wukie: neviem ako vyzeraju miesta, ktore spominas, ovsem som si isty, ze koren zo zeme normalnym sposobom nevyories, ani na peso ani pneumatikou. Ak vytrcaju z cesty von, a je to aspon trochu dole kopcom, tak pricinou bude urcite voda. Cela Kobyla je pieskova, takze sa da ocakavat, ze kazdym rokom tam bude viac a viac korenov trcat. Ovsem ako pisem, neviem o ktore miesta sa jedna a nevidel som to. Pokial mas na mysli chodnik vyflekovany brzdenim, tak to je vec ktoru ja osobne nepraktikujem.
Co sa tyka ludska stopa vs. pneumatika .. to mas asi tak, ako tie korene .. ako dokazes, ze koren vyoral cyklista

.. staci sa zamysliet kedy a preco pneumatika bude mat mensiu posobiacu silu na povrch (a nemusis potom pisat ironicke otazky

). Problem je inde .. ak si vezmes blatovy chodnik s topiacim sa ladom, ziaden normalny clovek tade peso nepojde, zato horda nadrzanych bajkerov bez problemov a este si bude lebedit

(no flame pls) . Ak by si tade prehnal rovnaku hordu turistov, bude chodnik vyzerat podobne, ci skor horsie. Problem nespociva v tom, ci ides peso alebo na bajku (pozor, ale teraz ja nemam na mysli zjazdovacie orgie so zablokovanou zadnou brzdou, ale ani tie toho vela nenarobia) .. problem sa zviditelnuje s
bajkom preto, co som napisal vyssie.
Pre mna je
bajk to iste, co pre Teba turisticke
topanky .. nastroj na turistiku s akcnym radiusom radovo vacsim ako pesobus.. ak clovek nerespektuje druhych a okolie, je jedno ci je peso, alebo nie. Pises, ze neveris, ze to sposobili turisti, ale preco si presvedceny, ze bajkeri ? A co ked tade jazdili na horskych kolobezkach (to je legalne, nie je to vozidlo

). Kludne tade mohli jazdit motorkari, kde uz vaha motorky a ich
kolesa dokazu slusne rozryt pri akceleracii kadeco.
Jazdenie po chodnikoch a ohrozovanie ludi je zial smutny fakt, ktory sa zviditelnuje tym viac, cim viac ludi sa na danom mieste vyskytuje. A tiez o to viac, o kolko je rozdiel priemernych rychlosti pohybu. Nemam toto rad ani ako pesiak ani ako cyklista, a ani to druhym nerobim. Zas na druhej strane, aby nejaky dochodca s palickou zhadzoval za jazdy cyklistu pod Kolibou na asfaltke (a to sa stalo), hodnotim ako pokus o tazke ublizenie na zdravi. Podobne hodnotim aj to co pises o zhadzovani z utesu ... nemyslis, ze je to radovo horsie ako keby si napisal, ze su k*k*ti ?
Neviem ci si niekomu zdvihol tlak, mne urcite nie .. ja som osobne len sokovany tym, ako sa kajas za jazdu na bajku na Kobyle

... ako keby si chcel ist do politiky

a celkom v Tvojom prispevku nerozumiem rozdielu v ponimani lesnej cesty a turistickeho chodnika. Hmm, asi sa musim znovu vybrat na Kobylu , davno som tam nebol. Okrem toho mi neda nenapisat, ze preco by som sa mal "kajat" za nejaku cinnost, ktorou som nikomu nic nespravil len preto, ze "teoreticky" patrim do potencionalnej "problemovej" skupiny ludi.