Ahoj, dierky som pozrel, čisté, vyfúkal som ich vzduchom, ale nepomohlo. A vlhkosť byť môže, ale nejako extrémne som nezmokol. Už som zažil aj horšie, a nič mu nebolo. A mal by byť dažďu odolný podľa popisu...no.uvidíme, ak tak ho po lete pošlem na reklamáciu...
navigacia - tu mam vypnutu a jazdim len s ciarou (vlozene GPX) na mape. studnicky, restiky, potraviny si viac menej napozeram a pamatam. ale uz som stary a chcem spohodlniet. viem si tieto body nejak dostat na mapu v garmine? hlavne studnicky sa niekedy zle hladaju (hlavne v noci). v podstate by mi stacil daky vyraznejsi kruzok na ciare (GPX) - je to mozne?
Cez Connect si vies do trasy - gpx, pridat cokolvek. Na mape pri uprave trasy klikni "Pridat bod dráhy". Mozes si vybrat, je ich tam vela, kazdy si mozes pomenovat ako chces. Navyse ti v Garmine pribudne dalsia obrazovka, kde budes vidiet ako daleko si od tychto bodov + odhadovany cas prichodu k nim.
som myslel ze nejak tak - len inak to nepojde? connect ma mapy na dve veci. tak asi len otvorit mapy.cz, otvorit connect a odhadnut kde ten bod vlozit?
Stále ale bude triafať miesto studničky, keď si ju chce presne zaznačiť. Kedysi existoval POI súbor so studničkámi len sa k nemu neviem dopátrať. Skúsim pozrieť v PC keď budem doma.
Z Freemap sa dajú vyexportovať ako súbor s POI, ale zatiaľ skúmam ako ich naimportovať do Edge tak aby to bolo použiteľné.
edit: Tak som zistil, že cez POILoader ich dokážem do Edge pridať priamo z exportovaného GPX súboru. Medzi POI vytvoril osobitný priečinok kde ich všetky nahral. Síce to zatiaľ trochu blbne lebo nevidím názvy, ale pekne ich radí podľa aktuálnej vzdialenosti a idú vybrať ako cieľ routovania.
Tebe to ale asi figu pomože, lebo popri študovaní netu som zistil, že 530 POI nepodporuje
edit2: Možno ďalšie riešenie. Cez freemap.sk naroutovať trasu, zobraziť POI pramene a pri exporte zaškrtnúť trasa + POI body. Tie ktoré sa nachádzajú priamo na trase pridá do GPX a neskôr pri importe zobrazí v connecte, kde už idú klasicky popísať. Robota navyše, ale funguje to.
Ahojte. Môj Edge 830 začal cca pred týždňom zvláštne počítať výškové metre. Cestou hore to počíta dobre (+-). Potom ale začnem klesať a výška tak 2-3 minútky ostane nezmenená a potom začne klesať. Problém je, že keď zojdem kopec, tak mám na zariadení výšku tak o 100 metrov vyššiu, ako je realita. Ak zastavím a čakám, tak sa to zrovná, ale potom sú na výškovom profile zuby, ako keby som padal z útesu. Ak v jazde pokračujem a terén je zvlnený, tak vlastne mi vôbec nezaznamená stúpanie po zjazde, lebo on stále klesá, ja už stúpam a niekde sa stretneme. Minulý týždeň na hrebeňovke čergova garmin nameral 1700 výškových metrov, strava 2270, realita z minulého roka meraná garminom bola 2260. Mám najnovšiu verziu firmvéru, aktualizácia sa nerobila už hádam 3-4 mesiace, skúšal som aj továrenské nastavenia vymazanie pamäti zariadenia a nič. Garmin mi nepadol, ani sa neutopil vo vode, ani nič podobné. Má niekto radu? Či len reklamácia?
začalo mi robit úplne to isté teraz utorok a stredu, cez víkend to este úplne normálne slo a utorok totálne nezmysly, ze garmin napocital 400 a strava 1300... vcera som tiez skusal premazat atd a chovalo sa to zasa zle, tak som dal factory reset a to tiez nepomohlo... chvíľu sa mi zdalo ze do kopca to uz pribuda, ale ked som sa pustil do zjazdu, tak tam stojí ta ista nadmorska vyska
Gusto0 tie body na trase si vieš importovať tak ako ti napísal volodaj cez freemap.sk - je tam však obrovská nevýhoda v tom, že ak je prameň trošku vzdialený od tvojej trasy tak o ňom nebudeš vedieť. Buď si na trasu hodíš bod s infom (napr. 200m vpravo) čo sa hodí ak si dopredu plánuješ trasu. Druhá možnosť je stiahnuť si POI prameň nejakej oblasti. Potom to GPXko importnúť to EDGE - a to nemám vyskúšané ale predpokladám, že ich pridá medzi uložené polohy... A vieš sa k tým bodom nechať navigovať. Vyskúšam večer.
Takže prvý pokus - spôsobom ako som uviedol vyššie som vyexportoval GPXko ktoré obsahuje POI studničky z freemap.sk. Ten súbor som uložil do priečinku NewFiles v Garmin 530. Po zapnutí a pri voľbe navigovať na "uložené polohy" sa zobrazí zoznam tých prameňov... Ale len tie ktoré majú názov. V mojom prípade to bolo minimum.
Na druhý pokus som importol to GPXko do Garmin BaseCamp. Potom som všetkým body skopíroval do EDGE... a funguje to. Mám v EDGE 530 v zozname Vlastné body všetky studničky z vybranej oblasti - tie ktoré nemali názov majú číslo. Vidieť ich na mape ako vlajočky a je možné sa k ním nechať navigovať. Ikonku vlajočiek som chcel zmeniť na nejakú rozumnejšiu a vybral som "Pitná voda" - to však EDGE nepodporuje a zobrazí "X"
Je možné, že existuje nejaký jednoduchší spôsob ako to GPXko z freemap.sk skonvertovať tak aby ho EDGE prežulo a vytvorilo zoznam "mojích bodov" a možno aj s ikonkami...
Ak je záujem opíšem podrobnejší postup.
Čaute. Mám edge 830 a v poslednej dobe mu nejako unika zaznam výškových metrov. Keď porovnám výjazd s 810 čo som mal predtým a teraz má kamarát, chýba cca 150vm na 1000vm. Vlani, keď sme sli vedla seba sedelo to na par metrov. Co to moze robiť
mne kamoška dala svoju 830 a s tými istými senzorami a tým istým nastavení ako som mal na mojej, táto zatiaľ merá dobre.... mal by som dostať novú... je to pomerne častý problém aj u 530, že tie výškové začnú byť časom mimo... moja teória je o nejakej nekvalite toho barometrického senzora... že tam časom niečo odíde a zblbne to celé... otázka je či s tým v procese výroby niečo urobili a chybu napravili alebo to je údel každého modelu z 30tkovej rady.
No moju 830tku som kupoval v septembri pred rokom. Ale posledný týždeň zasa meria dobre. Tak možno navlhol cez tie dierky keď boli tie dažde a teraz vyschol a už je to ok. Včera som mal výjazd - 2078 výškových metrov podľa stravy a cca 2040 podľa Garminu, takže odchýlka je necelé dve percentá, čo neriešim. Strava tiež nie je super presná a tie odchýlky boli aj na starších výjazdoch okolo 2-3 %.
ja mam 530 cez 2 roky. riesil som to v teme 530. jazdu v terene mi strava upravi pomerne dost vyrazne. teraz cez vikend som bol dlhy cestny (gravel) trip (tam a spat - cize dva vyjazdy) a neupravilo ich takmer vobec (vyskovych som mal 2500, 3900 vm - v terene by mi ich upravilo aj o 100-300vm)
mne sa zda akoby ten snimac alebo softver nestihal ked su prudke zmeny vysky. pokial stupas plynulo tak su vyskove ok.
za spravnu beriem upravu na strave - lebo ked sme sli viaceri tu istu trasu spolu ja som mal vzdy najmenej vyskovych a ich vyskove sa zhodovali ako medzi zariadeniami tak aj s mojimi po uprave na strave.
tie dierky vzadu su podla mna len na to aby bolo pocut zvuk, aj ked som kedysi kuchal 520, tak na dierkami bol nalepeny len "reproduktor" inak by nedavala vodotesnost zmysel
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
edit: Tak som zistil, že cez POILoader ich dokážem do Edge pridať priamo z exportovaného GPX súboru. Medzi POI vytvoril osobitný priečinok kde ich všetky nahral. Síce to zatiaľ trochu blbne lebo nevidím názvy, ale pekne ich radí podľa aktuálnej vzdialenosti a idú vybrať ako cieľ routovania.
Tebe to ale asi figu pomože, lebo popri študovaní netu som zistil, že 530 POI nepodporuje
edit2: Možno ďalšie riešenie. Cez freemap.sk naroutovať trasu, zobraziť POI pramene a pri exporte zaškrtnúť trasa + POI body. Tie ktoré sa nachádzajú priamo na trase pridá do GPX a neskôr pri importe zobrazí v connecte, kde už idú klasicky popísať. Robota navyše, ale funguje to.
začalo mi robit úplne to isté teraz utorok a stredu, cez víkend to este úplne normálne slo a utorok totálne nezmysly, ze garmin napocital 400 a strava 1300... vcera som tiez skusal premazat atd a chovalo sa to zasa zle, tak som dal factory reset a to tiez nepomohlo... chvíľu sa mi zdalo ze do kopca to uz pribuda, ale ked som sa pustil do zjazdu, tak tam stojí ta ista nadmorska vyska
Na druhý pokus som importol to GPXko do Garmin BaseCamp. Potom som všetkým body skopíroval do EDGE... a funguje to. Mám v EDGE 530 v zozname Vlastné body všetky studničky z vybranej oblasti - tie ktoré nemali názov majú číslo. Vidieť ich na mape ako vlajočky a je možné sa k ním nechať navigovať. Ikonku vlajočiek som chcel zmeniť na nejakú rozumnejšiu a vybral som "Pitná voda" - to však EDGE nepodporuje a zobrazí "X"
Je možné, že existuje nejaký jednoduchší spôsob ako to GPXko z freemap.sk skonvertovať tak aby ho EDGE prežulo a vytvorilo zoznam "mojích bodov" a možno aj s ikonkami...
Ak je záujem opíšem podrobnejší postup.
mne sa zda akoby ten snimac alebo softver nestihal ked su prudke zmeny vysky. pokial stupas plynulo tak su vyskove ok.
za spravnu beriem upravu na strave - lebo ked sme sli viaceri tu istu trasu spolu ja som mal vzdy najmenej vyskovych a ich vyskove sa zhodovali ako medzi zariadeniami tak aj s mojimi po uprave na strave.
Viem že nás tu je viac, no riešenie žiadne. Asi to vyrieši reklamácia.