Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Krásna-škaredá na tom nezáleží, ale vďaka. Skôr je zaujímavý ten moment náhody :)
Som zvedavý, či sa tu niekto identifikuje ako ten cyklista :) Boli dvaja a tento išiel ako prvý. Čas 17:08.
Zobraziť komentár 31.03.2011 - 20:46:25
00
wukie ta fotka je pecka! :y:
Zobraziť komentár 01.04.2011 - 08:35:07
00
ja som vedel ze nas sleduju .. najma mladsie kusy neutecu ale len zaprve stromy a stadial kukaju ... ze co to za cuda v ich skolke
Zobraziť komentár 01.04.2011 - 08:37:24
00
Tiež chodím na Kobylu pešo-viac ako na bicykli. Mňa len mrzí, že si to deti budujú priamo na turistických a turisticky značených chodníkoch-žľab nad vodárňou, žltá značka na Sandberg. Na druhej strane si to ale budujú aj len tak priamo v lese-viď najnovší príklad:les na pravej strane od žltej/zelenej značky na Sandberg a výjazd je samozrejme na značenom chodníku na Sandberg. Toto nepochopím a tiež ma z toho srdce bolí, ako píšeš aj ty. Potom už len častokrát vidím ako tlupa "cyklistov" tlačí svoje stroje do kopca a následne sa ide po tých chodníkoch pre peších spúšťať dole.

Wukie, co sa tyka skokanskych mostikov na turistickych chodnikoch je otazka casu kedy sa stane nejake nestastie. Navrhujem ich rozoberat, mam skusenost ze mostiky vyrastu z jara a pokial sa zlikviduju tak ich z ten rok neobnovia.
Zobraziť komentár 29.04.2011 - 23:54:53
00
bios: s tvojim príspevkom sa plne stotožňujem :y:

Pokiaľ sa tie skákacie debiliny budujú priamo alebo v tesnej blízkosti turistických chodníkov, malo by sa rázne zakročiť.
Raz som tu v inej téme ohľadne toho písal ako sa takéto niečo buduje aj priamo v chránených územiach-PR a NPR. Jedna z reakci bola, že veď to nevadí... Jednalo sa napr. o okolie Zárub.
Iste, že sa čaká na nejaké nešťastie. Výhoda je ale v tom, že tento problém je ľahko riešiteľný. Ako si napísal, rozoberať, ničiť a likvidovať.

Ku Kobyle napíšem len toľko, že som na nej nebol na bicykli už dobré dva-tri mesiace. Nie preto, že nechcem, ale vidím a pochopil som, čo tie bicykle na niektorých chodníkoch za tie roky spravili. A toho sa ja zúčastňovať už nemienim. Lesné cesty sú bez problémov, ale chodníky? Po dažďoch sa tam hneď objavia opäť tlupy cyklistov a rozdrbú ten povrch ešte viac ako je.

Sranda, že to píšem ako cyklista na cyklofóre :D
Zobraziť komentár 30.04.2011 - 08:34:27
00
Wukie, zial chodniky rozbabravaju najma cyklisti pocas dazdiveho pocasia a cyklisti, ktori pocas brzdenia v zjazde maju radi zablokovane kolesa. Pokial sa jazdi slusne nemyslim ze az tak nicime chodniky.
Kazdopadne najhorsim nepriatelom povrchu lesnych chodnikov ostava erozia vznikajuca vplyvom silnych dazdov /napr august 2010/.
Zobraziť komentár 03.05.2011 - 14:44:40
00
aby som sa zastal cyklistov .. dost velkou skodnou na kobyle su aj ludia co lamu stromy aby zapratali vstupy na chodnicky co si tiezbajkeri vybubovali
Zobraziť komentár 03.05.2011 - 15:03:30
00
Wukie, zial chodniky rozbabravaju najma cyklisti pocas dazdiveho pocasia

Nj, aj ked dazdive pocasie ani tak nevadi uz v priebehu roka, v Karpatoch je malokedy tak velmi mokro, sice sa cas od casu, ale to musi prsat dost slusne niekolko dni ... najviac sa to nici prave na zaciatku roka po zime, pripadne v zimnych dnoch, kedy sa topi sneh, kedy lesa chtivi cyklisti za kazdu cenu musia nabehnut na chodnicky, kde je este blato a podklad je prilis makky. Cim dalej tym viac je to vidno napriklad na 5bojarskej (singlac Koliba-Mariin pramen), tento rok su tam uz vazne brutalne kolaje .. priznam sa fakt nerozumiem snahe za kazdu cenu sa zablatit , pricom namaha je skutocne obrovska, jazdit v takom terene...kde su casy, ked ludi na bajkoch bolo v terene malo, a nebol problem v strete s pesimi ...
Co sa tyka bicykla a jeho vplyvu na povrch ciest .. posobi na to inak ako pesi turista, v niecom viac, v niecom menej... je vela pripadov, kedy turista moze rozdrbat cestu viac ako bicykel. Uz len z pricipu :)
Zobraziť komentár 03.05.2011 - 15:21:52
00
5bojarskou sa prezenu 2 maratony a bude to vyrovnane. jedine ze by nie...

inak uplny suhlas :o
Zobraziť komentár 03.05.2011 - 15:29:45
00
Edit: zmazané

Ešte všeobecne k zapratávačovi: zvolil si hlúpy spôsob a popravde ani neviem, či ešte stále prevádzkuje tú svoju činnosť. Nebol som už dlhšie v tých inkriminovaných miestach.

Naposledy upravil wukie dňa 06.05.2011 - 22:31:08, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 03.05.2011 - 17:02:32
00
wukie: neviem ako vyzeraju miesta, ktore spominas, ovsem som si isty, ze koren zo zeme normalnym sposobom nevyories, ani na peso ani pneumatikou. Ak vytrcaju z cesty von, a je to aspon trochu dole kopcom, tak pricinou bude urcite voda. Cela Kobyla je pieskova, takze sa da ocakavat, ze kazdym rokom tam bude viac a viac korenov trcat. Ovsem ako pisem, neviem o ktore miesta sa jedna a nevidel som to. Pokial mas na mysli chodnik vyflekovany brzdenim, tak to je vec ktoru ja osobne nepraktikujem.

Co sa tyka ludska stopa vs. pneumatika .. to mas asi tak, ako tie korene .. ako dokazes, ze koren vyoral cyklista :P .. staci sa zamysliet kedy a preco pneumatika bude mat mensiu posobiacu silu na povrch (a nemusis potom pisat ironicke otazky :*). Problem je inde .. ak si vezmes blatovy chodnik s topiacim sa ladom, ziaden normalny clovek tade peso nepojde, zato horda nadrzanych bajkerov bez problemov a este si bude lebedit :D (no flame pls) . Ak by si tade prehnal rovnaku hordu turistov, bude chodnik vyzerat podobne, ci skor horsie. Problem nespociva v tom, ci ides peso alebo na bajku (pozor, ale teraz ja nemam na mysli zjazdovacie orgie so zablokovanou zadnou brzdou, ale ani tie toho vela nenarobia) .. problem sa zviditelnuje s bajkom preto, co som napisal vyssie.

Pre mna je bajk to iste, co pre Teba turisticke topanky .. nastroj na turistiku s akcnym radiusom radovo vacsim ako pesobus.. ak clovek nerespektuje druhych a okolie, je jedno ci je peso, alebo nie. Pises, ze neveris, ze to sposobili turisti, ale preco si presvedceny, ze bajkeri ? A co ked tade jazdili na horskych kolobezkach (to je legalne, nie je to vozidlo :lol:). Kludne tade mohli jazdit motorkari, kde uz vaha motorky a ich kolesa dokazu slusne rozryt pri akceleracii kadeco.

Jazdenie po chodnikoch a ohrozovanie ludi je zial smutny fakt, ktory sa zviditelnuje tym viac, cim viac ludi sa na danom mieste vyskytuje. A tiez o to viac, o kolko je rozdiel priemernych rychlosti pohybu. Nemam toto rad ani ako pesiak ani ako cyklista, a ani to druhym nerobim. Zas na druhej strane, aby nejaky dochodca s palickou zhadzoval za jazdy cyklistu pod Kolibou na asfaltke (a to sa stalo), hodnotim ako pokus o tazke ublizenie na zdravi. Podobne hodnotim aj to co pises o zhadzovani z utesu ... nemyslis, ze je to radovo horsie ako keby si napisal, ze su k*k*ti ?

Neviem ci si niekomu zdvihol tlak, mne urcite nie .. ja som osobne len sokovany tym, ako sa kajas za jazdu na bajku na Kobyle :x ... ako keby si chcel ist do politiky :lol: a celkom v Tvojom prispevku nerozumiem rozdielu v ponimani lesnej cesty a turistickeho chodnika. Hmm, asi sa musim znovu vybrat na Kobylu , davno som tam nebol. Okrem toho mi neda nenapisat, ze preco by som sa mal "kajat" za nejaku cinnost, ktorou som nikomu nic nespravil len preto, ze "teoreticky" patrim do potencionalnej "problemovej" skupiny ludi.
Zobraziť komentár 03.05.2011 - 17:49:13
00
no tak ja som tam teraz dost casto a az tak dramaticky to nevidim ze by to bolo tak rozdrbane mozno je to tym ze chodim hlavne po ceste a ne po chodikoch a ked idem tak su v lepsom stave ako cesty ale ako pise lubo chodi tam stale obrovske mnozstvo chodcov a ti tiez vedia robit paseku a plus aj motorkari ci stvorkolkari ..a ked je moc mokro tak sa nema jazdit ani na kobyle a ani na karpatoch :!: .len si zabudol nato ze najviac rozdrvaju les lesaci a polovnici ktori sa vozia ci je mokro sneh..
inak zapratovacove diela som poslednou dobou nevidel.
Zobraziť komentár 03.05.2011 - 18:01:16
00
Kašlem ja na to, lebo to zle dopadne.
Ale čo už, snáď som mohol vyjadriť svoj názor, aj keď je taký opozičný :D

Zareagujem len na toto:
Pre mna je bajk to iste, co pre Teba turisticke topanky .. nastroj na turistiku s akcnym radiusom radovo vacsim ako pesobus
Vieš, že pre mňa je to to isté, keďže mi teraz vŕzgajú topánky-treba ich trochu namazať a začala mi vŕzgať aj sedanka. Tú treba tiež namazať :)
Osobne to až tak striktne nevyhraničujem, tento rok som si povedal, že dám tomu bicyklovaniu ešte šancu a potom sa uvidí.

Či chodníky ničia cyklisti alebo turisti? Nech si na to odpovie každý sám.

Aby som to teda obrátil na inú stranu, vadia mi smradi, čo sa bezhlavo rútia po turistických chodníkoch (nie širokých lesných cestách) a to hlavne v miestach, kde nemajú čo robiť-chránené územia. A na tých chodníkoch sa dožadujú prednosti pred turistami.
Zobraziť komentár 03.05.2011 - 18:17:09
00
ja som nepisal o oficialnych a ani som nenapisal ze stym budovanim cesticiek suhlasim ... ale rovnako ak nie viac nesuhlasim s nicenim a lamanim zivych stromov ako som to videl na kobyle ... zialbohu aj takych ludi tam mame
Zobraziť komentár 04.05.2011 - 07:50:30
00
trochu vedeckej teorie k tomu vplyvu MTB (aj inych sposobov pohybu v lese) na zivotne prostredie ;)
http://old.cemba.eu/cemba/www.cemba.cz/publikace/Marion_Wimpey_Dopady_terenni_cyklistiky.pdf
Zobraziť komentár 05.05.2011 - 10:50:15
00
keyboard_arrow_up