Lokalizácia
Formulár sa odosiela
tiež si myslim že zalohu su--len to nebudu pušťať naspäť pokial to tam nemaju vyčistene --komplet aj pc
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 09:42:39
00
Tak na Žive je k tomu článok a tam tým zálohám moc nefandia :D

Podľa dobre informovaných zdrojov úradu chýbajú komplexné zálohy dát, ktoré by boli použiteľné na rýchlu obnovu. Žiadne časté, automatické zálohy uložených údajov sa totiž vraj nerobili.

Tie zálohy, ktoré úrad má, sú údajne v stave, ktorý neumožňuje rýchlu obnovu. Naopak, odhaduje sa, že obnova dát potrvá týždne až mesiace.

Jeden zo zdrojov navyše uvádza, že štát zrejme nemá kompletné dáta a niektoré môžu byť v digitálnej podobe nenávratne stratené. Znamenalo by to, že štát by musel siahnuť po obnove z vytlačených dokumentov alebo z elektronických verzií v iných systémoch. Je ale pravdepodobné, že časť dát v inej než digitálnej podobe na serveroch ÚGKK ani neexistuje – teda že kataster ich má ako jediný.

https://zive.aktuality.sk/clanok/b5zVECn/co-nove-vieme-o-hacknuti-katastra-7-ciferne-vykupne-chabe-zalohy-dat-hroziaci-chaos/
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 09:52:16
00
Keby do sveta vypustili informaciu, ze data budu rychlo obnovene zo zaloh, tazko by sa im voci MFSR argumentovali poziadavky na dalsie prachy na IT nakupy :-D.

Stavim sa, ze uz sa chysta objednavka na nakup dalsich zaloznych diskovych poli a paskovych kniznic.

Edit:
:lol:
https://www.crz.gov.sk/data/att/5424536.pdf
Minimálne požiadavky na technické a funkčné parametre:
....
Bezpečnosť:
• High Availability Active-Active (kontroler) host konetivita
• bezvýpadkový Upgrade a Update systému
možnosť autonómnej ochrany proti Ransomware
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 10:01:15
00
Moznost bola,ale nie zaplatena
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 10:51:20
00
😁
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 11:05:45
01
Máš tam chybu, miesto Romania má byť Slopakia. Rumuni sú už ďalej...
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 11:37:10
05
ked im pred par rokmi nieco klaklo iba lokalne tak od sukromnikov pytali opatovne zaslat udaje ktore su im povinny odovzdavat. tolko k mojmu obrazu o ich zalohach. dodnes narazam na chybajuce subory - lenze neviem preco tam niesu, ci sa vtedy stratili, alebo tam vazne nemaju byt. cize zakazdym patranie.
napr. listy vlastnictva sa vzdy viedli aj papierovo - bol v nich zaznameny kazdy pohyb nehnutelnosti. lenze uz nejaky ten cas sa vedu len elektronicky. fakt nechcem vediet aku mali zalohu tychto dokumentov. ale je mozne ze rozhodnutie z katastra co vam prislo po kupe nehnutelnesti je momentalne vas jedniny doklad o tom co vlastnite. tak si nan davajte pozor. ak toto nemali aktualne zalohovane tak by prebiehala asi jedine tak ze by vratili stav ktory maju naposledy a museli by sa pracne zapracovat nasledne zmeny ktore sa z nehnutelnostou mohli udiat. k tomu mas katastralnu mapu ktora je stym previazana a musia sa v nej tie zmeny prejavit. ak toto nema jednotnu zalohu ako to chces dat dokopy a skontrolovat? to je skor na mesiace , nie tyzdne.

momentalne:
geodeti (suktromna sfera) su odstaveny uplne - neda sa merat lebo skpos neposkytuje korekcie pre gps. uz rozpracovanu robotu kataster nevie overit, neprideli nove udaje, nieje pristup k popisnym ani geodetickym udajom,
realitny trh (sukromna sfera) je taktiez uplne zastaveny,
nedostanes hypoteku, ani nevybavis dotaciu na tepelne cerpadlo, nevybavis stavebne povolenie, neprededis, zastavilo sa vybavovanie velkych projektov a dotacii - tam vsade su datumy a lehoty.
som zvedavy co na to banky a ich zalozne prava na nehnutelnosti

tieto data ak chces obnovit a poskytovat musia byt 100% a su zavazne. to sa neda obnovit z casti a pustit to do sveta.
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 11:44:18
17
ono je pekne ze mas zalohy ale nevies ktore z tych zaloh su este ciste a ktore su uz napadnute. U nas sa minimalne tyzden ak nie viac skumali len logy a info kadial sa to dostalo a kedy sa to dostalo. Lebo ak si obnovis zalohu kde to uz mas napadnute tak ti to nepomoze.
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 12:06:25
00
arrow_leftstanlee napísal:
Pýtam sa azda na tazko zodpovedatelnu otazku,ale o akej cene sa bavíme,ak si chcem dat vyrobiť internetovú stránku pre novovzniknute gastro zariadenie ,tak,aby to malo aspoň nadštandardnú úroveň a možnosť editovania/doplnania,možnosť rezervovania termínu atd.?

Došla mi ponuka od firmy o ktorej som myslel,že práce zabezpeci,ale so sumou 1800 eur bez DPH som nerátal.

1800 znamena 4-5 dni roboty jednym clovekom. Cize ak sa nejedna o nejaky uz pripraveny, lahko personalizovatelny tepmplate, tak si treba predstavit, co sa asi da spravit za tento cas.
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 12:18:07
01
Tu vobec nejde o cenu,neviete ako funguju veci
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 12:26:19
01
vždy ide o cenu
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 12:26:48
00
Nemozes si len tak niekoho najat, musis napr. dodrziavat legislativu , musis mat zabezpeceny support, a plno dalsich veci, zbuchanie nejakej somariny za 5 dni a 5 korun ti nepomoze. Ono to v konecnom dosledku aj tak zbucha student za 5 korun, a dostane mozno prave tych par euro ;)

Ano, o cenu samozrejme ide (ale nie v kontexte prispevku o 1800e), len je tam plno veci o ktorych neviete nic :)
Nepisem to ako hodnotenie nejakej zalezitosti, ale ako fakt, tak sa tym zmierte :)
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 12:36:49
00
tak japonci sa konecne hecli a ich drevene spoje navstivili vesmir :) https://www.dsl.sk/article.php?article=29951
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 12:41:06
00
ohľadom môjho dotazu na internetovú stránku : Kedže viem,že danú problematiku neovládam,nejdem ani hodnotiť,či je cenová ponuka vysoká,či nízka,ako vždy,všetko rieši trh a minimálne jedna,ideálne dve dalšie ponuky a porovnať ich ,aby z hľadiska technologického zvládnutia splnali to isté - čo ako laik zas viem len veľmi hrubo zhodnotiť. Išlo mi skôr o to,že v mojej naivnej predstave som si myslel,že taká jednoduchá stránka je zbúchaná behom dňa či dvoch za pomoci poloautomatizovaných programov ,ale hovorím,viem,že nič neviem ,čo uznávam ,že je dnes už nemoderné tvrdiť:) peace
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 13:14:34
00
Aku legislativu musi splnat jednoduchy web restiky, kde mas trochu textu, par fotiek, mapku a maximalny technicky challenge je rezervacny system?
Zobraziť komentár 09.01.2025 - 13:27:31
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up