Lokalizácia
Formulár sa odosiela
To musela byť nejaká výrobná vada, v starších Nyna Tornádo sa požívala No Wind membrána no boli roky bez problémov, malo ju pár známych. Ale videla som už aj bundu, ktorú chlapík reklamoval, lebo mu z nej po jednom opratí zmyzla membrána - čo bola fakt pravda. Kukali sme na to ako puci :) Stáva sa. Ale bola to jedna zo sto.
Zobraziť komentár 02.11.2017 - 15:15:32
00
Tak mne to fungovalo dosť dlho, ako som písal okolo 5 rokov možno viac, bola to skvelá bunda, len akosi potom z ničoho nič sa tá membrána akoby zázrakom vyparila :D , tak neviem, či to má fakt len určitú životnosť a potom sa to rozpadne, alebo nejak poškodí. Ešte som kupoval aj drahé pracie prostriedky v outdoor shopoch na to určené. Ale zas na 2. strane mám aj No windové nohavice od Treksportu a tie mám už asi 15 rokov a stále boli dobré, naposledy som ich mal pri zimnej hrebeňovke NT a to boli fakt dosť krutú podmienky. V bezvetrí bolo v 2000 m cca -18, lenže nám aj dobre fučalo, takže pocitovo takých dobrých -30 odhadom, kamarát mal na tvári slabé omrzliny. Takže možno sa to v tej Nyne nejak z vnútra načalo, keďže Treksport drží stále a o dosť dlhšiu dobu. Myslel som že membrána bude mať životnosť po dobu životnosti výrobku, ale ako som zistil asi nie vždy :)
Zobraziť komentár 02.11.2017 - 16:02:07
00
zalezi ako konkretne ta membrana bola robena, ale napr. pre zaterove polyuretanove membrany sa zivotnost udava (do) ~5 rokov. V tomto su napr. teflonove membr. (eVent, gore-tex) omnoho lepsie, aj ked sa coskoro chysta ich zakaz v europe.
Zobraziť komentár 02.11.2017 - 16:26:38
00
vlastne neviem co presne si mam predstavit pod pojmom "membrana nefunguje", ale mal som od NyNa gate s nowind a fungovala roky, ked som ich zodral na zadku, dal som sedaciu cast presit a pouzival dalsie roky aj v zime na bezky. v zime som jazdil hojne
Zobraziť komentár 02.11.2017 - 16:56:28
00
dal presit cast na prdeli - to by sa mi zislo - tiez som predral jedny nyny na zadku a nechce sa mi ich zahadzovat. aj ked mam pocit ze ta membrana tiez uz nieje co byvala. maju dost rokov. len neviem aku nahradu ( a teraz nebudu na to ani € )
Zobraziť komentár 02.11.2017 - 21:53:27
00
arrow_leftandrej25 napísal:
vlastne neviem co presne si mam predstavit pod pojmom "membrana nefunguje", ale mal som od NyNa gate s nowind a fungovala roky, ked som ich zodral na zadku, dal som sedaciu cast presit a pouzival dalsie roky aj v zime na bezky. v zime som jazdil hojne

Predstav si to úplne jednoducho, neprefukavu bundu ti po rokoch prepukne, čiže membrána už nefunguje ?
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 12:44:24
00
uuuž vidím "zákaz" PTFE membrán, a to v taaaakto žiarivých farbách... tisíce životne dôležitých aplikácií kde nemajú nijaké substitutes
hoci je pravda že paranoidom sa už podarilo spôsobiť veľké problémy s Hg, inak povedané, nikdy nepodceňujte *****, ktorí pičujú do toho, čomu nerozumejú
a ani hyperaktívnych politikov, ktorí, keď zistia, že ***** je hafo, im začnú podliezať
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 14:02:09
01
Nejde o zakaz teflonovych membran, ale o zakaz impregnovania tkanin na nich nanesenych pomocou PFC. Nieco k teme:

https://technet.idnes.cz/dupont-3m-goretex-teflon-08j-/veda.aspx?c=A170324_132253_mob_tech_mla

http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/chcete-na-svych-vyletech-setrit-zivotni-prostredi-vybirejte-obleceni-bez-pfc

http://g.cz/zakazou-nam-nosit-nepromokave-obleceni-z-gore-texu/
Nepromokavé a prodyšné outdoorové oblečení fungující na principu mikroporézní teflonové membrány zůstane zachováno a chystaný zákaz PFC se ho nijak nedotkne. Jen se prostě začne impregnovat něčím neškodným. Gore–tex prodělá jednoduchý detox.
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 14:23:01
00
nechce sa mi teraz citat, ale podla clankov co si poslal + nieco dalsie co som nasiel, ide o zakaz PFOA https://en.wikipedia.org/wiki/Perfluorooctanoic_acid. Teraz je otazne ako moc dolezita je pre vyrobu membran z PTFE (niekde pisu ze je to medziprodukt pre vyrobu PTFE) a ci ju vedia nahradit, respektive obist, resp. ake su celkovo restrikcie. https://chemicalwatch.com/2514/eu-member-states-increase-calls-for-restrictions-on-pfoa
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 15:57:44
00
PFOA hystéria sa dá prirovnať k akejkoľvek inej hystérii - je to niečo, čo v princípe neopúšťa technologický proces a jedine zamestnanci v priamej výrobe, teda nie kancelárske krysy u DuPonta, by nejako a to za podmienok havárie mohli byť exponovaní. Pričom si samozrejme treba uvedomiť, že to, že niečo nejako vyjde na živočíšnom modeli, nijako neimplikuje, že to tak bude aj v človeku (a obrátene - keby sme brali preliminary toxicity tests zo psov, tak by ibuprofen nikdy nevošiel do clinical trials). Napr. pre myš máme karcinogén, ktorý je povedzme že takmer 100 % účinný. U človeka taký nepoznáme. (Pravdu povediac, teraz neviem, či aj u tej myši sa to neviaže na nejakú geneticky čistú líniu s poškodenými nejakými opravnými mechanizmami.)
Technologicky sa isteže dá kyselina perfluóroktánová nahradiť, resp. sa dá vrátiť za cenu obrovských nákladov napr. aj k pôvodnej syntéze:
CHCl3 + 2 HF → CHClF2 + 2 HCl
2 CHClF2 → C2F4 + 2 HCl
ale tam každý normálny chemik vidí oveľa problematickejší HF, ktorý je reálne vysoko akútne toxický a s ktorým sa pracuje obzvlášť blbo (ironicky, jeden z mála materiálov, ktorý ako-tak zvláda dlhodobé pôsobenie HF, je práve teflon), Ono totiž to, že sa dnes používa PFOA, má svoje presné dôvody a to vrátane znižovania rizík a nákladov... a potom príde stádo grínpís hysterikov, ktorí vedia o chémii asi rovnaký baraní ***** ako o nukleárnej energetike a nejakých pár hyperaktívnych politišnz a vlezdoprdelistických úradníčkov a spáchajú predpis, z ktorého budú hysterofobici happy a odborníci si budú drbať hlavy o všetky dostupné múry do bezvedomia.
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 17:32:07
01
dik za troska objasnenia. Je kludne mozne, ze bude zakazane len pouzitie PFOA na ine vyuzitie, pri synteze kde sa 100% spotrebuje sa dalej bude moct pouzivat, neviem. Na druhu stranu, clanky co Jezus dal hovoria o tom, ze DuPont tu latku kupoval od niekoho tretieho a potom ako odpad vo velkom vypustal.... mozno len z dovodu ze v danej fabrike ju nevedeli dalej pouzit na syntezu/nevyrabali PTFE z nej. Porusujuc pri tom aj vnutorne smernice nakladania s tou latkou.... Ak by to 30 rokov dozadu DuPont nevypustal (a pri tom zjavne vedel/tusil ze je to nebezpecne), tak by tu tato situacia dneska asi nebola
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 18:01:05
00
Ktore ponozky by ste doporucili na zimu do tretier? Aby boli co najteplejsie :-)
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 20:42:24
00
Nieco s merinom. Mam take s podielom merina ale na turistiku kedze cez zimu nebajkujem. A tie su teple dost.
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 21:11:39
00
Nejaky kontretny typ?
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 21:22:02
00
mam ich viac no nie som doma, ale ak chodievas cez Zilinu skoc do Trekland Žilina, tam maju velky vyber a ochotne poradia.
Zobraziť komentár 03.11.2017 - 21:28:37
01

MTBIKER odporúča

keyboard_arrow_up