Mám hŕbu negatívnych, vačšinou čiernobielych fotofilmov. Pre mladších, to sú tie celuloidové, ktoré sa vo fotokomore preklápali na papierovú fotografiu. A chcel by som si ich digitalizovať s preskočením papiera.
Problém naskenovania mám vyriešený. Čo však s preklopením negatívneho obrázku do pozitívneho obrázku? Poradíte nejaké softwaro, podľa možnosti free?
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
posledný komentár: 27. 10. 2013 o 22:24
je free
Image » Map » Negative
a robi mi uz hotove fotky.
Akurát teraz mi však poraďte - mal som doma filmy postrihané po 6 obrázkov a pozastrkávané do takých papierových ochranných obalov, vznikla s toho celá kniha... Knihy s diapozitívmi v rámčekoch som našiel, ale kde by mohli byť tie negatívne filmy? Neviete mi poradiť, kde som ich pred takými 20, možno aj viac rokmi, založil?
Po spustení aplikácie "MP Navigator EX" je ďalší postup zrejmý z obrázkov :
Pridávam aj nekomprimovaný výsledok skenovania takmer 10 rokov starého negatívu voľne pohodeného v šuplíku plnom blbostí :
Dnes som vyhnal kolegyňu do banky a sadol si za jej počítač. Založil som 6 obrázkov diapozitívneho filmu, vcelku jednoducho ponastavoval a za 15-17 minút som mal 6 vcelku slušných obrázkov. Akurát otočených na rub, softwerovo však nie je problém urobiť zrkadlový obraz.
Tak som vyskúšal 5 obrázkov čiernobieloho negatívneho filmu, tie už som vedel ako založiť... V počítači som ich mal tak za 10 minút, už v bieločiernom prevedení. A na posledný pokus vložil 6 obrázkov farebného negatívneho filmu. Na tom som po prvom naskenovaní označil 3 obrázky a za 10 minút som ich mal v pozitívnom tvare na disku...
Вот это большая техника!
Ďakujem za spoluprácu.
Teraz už len nájsť tie staré filmy a porozmýšľať, či budem večer skenovať v robote alebo kúpim skener domov... No a keď kúpiť domov, tak kde ho umiestnim... Lebo nemám miesto ani na tlačiareň.