priame motory
sú to motory v prednom alebo zadnom kolese, ich výkon 250w je slabý, bajk je ťažký v pomere k výkonu , pre jazdu v terene a kopcoch nevhodné
stredový motor
výrazne lepšie riešenie,motor sa nachádza v v ráme alebo je uchytený na ráme, umožňuje na rozdiel od priamych motorov využivanie zmeny prevodov pomocou kazety.Učinne pomože, ale pedálovať sa musí.Rýchlosť je max. 25km/hod
sprevodovaný priamy motor
prevodovka je súčasťou motora v prednom či zadnom kolese.planetová prevodovka býva z plastov, kvalitné motory napr. E Zee sú dosť drahe. ich učinnosť je v kopcoch lepšia ako priamych motorov. Rýchlosť max 25km
motory s výkonom nad 250w-v EU nelegálne,
práve tieto motory ma zaujímali, a tak som si po mesiacoch študovania postavil dva bajky, lebo kúpiť hotové po 3500.-Euro bolo pre mňa pridrahe Tu sú moje skusenosti:
1.priamy HT /high torque/ motor v zadnom kolese s vysokým krútiacim momentom a maximálnym výkonom 2000w,
max rýchlosť okolo 40-60km/hod podľa voltáže baterie
motor je ťažký, ma 7,5kg, ráfik je zdvojený ako pre downhillové bajky a špice sú silné ako na babete. bateria 15 Ah má 8kg, zvyšok riadiaca jednotka, káble asi 0,5kg.
celková váha bajku sa blíži k 30kg, čo je dosť...avšak po otočený akceleračnou páčkou akoby sa hmotnosť stratila.
motor ťahá a zrychľuje veľmi citilne do rýchlosti asi 40km/hod.môžete na bajku jazdiť ako na klasickom mtb alebo ako na enduromotorke.naviac, ak pri jazde z kopca zmačknete el. brzdu, dobíjate bateriu.20% stúpanie nie je problem výjsť bez použitia pedálov. 25% stúpanie s pedalovaním sa mi podarilo zdolať bez veľkej námahy, pričom moja rýchlosť neklesla pod 15km/hod.
takýto typ pohonu je vhodný pre cesty, polné cesty, horské zvážnice a chodníky kde si dokážete udržať rýchlosť okolo 15km/hod. Pri nižšej rýchlosti motor straca učinnosť a výkon sa mení na teplo.
a dojazd?
bateria 48V 15Ah pri rýchlosti 20km po rovine okolo 100km pri ľahkom pedalovaní.
výhody:
jednoduchý,
velmi tichý,
bezudržbový,
nemá sa čo pokaziť
nevýhody:
nie je vhodný do ťažšieho terenu, kde treba isť pomaly
nedá sa využiť sprevodovanie bajku
2.stredový motor s maximalnym výkonom 1200w, max. rýchlosť 40-60km/hod podľa voltáže baterie
ideálna voľba do hôr, vytiahne Vás všade, kde si len zmyslíte aj bez pedálovania, ak sa ovšem na ňom udržíte..
31% stúpanie na Považský Inovec ešte nebol pre motor veľká záťaž, avšak ja som sa prevrátil dozadu, hoci som bol prevesený cez riadidlá.
motor využiva kazetu zadného kolesa v celom rozsahu, pri 34 zubovom kolečku je nezastavitelny a to este stále ide 12-14 km rýchlosťou.
Pre takéto jazdenie je nutnosť mať bateriu v ráme kvôli ťažisku, pokiaľ som mal celoodpružený bajk a bateriu na nosici vzadu, jazdenie bolo pocitovo nebezpečné-/moja žena má dodnes z toho modrinu na nohe/
po výmene rámu za pevny došlo k optimálnemu rozloženiu hmotnosti a jazda sa stala pôžitkom.
9.9. bol dňom testovania bajku a výdrže batérii
Zvolil som si trasu a bol som zvedavý pokial až dôjdem na jedno nabitie baterie.
trasa:
Trenčín-sedlo Lúčky,Neporadza, Slatinka,Baske, hrebeňom na Homôlku, Valaská Bela,Čavoj, cez hory smer Tužina, Čičmany sedlo nad zjazdovkou, Strážov
Vyštartoval som z Trenčína až 12,30, pedáloval som temer celou cestou tak, aby som sa nespotil a veľmi nezadýchal, ked sa mi občas pedalovať nechcelo, nechal som to iba na motor.
Vzhľadom na charakter terénu som počital, že budem dobíjať bateriu v chate na Homôlke, ale nebolo treba... V Čavoji stále nebolo treba...Z Čavoja do Čičmian je to výhradne len po lesnej zvážnici plnej kamenia, v dedine som siel po asfaltke este 39km rýchlosťou.Kopec z Čičmian na vrchol Strážova však už bol priveľa..asi v 1/3 baterka vypla a s 25 kilovým bajkom som to otočil priamo do Čičmianskej reštaurácie, kde pri pive a haluškách som dobil bateriu,domov po asfalte som už šiel temer 40kilometrovou rýchlosťou.
Trasa ktoru som prešiel na 1. nabitie :69,8km
prevýšenie :1868m
Priemerná rýchlosť :25,2km/hod
výhody stredového motora:
nizka hmotnosť 4,5 kg
málo sa zahrieva v kopcoch
možnosť využitia prevodov-7 rýchlostí
možnosť jazdy krokom i 40kilometrovou rýchlosťou
nízka spotreba energie
veľký dojazd
výborná stúpavosť
nevýhody
možnosť závad, viac súčiastok podliehajúcich opotrebeniu,
nízka kvalita motorov čínskej produkcie,
náročnejšia inštalácia
posledný komentár: 11. 2. 2023 o 0:14
Ďalej bude po prípadnom rozšírení takýchto bicyklov zaujímavé sledovať, či neporastú nehody... Podľa mňa hej
sú to motory v prednom alebo zadnom kolese, ich výkon 250w je slabý,
Neuveriteľný dríst...
Ak na pedáloch vytlačím 250 W a motorček mi pridá ďalších 250 W, tak sa mi v háku zadýcha a spotí Wiggins aj Cancellara...
Keď nechceš točiť nožičkami, tak si kúp motorku. Ak nevládzeš točiť nožičkami (vysoký vek, zdravotné problémy, telesné postihnutie), tak si kúpiš e-bike, ktorý ti pridá na výkone.
Ale prsiť sa rýchlosťou do kopca a pritom nepretočiť nožičkami a nezadýchať sa - to je zvrátený pohľad na cyklistiku.
A jazdiť k kilowattovým motorom má tak ďaleko k cyklistike asi ako má hruška visiaca na strome ďaleko k slivovici vo fľaške...
http://sport.bazos.sk/inzerat/29320234/MTB-electric.php
Na strednej, spolužiaci robili ako maturitnú prácu elektromobil.. bola to trojkolka, poháňaná 400W elektromotorom, poháňané jedno zadné koleso cez pevný prevod, 2 autobatérie, váha spolu okolo 40kg.. Po prepočítaní s 50kg jazdcom im vychádzala výkonová rezerva 50Watt.. Chodilo im to max 20km/h..
Takže na horský bike by som tých 250W možno aj uveril, že bude málo pokiaľ to je výkon z tých motorov v náboji... Ten motor na ráme kde sa dá meniť prevod, tak tam by to šlapať mohlo už pekne..
JoKo na cesťáku by to bolo o inom tj, jak byť uviazaný k malému Saganovi
Tých 2000Watt dávať na bike by som sa bál !.. Babetta ma 3-4 kone, max konštrukčnú rýchlosť 45km/h a to je dosť dobrý kus železa .. Aké tam máš batérie a napätie?!
V Brne na výstave, som si skúšal nejaký mestský elektrobike.. Super vozenie, tá pomoc motorčeka po šliapnutí bola suprová, po pár minútach som si zvykol na to oneskorenie a dalo sa s bikom pracovať.. a ten bike proste šiel dobre ale keby chcem niečo podobné zažiť ráno cestou do "práce" tak asi radšej moped
na cestu do prace je to fajn pre tych co sa nechcu spotit (su tu dost hnusne kopceky po celom meste, takze bez zapotenia to nejde), dost tras vedie aj hlinou/strkom takze aj e-MTB vyuzivaju na taketo dochadzanie
co sa tyka e-bike vs motorka (moped) - za e-bike neplatis poistku, mozes ho zaparkovat aj tam kde motorku nemozes, ne***** to
v nedelu v cz som videl jednu tetusku ako si to fici hore 10% kopcom hadam 20tkou
A jazdiť k kilowattovým motorom má tak ďaleko k cyklistike asi ako má hruška visiaca na strome ďaleko k slivovici vo fľaške...
Hmm, asi si mal na mysli hruškovicu, či?
Edit 1,2kw.. Som sa sekol o par wattov.