neurobil, ale ani nevidel,“ povedal premiér po tom, čo sa Samuel Migaľ stal ministrom a vláda bude mať v parlamente podporu 79 poslancov.
Túto absurdnosť podľa neho musel v stredu počas menovania priznať aj prezident Peter Pellegrini, ktorý Migaľa navrhol na kandidátku. „Z príhovoru prezidenta doslova kričala frustrácia z toho, ako to Hlas nezvládol,“ vraví Fico vo videu.
Vláda funguje, paralyzovaný bol parlament, pretože Hlasu a SNS sa rozpadli kluby, dodáva predseda Smeru. Priznáva, že vládnuť so 76 poslancami by bolo „prakticky nemožné“.
„Mohol som nechať vládnu koalíciu padnúť a umožniť predčasné voľby, s katastrofálnymi dôsledkami pre Hlas a SNS,“ vraví predseda Smeru a kritizuje Hlas za to, že „išiel do absurdnosti“, keď vylúčil Samuela Migaľa s Radomírom Šalitrošom.
„Veľmi jasne som deklaroval, že Smer nemá záujem tieto ministerstvá ovládnuť a že ich použijem len na vyriešenie krízovej situácie v parlamente. A to som aj urobil,“ povedal premiér, ktorý zároveň vo videu kritizuje, že predstavitelia Hlasu označuje rýchlu voľbu Richarda Rašiho za predsedu parlamentu za „prirodzenú“ a tvária sa, že Migaľ a Šalitroš nemajú nič spoločné s Hlasom.
„Aby bolo jasné: ani pán Huliak, ani pán Migaľ, ani pán Šalitroš nie sú v Smere. Nie sú ani nominanti Smeru,“ vraví Fico a odmieta, aby sa jeho koaliční partneri zbavovali zodpovednosti za „ľahkovážnosť“, s akou zostavovali kandidátky.
Migaľ a Huliak sa podľa neho budú zodpovedať len jemu a do vládnych štruktúr sa dostali ako „cena za obnovenie vládnej väčšiny a daň za neschopnosť vedení SNS a Hlasu dohodnúť sa s nimi ako s vlastnými poslancami“.
Koaliční partneri to podľa neho mohli vyriešiť rýchlejšie a s menšími nákladmi, aké musia dnes znášať. Fico avizuje, že v pondelok bude koaličná rada, na ktorej budú rokovať o ďalšom postupe, spomína aj personálne voľby.
Na najbližšej schôdzi by sa Richard Raši mal stať predsedom parlamentu. „Smer si ctí záväzok z koaličnej zmluvy, že kandidáta na post predsedu Národnej rady navrhuje Hlas. Musíme si však povedať, ako sme sa a vďaka komu k tejto voľbe dostali,“ povedal k tomu Fico.
https://dennikn.sk/minuta/4532369/?ref=mpmKto má pevné nervy-kuk sem-Fico nakladá na koaličných partnerov-to vyzerá na predčasné volby:
https://www.facebook.com/robertficosk/videos/671123451976456/