To je tiez zaujimava vec o ktorej sa nehovori a malo by sa. Mozog vyhodnocuje vzdialenost predmetu a jeho rychlost na zaklade naucenych skusenosti. Ak vidi auto predpoklada nejaky rozmer ak vidi jeho relativnu velkost odhaduje vzidalenost. Ale nevie rozoznat male auto blizko a velke daleko. Vidi ich rovnako. Samozrjeme nerobia sa 5move kamiony ale aj tak sa to prejavuje u rozne velkych osobnych aut. Najhorsie je to po tme. Tam sa mozog musi obmedzit velkost a realtivnu vzdialenost svetiel. Tu treba povedat ze
bicykel ma jedno a teda vodic nema ako tusit jeho skutocnu vzdialenost, toboz rychlost. S prichodom novych super estetickych a vykonnych svetiel je to pre mozog este zlozitejsioe. Musi rozoznat staru skodu 120 blizko od noveho silne svietiaceho velkeho SUV daleko. Pridajme si k tomu este rychlost a situacia zacina byt fakt vesela. Vo dne sa to da ako tak ked vidis referencne predmety, ktore priblizujuce auto mina, ale v noci ich z pravidla nevidis. Ludsky mozog je lenivy a praxou sa nauci, ze vzdialenost xy je zhruba n sekud do prichodu, Zanedba, ze auto moze ist inou, ako predpisovou rychlostou. A az sa take nieco stane su potom problemy. Nieco ako pise
corsair v lepsom pripade, v horsom celne buracky lebo niekto isiel nad MPR preto mu nedali prednost. Ak by bol co k comu a vedel, ze nikto nevidi, ze ide tak rychlo ratal by s tym. Nic by sa nestalo, ale tu je zase problem, mentalita ja som na hlavnej, tak idem ved maju vidiet. Presne ta mentalita co dostava do problemov vela cyklistov na cestach.
Kto mi neveri, nech si urobi experiment zo svieckou. Ak sviecka neosvetluje nic vidiet len jej plamen, nie je mozne urcit jej vzdialenost. Totiz plamen moze mat roznu velkost a to ze mame stereoskopicke videnie v tak velkych vzdialenostiach malo platne. Alebo lietadlo na oblohe, male nizko, velke vysoko, vyzera rovnako lebo nie je pre mozg referencia.Pre to ani neviem urcit vzdielnost hvied bez meracich pristrojov ....