Zakladám túto tému, nakoľko vidím, že aj tu sa nájde dosť priaznivcov whisky a iných destilátov. . Chcel by som poprosiť, tých ktorý majú svoju obľúbenú, nech dajú nejaký tip, ideálne ak aj s nejakým popisom. Možno niekoho inšpirujete vyskúšať niečo nové . Moja obľúbená a asi najlepšia whisky akú som pil je 12 ročná Glenfidish, jemná pre mňa fakt skvelá, ideálna aj pre začiatočníkov. Patrí medzi napredávanejšie singel malt whisky na svete Tak verím, že sa podelíte a dáte sem niečo
Pridám pre zmenu niečo z našej záhrady, 3 ročná jablčkovica, vypálená na 54 ° , 1. dávka z dubového suda, v ktorom bola len 10 týždňov, no chuť jej to spravilo parádnu a farbu tiež, vôňa aj chuť z prvej dávky taká dymová, ťažšia, ďalšiu dávku som nechal ležať na pol roka, tá bola jemnejšia a vôňa a chuť jemne vanilková, samozrejme jablká cítiť, no je to niečo celkom iné, ako keď to leží v iba v skle. Pálenka sa celkom zjemnila, stratila samozrejme niečo z objemu aj pár percent z alkoholu, chuť a celkový dojem na nezaplatenie
Pridám pre zmenu niečo z našej záhrady, 3 ročná jablčkovica, vypálená na 54 ° , 1. dávka z dubového suda, v ktorom bola len 10 týždňov, no chuť jej to spravilo parádnu a farbu tiež, vôňa aj chuť z prvej dávky taká dymová, ťažšia, ďalšiu dávku som nechal ležať na pol roka, tá bola jemnejšia a vôňa a chuť jemne vanilková, samozrejme jablká cítiť, no je to niečo celkom iné, ako keď to leží v iba v skle. Pálenka sa celkom zjemnila, stratila samozrejme niečo z objemu aj pár percent z alkoholu, chuť a celkový dojem na nezaplatenie
no dobre, toto okolo domácich "samohoniek" je všetko pekné, ale aký význam to má okrem teba a tých čo ťa poznajú resp. chodia k tebe na pohárik pre nás ostatných? Každý z nás má prístup k nejakej domácej pálenke, ale pretože sme na internente a nie v krčme, nemalo by byť skôr zmyslom tohto vlákna baviť sa o alkoholoch viacmenej verejne dostupných resp. známych širšej komunite diskutujúcich? Je plno druhov alkoholov, tisíce značiek ku ktorým sa dá kadečo zmysluplné povedať a hlavne ktoré si môže navnadený a smädný miestny okoloidúci z opačného konca republiky či už v niektorom obchodíku, či skôr e-shope zohnať a overiť prečítané, čo pri domácich špecialitách hocako výbornej kvality nie je dosť dobre možné.
a to sa nemôžem pochváliť aj niečim svojim ? Veď nemusí to mať význam pre ostatných, len ukážka toho čo to spraví, ak by mal niekto chuť experimentovať, alebo uvažoval o sude
a to sa nemôžem pochváliť aj niečim svojim ? Veď nemusí to mať význam pre ostatných, len ukážka toho čo to spraví, ak by mal niekto chuť experimentovať, alebo uvažoval o sude
Neposles mi jeden litrik na dobierku ? Domaci calvados mam rad ale ten odlezany v dubovom sude
No, zas nemám toho nejak moc a skôr si to nechávam na zvláštne príležitosti a občas darujem kamošom k narodkám a pod. a tento rok sme nemali žiadnú úrodu, takže skôr si to šanujem a keď som raz dával do 5 l súdka na rok, vytiahol som z neho len 3 litre čo ma nemilo prekvapilo, straty som samozrejme čakal, no až takéto nie
no tých som sa snažil vyvarovať, teda samozrejme som občas trošku okoštoval, no max tak deci celkovo za ten rok, jedine, že by mi na to chodil potajme otec
Tak zas ono je to malý iba 5 l súdok a v týchto malých sú straty väčšie, no zároveň to zreje a stárne rýchlejšie ako vo veľkom sude, no určite anjelská daň a jeden im k tomu asi ešte trochu dopomohol, aj keď to nepriznal Dám ešte foto toho súdka a originál Francúzskeho Calvadosu, ktorý je už síce dávno vypity, bolo to celkom príjemné pitie, teraz v tej fľaške skladujem vlastný "calvados"
dotm znie to lákavo, či už oskorušovica aj tá trasa, ktorá je pre mňa akosi prekliatá, stále sa to nedarí prejsť na šupu, či už z časových, či technických dôvodov, tak už snáď len by sme to nemohli brať zo sebou do batohov, lebo to by sme toho veľa neprešli
Tak sused je tiez rumovy, popri popijania vynikajuceho 12r. Matusalema som cvakol z jeho (vypitej) zbierky co mi v doporucil vyskusat (cca do 30eur). Vyskusal som vsetky tri + daco navyse a odvtedy cognac moc nekupujem - som tiez rumovy . Z rumov co som vyskusal zatial:
1. El dorado 12yo - pre moje chutove bunky zatial jednoznacne best alkohol/rum ever
2. Diplomatico Reserva Exclusiva 12yo
3. Zacapa 23yo
4. Matusalem 12yo
?. Kraken - to je dochucovany/koreneny - mne teda nechutil vobec...
Minule som vyskusal celkom zaujimavu Whisky: Laphroaig 10yo,
po prvom privonani som myslel ze to hadam ani nedam do ust (no vylej 30 oci ... sak bu ma manzelka zabila ), tak som si to musel pekne vyzrat - zvecsa sam - malo kto sa odvazil .
No na zaver musim povedat ze som si na jej dymovu chut/vonu celkom zvykol - je tak akosi specificky dobra a pohravam sa z myslienkou kupit dalsiu .
PS: Tak Laphroaig asi odlozim, skusim daco ine... s kvalitnymi whisky zatial skusenost nemam a Laphroaig asi nebola ta spravna volba na prvy pokus . Co poradite? ja sa rozhodujem medzi Glenlivet a Glenfiddich...
dotm znie to lákavo, či už oskorušovica aj tá trasa, ktorá je pre mňa akosi prekliatá, stále sa to nedarí prejsť na šupu, či už z časových, či technických dôvodov, tak už snáď len by sme to nemohli brať zo sebou do batohov, lebo to by sme toho veľa neprešli
zapečatíme a budeme prisahať...trasa je vcelku v pohode aj pre menej trénovaných, ako som aj ja, len si treba vyčleniť ten jeden deň
To určite, že celý deň, len ja som to kedysi s plánovaním asi trochu prehnal a chcel som to dať celé po červenej, čo nie je síce nemožné no sú tam nejaké celkom slušné "kopčeky". Keď sme šli z Nitry, tak na začiatok, výjsť na Pyramídu, celkom fajn na začiatok vyše 100 km trasy . Žibrica tiež dobrý záhul, no ako som sa potom dozvedel, tak je to CHKO a na bajku by sa tam nemalo a určite by som to už radšej obišiel, Tribeč je tiež z Nitrianskej strany výživný kopec . Inak keby kamoš nemal problémy s kolesom niekde za Hrušovom, tak by sme to dali celé až do Handlovej. Kondička aj chuť na to boli, aj keď je to dosť, časovo nám to vychádzalo cca od 6:30 ráno do cca 20:30 do Handlovej, samozrejme v pohodovom tempe, inak sa takáto trasa, aspoň mne ísť nedá, treba si dobre rozložiť sily. No už som dosť odbočil od témy, trochu som sa nechal uniesť K téme na začiatok by som tiež odporučil whisky Glenfiddich 12r,, pre mňa skvelá a ďalej aj táto, aj keď u nás asi menej známa Glan Grant http://www.svetnapojov.sk/glen-grant-the-majors-reserve-p1066 , tá chutila aj tým čo whisky až tak moc nemusia, je taká ľahšia a ako je aj v popise ideálna pre začiatočníkov, ale je to príjemné pite, pre tých čo majú radi skôr niečo ľahšie a jemnejšie, pre priaznivcov ťažších dymových a rašelinových whisky to nebude to pravé
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
hmmmm
Neposles mi jeden litrik na dobierku ? Domaci calvados mam rad
(tú jemnejšiu)
edit: že by pri tejto príležitosti?
1. El dorado 12yo - pre moje chutove bunky zatial jednoznacne best alkohol/rum ever
2. Diplomatico Reserva Exclusiva 12yo
3. Zacapa 23yo
4. Matusalem 12yo
?. Kraken - to je dochucovany/koreneny - mne teda nechutil vobec...
Minule som vyskusal celkom zaujimavu Whisky: Laphroaig 10yo,
po prvom privonani som myslel ze to hadam ani nedam do ust (no vylej 30 oci ... sak bu ma manzelka zabila
No na zaver musim povedat ze som si na jej dymovu chut/vonu celkom zvykol - je tak akosi specificky dobra a pohravam sa z myslienkou kupit dalsiu
PS: Tak Laphroaig asi odlozim, skusim daco ine... s kvalitnymi whisky zatial skusenost nemam a Laphroaig asi nebola ta spravna volba na prvy pokus
zapečatíme a budeme prisahať...trasa je vcelku v pohode aj pre menej trénovaných, ako som aj ja, len si treba vyčleniť ten jeden deň
http://www.janusnapoje.sk/category/21/whisky/