Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftJoe70 napísal:
No skôr sa prikláňam k tej anglickej verzii. Tiež je to u nich príkazová značka. A ja pokiaľ idem po ceste, nemôžem sledovať dopravné značky v širokom okolí. Aby ma niekto na ceste mohol pokutovať, musela by tam byť zákazová značka pre cyklistov. Ináč je to nezmysel, lebo cyklisti po ceste jazdiť môžu.
" Pán cyklista, zaplatíte 100€ pokutu, lebo 20 m naľavo za tým stromom je modrá značka označujúca cyklocestu, ktorú ste odignoroval". LOL
Alebo čo keď tá cyklocesta po kilometri odbočí nevedie tak kde chcem ísť ja? Logicky je to skrátka úplná blbosť.

Nie je to moja logika ale anglický výklad tej značky. A tvoja logika zvláštna. Príkazová značka o smere jazdy sa nachádza na ceste, po ktorej jazdím. Zatiaľ čo tá cykloznačka sa nachádza úplne na inej komunikácii, mimo cesty kde sa nachádzam. Takže o nej vôbec nemusím vedieť, že tam nejaká cyklocesta je. Skrátka blbosť. Keď prídeš na koni, na aute na lodi k ceste kde je bicykel v modrom kruhu, vieš že to je pre teba konečná. Nič menej nič viac.
Ako povedal Abel o chýbajúcej značke. Nemôžeš byť pokutovaný za niečo, o čom nemáš šancu vedieť, že je zakázané alebo prikázané.

To ze je problem so sledovanim sirsieho okolia ma logiku, na druhej strane zvacsa je na tu cesticku pre cyklistov nejaky vyjazd a tam je aj znacka. Ale nemusi byt. Tu ide vlastne o to ze prikazova tabula na jednej komunikaciu upravuje vjazd pre cyklistu na druhu kde znacka nie je. To je lapsus a verim ze to opravia osadenim tych zakazovych na paralelne komunikacia a bude to jasne. Co sa tyka anglickej definicie, moze byt 100x mudrejsia ako nasa ale je uplne irelevantna. Policajt co to bude posudzovat jej ani rozumiet nebude.
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 21:53:21
00
arrow_leftJoe70 napísal:
No skôr sa prikláňam k tej anglickej verzii. Tiež je to u nich príkazová značka.

V poriadku, kľudne sa riaď čím chceš napríklad aj angloamerickým právnym systémom v EÚ, "súdiť" ťa budú ale podľa lokálnej legislatívy, ktorá je napísaná jasne, ale nehovorím, že aj zrozumiteľne. Preto čítaj s porozumením. Cyklisti môžu jazdiť po ceste, ak v predmetnom smere nie je cyklocestička náležite označená značením, pokračujúcim aj za križovatkou a pod. ako je to napísané, v skratke.

Tá značka sa nachádza na mieste vjazdu, odbočke a podobne nie uprostred "poľa".
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 21:58:35
01
arrow_leftLukeBikerider napísal:
Preto čítaj s porozumením. Cyklisti môžu jazdiť po ceste, ak v predmetnom smere nie je cyklocestička náležite označená značením, pokračujúcim aj za križovatkou a pod. ako je to napísané, v skratke.
Tá značka sa nachádza na mieste vjazdu, odbočke a podobne nie uprostred "poľa".

Tento nezmysel si čítal z akého zákona? Cyklocestičky predsa často/väčšinou nezačínajú na ceste, na ktorej sa nachádzam. A je naozaj nemôžem poznať všetky cyklocestičky v republike. A už vôbec nie je mojou povinnosťou sledovať dopravné značky na odbočkách, kam neodbočujem. Pokiaľ na ceste kde sa nachádzam nie je príkazová/zákazová značka pre cyklistov, nikto ma nemôže pokutovať, že tú cestu používam. Fakt by som chcel vedieť ktorý zákon si citoval a ako by ho niekto chcel v praxi vymáhať.
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 22:08:39
01
Nuz tvorca predpisov pre cyklistov ma zrejme predstavu ze su to tovri sediace za mapami a pred kazdym vyjazdom si pustia tu sovju cyklonavigaciu ktora im ukze kde su cyklotrasy a podla nich pojdu. Je to tak trochu ako ked si sofet tahaca. Keby ten chcel jazdit podla znaciek tak dost mozne skonci zaseknuty pod mostom alebo nejaky pod nim padne pripandne sa sprajcne v zakrute.
Koniec koncov, ked idem na vylet na biku do neznameho prostredia (aspon ja osobne) si vzdy otovrim mapu cyklotras a vytvorim si trasu podla toho. Nahram do navigacie a idem tadial. Nejazdim systemom, kam ma oci povedu. Neosvecilo sa mi to, par krat som skoncil na velmi nebezpecnych cestach, alebo v nezjazdnom pooranom poly. A tam kde to poznas a jazdis pravidelne mi naozaj nehovor, ze nevies, ze je tam cyklotrasa. To ti nemoze uverit nikto. Cize ista logika v tom asi je. Ale trvam na tom, aby ak to ma byt nepriestrelne a korekte. Bud prikazovu C8 vymenili za hranatu a jazda po cesticke pre cyklistov bude dobrovolna, nie povinna, Alebo ku kazdej C8 osadit na paralane komunikacie B8.

Inak este vtipnejsie je to u chodcov, C12 ,C13 im zakzauje ist kadekolvek inakade. :tmi:
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 22:56:26
00
Uvediem príklad z praxe... Obec Košariská, pri reštaurácii na hlavnej do Brezovej je značka príkazová - cyklisti prejdite na druhú stranu, je tam prechod pre cyklistov a za prechodom je značka "spoločná cestička oddelená pre chodcov a cyklistov. Tu začína cyklotrasa / chodník ktorá ide cca 800 metrov popri hlavnej a potom sa odpája a pokračuje popod horu do Brezovej pod Bradlom. Neviem teda čo myslíš ale na väčšinu cyklociest čo ja poznám sa odbáča z nejakej bežnej cestnej komunikácie, nezačínajú niekde len tak v poli. Keď tam tá cestička je tak na ňu niekde tá značka odkazuje. Bodka. Sám si to napísal. Pokiaľ tam tá príkazová značka nie je tak sa ťa to netýka. My sa bavíme o situácii keď tam tá značka je a či ju treba rešpektovať keď tá cyklotrasa ide tvojim smerom.
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 23:00:40
00
Ale toto nie je žiadna príkazová značka pre cyklistov. A nijako mi nebráni jazdiť po tej ceste. Je to značka, aká sa používa na chodníkoch. Tak ako z opačnej strany. Končí chodník a vyzýva prejsť na opačnú stranu. Nechce sa mi strácať čas skúmaním tej dediny, ale predpokladám, že ten cyklochodník pokračuje na opačnej strane.
Daj odkaz na značku ktorá by ma posielala z cesty na cyklocestu. Nie z cyklocesty na cyklocestu. Alebo značku ktorá by mi v takom prípade zakazovala jazdiť po ceste. Alebo odkaz na ten zákon, podľa ktorého som povinný poznať všetky cyklocesty v krajine.
EDIT: Tak som si to prešiel. Je to príklad nedokončeného projektu z eurofondov. Rsp. v stave ako je to na Street View. Pri tej reštike je to nedokončený projekt. Značky prikazujú užívateľom chodníka prejsť na druhú stranu, ale chodník je iba na jednej strane.
A z opačnej strany dediny je to presne ako som písal, že ten váš výklad zákona nemá logiku. Na začiatku dediny začína cyklochodník. Ale ja ako cyklista/vodič nemusím vedieť, že tam je. Na ceste žiadna značka nie je. Ani žiadny zákaz jazdy cyklistom po ceste a príkaz odbočiť na cyklochodník. Snažíte sa byť pápežskejší ako pápež.
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 23:16:27
01
LukeBikerider To co Joe70 mysli je nieco napriklad taketo a to je este realtivne predvidatelny stav lebo je tam prechod pre cyklistov. Ale poina sa pochopit da.
Príloha:
ceata0.png
ceata0.png 2.08 MiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
ceata1.png
ceata1.png 2.52 MiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Proste ides po ceste lebo tam nieje cesticka pre cyklistov (to v pravo je neznaceny chodnik) a prides na krizovatku. Z miesta kde stojis v prude nevidis znacku ktora je ti otocena bokom a este je aj za krikom. Ked uz odbocis poza kolajnice a zabradlie si v .... To ale neznamena, ze suhlasim s Joe70 vykladom znacky C8.
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 23:35:44
00
A ani nemusis vediet kam ta cyklocesta vedie, mozno nejde ani tym smerom ako chces ist ty a ide hlavna cesta. Co ak cyklochodnik odboci inam a ty sa budes musiet koli tomu vracat? proste kravina
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 23:46:26
00
Alebo este krajsie o 200m skor.
Príloha:
cesta.png
cesta.png 6.89 MiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 04.09.2020 - 23:46:38
00
arrow_leftscarinko napísal:
A ani nemusis vediet kam ta cyklocesta vedie, mozno nejde ani tym smerom ako chces ist ty a ide hlavna cesta. Co ak cyklochodnik odboci inam a ty sa budes musiet koli tomu vracat? proste kravina

To iste mozes povedat aj o ceste na to je mapa. Kto ti zaruci, ze na tej ceste o 200m dalej nebude B8, alebo nekonci dialnicou...
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 23:48:22
00
Ale ide o to ze ty nemusis mat mapu. A teda ak nevies ze ten cyklochodnik vedie tam kam ides tak ho predsa nepouzijes.
Zobraziť komentár 04.09.2020 - 23:51:47
00
Cize ty vies kam vedie cesta, ale nevies kam vedie cesticka pre cyklistov? To je tovoj point ? A ako si zistil kam vedie ta cesta ? Nefungovalo by to aj na ten cyklochodnik?
A mimochodom taketo si uz niekedy asi videl:

Prílohy:

infomacka.png
infomacka.png 2.67 MiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 05.09.2020 - 00:12:04
00
Ako uz nechapem. Kto chcete tak si odbocte na kazdu cykloznacku ktora sa mihne okolo. Ja osobne ak neviem uplne presne kadial idem zvolim radsej priamu cestu
Zobraziť komentár 05.09.2020 - 19:01:12
01
Bolo by lepšie, keby dali na cestu, ku ktorej existuje paralelná cyklotrasa, zákaz vjazdu cyklistom. Niečo podobné je napr. pri Čunove na nájazde na vodné dielo. Potom je to jasné a človek nie je odkázaný na to, či si všimne, že kdesi bokom je modrá značka, ktorá mu ukladá povinnosť odbočiť.
Zobraziť komentár 05.09.2020 - 19:16:45
06
Pali65 aj v KE je taká značka a "tí ktorí kazia meno normálnym cyklistom" ju ignorujú a idú tade aj keď vedľa je cyklocesta,síce taká úžasná- vyznačená v strede normálnej ulice...a pozdravujem "mátohy" z KE..včera som sa vracal domov potme po hrádzi a samozrejme kopa cyklistov bez svetiel
Zobraziť komentár 05.09.2020 - 19:40:25
00
keyboard_arrow_up