Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Akurát to blikanie, keď pokračuješ po hlavnej ceste odbočujúcej doľava je sakra dôležité. Sám som bol v takej situácii veľmi blízko k dopravnej nehode, aj som to v tejto téme spomínal. Odvtedy si na takých miestach dávam kua pozor.
15.04.2025 - 15:20:17
01
arrow_leftJOLI napísal:
Myslím, že zbytočne slovíčkarčiš. Neriešime predsa odbáčanie z hlavnej na vedľajšiu, neriešime preraďovanie sa z pruhu do pruhu pri predchádzaní alebo obchádzaní prekážky. Neriešime zastavenie pri okraji cesty. Tu riešime niekedy nepodstatné blikanie, keď idem po hlavnej, ktorú neopúšťam, nech sa točí akokoľvek tá cesta.

Nič v zlom, ale práve kvôli takým. ako ty, ktorým je zaťažko pohnúť ľavým prstom, sú tu smrťáky.
A nie, nemáš pravdu. Zákon hovorí jasne: "Znamenie o zmene smeru jazdy vodič je povinný dávať ... ak to vyžaduje bezpečnosť ... cestnej premávky." Je málo jednoznačnejších prípadov, kedy má smerovka opodstatnenie z hľadiska bezpečnosti, ako pri týchto prípadoch, o ktorých si tu píšete.

arrow_leftJOLI napísal:
Áno vynucuje sa tu nepodstatné blikanie pri jazde po hlavnej

Toto je jedno najpodstatnejších "blikaní", aké si viem predstaviť.

Úprimne, to je fakt tak zaťažko pohnúť prstom? Či v čom je problém?
15.04.2025 - 15:35:32
03
Blikať sa má na križovatke/pred križovatkou vždy, keď sa mení smer. A je jedno, či je človek na hlavnej, alebo nie. Neviem odkiaľ sa vzala tá legenda, že netreba blikať na hlavnej. Jediné, čo pochopím, ak je to svetelne riadená križovatka a autá sú v odbočovacom pruhu.

V Petržalke bola taká, teraz už neexistujúca križovatka, kde som sa načakal koľkokrát nejaké tie dlhšie minúty, lebo som autá nehádzali blinker a človek nevedel, či môže/nemôže ísť. A týkalo sa to aj MHD.
15.04.2025 - 15:38:53
03
arrow_leftJaroh napísal:
Toto je jedno najpodstatnejších "blikaní", aké si viem predstaviť.

Úprimne, to je fakt tak zaťažko pohnúť prstom? Či v čom je problém?

Tie smrťáky tu vznikajú, lebo ľudia si domýšľajú. Sakra, keď mi ide auto po hlavnej, ktorá sa stáča napr. doľava a vozidlo nemá blinker, tak sa nerýpem do jeho jazdnej dráhy. Smrťáky práve vznikajú z toho, že sa nepredvída, nie z dôvodu, že niekto nedá blinker na hlavnej, ktorú neopúšťa. Síce je také znenie zákona, ale tu sa treba prispôsobiť situácii aká na ceste práve je. No to ti prd pomôže, keď ťa naberie z tvojej strany niekto v plnej rýchlosti, ktorému vojdeš do dráhy. Potom si môžeš zo záhrobia zúfať, on nedal blinker.
Čo sa skôr zaužívalo, že blinker sa dával, niekto dáva ak opúšťa hlavnú cestu. Napr. tá ide vľavo no jeho smer je priamo. Vtedy sa dával, dáva pravý blinker, že z tej hlavnej schádza.
15.04.2025 - 15:49:52
01
arrow_leftJaroh napísal:
Ale tu nejde o to, kto je a kto nie je vinný, ale o to, aby sme sa tu nepozabíjali.

asi tak, preventívne kvoli bezpečnosti, minule som tu dal blinker vľavo hoc som šiel po hlavnej, sprava po vedľajšej vchádzalo do križovatky auto a aby si šofér nemyslel že chcem ísť vpravo len som zabudol dat blinker vpravo, bo myšlienkové pochody ľudí sú veľmi rôzne a potom nastávajú situácie úplne nepochopiteľné jak napríklad včera ked som šiel po ceste na bicykli a oproti mne - po mojej strane šiel tiež cyklista :D zrejme si myslel že je chodec, alebo neviem co si myslel :D

Prílohy:

Snímka obrazovky 2025-04-15 160246.png
Snímka obrazovky 2025-04-15 160246.png 127.57 KiB thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil Hosť dňa 15.04.2025 - 16:03:19, celkovo upravené 1 krát.

15.04.2025 - 16:00:47
00
presne naopak - ja si !musim! domyslat ze ten oproti v tej krizovatke neda smerovku (aj ked musi) a musim predvidat ze mi tam behne, aj ked podla toho, ze nedava znamenie o smeru jazdy, musi ist rovno.

jednoduchy fakt - ci je cesta hlavna alebo vedlajsia nema ZIADNY vplyv na to, ci davas alebo nedavas "smerovku", ak y sa tym riadil drzitel vodicaku nemusim si nic domyslat.

tu budes robit co? zastavis? ak ten za volantom neda smerovku, ide jednoznacne rovno, ak zahne lebo je na hlavnej tak je pohlavny ud
autovinysk.b-cdn.net
15.04.2025 - 16:02:06
04
JOLI skúsim ešte raz: to je ti fakt tak zaťažko pohnúť prstom?
15.04.2025 - 16:04:46
10
arrow_leftGusto0 napísal:
presne naopak - ja si !musim! domyslat ze ten oproti v tej krizovatke neda smerovku (aj ked musi) a musim predvidat ze mi tam behne, aj ked podla toho, ze nedava znamenie o smeru jazdy, musi ist rovno.

jednoduchy fakt - ci je cesta hlavna alebo vedlajsia nema ZIADNY vplyv na to, ci davas alebo nedavas "smerovku", ak y sa tym riadil drzitel vodicaku nemusim si nic domyslat.

tu budes robit co? zastavis? ak ten za volantom neda smerovku, ide jednoznacne rovno, ak zahne lebo je na hlavnej tak je pohlavny ud

akože som nemal dať blinker vľavo kedže som na hlavnej ? ked hovoríš, že presne naopak
15.04.2025 - 16:06:57
00
JOLI takže vlastne je úplne v poriadku blokovať celú križovatku, lebo niekto nevie vyhodiť blinker, keď má? Lebo na niektorých križovatkách si kvôli takýmto blbcom počkáš aj niekoľko minút.

Mimochodom, ktorý zákon tvrdil, že na hlavnej sa dáva blinker len vtedy, keď sa ide preč z hlavnej? Keď už sa tým oháňaš?
15.04.2025 - 16:10:54
02
arrow_leftJano1987 napísal:
JOLI takže vlastne je úplne v poriadku blokovať celú križovatku, lebo niekto nevie vyhodiť blinker, keď má? Lebo na niektorých križovatkách si kvôli takýmto blbcom počkáš aj niekoľko minút.

Mimochodom, ktorý zákon tvrdil, že na hlavnej sa dáva blinker len vtedy, keď sa ide preč z hlavnej? Keď už sa tým oháňaš?

Ja sa tým neoháňam akurát mi to príde logickejšie. A takto to zvyknem robiť. Je to zrozumiteľnejšie aj pre toho čo vychádza na hlavnú z vedľajšej.
Keď idem po hlavnej tak proste idem po hlavnej bez smeroviek. Naozaj neviem koho tým zdržujem alebo ohrozujem.
15.04.2025 - 16:19:07
00
Hej. Ideš po hlavnej bez smeroviek ale len dovtedy kým ti tam nejaký čo rozmýšľa rôzne nevlezie.
15.04.2025 - 16:23:11
00
arrow_leftGusto0 napísal:

A presne o tomto som písal. Ty si nemáš čo domýšľať kam pôjde vodič prichádzajúci po hlavnej, keď nemáš 100% istotu, že bez blinkra pôjde rovno, ale pojde po hlavnej. Toto domýšlanie je dôvod nehôd. Len tu sa celá nehodovosť na križovatkách stavia na blinker. No nie. Je to síce priestupok toho vodiča, ale vinu nesie ten, kto tú prednosť nedal.
15.04.2025 - 16:24:04
00
Takže načo máme blinker? Zrušme ho, je predsa na nič. Máš mať predsa vešteckú guľu.

A áno, blokuješ tým križovatku koľkokrát, najčastejšie hlavne Y, ale aj X
15.04.2025 - 16:29:58
03
arrow_lefta-biker napísal:
Taketo krizovatky ako cyklista neznasam. Hlavna odbocuje doprava ale vedlajsia ide rovno, neukazem zmenu smeru lebo chcem ist rovno ale zlava ma predbieha auto co ide dalej po hlavnej. Ked sa vopcham vopred do stredu cesty tak po mne trubia. Ked ukazem ze odbocujem dolava tak ma uz i zprava auto predbiehalo mysliac si ze idem fakt dolava.

Ja som sa na takychto ako cyklista naucil ukazovat lavou rukou kusok (p)od seba. V hodinovej terminologii pri odbocovani ukazujes 45 minut, tak v takomto pripade ukazes 35 minut. Vodici za mnou tomu bud rozumeju, alebo ich to aspon natolko zmatie, ze pockaju, az dokoncim "manever" a obiehaju az potom.
15.04.2025 - 16:33:26
00
arrow_leftJOLI napísal:
A presne o tomto som písal. Ty si nemáš čo domýšľať kam pôjde vodič prichádzajúci po hlavnej, keď nemáš 100% istotu, že bez blinkra pôjde rovno, ale pojde po hlavnej. Toto domýšlanie je dôvod nehôd. Len tu sa celá nehodovosť na križovatkách stavia na blinker. No nie. Je to síce priestupok toho vodiča, ale vinu nesie ten, kto tú prednosť nedal.

Problém ale je, že niektorí rozmýšľajú ,,rôzne,,. Bo vaše argumenty nedávať blinker na hlavnej sú založené na - čo by sa nemalo domýšľať, lenže v skutočnosti tak niektorí domýšľajú, a potom sú smrteľné havárie. Nemusíš dávať blinker na hlavnej pri prechádzaní križovatky - vtedy ked nikto iný nevchádza do križovatky a ani ked sa ťa nikto nechystá predbiehať. A ešte ked nie sú na blízku policajti. :D
15.04.2025 - 16:34:51
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up