Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftuid napísal:
Jednoducho. Mas bobo na hlave? Nemal by si ho ak by si nosil prilbu! :-D

mozes chytit velke a krvacajuce zranenie na hlavu aj napriek tomu, ze prilbu na hlave mas a dokonca ju ani neposkodis :)

edit: zase fop :/
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 10:59:13
00
Ja viem. Od toho budu znalci, aby to vysetrili :-)
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 11:02:55
00
Najhorsie pady su prave v malej rychlosti ked sa len tak motas ?
Ked som letel v 40tke cez chalana co to predo mnou polozil tak som mal len odrete koleno. Posledne dva pady v mensej rychlosti by bez prilby skoncili pravdepodobne frakturou lebky a mozno niecim horsim.

Prílohy:

Komentár súboru: Prvy pad, vonkajsia skrupina odolala, vnutri popraskane komplet na lavej strane
IMG_20200819_204255.jpg
IMG_20200819_204255.jpg 792.62 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Druhy pad, asi vacsia supa, mozno aj o obrubnik, to neviem uz, vnutei popraskane a ani vonkajsia skrupina to nedala ale hlavu mam nastastie celu bez skrabanca
IMG_20200830_174444.jpg
IMG_20200830_174444.jpg 738.65 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 10.09.2020 - 11:03:25
02
no a keďže ťa nemôžu nútiť podstúpiť liečbu, za ktorú priplácaš, tak vždy s ošetrením počkajú na výsledok konzília, to ti dajú na pripomienkovanie a takto po nejakom mesiaci ťa môžu ošetriť, keď každý všetko odsúhlasí
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 11:05:18
00
arrow_leftexit2 napísal:
Mňa pobavili tu spomínané body:
1. Neísť na cestu kde idú autá viac ako 50 km/h. Tak to by som pri súčasnom pokrytí cyklo chodníkmi ďaleko nedošiel :) a mne príde nebezpečnejšia jazda v meste po ceste ako po okreske mimo mesta....

Zrejme si prehliadol otazku na ktoru som odpovedal. Otazka bola
arrow_leftdizi napísal:
Všeobecná otázka: čo považujete pri jazde v meste za neakceptovateľné správanie cyklistu? Veci typu jazda po chodníku, cez prechod pre chodcov, jazda na červenú, relatívne rýchle kľučkovanie pomedzi ľudí (na miestach kde je povelený pohyb chodcov aj jazda na bicykli). Uveďte aj kontext, ak na tom záleží.
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:04:21
00
arrow_leftcokupit napísal:
Mas spomalit tak, aby si to nevolal krizovou situaciou a aby si si to potom ani nepamatal.

Neuveris ale uz mame nejakych par sto roci jednoty SI. ZS 4 rocnik, skus znovu.
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:06:26
00
arrow_leftiron.hide napísal:
pokial je tam siroka krajnica, tak mi nevadi ani ked letia okolo mna 100. Bezne takou cestou jazdim, a je to v pohode cez den a aj v noci. Konkretne mam teraz na mysli Raca-Pezinok.

Jazdim samozrejme aj cestami bez krajnice, napriklad na Zahori alebo po Devinskej ceste.
Na tej Devinskej by urcite mali spravit oddelenu cyklotrasu, bohvie kedy sa toho dockame. Alebo aspon keby ju celu opravili, nech sa da jazdit uplne po jej okraji.

Zrejme si prehliadol otazku na ktoru som odpovedal. Otazka bola
arrow_leftdizi napísal:
Všeobecná otázka: čo považujete pri jazde v meste za neakceptovateľné správanie cyklistu? Veci typu jazda po chodníku, cez prechod pre chodcov, jazda na červenú, relatívne rýchle kľučkovanie pomedzi ľudí (na miestach kde je povelený pohyb chodcov aj jazda na bicykli). Uveďte aj kontext, ak na tom záleží.
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:07:33
00
arrow_leftuid napísal:
Ja viem. Od toho budu znalci, aby to vysetrili :-)

som narazal na to, ked sa napichnes hlavou na konar :D .. ten prejde cez deravu prilbu ako nic :lol: .. raz sa mi take skoro stalo
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:11:28
00
arrow_leftKenai napísal:
Neuveris ale uz mame nejakych par sto roci jednoty SI. ZS 4 rocnik, skus znovu.

Par storoci ich urcite nemame, mozno jedno. Ale ako to suvisi s reakciou cokupit fakt netusim...
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:14:58
00
kenai možno nepozná slovné spojenie "prispôsobiť jazdu stavu a podmienkam..." a chce to mať taxatívne presne na desatinu.
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:16:17
01
Este korekcia, v meste myslim v meste, nie medzi Cunovom a Centom. Mal som napisat asi ona bchvatoch, nie rychlost. Mtslel som tym cesty ako Dlolnozemsku, Mlynsku dolinu,...

lapaloma Ten predpis doverne poznam, ale potom mozu zrusit vsetky dopravne znacky obmedzujuce rychlost. Ja som za. Definici je jednoducha. Ak si sposobil nehodu a nahodu si pri tom dodrzal povolenu rychlost tak ta dodrbu, ze si neprisposobil rychlopst stavu vozovky a dopravnej situacii. Proste pravidlo na vine je vzdy vodic.Tipicky ked si odtrhnes napravu na neoznacenom vytlku a zvalis zvodidla. Ale ako vravim ja to beriem, ale potom ma nepokutujte ze som isiel niekde inak ako je na tabuli.

A v tomto konkretnom pripade, ani jedno decko som nezrazil, ani psa, ani cyklistu, ani macku, ani uzovku ani korculiarua, ani chodca. Proste nic zive, za 30 rokov co bikujem. Cize zjavne rychlost podminkam a stavu vozovky prizposobujem. Vinimkou nie je ani ked idem 45km/h.

Zato ma jedno dieta zrazilo ked som stal a raz do mna za letu narazil nejaky operenec. Ale ja som bol z prava a on isiel nepomerne rychlejsie, nemal prilbu a vysiel na cyklotrasu z miesta mimo vozovku (strom), na moju obranu. Zrazku zrejme zvladol bez ujmy, lebo sa odrazil a letel dalej.

Naposledy upravil Kenai dňa 10.09.2020 - 13:58:43, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:24:48
00
Kenai: Prepáč fakt som to zle pochopil.

Scarinko: Nechcem to zľahčovať, ale fakt si už dávaj pozor. Neviem, prečo si padol, ale hlavne je zle, že na hlavu. Čítal som dávnejšie štúdiu, že ľudia, ktorí nosia prilbu, sú náchylnejší pri páde si nechrániť hlavu a naozaj silno si ju buchnúť o zem alebo strom (inú prekážku). Nejako pri nosení prilby podvedomie menej chráni hlavu.
Nejdem tu v žiadnom prípade vyvraciať benefity prilby. Niektoré cyklistické dusciplíny ako jazdenie trailov, dh, enduro, by bola asi čistá sebevražda bez prilby. Len táto doba je naozaj zaujímavá, ako sa aj z minimálnych vecí robí slon. X tetiek a ujkov tu denne chodí na bikoch do obchodu. Majú prilbu? Nemajú. Vadí? Nevadí. Samozrejme, ak niekto z nich chce mať, tak si ju dať môže. Ja napríklad aj lyžujem bez prilby. A to zrovna pomaly nechodím a kľudne čierne zjazdovky. Proste v dectve sme nemali prilby a naučili sa padať. A súhlasím s tvojím názorom na nečakané pády. Tie sú najhoršie. Aj na lyžiach som mal najväčší úraz v pomalej rýchlosti, keď som to nečakal a vypla mi lyža. Chránil som si automaticky hlavu a odnieslo to rameno. To je poučenie, že pri týchto činnostiach by bolo dobré,sústrediť sa vždy...
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 13:53:46
03
To s prilbou ma nieco do cinenia aj s vahou, Tazsie udrzis hlavu, ked mas na nej extra pol kila pri tom pretazeni. Ja som cez nieco podbne presiel v suvislosti s moto prilbami. Tazka prilba cele zle (tu hovorime radovo 2kg u intergalky)

Este ma velmi zaujal postreh
arrow_leftexit2 napísal:
... To je poučenie, že pri týchto činnostiach by bolo dobré,sústrediť sa vždy...

Presne to sa snazim ludom hovorit, ale je to psychologicky aspekt, ked ides pomaly neudrzis pozornost mozog nerad robi nudne podla neho zbytocne veci. Je to ako ked ratas ovce aby si zaspal. Alebo ked mas strazit nejaky objekt a civiet celu noc do tmy. Je dokazane, ze pri pomalej jazde v kolone vodici velmi rychlo upadaju do stavu kedy su myslienkami ulne inde a auto vedu podvedome automaticky. (pripad prides uplne inde a podobne) Preto sa vzdy smejem, ked niekto povie dajte tam 50, alebo plnu ciaru, bude menej nehod. Ano, pridas cas na reakciu, ale brutalne predlzis reakcnu dobu. Jediny raz som narazil na niecom do stojaceho auta. Bolo to na babete, ked som isiel 10km/h a pozeral po dovroch ci su kamarati vonu. Isiel som tak pomaly, ze mi ani nenapadlo pozriet znovu do predu, ked som presiel 50m a medzi tym vycuval sused na cestu. No mal som 16 dnes by sa to nestalo.
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 14:10:54
01
Myslim ze uz aj na lyziach sa zavadzaju prilby co nebolo kedysi a asi tiez vedia preco.
Moje pady boli tak rychle a necakane ze by si nesihol dat dole ani ruky z riaditok.
Preco? To je tazke. Prvy bol kombinaciou unavy, podcenenia, dazdu a mozno este niecoho proste mi uslo predne na mokrej kolajnici ktora bola pomerne vysoko nad urovnou asfaltu
Druhy bol v podstate tie moja chyba aj ked trochu ovplyvnena druhou osobou. Jazdec predo mnou nahle zmenil smer ked som uz zacal predbiehaci manever a ako som sa vyhybal tak sa mi dostalo predne do kolajnice po smere a mna katapultovalo k zemi. Ja som rad ze mam helmj vzdy lebo mi vela krat zachranila zivot. Uz davnejsie aj ked ma sundalo auto ktore nedalo prednost, pripadne kamen na ceste ktory som nezbadal otocil koleso a uz som letel nastastie na krajnicu a do travy. Ale tie vyhovorky su smiesne. Ved mne sa nic nestane, ja idem pomaly, babky na dedine a pod. 10x sa nestane a raz to dopadne zle.
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 14:14:55
11
To je ta unava na zivo som videl ako cyklita trafil zavoru, lebo isel na biku, ako keby som sa ja dovliekol do ciela etapy TDF. No proste hlava dolde, chrbat do obluka.... Nie ze by tu zavoru nevidel, on ju proste nevyhodnotil. Bol v nej skor, ako mu docvaklo ze treba s tym nieco robit. Obcas je to vidiet aj na pretekoch, jazdec padne od unavy a uplne bezmyslienkvite zvihne bike nasadne ide 100m a tam padne zas. To sa zopakuje 3x a potom ho uz niekto stiahne z trate. Vobec mu nedojde, ze je vybaveny.
Zobraziť komentár 10.09.2020 - 14:23:26
00
keyboard_arrow_up